Vasluienii nu se grăbesc să-şi înregistreze produsele tradiţionale
Dimensiune font:
Judeţul este pe cale să piardă toate cele 31 de preparate din carne atestate tradiţional * în cele nouă luni avute la dispoziţie pentru reatestare lor, operatorii vasluieni doar s-au interesat de caietele de sarcini * noile cerinţe de atestare sunt atât de severe, încât firmele nu mai sunt dispuse să investească în fabricarea acestor produse * este vorba despre linie de producţie specială, materie primă locală şi o reţetă veche de peste 30 de ani
Cu puţin înainte de finalizarea termenului de atestare a produselor tradiţionale, în Vaslui nu a fost certificat niciun produs. Cele trei mari societăţi care aveau atestate peste 30 de produse tradiţionale s-au interesat despre noile prevederi privind reţetele tradiţionale, însă nu au mai întreprins nimic. Practic, cererile extrem de severe privind originalitatea reţetelor, precum şi tradiţionalitatea liniei de fabricaţie riscă să lase judeţul fără niciun produs autentic.
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui, a spus că au fost notificate societăţile comerciale privind îndeplinirea noilor condiţii de atestare şi rămâne la latitudinea operatorilor economici dacă vor investi în atestarea produselor tradiţionale. Cerinţele sunt foarte stricte. „Materia primă folosită la produsele tradiţionale trebuie să fie materie primă locală, nu din import. Reţeta tradiţională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani şi trebuie să se facă dovada că este atestată istoric. Trebuie să existe linii separate de producţie pentru produse tradiţionale, iar malaxarea să se facă manual. Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse tradiţionale/zi, fără niciun fel de conservanţi, aditivi etc. Afumarea produselor din carne să se facă cu lemn, nu cu rumeguş etc.”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ.
Atestatele emise până acum pentru produsele tradiţionale nu vor mai fi valabile începând cu 1 octombrie 2014. De la această dată produsele tradiţionale vor trebui să corespundă unor noi cerinţe impuse de Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Producătorii care nu îşi refac dosarele vor pierde atestarea pentru produsele tradiţionale şi nu vor mai putea comercializa produse sub această titulatură.
„Specialiştii noştri vor merge la faţa locului pentru a verifica dacă ceea ce este trecut în dosar este şi în realitate. Dacă totul este conform cerinţelor legale, documentaţia se trimite la Ministerul Agriculturii, unde trece printr-o comisie şi în funcţie de rezultat se dă sau nu atestatul. În caz favorabil, producătorul va primi atestatul şi logoul cu însemnul tradiţional, care va fi înscris pe fiecare etichetă”, a mai spus Gigel Crudu. În ultimii cinci ani, producătorii vasluieni au atestat 31 de produse tradiţionale preparate din carne: pastramă porc, muşchi porc, piept porc, cârnaţi de vită proaspeţi, ceafă afumată tradiţională, cârnaţii ţărăneşti de oaie, şuncă porc tradiţională etc.
Anca POPESCU
Producătorii trebuie să întocmească un nou caiet de sarcini pentru atestare, care va cuprinde o serie de elemente din care să rezulte unicitatea produsului, caracteristicile acestuia, a materiilor prime care să nu conţină în compoziţie aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, îndulcitori şi alte produse de sinteză. De asemenea, va mai conţine înscrisuri, elemente bibliografice cu referinţă la vechimea produsului, care să demonstreze transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau