« Inapoi

Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV

Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#1
Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#1Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#2Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#3Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#4
Viaţa în satul în care poţi atinge Luna cu mâna EXCLUSIV#5
Mărime font - +

Într-o lume în care totul este informatizat şi în care ne petrecem viaţa pe reţelele de socializare ori prin mall-uri sunt şi oameni care trăiesc doar după legile naturii şi le este foarte bine * în satul Bârnadu, unul dintre cele mai retrase din judeţul Neamţ, totul este aproape ca la facerea lumii * cei 77 de locuitori ai comunei sunt fericiţi cu ceea ce au, nu cer niciodată mai mult şi se bucură de vizita oricărei persoane care ajunge la ei

 

La Bârnadu ajungi doar dacă vrei ori ţi se spune de existenţe satului. Satul este cel mai vechi al comunei Bicaz Chei, s-a format undeva pe la anii 1800, după cum arată documentele vremii. „Întemeietorii au fost cei care au fugit din calea oştirilor. Ajunşi la trecătoarea spre Ardeal, şi-au încropit gospodării pe care le-au crescut frumos. Sătenii din Bârnadu sunt cei mai buni oieri ai Neamţului”, a spus primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, în timp ce inima îi creştea de bucurie că poate vorbi despre oameni pe care puţină lume îi cunoşte, deşi povestea lor ar merita dusă peste tot în ţară.

Ciobanii din Bârnadu sunt foarte pricepuţi în tot ce înseamnă stână şi oierit şi sunt mari meşteri la prepararea caşului şi a tot felul de bunătăţi. Îi ajută şi zona, unde nu este mai deloc poluare, dar şi pajiştile pline cu iarbă grasă şi plante medicinale. De fapt, ciobanii au fost şi cei care au povestit unui grup de fotografi sosiţi în zonă anul trecut despre satul de pe coama Ciurgăului, unde, vorba primarului, „dacă mergi noaptea, poţi atinge Lunea cu mâna”.

Suntem pasionaţi de fotografie şi ieşim măcar de două ori pe lună pe teren, să vedem şi alte lucruri frumoase. Aşa am ajuns, anul trecut, la o stână, de unde am aflat povestea satului. Am coborât la Bârnadu şi am rămas surprinşi de frumuseţea locului, dar prietenia şi smerenia oamenilor”, am aflat de la Ciprian Babor, fondatorul, alături de alţi pasionaţi ai imaginii, a Foto Club Neamţ. Viaţa la Bârnadu nu este uşoară, dar nimeni nu se plânge. Oamenii trăiesc din creşterea animalelor şi din ceea ce le dă pământul şi bunul Dumnezeu. Cei 9 copii din sat învaţă la şcolile din Bicaz Chei sau Bicazul Ardelean fiindcă instituţia din localitatea lor este închisă. Oamenii merg duminica la biserică, unde slujeşte un preot pe care îl aduc cu carul pe un drum ce urcă pieptiş muntele. Membrii Foto Club au revenit în sătucul din creierul munţilor şi la Crăciun, dar şi la Paşte, când le-au dus alimente şi alte lucruri pe care sătenii le procură mai greu. Ulei, zahăr, făină, produse pe care le găseşti la prăvăliile din jur. „Am vrut să le venit în ajutor, să le uşurăm munca. E destul de greu să faci aprovizionare acolo. Ei au tot ce le trebuie, cresc animale, le vând, fac brânză, au lapte, cresc păsări, dar mai este nevoie şi de alte lucruri şi i-am sprijinit”, a continuat Ciprian Babor. El a fost însoţit de membrii clubului, Dumitriţa şi Vlad Luncanu, Ionuţ Ştefănescu şi Şerban Bogdan, cărora li s-au alăturat şi alţi prieteni care au făcut donaţii. Sătenii din Bârnadu i-au primit cu mare bucurie şi le-au mulţumit cum numai oamenii cu suflet mare ştiu să facă – i-au pus la masă, pe care au aşezat bucate tradiţionale cum la oraş nu găseşti, inclusiv aţa de tăiat mămăliga.

Drumul, singura mare problemă

Sătenii din Bârnadu nu au plângeri multe, nu fac politică şi singura lor dorinţa este repararea drumului DN 12 C Gheorgheni- Lacu Roşu - Bicaz. „E cam dificil fiindcă de vreo câţiva ani a fost luat de Silvic, e o porţiune de drum forestier. Poate vom reuşi să-l preluăm şi să găsim bani să-l reparăm”, a mai spus primarul Gheorghe Oniga.

La Bârnadu este şi curent electric, iar apa vine de la izvoare limpezi unde îşi poţi vedea şi şi sufletul, nu doar chipul. Viaţa celor 77 de locuitori ai sătucului de munte este liniştită, rânduită după cum a vrut natura. Cei mai tineri au plecat, atraşi de un alt ritm, dar vârstnicii îşi văd de ale lor. Poate acesta este unul dintre secretele longevităţii, cel mai vârstnic locuitor al satului, mama Ana, având trecut pe certificatul de naştere anul 1928.

Maura ANGHEL

 

77

Acesta este numărul locuitorilor din satul cu cei mai buni oieri ai Neamţului.

 

Sursa foto – FOTO CLUB NEAMȚ

Data publicarii: 21/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > NEAMT

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

editia online din 25.06.2017 - 6:45

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange