VIDEO - MIHAI CHIRICA „Spitalul Regional de Urgenţă va fi cel mai eficient spital din Europa!”

default

Dimensiune font:

| 23-11-2018 07:11

 * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica

 

- Domnule primar, după o dificilă aşteptare a fost votat, în Camera Deputaţilor, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş - Autostrada Unirii, autostradă care ar urma să fie finanţată de la bugetul de stat. Ministerul Transporturilor se face, de acum, responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii. Cum am putea traduce aceste prevederi legislative?

- E o chestiune uşor paradoxală, din punctul meu de vedere, pentru că mai sunt câteva elemente de legislaţie care vorbesc despre aceeaşi chestiune, în sensul că există un Masterplan aprobat de către Guvern, transmis către Comisia Europeană, în vederea validării şi care reprezintă o obligaţie certă, fermă, pentru toate tronsoanele de autostradă care trebuie să fie construite în România. Această lege vine să repuncteze un lucru care s-a mai aprobat, dar are o putere mai mare, pentru că intervine decizia Parlamentului, dar care, desigur, dacă nu intră într-un program de ierarhizare, să fi stabilită şi o prioritizare, ea poate fi o găselniţă pe care să o exploateze Guvernul României. Oricum, este un pas înainte pentru că te poţi folosi de această prevedere a legii pentru că nu mai intervine oportunitatea. Oportunitatea ţi-a fost trasată. De data asta există o lege şi poţi invoca şi într-o plângere penală - nerespectarea unei legi sau folosirea abuzivă a ei.

- Va trebui să găsim, totuşi, fondurile necesare...

- Este o falsă problemă. Mereu ne cramponăm de lipsa fondurilor necesare. Au trecut doi ani din actuala guvernare şi tot la acelaşi lucru ne întoarcem. Toată lumea înţelege că această mare investiţie pentru Regiunea de Nord-est nu se poate face peste noapte, dar ea trebuie să înceapă. În primul an, nici dacă se apucă de mâine n-o să reuşească să cheltuie măcar un miliard. Nu ai nici capacitatea de a te mobiliza, nici să-ţi aduci numărul necesar de muncitori, nici să-ţi faci rezervele de materii prime, nici să-ţi continui planul de expropriere, care durează, deci sunt mulţi paşi...

- Lucrurile cu şoseaua de centură par să fi intrat, dacă ar fi să ne luăm după spusele preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, „în normal, fiind alocaţi banii pentru continuarea lucrărilor”. Totuşi, Consiliul Judeţean se plânge că „Primăria Iaşi nu sprijină în niciun fel continuarea proiectului şoselei de centură”, că „DRDP Iaşi a întreprins toate măsurile necesare pentru predarea către municipiul Iaşi a sectoarelor de drum în traversarea oraşului, însă primarul Iaşului refuză acest demers”. Are Primăria alte planuri în ceea ce priveşte şoseaua de centură?

- Sunt două lucruri total diferite pe care preşedintele Consiliului Judeţean în exerciţiu nu le înţelege şi este aproape anormal să comenteze un lucru pe care nu l-a înţeles niciodată. Sunt două chestiuni total diferite: diferenţa dintre drumuri naţionale şi drumuri ocolitoare. Drumurile de ocolire, drumurile exprese şi autostrăzile sunt trei categorii de căi de comunicare care, prin lege, intră în atribuţiile Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR, care se află în subordinea directă a Ministerului Transporturilor, prin lege. Drumurile naţionale au, iarăşi, două căi - cele care nu fac parte din intravilanul localităţilor de tip municipiu sunt în administrarea CNAIR, prin proiecţiile regionale, iar cele care fac parte din intravilan trebuie preluate în administrarea autorităţilor locale, însă doar cele care au rang de municipiu. Ceea ce nu înţelege dumnealui este că lucrurile nu se amestecă, în sensul că noi nu am spus că nu vrem să preluăm drumurile naţionale care străbat intravilanul, numai că am spus că o facem în anumite condiţii: predarea cărţii tehnice a acestei investiţii, pentru că vrem să ştim şi noi care este situaţia, sau predarea unei expertize tehnice, pentru că aşa se predă un bun.

Oprim principala cale a lucrurilor nocive din acest oraş, care sunt vehiculele foarte poluante”

- S-a tot vorbit despre faptul că şoseaua aceasta de centură va reuşi să soluţioneze, într-o oarecare măsură, problema poluării din municipiul Iaşi. Totuşi, centura aceasta va traversa tocmai oraşul, prin partea de sud...

- Aşa este, pentru că şoseaua de centură, în viziunea Ministerului Transporturilor, avea mai multe variante. Într-o primă variantă, partea sudică devia traficul greu pe actualul bulevard Poitiers, unde noi ne-am angajat să găsim soluţii de lărgire cu încă o bandă, nu cu două, pentru că, spre deosebire de alţii, noi am şi măsurat şi mai încape o bandă. Ce înseamnă să găsim soluţii: nu să facem noi încă o bandă, ci să mutăm stâlpii de iluminat şi cablurile electrice de pe ei, deoarece Compania Naţională de Investiţii nu poate investi în infrastructura urbană.

- Şi care ar fi a doua variantă?

- Varianta a doua de centură sudică urma să preia traficul de autocamioane înainte de Fortus, la ieşirea de pe actuala centură, să-l devieze peste pârâul Nicolina şi să traforeze, să treacă cu tunel prin dealul Bârnova, iar de acolo să ieşim spre drumul Trei Fântâni, fără a mai ajunge în intersecţia Poitiers.

- În ceea ce priveşte poluarea, aţi vorbit, la un moment dat, despre un referendum în care îi veţi invita pe ieşeni să spună dacă mai doresc sau nu anumite categorii de autovehicule în municipiul Iaşi. La ce anume făceaţi referire?

- Nu vreau să am o intervenţie brutală, pentru că nu ne permite legea, în primul rând. La noi nu poluarea în sine este problema, ci efectul poluării. Este o tragedie naţională că s-a permis introducerea în oraşe, mai ales în aglomerările urbane, a unui număr excesiv de vehicule poluante. Nimeni nu m-a crezut că vorbesc serios atunci când am spus că cele 28.000 de vehicule introduse într-o singură vară vor da peste cap orice indicator de trafic. Ai aceeaşi arteră care ţi-a înghiţit, deodată, cu 30 la sută mai multe vehicule! Îmi doresc, într-o manieră rezonabilă, să interogăm cât mai mulţi dintre ieşeni pentru a vedea dacă sunt de acord cu introducerea unor măsuri restrictive, până la interzicerea utilizării domeniului public al municipiului Iaşi pentru vehicule mai poluante decât Euro 3. Deci, ne ducem cu anul de fabricaţie înainte de 2000. Asta, gradual. Nu înseamnă că se întâmplă mâine, că nimeni nu gândeşte aşa. Odată oprim principala cale a lucrurilor nocive din acest oraş, care sunt vehiculele foarte poluante, după care, să spunem, în primul an interzicem în zona centrală maşinile Euro 4, peste doi ani interzicem cele cu Euro 5, iar peste încă doi ani de zile nu acceptăm decât vehicule electrice. Gradual, pentru ca lumea să se pregătească în timp.

Dacă proiectăm după norme expirate, nu ne îndeplinim misiunea faţă de finanţatorul european”

- Poluarea va conduce la o incidenţă mult mai mare a bolilor cardiovasculare. Vorbind despre Spitalul Regional de Urgenţă, acesta pare destinat dacă nu eşecului, cel puţin amânărilor fără de sfârşit, la fel ca atâtea şi atâtea proiecte din această zonă a ţării. Cum se face că s-a ajuns ca spitalele acestea regionale să coste, fiecare, câte 500 de milioane de euro?

- Nu ştiu cum se face, dar aud mereu această discuţie care a fost, de fapt, discuţia cea mai importantă care a blocat şi autostrada. Diferenţa dintre estimările făcute prin studiile de fezabilitate şi valoare corectă a contractului de lucrări poate să fie de la simplu la dublu. Vă spun din experienţă. Avem lucrări pe care proiectanţii le proiectează diferit... De exemplu, Casa Braunstein, care a fost estimată la 6,4 milioane de euro şi s-a licitat la 3,9 şi multe alte investiţii care sunt exact în aceeaşi situaţie. Asta e situaţia şi cu Spitalul Regional de Urgenţă. Oamenii aceia au prevăzut nişte lucruri absolut rezonabile pentru un spital care să nu ia din urma celor care le aruncă deja la gunoi, ci să fie cel puţin cu un pas înaintea spitalelor din Europa de Vest şi asta a fost teoria pe care au spus-o consultantul şi proiectantul, că dacă ne apucăm să proiectăm după norme expirate, nu ne-am îndeplini misiunea faţă de finanţatorul european.

- Şi ce-ar trebui făcut?

- Ei au spus aşa: Noi trebuie să fim cu un pas înainte. Noi ne-am luat o rezervă pentru ca dumneavoastră să fiţi cel mai eficient spital din Europa, să puteţi concura cu AKH, cu spitalele turceşti şi cu cele din Statele Unite ale Americii, dacă vreţi să fiţi top, dar dacă vreţi să rămâneţi ultimii din Europa, alegeţi altceva.

- Care credeţi că va fi soarta Spitalului Regional din Iaşi, dat fiind faptul că ministrul Fondurilor Europene susţine că investiţiile acestea se vor face, însă etapizat... De ce credeţi că Guvernul ezită să folosească bani europeni pentru aceste investiţii?

- Dintr-un motiv foarte simplu, care scapă unora dintre noi şi nu vrem să-i acordăm atenţia necesară. Pentru faptul că atragerea de fonduri europene se face printr-o soluţie acceptată de la integrare – prin cofinanţare, şi nu cofinanţarea autorităţii finale, ci cofinanţarea Guvernului României. Adică, dacă acest obiectiv costă 100 de milioane de euro, 2 milioane pune autoritatea locală, iar cele 98 de milioane de euro rămase se împart pe din două - jumătate pune Comisia Europeană, jumătate pune Guvernul României. Problema lor este jumătatea pe care trebuie să o pună Guvernul. Dar Guvernul a intrat într-o mare problemă, pentru că programele de investiţii sunt complet blocate şi mai au şi un aspect electoral. Nu există o politică de dezvoltare a României, ci de securizare a votului de la români.

- Luând în considerare toate acestea, credeţi că vom avea, în următorii cinci ani, un spital regional la Iaşi?

- Cu ei, nu! Dar ei nu mai apucă să taie panglica la niciun astfel de spital! Mai este o chestiune: bani în România sunt, dar sunt foarte prost gestionaţi. Sunt nişte zone de risipă permanentă pe care nimeni nu le gestionează cum se cuvine şi mă refer la risipa energetică, pe care o au toate instituţiile statului, care este imensă, vorbim despre zeci de miliarde de dolari anual şi care ar putea reprezenta o sursă de finanţare pentru foarte multe proiecte.

Suntem dispuşi să încercăm angajarea unui credit pentru construcţia unei săli polivalente”

- O altă investiţie mult aşteptată la Iaşi este cea a unei săli polivalente. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi vă tot aruncă mănuşa în privinţa construcţiei unei asemena săli şi solicită teren pentru această investiţie. A afirmat chiar că în cazul în care i-aţi pune la dispoziţie 5,6 ha de teren ar construi, în regim de urgenţă, o Sală a Sporturilor nouă la Iaşi. Are Primăria disponibil, în momentul de faţă, un teren pentru această investiţie?

- Nu numai că are disponibilă această suprafaţă, dar acesta a fost iarăşi un fake-news de tip tablou în perete, pentru că noi lucrăm la acest proiect din februarie 2018. Este motivul pentru care facem şi PUZ-ul de pe zona Moara de Vânt. În prima discuţie pe care am avut-o la Compania Naţională de Investiţii, ei au spus aşa: se poate implementa un astfel de proiect în condiţiile în care Primăria pune la dispoziţie o suprafaţă compactă de cel puţin 5,6 ha. Singura zonă în care avem o astfel de zonă compactă în care să putem asigura şi facilităţi de transport şi conectivitate a fost Moara de Vânt. Iar PUZ-ul de acolo este în faza finală, de obţinere a avizului unic de la Consiliul Judeţean, pentru a intra în Consiliul Local.

- Deci, sala este în pregătire...

- Dumnealui a preluat o informaţie cu care noi o lucrăm de un an de zile şi a prezentat-o ca pe o provocare. Ceea ce nu ştie dumnealui este că noi vrem să mergem pe două pahare pline. Cel de-al doilea pahar este că noi lucrăm acum la o documentaţie pentru a putea implementa şi o sală de sport mai uşor de gestionat, pentru că această sală de sport propusă de CNI va avea 16.000 de locuri. Gândiţi-vă că stadionul are doar 11.000 de locuri! Am identificat alte două locaţii, respectiv unde este actualul garaj al CTP, din Tudor Vladimirescu, care are 4,2 ha, şi încă o suprafaţă de 3 ha în fostul garaj de la CET. Arhitecţii evaluează acum care din cele două locaţii este mai fezabilă pentru a putea implementa o sală de sport de 10.000 de locuri. Până ajungi să o faci pe cea de 16.000 de locuri care te costă 56 de milioane de euro, în estimarea CNI, noi ne propunem să facem o sală de sport care să poată fi umplută. Prin urmare, suntem dispuşi, ca municipalitate, să încercăm angajarea unui credit pentru construcţia unei săli polivalente de mărimea celei de la Cluj, într-o zonă uşor accesibilă, în care transportul public să fie prioritar, în condiţiile în care Guvernul să se concentreze pe şoseaua de centură şi pe Spitalul Regional de Urgenţe, care sunt responsabilităţile Guvernului. Adică, am vrut să fim un partener cât se poate de loial.

Stadion? Hai să terminăm mai întâi şcolile, ca să aibă cine ajunge şi pe stadion!”

- Care sunt planurile de investiţii ale Primăriei pentru acest final de an şi cu ce investiţii veţi ataca începutul de an 2019?

- Planurile sunt destul de laborioase, având în vedere că avem şantiere deschise peste tot în oraş. Încercăm să terminăm ce mai avem de terminat... În primul rând, să finalizăm Şoseaua Naţională, unde este o bătălie de zi şi de noapte şi nu mai este mult. Anul viitor vrem să finalizăm Şoseaua Bârnova, strada Malu, Semănătorului, Bucovinei şi Cazărmilor, N-o să terminăm într-un an de zile - nici indicatorii nu ne dau voie, dar ne apucăm - şi sperăm ca în 2022 să fie gata, Aleea Strugurilor, Strada Strugurilor şi Aleea Tudor Neculai. Demarăm lucrările pe Şoseaua Iaşi – Voineşti, pe care le vom termina probabil în prima jumătate a anului 2020. Apoi, avem proiectele europene, avem Casa Braunstein, Baia Turcească şi suntem acum la licitaţie cu Muzeul de Ştiinţe ale Naturii. Desigur, sunt şi proiectele europene aflate în evaluare. Am avut o şedinţă cu cei de la ADR... Vom finaliza liniile de tramvai, tot ceea ce a mai rămas în oraş - străzile Pădurii, Ţuţora, Calea Chişinăului, până la Ceramica, şi celălalt tronson – Dancu. Totodată, vom construi două grădiniţe, ale căror proiecte sunt finalizate şi arată superb, fiind vorba despre Grădiniţa din Bucium, cu o capacitate de 152 locuri, şi cea din Dacia, de 290 locuri. Apoi grădiniţa din Nicolina, PP1, pe care o inaugurăm, sper, până la sfârşitul acestui an...

- Dar Grădiniţa PP1 n-a fost deja inaugurată, în luna septembrie?

- Nu. Acum a venit mobilierul. Probabil că va fi deschisă în maxim două săptămâni. Apoi, să nu uităm de sălile de sport. Vrem să terminăm sala de la Şcoala Virgil Madgearu, să începem sala de la Ion Creangă, să finalizăm primele patru terenuri sintetice, să începem următoarele 5, reabilitarea şi eficientizarea iluminatului public, Spitalul de Recuperare... Mai sunt şi achiziţiile a 36 de tramvaie şi 44 de autobuze electrice, la care se adaugă şi 24 de autobuze pe gaze naturale comprimate. Acestea ar fi, să spunem, lucrurile pe care le putem strânge pentru perioada 2019-2020. Desigur, şi locurile de joacă pentru copii, unde, din totalul de 93 mai avem de finalizat încă 60 de unităţi.

- Putem spera măcar că una dintre marile investiţii - cum ar fi o sală de sport modernă, va fi începută anul viitor la Iaşi?

- Este ceea ce ne dorim foarte mult şi pentru asta suntem în măsură să accesăm şi un credit pentru a nu aglomera foarte mult cofinanţare pe fonduri europene. Şi mai avem un alt obiectiv pe care vrem să-l începem cât mai curând - Şcoala Normală Vasile Lupu.

- Stadion nou....

- Hai să terminăm mai întâi şcolile, ca să aibă cine ajunge şi pe stadion!

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei