„Lipsa apei este cea mai mare provocare pentru noi”

default

Dimensiune font:

| 28-06-2017 05:04

Redactorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei au stat de vorbă cu primarul comunei Ciorteşti, Alina Apostol, despre principalele provocări ale administraţiei locale * după alegerile din iunie 2016, noul primar a preluat comuna aflată într-o situaţie financiară catastrofală şi o stare de sărăcie lucie, încercând acum să o aducă la standarde decente de civilizaţie


- Comuna Ciorteşti apare pe harta celor mai sărace zone din Iaşi şi din România. Ce soluţii aţi identificat pentru combaterea acestui fenomen în comuna pe care o conduceţi?

- Noi am trimis din nou spre finanţare un proiect întocmit anul trecut, care se adresează zonelor sărace. Atunci el a fost respins dar, între timp, s-au făcut o serie de actualizări acum şi sperăm să primim finanţarea. E vorba de cursuri de formare profesională, servicii medicale gratuite, reabilitarea unei clădiri after-school, iar un număr de 140 de copii vor primi rechizite şcolare, biciclete şi tabere şcolare. Proiectul durează trei ani şi tot aici se merge şi cu planuri de afaceri de 25.000 de euro pentru cinci firme, care vor angaja persoane în cadrul acestui program şi vor avea anumite beneficii fiscale. În cadrul proiectului se mai propune reabilitarea unui număr de 10 locuinţe pentru a creşte nivelul de trai şi educaţie în comună. Avem un punctaj bun la acest proiect iar semnalele sunt pozitive.

 

- Ce investiţii aţi finalizat anul acesta şi ce lucrări aţi demarat?

- În luna iulie vom finaliza trei kilometri de asfalt pe Ciorteşti – Deleni, fiind un proiect din bugetul propriu cu plată multianuală. De asemenea, mai avem o licitaţie pentru lucrări la două şcoli, una fiind pentru construcţie nouă de şcoală în Rotăria şi modernizare la Coropceni, ambele pe fonduri guvernamentale. Mai avem în implementare un sistem video centralizat şi sperăm să fie gata în două luni de zile. Avem dificultăţi însă cu lipsa personalului din poliţie şi pază, astfel că încercăm să acoperim această problemă cu camere video la intrările principale din sate, în centrele satelor, astfel încât să putem identifica posibile infracţiuni. Ne-am fi dorit un sediu nou de primărie pentru că, în acest moment, ţinem şedinţele de consiliu local în căminul cultural, însă am înţeles că acest gen de investiţie nu are prioritate la finanţare.

 

- Care sunt nevoile urgente ale comunei?

- Avem nevoie maximă de o maşină de pompieri, mai ales pentru căratul apei la animale, în perioada verii. Bani nu avem la buget şi nici nu sunt linii de finanţare, dar am reuşit de curând să fructificăm o colaborare. În perioada 6-11 iulie voi fi la Lyon, în Franţa, acolo unde este stabilită o familie din Ciorteşti, soţul este pompier voluntar şi a contat foarte mult. Am primind un răspuns afirmativ, în sensul că avem o maşină de pompieri care ne aşteaptă acolo. Serviciul de operare al autoutilitarei îl avem, problema este că sunt 45 kilometri până la Iaşi şi 30 de kilometri până la Vaslui, iar cel mai devreme se intervine în 25-30 minute. Am avut două locuinţe care au ars din temelii în incendii, până s-a intervenit. Este foarte greu, chiar dacă intervin peroanele cu găleata, noi nu avem sistem de apă, iar ca să stingi un incendiu la o casă cu etaj, nu ai nicio şansă.

 

- Lipsa apei pare să fie cea mai mare provocare pentru autorităţi şi locuitorii comunei. Ce paşi s-au făcut pentru rezolvarea acestei probleme?

- Am depus un proiect de finanţare a reţelei de apă, pe o suprafaţă de 25 de kilometri. Cu ApaVital avem, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare un proiect de trei kilometri de apă şi canal pe satul Coropceni, iar previziunile arată că undeva la începutul anului viitor vor fi licitaţiile pentru lucrări. Apa este una din cele mai mari probleme ale comunei. La această dată avem 38 de familii alimentate dintr-un rezervor în cădere, în centrul de comună, în satul Ciorteşti. Se pompează undeva la două ore pentru umplerea rezervorului şi oamenii au apă pentru jumătate de zi. Din păcate, restul sursei de apă este fântâna de curte. În Coropceni avem un bazin de dinainte de '89, stă lumea la rând de la ora 4 dimineaţa pentru apă, dar sper şi am făcut demersuri la ApaVital şi la Ministerul Dezvoltării pentru a finanţa proiectul nostru de apă.

 

- Dar nu aţi încercat să aduceţi şi canalizarea în paralel cu reţeaua de apă?

- La momentul acesta, în Ciorteşti, nevoia principală este cea de apă. Un sistem de canalizare nu ar avea solicitanţi, pentru că nivelul de trai este destul de scăzut. Dacă am propune apă şi canal în acelaşi proiect, ar însemna să înjumătăţesc suprafaţa şi suma. Am preferat să proiectez 25 de kilometri de reţea pentru Ciorteşti, Deleni şi Rotăria, astfel încât să ajungă apă la toţi. Dacă va fi linie de finanţare doar pentru canalizare, sigur că vom fi interesaţi, însă, decât să acopăr doar 10 kilometri de apă şi canalizare, mai bine renunţ la canal şi rezolv toate satele.

 

- Sistemul medical este funcţional, în comuna Ciorteşti?

- Pe partea medicală pot spune că problema este rezolvată. Am trei medici de familie în comună, centru de permanenţă, iar doi medici de familie intenţionează să dezvolte partea de medicină de specialitate; la Coropceni avem o substaţie de ambulanţă care ajunge în 5 minute la toate urgenţele şi avem o sub-filială Crucea Roşie, care ajută foarte mult oamenii din comună. Noi încercăm să-i susţinem cât putem de mult şi suntem mândri că Ciorteştiul reprezintă judeţul Iaşi la faza naţională „Sanitarii pricepuţi” şi asta se datorează reprezentanţilor Crucii Roşii. Am depus un proiect pentru finanţarea unui dispensar medical prin Ministerul Dezvoltării, întrucât clădirea în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie este veche.

 

- Ce se mai întâmplă cu sit-ul arheologic de lângă satul Şerbeşti?

- La momentul acesta, tot ce înseamnă sit arheologic şi dezvoltare pe partea de turism, nu stăm bine. Am avut moşieri, conac, s-au distrus toate şi nu mai există niciun obiectiv care să amintească de istoria locului. În ceea ce priveşte sit-ul arheologic, nu este exploatat. Noi avem un sit Natura 2000, dar în afară de adrese de la Agenţia de Protecţia Mediului Iaşi care să ne spună că e zonă protejată şi sunt interdicţii, prezenţa acestui sit nu ajută cu nimic, deocamdată.

 

- Anul acesta aţi introdus pentru prima dată taxa de salubrizare. Cum au privit oamenii această nouă cheltuială pentru ei?

- Avem contract cu o firmă de salubrizare, am confecţionat ţarcuri de depozitare, dar sunt nemulţumiri că acestea se află la o distanţă mare, avem zone în care străzile sunt înguste şi nu poate intra o maşină. Până acum, acest serviciu nici nu exista, e o noutate la Ciorteşti. De la 1 ianuarie avem o taxă de gunoi, dar suntem în 2017, până acum nu se colecta şi nu se depozita nimic, oamenii se descurcau cum puteau. Din păcate, cetăţenii au văzut taxa ca fiind una groaznică. Valoarea ei este de 6 lei pe lună, pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane.

 

- Aveţi un plan de atragere a investitorilor şi unde se pot angaja oamenii din comună?

- Avem un investitor cu o livadă de 72 de hectare, este pe raza satului Şerbeşti, se plânge că nu are zilieri la cules de căpşuni şi a fost nevoit să aducă oameni din alte localităţi. De la noi din comună, cei mai mulţi pleacă în construcţii la Bucureşti. Cel puţin din Şerbeşti sunt doi fraţi care au firmă şi iau din comună 20-30 de oameni în Capitală, iar mulţi pleacă în străinătate. Am mai avut solicitări, dar nu avem gaz, spre exemplu. A existat intenţia deschiderii unei fabrici de mobilă ,dar pentru asta le trebuie gaz, cuptoare, apă. Dacă reţeaua de gaz va ajunge la Schitu Duca, va putea ajunge şi la Ciorteşti, altfel nu se poate. Din păcate nu avem nicio conductă la care să ne putem racorda. Deocamdată se merge doar pe lemne, iar aici s-a dublat preţul pe metru cub de lemn în ultimii doi ani. 

 

 

- Privind situaţia politică de la nivel naţional, cum poate profita un primar al Opoziţiei de noua conjunctură?

 

- În ceea ce priveşte conjunctura actuală, pot să spun că un primar, indiferent de culoarea politică, resimte criza doar la nivelul investiţiilor şi, eventual, anul viitor, când o să primim alocaţiile bugetare. Atunci vom vedea dacă se face o discriminare. În rest, noi avem o autonomie locală şi suntem stăpâni la noi în curte. În afară de problema investiţiilor şi blocajele la nivelul Ministerului Dezvoltării şi în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, nu suntem afectaţi în niciun fel.

 

 

Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” desfăşoară o amplă campanie în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, pentru a discuta cu primarii despre proiectele pe care aceştia vor să le desfăşoare în comunităţile lor.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei