„Voi fi mediatorul între actorii locali”

default

Dimensiune font:

| 18-09-2014 05:15

Prefectul Iaşului a vorbit în redacţia cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” despre domeniile în care nu se pot face „afaceri oneste” sau despre felul în care poate interveni în conflictul politic dintre Gheorghe Nichita şi Cristian Adomniţei * Dan Cârlan a detaliat, în premieră, modul în care un important proiect a fost urnit la Iaşi după ce blocajele politice au fost lovite „cu bâta”, iar primăria a autorizat lucrările cu o oră înainte de festivitatea oficială * nu în ultimul rând, prefectul a dezvăluit de la ce persoane a împrumutat aproape 300.000 euro şi în ce scopuri a folosit banii

- Reveniţi pe o funcţie publică la Iaşi după mai bine de cinci ani. Cum s-a schimbat Iaşul în această perioadă ?

 

Iaşul de pe stradă nu are nicio legătură cu Iaşul din cea mai mare parte a ceea ce am citit eu în presă de la distanţă, pe internet, din Bucureşti. Cineva care trăieşte în afara ţării şi se informează despre Iaşi numai citind presa pe net, probabil, dacă ar veni în Iaşi, nu l-ar recunoaşte. Atât tam-tam s-a făcut pe disconfortul generat de orice investiţie publică, în loc să ne bucurăm şi să înţelegem că atunci când zugrăvim acasă e disconfort. Toate perioadele acelea în care am văzut scandal că prea multe şantiere deschise, prea mult praf, astăzi îşi răsplătesc eforturile pentru un aspect şi o calitate substanţial îmbunătăţite faţă de acum 4-5 ani. Se vede cu ochiul liber. Categoric, Iaşul s-a schimbat în bine.

 

- Care sunt priorităţile mandatului dvs. de reprezentant al Guvernului în judeţul Iaşi ?

 

Priorităţile mandatului meu sunt exact cele care sunt trecute în fişa postului. Din punctul meu de vedere, prima şi cea mai importantă este asigurarea aplicării legii în judeţ. Pe acelaşi palier de importanţă este gestionarea situaţiilor de urgenţă. Nu în ultimul rând, a treia prioritate constă în generarea unei stări de spirit care să fie favorabilă dezvoltării proiectelor la nivel judeţean şi local.

 

Mediator în conflictul Nichita - Adomniţei

 

- Palatele administrative ale Iaşului sunt într-un conflict deschis, iar cauzele sunt strict politice. Lupta dintre şefii administrativi poate duce la blocarea unor proiecte. Cum vă puteţi implica dvs. pentru a detensiona situaţia ?

 

Cred că am suficientă experienţă şi abilitate în a fi un bun mediator între oricare dintre actorii din administraţia locală pentru a depăşi impedimente artificiale care ar putea duce la blocarea unor proiecte. Disputele politice trebuie să fie întotdeauna limitate până pot aduce atingere unor proiecte importante pentru comunitate. Din această perspectivă, cred, pot şi ştiu să aduc acel factor de echilibru, de mediere între diverşi actori la nivel local sau judeţean pentru a ajuta proiectele importante să treacă de conflicte care au, câteodată, caracter personal.

 

- Cum vă înţelegeţi cu primarul Gheorghe Nichita ? Dar cu preşedintele Consiliului Judeţean Cristian Adomniţei ?

 

Cred că este corect să discutăm doar despre relaţia instituţională. Instituţia Prefectului lucrează în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Judeţean. Din punct de vedere instituţional, relaţiile nu pot fi decât în cadrul legii. Nivelul relaţiilor personale, pentru că ne cunoaştem toţi unii cu alţii, chiar nu trebuie să aibă vreun amestec în activitatea Instituţiei Prefectului, altfel ajungem la un cu totul alt raport.

 

- Cum a mers colaborarea pe proiecte cu cei doi până în prezent ?

 

Eu am avut câteva experienţe extrem de pozitive, din acest punct de vedere, cu domnul primar. Am iniţiat SMURD-ul, a fost un succes, am avut tot sprijinul din partea domniei sale fără să existe gelozie politică sau încercarea de a bloca. Enumăr aici şi Institutul Regional de Oncologie. Ceea ce a făcut legătura dintre noi, care eram adversari politici în cea mai mare parte a trecutului a fost tocmai abordarea noastră identică în ceea ce priveşte marile proiecte. La Bahlui am avut blocaj politic foarte clar din partea celor care, culmea, erau cei mai în măsură că acest proiect se realizează în curtea lor. Blocajul a mers până într-acolo încât se încerca la nivelul primăriei a emiterii autorizaţiei de construire. Pentru că am promis eu, într-o toamnă, că pe 7 martie (2011, n.r.) se dă drumul la lucrări şi chiar venea ziua de 7 martie şi se vedea că pornim. Vreau să vă spun că, în ziua de 7 martie, cu o oră înainte de festivitatea de pornire a lucrărilor în Tudor Vladimirescu, am ieşit de la domnul primar din cabinet cu autorizaţia de construire scrisă atunci, în câteva ore, după ce s-au înlăturat cu bâta nişte blocaje.

 

- Aţi amintit de proiectul de reabilitare a râului Bahlui. Iniţiativa privind realizarea unei zone de agrement este blocată? Sunt semnale că s-ar fi abandonat acest proiect...

 

Nu este blocat proiectul. Nici vorbă. Aceste semnale nu există. Există, poate, doar timpul care a trecut de la abandonul proiectului de către CJ, care trebuia doar să facă nişte drumuri la Bucureşti pentru a cere înscrierea în lista de investiţii a autorităţii naţionale pentru turism a acestui proiect având deja hotărârea de guvern emisă în spate. S-a preferat un politicianism ieftin, domnul preşedinte (Cristian Adomniţei, n.r.) a preferat să spună că e o himeră acest proiect şi l-a abandonat pentru că era mult mai uşor de realizat proiecte cu banii lăsaţi de vechea administraţie a consiliului şi care erau bani de cumpărături uşor de folosit fără să faci eforturi pe care orice administrator de funcţii publice pe care trebuie să le facă să obţină finanţare. Acest proiect îmi este foarte drag şi împreună cu Primăria o să-l realizăm fără doar şi poate. Vă asigur că proiectul este bine pregătit la nivelul primăriei, s-a lucrat în această perioadă, l-am văzut acum două luni, o să avem în următoarea perioadă, probabil, recepţia finală pe documentul tehnic şi vă asigur că această himeră va ajunge realitate imediat cum fondurile europene spre care poate fi depus la finanţare vor fi accesibile.

 

- Liderii administrativi ai Iaşului se ceartă şi pe mutarea vămii la Parcul Ştiinţific „Tehnopolis”. Ambii aruncă vina în curtea celuilalt pentru eşecul acestui proiect de până acum. Poate interveni Instituţia Prefectului în medierea acestui conflict?

 

Cred că vama poate fi mutată la Tehnopolis. Este adevărat că, în cele mai puţin de două săptămâni de când sunt prefect, nu am atins această problemă, nu mi-a ieşit în cale. Mi-a ieşit acum în cale, probabil că am să plec cu o temă în plus la agendă să întreb cum mai stăm cu subiectul ăsta pe care, la fel, îl cunosc din presă. Instituţia Prefectului nu are cum să nu poată să intervină şi să caute soluţii între autorităţi în ceea ce priveşte partea de infrastructură. Probabil, dacă nu am auzit de subiect în ultimul timp, ori nu mai este o problemă critică, ori a intervenit ceva.

 

Pe ce a cheltuit Dan Cârlan 300.000 euro

 

- În cea mai recentă declaraţie de avere aţi arătat că aveţi trei împrumuturi în valoare de aproape 300.000 euro contractate la persoane fizice, toate scadente în 2014. Ce aţi făcut cu banii? Cine sunt persoanele care v-au creditat?

 

În primul rând, vă pot spune că este vorba de persoane apropiate, din familie. Facilitatea cea mai importantă pe care o oferă o declaraţie de avere este că-ţi face un tablou, active şi pasive, ca în contabilitatea unei firme. Ca într-o firmă ai momente în care faci o investiţie şi te împrumuţi şi atunci nu ştii ce să faci, să apreciezi activul pe care îl ai în curte sau să blamezi datoria.

 

- Aţi făcut investiţii la firma Laura Turism SRL?

 

Nu numai, Laura Turism este firma la care sunt asociat unic. Nu are datorii de niciun fel, am de încasat nişte sume substanţiale pe care le primesc încet-încet pe măsură ce există disponibil. În acelaşi timp, ca orice român cu simţul umorului, am făcut o investiţie foarte mare în 2008 - am cumpărat o casă în centru, în vârful de boom imobiliar, m-am împrumutat pe 20 de ani, plătesc rate la bancă din greu. Am un activ foarte valoros, dar şi un pasiv - creditul la bancă.

 

„Nu poţi face afaceri oneste în educaţie”

 

- Cum aţi folosit banii ?

 

Am încercat să-mi ajut fiica să iniţieze o activitate acolo - o grădiniţă, s-a chinuit vreo 2-3 ani, condiţii în acest domeniu nu sunt. Nu se poate în condiţii oneste să întreţii o activitate în domeniul educaţiei până când nu se vor pune în aplicare acele prevederi ale legii care asigură finanţarea per capita, per elev. Învăţământul privat nu trebuie să fie o chestie în care înlocuieşti cu bani privaţi sprijinul pe care îl acordă statul, ci trebuie să însemne o chestie calitativ superioară. Pe lângă banii care-i asigură statul fiecărui preşcolar sau elev, vin părinţii cu o contribuţie suplimentară pentru a-i asigura o calitate superioară în procesul de învăţământ, acesta este învăţământul privat. Până ce nu se va aplica acest principiu, practic orice grădiniţă privată înseamnă substituirea a finanţării de la stat cu o finanţare privată care, în vremuri mai grele, părinţii nu o pot asigura. Trei ani, copilul meu a încercat onest să ducă activitatea de grădiniţă, n-a reuşit, am închis-o, iar clădirea am închiriat-o unei alte structuri de acelaşi tip care, dezvoltând un model educaţional cu totul aparte, constat că are posibilitatea să se descurce destul de bine. Eu sunt bucuros, iau banii pe chirie, plătim rata la bancă şi mergem înainte tot aşa.

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei