Acuzatiile lui Orban la adresa lui Dragnea si Dancila: Infractiunea de "inalta tradare" a fost introdusa de Nicolicea, in 2014

default

Dimensiune font:

| 18-05-2018 07:37

 Infractiunea de inalta tradare, pe care o invoca liderul PNL, in sesizarea la adresa lui Liviu Dragnea si a Vioricai Dancila, pe care a depus-o la Parchet, este una dintre cele mai grave din Codul Penal si este "rezervata membrilor CSAT".

Presedintele PNL a depus, joi, o sesizare pe numele premierului Viorica Dancila si a liderului PSD, Liviu Dragnea, printre acuzatii figurand si cea de "inalta tradare", in contextul scandalului declansat de vizita in Israel si memorandumul adoptat in secret privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Asta in contextul in care Liviu Dragnea pare ca a prevestit ca Opozitia va face o plangere penala la adresa Vioricai Dancila.

"Am auzit tot felul de scenarii. Discuta cu nu stiu ce ONG-uri sa-i faca plangere penala doamnei prim-ministru. Nu domnul presedinte. Unii de la PNL, de la USR. Eu ma rog la Dumnezeu sa nu se ajunga acolo. Eu cred ca exista o linie rosie peste care nu trebuie sa se treaca. S-a trecut cand era Victor Ponta prim-ministru. Eu zic ca a fost suficient.

Eu zic ca trebuie sa inteleaga ca au fost alegeri in Romania, ca este o majoritate solida care guverneaza si care guverneaza bine. Efectele au inceput sa se simta si sa fie din ce in ce mai bune. Cine vrea sa candideze la anul la prezidentiale sa isi ia voturi pe ceea ce face, nu atacand Guvernul si nu incercand sa darame Guvernul Romaniei ales in mod legitim. Sper sa nu se intample asta, pentru ca toata lumea are nevoie de stabilitate. Ma rog la Dumnezeu sa nu se ajunga acolo, ca sa fie bine, sa nu fie rau, citand un clasic in viata", a avertizat, Dragnea, in urma cu cateva zile.

 

Acuzatiile liderului PNL:

- inalta tradare;
- uzurparea functiei publice;
- divulgare de informatii nepublice;
- prezentarea cu rea-credinta de date inexacte presedintelui Romaniei in scopul ascunderii savarsirii unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

Inalta tradare

Potrivit Codului Penal: "Faptele prevazute in articolul 394-397, savarsite de catre presedintele Romaniei sau de catre un alt membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi."

Articolele la care face trimitere aceasta infractiune sunt cele de: tradare (394), tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat (395), tradarea prin ajutarea inamicului (396) si actiuni impotriva ordinii constitutionale (397).

Infractiunea a intrat in vigoare in februarie 2014, in noul Cod Penal. Motivul: Infractiunea era in Constitutie, in cazul presedintelui tarii, dar nu era in Codul Penal.

"Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare", arata articolul 96 din Constitutie.

Propusa de Nicolicea, definita de Ponta

Propunerea de introducere a infractiunii a venit de la parlamentarul Eugen Nicolicea (PSD) . Pedeapsa este identica cu cea pentru tradare si poate fi aplicata oricarui cetatean de la 15 la 25 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi sau detentie pe viata.

 

Ulterior, efectele ei au fost extinse si la membrii CSAT, la solicitarea lui Victor Ponta. "Nu cred ca cineva are ceva impotriva sa spunem ca inalta tradare sunt cele patru infractiuni clasice de tradare din Cod savarsite, dar nu doar de presedinte, pentru ca ar fi parut ca facem un articol de Cod Penal doar pentru presedinte, ci de catre membrii CSAT, cei care practic asigura securitatea si siguranta nationala", declara Victor Ponta.
 

Nicio persoana nu a fost pusa sub acuzare pentru aceasta infractiune. In 2013, Basescu a reactionat la adresa premierului si a senatorului liberal Sorin Rosca Stanescu. El a devoalat ca mai multe documente false prezentate de Rosca Stanescu si acuzatia lui Victor Ponta cum ca ar fi "vandut Romania la Consiliul European" au facut parte dintr-o strategie care ar fi culminat cu punerea sa in Parlament sub acuzatia de inalta tradare.

Crima de inalta tradare a fost si in Codul Penal din 1936: "Orice atentat contra vietii, integritatii corporale sau libertatii regelui constituie crima de inalta tradare si se pedepseste cu munca silnica pe vieata".

Infractiunea a fost modificata in 1948 de comunisti, iar in baza noilor modificari au fost deschise zeci de procese impotriva unor disidenti. Pedeapsa era munca silnica pe viata.

Uzurparea functiei

Potrivit Codului Penal: "Fapta functionarului public care, in timpul serviciului, indeplineste un act ce nu intra in atributiile sale, daca prin aceasta s-a produs una dintre urmarile prevazute in art. 297 (infractiunea de abuz in serviciu- n.red.) se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda."

Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice

Potrivit Codului Penal: "Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

Prezentarea de date false

Infractiunea de prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei, cu privire la activitatea Guvernului, este articolul 8 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 12 ani urmatoarele fapte savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor:
...
b) prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.


Infractiunea, in dosarul OUG 13/2017

Procurorii din dosarul privind ancheta in cazul celebrei Ordonante 13/2017 de modifcare a Codurilor Penale investigau in dosarul deschis "in rem" si o astfel de posibila infractiune.

Era in legatura cu modalitatile prin care prim-ministrul si ministrul Justitiei au promovat si sustinut adoptarea prin ordonanta de urgenta, la data de 18 ianuarie 2017, a doua proiecte de OUG privind gratierea unor pedepse, precum si modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei