Ar trebui sau nu să primească România refugiaţi?

default

Dimensiune font:

| 02-09-2015 22:17

Preşedinţia şi Guvernul au anunţat că România va prelua o parte din migranţii care vin spre Europa. Pe de altă parte, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că ar trebui să gândim pragmatic şi să refuzăm cota impusă de UE. Analişti politici şi sociologi explică atitudinea românilor, aparent empatică, faţă de problema migraţiei.

Problema migranţilor este pe cale să atingă şi România. Nu în mod direct, pentru că ţara noastră nu va deveni rută spre Europa pentru imigranţii din nordul Africii sau din Orientul Mijlociu, aşa cum s-a întâmplat cu state precum Macedonia, Grecia, Ungaria sau Austria. Însă România va primi automat, începând cu luna noiembrie, o cotă de refugiaţi din partea Uniunii Europene, ceea ce ne transformă într-un stat-verigă din lungul lanţ al migraţiei. Anunţul a fost făcut de către Leonard Orban, consilierul prezidenţial pentru afaceri europene. „Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane“, a precizat Leonard Orban într-un interviu pentru Europa FM. Această ofertă a fost acceptată de România la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna iulie, însă cifrele nu sunt încă bătute în cuie.

Spre exemplu, pe mecanismul extra-UE de care vorbeşte Leonard Orban, şi care se referă în special la refugiaţii aflaţi în acest moment în taberele din Turcia şi Liban, se vorbea iniţial de un număr de 20.000 de oameni. Iar cota de 80 stabilită pentru România este direct proporţională cu acest număr. „În ultimele luni, însă, numărul de rufugiaţi extra-UE a ajuns la aproximativ 100.000, ceea ce ar tripla şi cota pentru România. Nu există nimic sigur în acest moment“, spun surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Toată împărţeala ar putea fi răsturnată peste numai câteva zile, pe 14 septembrie, la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI de la Bruxelles, la care România va fi repezentată de ministrul de Interne şi de ministrul Justiţiei. Cele şase centre din România în care vor ajunge imigranţii sunt în localităţile Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şomcuţa Mare, Rădăuţi şi Timişoara. Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de euro pe an pentru fiecare persoană.

„România ar trebui să refuze“

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu vrea să audă de niciun calcul şi spune clar: România nu trebuie să primească refugiaţi. „Răspunsul meu categoric este nu. Şi România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră. Iar chestiunea că vor fi cazaţi în România doar doi ani trebuie să o uitaţi. Eu ştiu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din ţările în care se află“, a comentat fostul şef al statului. În hora declaraţiilor s-a prins şi premierul Victor Ponta. Deşi, ca şef al Guvernului, nu a avut nicio poziţie pe tema imigranţilor, Ponta a găsit acum un bun prilej să se mai contreze cu fostul său rival politic. „Problema noastră este că unii politicieni, din populism sau pentru că nu-i mai băgaţi în seamă, fac tot felul de declaraţii aberante. Să nu primim musulmani că sunt toţi terorişti, ceea ce e o aberaţie, ştie orice om normal, şi că trebuie să închidem graniţele, să nu primim pe nimeni. Serios? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut. Cum adică să închidem graniţele? Trebuie să mergem într-o politică europeană“, a afirmat Victor Ponta.

Pragmatism vs umanism

Păstrând linia argumentelor strict politice, analistul George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA), îndeamnă la pragmatism. „Liderii UE trebuie să-şi pună câteva întrebări. Prima este de ordin economic: pe ce piaţă a muncii se vor integra aceşti imigranţi, când în UE există câteva zeci de mii de şomeri, iar sistemul social european este în colaps? A doua chestiune vizează modelul de integrare: vedem că imigranţii latino-americani şi asiatici se integrează cultural, economic şi social, însă cei din Orient sau din Africa se ghetoizează. Vezi cazul unor oraşe ca Paris, Londra, Stockholm. A treia priveşte securitatea cetăţenilor europeni. Există rapoarte ale serviciilor secrete care arată că unii imigranţi au făcut parte din Statul Islamic“, spune analistul politic George Rîpă. Dincolo de corectitudinea politică, mai există şi întrebări cât se poate de umane: ce facem cu aceşti oameni? „În anumite situaţii, liderii responsabili trebuie să ia decizii care par dureroase, dar care sunt conforme cu securitatea pe termen lung. Această problemă nu trebuie privită ideologic, ci la modul realist“, spune George Rîpă. Radu Magdin, fost consilier al premierului Victor Ponta pe politică externă, este mai rezervat. „Europa este şi un continent valoric, UE nu e doar un club economic. În consecinţă, soluţia e o combinaţie de pragmatism şi valori europene şi din această perspectivă îmi par foarte bune propunerile germane privind cotele de imigranţi.

În rest, e uşor să vezi populism şi activarea diverselor temeri. Să nu permitem însă crizei să arate ce are Europa mai rău, ci, dimpotrivă, sa rămânem un reper valoric“, spune Magdin. Totuşi, există vreun antidot, dacă nu pentru eradicarea acestei crize, măcar pentru ameliorarea ei? „Soluţia este următoarea: o intervenţie militară terestră, după modelul Irak 1991 sau Irak 2003, sub mandatul Consiliului de Secutritate al ONU. Soluţia nu este depopularea acestor ţărti din Orientul Mijlociu pentru a face loc Statului Islamic“, conchide Rîpă.

Românii, toleranţi pe pielea altora

Majoritatea statelor UE au o atitudine negativă faţă de imigranţi, potrivit unui studiu realizat de Graphic News. Singura ţară comunitară în care atitudinea pozitivă faţă de imigranţi măsoară un procent covârşitor este Suedia (66%). O explicaţie ar fi sistemul social extrem de generos adoptat de suedezi, bazat pe alocaţii, ajutoare şi burse extrem de generoase oferite de stat persoanelor nevoiaşe. De altfel, mulţi dintre imigranţii care vin în aceaste zile din Orientul Mijlociu au afirmat public că se îndreaptă spre Stockholm. Pe lângă Suedia, din categoria ţărilor care ar accepta imigraţie se numără Luxemburg, Irlanda şi Spania. În cazul acestor ţări, argumentele ar fi următoarele: Luxemburg este o ţară mică şi oricum nu poate primi un număr exagerat de imigranţi. Deci problema nu există. Iar Irlanda şi Spania sunt state europene care, la rândul lor, au beneficiat de ajutoare sociale consistente din partea UE pe timpul crizei financiare, aşa că nu le întorc spatele altor cetăţeni aflaţi acum la ananghie.

Topul statelor cu atitudine pozitivă faţă de migranţi este completat, oarecum surprinzător, de România. Sociologul Alfred Bulai atrege atenţia: „Este doar o atitudine de principiu. Noi nu avem o atitutide negativă faţă de imigranţi pentru că nu ne-am confruntat până acum cu experienţe negative: n-am avut imigranţi la noi în ţară. Dacă cei care au răspuns ar fi fost întrebaţi ce cred despre minorităţi etnice, aţi fi avut cu totul alte rezultate. Aşa, oamenii se uită la televizor, văd nişte oameni amărâţi şi de aici porneşte acest gen de susţinere“. Ipoteza lui Bulai este confirmată de un alt sondaj, realizat de IRES, care arată că românii au o mare toleranţă când vine vorba ca imigranţii să fie primiţi de România, dar sunt puţini toleranţi când vine vorba ca imigranţii să le devină vecini. „Iar acest sondaj vorbeşte de vecini de oraş. Vă daţi seama cum ar fi răspuns dacă erau întrebaţi dacă sunteţi de acord să aveţi vecin de bloc un refugiat sirian“, mai spune Bulai. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei