Bătuţi de soartă şi „exploataţi” de băieţii deştepţi

default

Dimensiune font:

| 04-08-2017 12:00

Oficialii Ministerului Muncii au declarat război celor care vor să câştige de pe urma persoanelor cu handicap, punând bazele unor unităţi fictive * din această confruntare ar putea suferi peste 4.000 de persoane cu handicap * în locul măsurilor draconice anunţate la nivel central, către Executiv au fost formulate propuneri, inclusiv de la Iaşi, care ar proteja persoanele cu dizabilităţi * modificările legislative ar urma să fie votate astăzi în Guvern

Un nou scandal stă să izbucnească, odată cu războiul pe care l-a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, băieţilor deştepţi care se folosesc de persoanele cu dizabilităţi pentru a fenta legea. Concret, Executiv ia în calcul modificarea articolului 78 al Legii 448/2006, care presupune că societăţile cu peste 50 de angajaţi să aibă 4% dintre aceştia persoane cu nevoi speciale. Din păcate, majoritatea angajatorilor nu pot să îndeplinească această cerinţă şi atunci au alternativa de a plăti o taxă lunară la buget, egală cu jumătate din salariul minim brut pentru fiecare loc de muncă, destinat celor cu nevoi speciale, rămas neocupat. O altă opţiune este ca în locul plăţii taxei la buget, instituţia să facă comenzi de produse şi servicii de la o unitate protejată autorizată. Aici intervin în joc băieţii deştepţi care fac averi de pe urma persoanelor cu handicap şi declanşează un război între unităţile protejate fantomă şi Ministerul Muncii, care vrea să modifice legea, astfel încât toţi banii din taxa pe dizabilitate să intre în visteria statului, urmând ca mai departe Bucureştiul să-i împartă cu ţârâita. În încercarea de a stopa această formă de evaziune vor avea de suferit şi adevăratele unităţi protejate în care lucrează persoane cu dizabilităţi. Victime colaterale în acest război sunt aproximativ 4.000 de persoane.

Citeşte şi Liberalii, fruntaşi la a-şi ridica singuri statui


Alternativă la ideile draconice ale Olguţei
Pornind de la ideea că nu închizi toate IMM- urile pentru că în ţară evaziunea fiscală este în floare, aşa şi reprezentanţii adevăratelor unităţi protejate vin cu propuneri pentru Ministerul Munci, care să le pună capac indivizilor care se îmbogăţesc de pe urma unor oameni suferinzi. „Legea nu este proastă, proastă este implementarea sa care a lăsat să beneficieze de pe urma persoanelor cu dizabilităţi nişte societăţi şi ONG-uri care şi-au văzut doar interesul propriu”, susţine Angela Achiţei, preşedintele Fundaţiei „Alături de Voi România”. Potrivit acesteia, au fost formulate către Guvern câteva puncte de vedere care ar putea stopa practicile aflate în afara legii. „Cred că ar trebui să se înăsprească legea. În primul rând am propus delegarea atribuţiei de control, în teritoriul, către AJPIS şi AJOFM, astfel încât să fie depistate acele unităţi protejate fantomă. Mai mult, ar trebui să crească procentul personalelor cu dizabilităţi angajate într-o unitate protejată, de la 30%, la 50% din totalul de angajaţi”, explică Achiţei. Mai mult, legea ar trebui să prevadă un minim de patru persoane pentru a pune bazele unei astfel de unităţi, deoarece în prezent există structuri formate din două persoane, dintre care una cu dizabilităţi, care figurează însă numai în acte, fără a fi stipulată exact perioada în care angajatul cu handicap trebuie să stea la muncă. „Nu în ultimul rând cred că ar trebui să se umble la termenul de valabilitate al autorizaţiilor emise pentru unităţile protejate, care astăzi sunt pe o perioadă nedeterminate”, conchide liderul ADV, precizând că nu de puţine ori a constatat că se prezentau la licitaţii structuri a căror autorizaţie expirase. De aceea, acest act ar trebui reînnoit o dată la 3 ani.
Lista propunerile venite din partea ONG-urilor şi a unităţilor protejate care lucrează în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi continuă, multe dintre acestea reprezentând soluţii viabile pentru stoparea relelor practici. Rămâne însă de văzut dacă acestea vor fi luate în seamă la ministerul Muncii.
Reamintim că modificarea articolului 78 al Legii 448/2006 urma să intre în dezbaterea şi avizarea Guvernului ieri, însă şedinţa a fost amânată pentru astăzi. Anca BURNICHE
* * *
Nu este normal să spulberi posibilitatea unei persoane cu dizabilităţi de a lucra şi de a-şi câştiga normal pâinea, plătind taxe şi impozite ca un om obişnuit, şi să încerci să compensezi acestă nedreptate adăugând câţiva lei la ajutoarele sociale sau la pensiile pentru handicap. Aceşti oameni merită şi trebuie integraţi în comunitate!”- Angela Achiţei, preşedintele Fundaţiei „Alături de Voi România”
* * *
79 de unităţi protejate sunt autorizate în Regiunea de Nord-Est, conform bazei de date întocmite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, actualizată pe data de 27.07.2017
Iaşi- 22 unităţi
Suceava- 9 unităţi
Botoşani- 6 unităţi
Neamţ- 18 unităţi
Bacău- 18 unităţi
Vaslui- 6 unităţi

Ce presupune statutul de unitate protejată şi cum se câştigă
Dat fiind că la ora actuală în ţara noastră este susţinută încadrarea pe piaţa muncii şi în societate a persoanelor cu dizabilităţi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin ordin al ministrului, la propunerea Autorităţii Naţionale pentru Persoanelor cu Dizabilităţi, eliberează autorizaţii de funcţionare ca unităţi protejate, acelor entităţi care aleg să dea o şansă la normalitate şi persoanelor bătute de soartă. Astfel, statutul râvnit de mulţi antreprenori se dobândeşte dacă sunt îndeplinite nişte minime condiţii ale pieţei muncii, fiind vorba despre angajarea unui procent minim de 30%, din totalul personalului, a persoanelor cu dizabilităţi, fiind deopotrivă obligatorie realizarea gestiunii proprii, iar produsele şi serviciile prezentate ca „material finit” să fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap aflate sub incidenţa contractului de muncă. Unităţile protejate autorizate beneficiază de scutire de la plata taxelor de autorizare la înfiinţare şi de reautorizare, precum şi de scutire de plata impozitului pe profit, cu condiţia ca cel puţin 75% din fondul obţinut prin scutire să fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice în condiţiile prevazute de Codul Fiscal. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot să acorde alte drepturi cu condiţia să le finanţeze din fonduri proprii. Având în vedere toate avantajele menţionate mai sus, pe firul banilor au intrat şi persoane care nu au pus pe roate afaceri gândite pentru a sprijini persoanele cu dizabilităţi, ci pentru a se îmbogăţi mai repede.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei