Ce i-a predat Băsescu lui Iohannis. Raport despre ”ocupația străină” și eșecul economiei de piață în România

default

Dimensiune font:

| 22-12-2014 07:33

Traian Băsescu a făcut un bilanț contabil al țării pe care ”o predă” lui Klaus Iohannis, după 10 ani de mandat. Profesorul Mircea Coșea prezintă, într-o analiză scrisă pentru DCNews, realitățile din spatele cifrelor enunțate de fostul președinte. Prof. Coșea arată că România este dependentă de un mic grup de țări occidentale, capitalul autohton este slab, economia se află sub ”ocupație străină”, exportând resurse și forță de muncă ieftină.
Lipsa unei adevărate economii de piață face ca societatea să fie extrem de polarizată, iar beneficiile creșterii economice să se împartă la foarte puțini. În concluzie, ”progresele formidabile” menționate de Traian Băsescu au o mare doză de fragilitate și nu reprezintă garanția unor succese ulterioare. Cifrele nu sunt rezultatul unei economii sănătoase, ci mai mult a unor factori conjuncturali sau a unor sacrificii impuse populației și sectorului privat.

Economia de piață, fără conținut
Prof. Coșea arată că societatea românească nu a identificat și asimilat corect principiile și valorile economiei de piață. S-a creat doar forma, iar conținutul, atunci când nu a fost complet ignorat, a fost deturnat spre interese politice generale sau economice de grup. Lipsește cultura relației contractuale. Sursa principală a acumulării de capital nu o reprezintă profitul afacerii, ci banul public preluat prin relații clientelare cu bugetul statului. Ca o consecință, economia de piață românească a condus la o stratificare rapidă a societății, în contradicție cu tendințele europene actuale de reducere a diferențelor prin politici de solidaritate și coeziune socială.

România, dependentă de un mic grup de țări occidentale
Structura economiei a devenit periculos de dependentă doar de un grup mic de țări occidentale, manifestată în planul relațiilor economice externe prin unidirecționare ( cca. 70% spre UE), prin exces de export de forță de muncă ieftină, materii prime slab prelucrate și produse industriale manufacturate pe bază de licențe fără contribuții de cercetarea-inovare. Economia se află sub ”ocupaţie străină”, ponderea capitalului străin în total capital investit fiind de peste 80%, iar la nivelul sectorului bancar depăşind şi acest nivel.

Capitalul autohton, slab și dependent

Capitalul autohton este slab şi în majoritatea cazurilor este fie dependent, fie doar în parteneriat cu capitalul străin. Delocalizările din vestul Europei au transformat România într-o zonă de valorificare a capitalurilor occidentale prin menținerea costului muncii la niveluri inferioare față de alte țări membre UE. Valoarea adăugată produsă de economia românească se află doar la 38-40% față de media europeană (calculată prin raport de productivitate) și este capitalizată în interiorul țării doar în proporție de 15-20%.

Iată integral editorialul scris de prof. Mircea Coșea pentru DCNews:

România la schimbare de mandat
”De la intrarea în UE, și asta este poza de astăzi, România a făcut progrese formidabile pe care nu le recunoaștem, dar ele sunt și sunt consemnate, spre exemplu rata inflației este de 1,4% , rata la dobânzile pe termen lung este de 4,8%, cursul de schimb euro-RON este într-o marjă mică de 15%, deficitul bugetar este sub 3%, datoria publică este 37,9% . Astăzi România îndeplinește criteriile de convergență, deci îi voi preda domnului Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență în vederea intrării în zona euro”, a spus domnul Traian Băsescu la ultima sa conferință de presă de la Palatul Cotroceni.
Sunt de acord că România a făcut progrese formidabile dar mi-e greu să le consider efecte ale mandatelor de președinte ale domnului Băsescu. România și-a urmat drumul său, când tărîș când grăpiș, condusă mai mult de instinctul ei secular de descurcare și supraviețuire decât de viziunea și expertiza prezidențială.
Trecând peste tenta de marketing publicitar pe care domnul Băsescu a imprimat-o prezentării sale, ar fi interesant să analizăm mai realistic starea și situația țării pe care domnia sa ” o predă ” domnului Iohannis.
O astfel de analiză, obiectivă și apolitică, o găsim într-un articol devenit ” best seller”, publicat în ” Globalinequlity” pe data de 3/XI/ 2014 de către Branko Milanovic, intitulat ” For Whom the Wall Fell ? A balance-sheet of transition to capitalism ”. Autorul propune o clasificare a parcursului spre capitalism a fostelor țări comuniste în patru categorii în funcție de evoluția PIB pe cap de locuitor. În prima categorie denumită de ” eșec net” sunt incluse țări ca Republica Moldova, Bosnia și Serbia care înregistează stagnări ale creșterii.In a doua categorie de ”eșec relativ” este Federația Rusă care a avut o rată de creștere inferioară OCDE (1,7%/an), în a treia categorie sunt incluse și România, Slovenia și Cehia care au avut rate de creștere egale sau puțin superioare OCDE, iar în a patra categorie sunt țările de ” succes” care au avut o creștere superioară de 2%/an datorită exploatării unor resurse naturale excepționale, adică Azerbaidjan, Kazakhstan și Uzbekistan.
La această clasificare, articolul adaugă însă un element esențial, acela că adevărtaul succes al trecerii de la comunism la capitalism, indiferent de creșterea economică, nu l-a înregistrat decât Polonia care este singura țara care a reușit să construiască o adevărată democrație de tip occidental și să implementeze principiile și valorile economiei capitaliste.
Evident, clasificarea mai sus citată nu ne este defavorabilă dar ar trebui să ne dea de gândit deoarece simpla rată de creștere a PIB pe cap de locuitor nu este îndeajuns de relevantă pentru caracterizarea unei stări de fapt și mai ales pentru situația structurală și tipul de economie existent la un moment dat.
Mergând în direcția descifrării stării de fapt existentă în România predată de către domnul Băsescu domnului Iohannis adaug analizei următoarele considerente strict personale. Astfel, consider că:
Societatea și economia românească nu au identificat și asimilat corect și eficient principiile și valorile economiei de piață. S-a creat doar forma dar conținutul , atunci când nu a fost complet ignorat, a fost deturnat spre interese politice generale sau economice de grup. Economia de piață românească nu a asimilat cultura relației contractuale ci pe cea a relației clientelare,sursa principală a acumulării de capital nu o reprezintă profitul afacerii ci banul public preluat prin relații clientelare cu bugetul statului. Deși se declară, de formă, adversar al economiei subterane, statul român practică o poziție de tolerare a acesteia favorizând, și pe această cale, acumulări imense de capital la nivelul clientelei politice. Într-o perioadă istorică extrem de scurtă, clientela politică a acumulat averi personale pe care o economie de piață adevărată nu le-ar fi putut realiza decât în decenii. Ca o consecință, economia de piață românească a condus la o stratificare rapidă a societății în contradicție cu tendințele europene actuale de reducere a diferențelor prin politici de solidaritate și coeziune socială.
Structura economiei a devenit periculos de dependentă doar de un grup mic de țări occidentale, manifestată în planul relațiilor economice externe prin unidirecționare ( cca. 70% spre UE), prin exces de export de forță de muncă ieftină, materii prime slab prelucrate și produse industriale manufacturate pe bază de licențe fără contribuții de cercetarea-inovare.
Economia se află sub ”ocupaţie străină” , ponderea capitalului străin în total capital investit fiind de peste 80%, iar la nivelul sectorului bancar depăşind şi acest nivel. Capitalul autohton este slab şi în majoritatea cazurilor este fie dependent, fie doar în parteneriat cu capitalul străin. Delocalizările din vestul Europei au transformat România într-o zonă de valorificare a capitalurilor occidentale prin menținerea costului muncii la niveluri inferioare față de alte țări membre UE.
Valoarea adăugată produsă de economia românească se află doar la 38-40% față de media europeană (calculată prin raport de productivitate) și este capitalizată în interiorul țării doar în proporție de 15-20%.
Sunt elemente care arată că ” progresele formidabile ” au o mare doză de fragilitate și nu reprezintă o garanție a unor succese ulterioare. Ele arată și că cifrele frumoase care îmbracă rapoartele prezidențiale, ca și pe cele guvernamentale, nu sunt întotdeauna rezultatul unei economii sănătoase ci mai mult al unor factori conjuncturali sau a unor sacrificii impuse populației și sectorului privat.
O astfel de țară preia domnul Iohannis. O țară ” prezentată și predată” pe baza unui raport contabil și nu printr-un raport de analiză a modului cum viziunea prezidențială asupra strategiei și proiectului de țară a fost materializată într-un deceniu. In realitate, nici nu se putea altfel deoarece n-a existat nicio strategie și nici un proiect de țară.
Domnului președinte Klaus Werner Iohannis i s-a predat o țară, noi , cetățenii așteptăm de la domnia sa să ne predea o viziune și un proiect de țară.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei