Cosmin Necula: „Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că nu toţi românii vor să fure!” (II)

default

Dimensiune font:

| 22-04-2017 05:25

Litigiile dintre primării şi firmele constructoare sunt cea mai mare problemă a autorităţilor locale, motiv pentru care edilul Bacăului, Cosmin Necula, este de părere că legislaţia achiziţiilor publice trebuie schimbată de urgenţă. Potrivit acestuia, odată cu modificarea normativelor este obligatorie şi schimbarea percepţiei delegaţilor europeni cu privire la români, care nu sunt un neam de hoţi. Edilul Bacăului vorbeşte şi despre noua organigramă a Primăriei, din care urmează să dispară aproximativ 18 directori

- Având în vedere că Primăria şi Consiliul Judeţean al Bacăului sunt deţinute de social-democraţi, avem garanţia că investiţiile demarate în acestă zonă se vor completa?
- Cele două instituţii vor lucra de acum împreună şi dacă este să ne raportăm la complementaritatea dintre cele două vreau să vă anunţ că, până la data de 1 mai, vom face o şedinţă comună a celor două plenuri pentru a discuta despre viitoarele proiecte. Această complementaritate dintre cele două instituţii publice mai este atestată de o serie de proiecte pe care deja le-am început. Ca de exemplu, Şcoala Gimnazială Specială „Maria Montessori”, aparţinând Consiliului Judeţean, va fi finanţată prin asociere de către Primăria Municipiului Bacău. Mai mult, Aeroportul Internaţional „George Enescu”, care este finanţat de către Consiliul Judeţean, va fi dezvoltat în parteneriat, municipalitatea apucându-se de făcut calea de acces. Această lucrare investiţională este destul de mare, proiectul pe care l-am început şi pentru care urmează să fie demarată licitaţia de execuţie prevede realizarea unei şosele pe patru benzi, plus bandă de urgenţă pe fiecare sens.


- Cum veţi rezolva problema exproprierilor pentru a implementa acest proiect? Experienţa ne arată că la acest capitol autorităţile se împotmolesc...
- Legislaţia este modificată în momentul de faţă, iar problema exproprierilor ajunge să nu mai fie atât de complicată. Dacă municipalitatea declară că un drum este de utilitate publică, realizezi investiţia şi despăgubeşti oamenii conform hotărârilor notariale, iar dacă cetăţenii nu sunt de acord, te judeci în instanţă, dar drumul trece pe acolo. În schimb, există o problemă de care este lovită toată România, fiind vorba despre şirurile interminabile la contestaţiile publice. Dacă Uniunea Europeană nu va înţelege că nu toţi românii vor să fure, acceptând odată modificarea legislaţiei, astfel încât litigiile pe această speţă să fie rezolvate mult mai repede, banii pe care îi putem atrage vor fi degeaba. Vă dau un exemplu, în Polonia dacă ai un litigiu pe fonduri europene instanţele de judecată sunt obligate, în terne de şapte luni, să dea hotărâri definitive şi irevocabile. La noi, una din celulele de gunoi ale judeţului Bacău stă goală din 2013, de când a fost finalizată, pentru că există un nesfârşit proces între părţi. La fel, noi (municipalitatea- n.r.) suntem împiedicaţi să facem plombările de străzi pentru că sunt contestate licitaţiile şi procedurile de achiziţie publică.

Citește și Cosmin Necula: „Am oprit căderea Bacăului şi dezmăţul din banul public” (I)


- Aţi fost parlamentar, de ce nu aţi militat pentru schimbarea legislaţiei, astfel încât acei „contestatari de serviciu” să dispară? Social-democraţii au avut majoritate în cele două Camere...

- Am spus şi în Parlament, spun şi astăzi: Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că legislaţia trebuie schimbată, altfel vom rămâne blocaţi. România nu trebuie tratată diferit! Am înţeles că dumnealor îşi doresc două viteze pentru fiecare, unii find mai buni, alţii mai puţin buni. Poate că suntem ruda săracă, dar să ne lase să lucrăm, iar dacă tot se laudă că ne oferă aceste fonduri, să ne dea posibilitatea să le şi accesăm.


- Aţi avut de curând probleme cu arestările din Primărie. Au devenit funcţionarii publici mai reticenţi, se tem să mai semneze documente?
- Este şi aceasta o cheie de a explica reticenţa unor angajaţi, însă atât timp cât eşti pe o funcţie publică, unde s-au mărit salariile într-un mod halucinant şi au ajuns să bată mediul privat, îţi asumi şi responsabilitatea. În altă ordine de idei, am angajaţi de care mă plâng şi eu, bătuţi în cuie de lege, care nu sunt în stare să facă nimic. La cum este legislaţia în momentul de faţă (sancţionarea lor stă în nenumărate comisii de disciplină), aceştia sunt greu de penalizat şi cangrenează sistemul....


- Dacă sistemul este „bolnav”, cum îl veţi „însănătoşi”?
- În acest momentul suntem în procedurile de elaborare a unei noi organigrame, care va fi ajustată exact pe necesităţile pe care le are oraşul în momentul de faţă, iar posturile de conducere vor fi scoase la concurs. Cred că foarte mulţi oameni din mediul privat vor ajunge să concureze cu vechii bugetari. Vă dau un exemplu, un şef de serviciu ia în prezent 7.000 de lei, iar în mediul privat nu ştiu câte salarii de acestea sunt oferite pentru o funcţie similară. Mai mult, un consilier superior, cu nouă ani vechime, ia undeva la 4.600 de lei, cât primarul. Prin noua organigramă vom reduce numărul de directori, de la 24 de directori, la 8. Nu văd atât de multe funcţii de conducere şi şefi, ci mai puţini şi mai „elastici”. Sunt oameni foarte corecţi pe care i-am găsit în Primăria Bacău, dar am găsit şi oameni profund incapabili.


- Care este cea mai bună măsură prevăzută de programul de guvernare al PSD ce va avantaja vizibil municipiul Bacău?

- Cred că cel mai important pentru comunităţile locale este faptul că acel impozit pe venitul global, din anul 2018, va rămâne în totalitate unităţilor administrativ teritoriale. Astfel, fiecare are capacitatea de a gestiona banul public, deoarece nu cred că Bucureştiul ştie de cele mai multe ori ce îi trebuie oraşului Bacău, de exemplu. Pe de altă parte, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) vine în sprijinul comunităţilor, la Bacău din cele şapte milioane de euro cât ne costă rezerva de apă a municipiului, cinci milioane vor veni de la Guvern.


- Studiile de fezabilitate pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş au fost blocate din cauza unor nereguli constatate de Curtea de Conturi. Despre epopeea autostrăzilor din Moldova ce părere aveţi?

- Am zis întotdeauna că trebuie să renunţăm la poveştile de patriotism local şi să nu mai cerem ca autostrada să treacă prin faţa porţii. Poate să treacă pe la Botoşani sau pe la Vaslui, numai să treacă odată. Dacă e să o luăm pe cifre, pe studiile de fezabilitate se vede clar că Bacău - Braşov este mai ieftină, pentru că nu se trece printre munţi, însă nici nu cred că mai contează pe unde merge acest tronson, dacă este făcut. Am văzut în componenta Ministerului Transporturilor coridorul de drum expres Ploieşti – Bacău – Paşcani - Iaşi care ar fi ok, dacă s-ar pune în practică.


- Să trecem de la autostrăzi la afacerea studiilor de fezabilitate care a omorât mari proiecte, nu doar de infrastructură. Cum putem stopa fenomenul „hârtiilor pe bani grei”?
- O să vorbesc din ipostaza de primar. În municipiul Bacău oraşul este sufocat de trafic şi este nevoie de implementarea unor măsuri de fluidizare a circulaţiei. De aici se nasc tot felul de opinii, iar eu în calitate de edil vin şi întreb dacă avem vreun studiu prin care să ne spună şi nouă specialiştii care sunt măsurile care se pretează cazului nostru. În acestă situaţie ai două componente: studiul de prefezabilitate, care îţi spune ţie ce ar trebui făcut şi în ce manieră, şi studiul de fezabilitate pe care atunci când l-ai comandat îţi asumi să-l pui şi în practică.
La proiecte ştiinţifico-fantastice vă pot da exemplul investiţia fantasmagorică de la Stadionului Municipal, de 25 de milioane de euro. Să fin serioşi, Real Madrid nu o să vină să joace aici, de aceea cred că ne trebuie un proiect undeva la 10-15 milioane de euro maxim, care să ne asigure condiţiile optime de a putea juca în Divizia A, în Cupele UEFA şi să ai posibilitatea să faci un concert.
Revenind la documentaţiile pe care se aşterne praful, cred că fiecare primar nu va putea spune el care este cea mai bună soluţie pentru o anumită investiţie decât dacă este de profesie, motiv pentru care poate recurge la acele studii de prefezabilitate, însă un studiu de fezabilitate trebuie să te responsabilizeze să îl pui în practică...
A consemnat Anca BURNICHE

* * *
„Cred că este nevoie de o asumare a unor obiective pur româneşti în faţa Uniunii Europene. Nu putem fi consideraţi în continuu o veşnică piaţă de desfacere, pentru că nu suntem doar atât. Merităm să fim lăsaţi în pace să ne vedem singuri priorităţile” - Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei