Duicu facea trafic de influenta in biroul lui Ponta, in prezenta lui Radu Stroe - Stenograme DNA

default

Dimensiune font:

| 08-04-2014 14:00

Procurorii DNA arata, in dosarul de coruptie in care Adrian Duicu (foto stanga), seful CJ Mehedinti, a fost arestat preventiv, ca acesta ar fi facut trafic de influenta chiar in biroul premierului Victor Ponta si in prezenta ministrului de Interne din acea perioada, Radu Stroe.

Din dosar reiese ca Adrian Duicu a facut tot posibilul ca seful IPJ Mehedinti, Constantin Ponea, sa fie mentinut in functie si apoi avansat, cu scopul ca, la randul sau, seful politiei sa il ajute sa scape de dosarul de incompatibilitate deschis de ANI, informeaza gandul.info.

Anchetatorii sustin ca Victor Ponta l-a convocat la Guvern chiar pe seful Politiei Romane pentru a-i satisface pretentiile lui Duicu, care se temea ca isi poate pierde functia din cauza incompatibilitatii.

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucuresti, fara a fi insotit insa de numitul Ponea Constantin Stefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Stefan, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Stefan un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Toba Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a numitului Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei de Ordine Publica, solicitare cu care Toba Petre s-a aratat de acord.

In imprejurarile sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferita de pozitia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obtinut folosul pe care il promisese numitul Ponea Constantin Stefan", se arata in referatul DNA, in care se afla si mai multe stenograme ale interceptarilor telefonice.

Mai mult, Duicu i-a promis sefului IPJ Mehedinti ca sotia sa, Elisabeta Ponea, va fi promovata la Parchetul General sau DNA. Anchetatorii sustin ca Duicu l-a sunat pe Ponea si i-a comunicat rezultatul intalnirii cu seful Politiei Romane: "Tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica si-l tine pana de hotarasti tu sa pleci si i-am spus: nu pleaca de aiciea... stia subiectul de ea, ca vrea sa vina la Parchetul General, ca la DNA a avut o problema si n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o sa urmeze treaba aia cat de curand; cealalta zic; ceea ce te intereseaza cel mai mult".

Tentativa a esuat. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a confirmat dupa arestarea lui Duicu ca a discutat cu Elisabeta Ponea care isi dorea sefia uneia din sectiile DNA, dar pana la urma ea nu a primit functia dorita.

De asemenea, intr-o alta interceptare, Duicu a declarat ca: "L-a chemat acolo sefu al mare, l-a chemat la Guvern, si a venit acolo", referindu-se la Petre Toba.

Pe 24 mai Curtea de Apel Craiova, Sectia de Contencios a dispus anularea raportului ANI de incompatibilitate a lui Duicu, sefa sectiei fiind judecatoarea Adina Ponea, sora sefului IPJ Mehedinti.

In prezent, Adrian Duicu, Constantin Ponea si seful PSD Orsova Constantin Popescu sunt arestati preventiv ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti pentru mai multe infractiuni de coruptie.

Seful CJ Mehedinti, retinut pentru 7 infractiuni: Promitea si interventii la Guvern si Ministerul Public (Video)

Seful CJ Mehedinti, Adrian Duicu, a donat PSD 90% din castigurile familiei pe 2013

Intrebat, luni, de jurnalisti, premierul a declarat ca nu se dezice de Adrian Duicu si ca "toata lumea stie" ca liderii locali ai PSD sunt saltati de procurori "doar" pentru ca au succes electoral si sunt votati de alegatori in numar mare.

Ponta: Nu ma dezic de Duicu. Sa-i spun sa treaca la PMP? (Video)

Marti, dupa aparitia noilor informatii, premierul Victor Ponta a fost din nou asaltat de intrebari cu jurnalisti, dar a raspuns evaziv, aratandu-se nemultumit de faptul ca ar fi aparut in presa informatii discutate la el in birou.

"Sunt absolut convins ca veti primi de la procurori inregistrarile de la mine din birou", a comentat el, spunand ca nu stie nimic de discutiile avute de Duicu la Palatul Victoria, dar adaugand ca prin biroul sau au trecut multi sefi de guverne sau de servicii, chiar si seful CIA, si ca toti acestia vor fi "incantati" sa vada ca ce s-a discutat in biroul sau apare in presa.

Informatiile aparute in presa din dosarul lui Duicu nu fac referire la inregistrari ambientale din biroul premierului, ci doar la interceptarile telefonice ale telefonului presedintelui CJ Mehedinti.  

 

Judecătorul Dorel George Matei de la Curtea de Apel București a explicat de ce a emis mandatele de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul lui Adrian Duicu, președintele CJ Mehedinți. Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
 

Decizia a fost contestată la Curtea Supremă. Iată principalele motive pentru care instanța a decis să-i aresteze preventiv pe cei din gruparea baronului de Mehedinți:

  • Lasarea in libertate a inculpatilor prezinta o stare de pericol pentru ordinea publica astfel incit se impune luarea masurii arestarii preventive, orice alta masura preventiva mai blinda fiind vadit insuficienta.
  • Inculpatii s-au folosit de demnitatile si functiile detinute pentru satisfacerea unor interese personale sau a incercat introducerea in penitenciar a unui opozant politic, ca in cazul inculpatului Duicu.
  • Functiile lor de autoritate, in care au fost investiti cu increderea publicului, au fost percepute d einculpati doar ca modalitati de promovare in functii de conducere a lor si familiilor lor ( inculpatul Ponea) sau de satisfacere a unor interese pecuniare.
  • Inculpatul Duicu a incercat sa-si consolideze influenta la nivelul jud Mehedinti sprijinind instalarea in diferite functii de conducere sau executie a unor oameni obedienti, a fraudat concursuri de ocupare a unor functii si, mai grav, a luat masuri impreuna cu inculpatul Popescu pentru inlaturarea din functie a opozantilor ideilor sale.
  • A pervertit ideea de ales local inselind asteptarile a largi sectoare de populatie care l-au votat, actionind in interesul sau sau al familiei sale.
  • Extrem de grav este si faptul ca inculpatul a traficat influenta sa pe care o are sau cel putin pretinde ca o are la un nivel inalt al statului roman, aducind in discutii cu cumparatorul de influenta Ponea pe Primul Ministru al Romaniei, secretari si subsecretari de stat, Ministru de interne sau Seful Politiei Romane, Petre Toba. Este neclara activitatea acestor persoane in acest moment procesual, ancheta fiind la inceput.
  • Inculpatul Duicu are legaturi cu presedintele Tribunalului Mehedinti care ii da consultatii juridice in dosarele in curs( dupa cum arata inculpatul coroborat cu inregistrarile telefonice) si promite sprijinul pentru numirea in functii de conducere in PICCJ sau DNA a unei procuroare locale.
  • Toate aceste elemente creaza convingerea instantei ca inculpatul Duicu are o perceptie fundamental gresita asupra functiei pe care o detine, ignorind cu desavirsire caracterul infractional al faptelor savirsite si pe care nu le recunoaste.
  • Inculpatul Ponea, sef al Politiei Judetene a inteles sa acceada in functii de conducere la nivel central nu pe cai licite, examene, concursuri ci prin traficarea propriei surori, judecatoare cerind in acelasi timp functii la Bucuresti si pentru sotia sa, procuroare.
  • A nesocotit in mod grav demnitatea ce i-a fost acordata fiind un exemplu negativ pentru toti politistii onesti din subordine.
  • Inculpatul Popescu ignora, de asemenea, demnitatea politica in care l-au investit cetatenii prin alegerea sa ca sef al organizatiei municilape PSD Orsova, aruncind o pata asupra activitatii partidelor politice in general, si pervertind aceasta institutie, fundament al vietii democratice .
  • Activitatea sa infractionala pe care a desfasurat-o folosindu-se de functia si autoritatea s apolitica nu are nicio legatura cu interesele urbei sau macar a partidului din care face parte, actionind exclusiv in interesul inculpatului Duicu sau in propriul sau interes pecuniar.
  • Inculpatii au criticat faptul ca interceptarile sunt acordate in baza unui mandat de siguranta nationala. Curtea nu a putut identifica nici un element legal care sa determine constatarea nelegalitatii unei astfel de proceduri, dealtfel inculpatul Duicu a recunoscut toate interceptarile lecturate in fata sa in sedinta numai ca a precizat ca nu a savirsit vreo infractiune.
  • Apreciaza in aceste conditii ca se impune arestarea inculpatilor pentru o durata de 30 zile, o masura mai blingda nefiind apta a atinge scopurile masurilor preventive iar faptele acestora fiind de o extrem de mare gravitate, denaturind insasi ideea de societate democratica, inculpatii acreditind prin comportamentul lor ideea ca functiile si demnitatile publice trebuie folosite doar in interes personal, idee de maxima gravitate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei