EXCLUSIV Gunoaie ascunse în curtea primarului Niţă

default

Dimensiune font:

| 08-07-2015 05:45

Comuna ieşeană Miroslava se dovedeşte a fi un focar de infecţie şi poluare. Munţi de gunoaie zac îngropate la marginea comunei, pentru a se reduce astfel costurile de reciclare şi depozitare a deşeurilor. În timp ce unii fac averi de pe urma gunoiului, mediul înconjurător este poluat iremediabil. Pentru ca situaţia să fie şi mai dramatică, reprezentanţii Primăriei Miroslava susţin că au încheiat un contract de 3.388.196 de lei pentru colectarea deşeurilor

Comuna Miroslava a devenit polul mizeriei şi al poluării din întreg judeţul Iaşi. Potrivit unei sesizări primite la redacţia cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, deşeurile strânse de pe raza întregii unităţi administrativ-teritoriale sunt îngropate, pentru a se diminua astfel costurile de reciclare a gunoaielor. Mergând pe acestă pistă, reporterii cotidianului au descoperit focarul de infecţie, la marginea comunei ieşene, pe un teren extravilan cunoscut de localnici sub denumirea Valea Ursului. Având în vedere urmele proaspete lăsate de utilaje şi groapa de gunoi, acoperită parţial cu pământ, putem spune că foamea de bani a determinat comiterea unei grave infracţiuni şi poluarea iremediabilă a mediului înconjurător. Dezastrul de la Miroslava a fost semnalat Comisariatului Gărzii de Mediu de la Iaşi, care în maxim 15 zile lucrătoare urmează să facă verificări în zonă şi să-i sancţioneze pe cei care au ales să-şi bată joc de mediu, pentru a-şi spori ilegal veniturile.


Toţi ştiu, nimeni însă nu vorbeşte

Deşi neregulile comise la Miroslava erau cunoscute de săteni, de teamă, aceştia s-au ferit până de curând să vorbească despre modul în care deşeurile sunt făcute să dispară. „O parte din gunoiul strâns din comună este depozitat acolo, lângă iaz, iar apoi acoperit. Fac asta pentru a diminua costurile transportului la groapa de gunoi din Botoşani. Toată lumea ştie situaţia de pe aici, dar nimeni nu vorbeşte de frică. Sunt multe nereguli care se petrec aici în comună şi văd că nimeni nu se autosesizează. Dacă mergi într-o crâşmă din localitate, dar nu ca reporter, ai să vezi câte nereguli îţi semnalează localnicii”, a spus sub protecţia anonimatului un localnic al comunei Miroslava, patronată de primarul Dan Niţă. Mai mult, sătenii susţin că nu este pentru prima dată când primarul ascunde „sub preş, asemeni pisicii, mizeriile făcute” pe raza comunei pe care o conduce.
Contactat de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” pentru a sta de vorbă despre monstruozităţile petrecute în Miroslava, primarul a răspuns degajat că nu are cunoştinţă de faptul că deşeurile sunt depozitate în zona Valea Ursului. „Acolo a fost făcută o groapă pentru a se lua pământ galben, necesar la realizarea şoselei de centură, după care nu mai ştiu ce s-a întâmplat. Eu ştiu că este acoperită (groapa-n.r.)”, se contrazice primarul Niţă, nefiind încă hotărât dacă ştie sau nu ceva despre această groapă. Pentru a scăpa însă de întrebările sâcâitoare ale jurnaliştilor, acesta încheie discuţia precizând că va trimite în zonă Poliţia Locală, „pentru a vedea despre ce este vorba”.

 


Afacerea gunoiului nu miroase-a bine!
Deşi primarul Niţă susţine că nu ştie nimic despre ilegalităţile comise la el în comună, sătenii sunt de părere că acesta este mână în mână cu şefii noului operator de salubritate. Practic este vorba despre compania bucureşteană SC Dermat Cons SRL, care a câştigat prin licitaţie dreptul de a colecta deşeurile locuitorilor şi agenţilor economici de pe raza comunei Miroslava. „În urma licitaţiei publice desfăşurate, serviciul de salubritate a fost concesionat către operatorul Dermat Com SRL Bucureşti, pe o perioadă de trei ani. Valoarea acestui contract este de 3.388.168 de lei, fără TVA, iar redevenţa anuală este de 10.000 de lei”, a declarat Elena Burcuţa, reprezentatul departamentului Achiziţii, din cadrul Primăriei Miroslava.
Cu toate că reprezentanţii Primăriei susţin că valoarea contractului este de 3.388.196 de lei, angajaţii companiei bucureştene subliniază faptul că această sumă colosală nu va fi încasată „nici în cele mai dulci vise”. „Contractul de concesionare nu are o valoare fixă, pe care autoritatea contractantă se obligă să o achite operatorului Dermat Cons SRL, taxa de salubritate fiind încasată de la fiecare utilizator în parte, Primăria achitând doar factura pentru prestarea serviciilor proprii”, se arată într-o adresă oficială remisă de reprezentanţii operatorului de salubritate Dermat Com. Ceea ce au uitat să precizeze angajaţii Primărie este faptul că valoarea contractului este una orientativă, pe baza căreia s-a putut preciza în caietul de sarcini al licitaţiei valoarea garanţiei de bună execuţie.
Mai mult, reprezentanţii Dermat Con susţin că nu au niciun amestec în scandalul gunoaielor izbucnit la Miroslava, deşeurile colectate de aceştia fiind depozitate şi sortate la depozitele de colectare Salubris SA, Urban Serv SA şi Edil Industry SRL.
Noul operator are încheiate pe raza comunei Miroslava 2.247 de contracte, deservind un număr de 4.645 de locuitori. Tariful achitat de populaţie este de 6,16 lei/lună, fără TVA. Anca BURNICHE


* * *
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” va urmări acest subiect şi va prezenta rezultatele anchetei comisarilor Gărzii de Mediu.

* * *
Problema gunoaielor nu este nouă în Miroslava, autorităţile comunale fiind reclamate, în urmă cu două luni că depozitează deşeuri, ilegal, şi pe ruinele fostei ferme agricole Miroslava. Pe această temă, citeşte  Gospodarul Niţă şi focarul de infecţii din Miroslava

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei