FOTO / VIDEO: Moldova învață nemțește

default

Dimensiune font:

| 17-11-2014 06:00

Klaus Iohannis s-a impus atât în municipiul Iași, cât și în județul Iași.

Klaus Iohannis a răsturnat spectaculos scorul electoral în județul Iași. Dacă în primul tur s-a aflat la o distanță de 14% de Victor Ponta, numărătorile paralele făcute aseară de partide l-au creditat cu o victorie de 1%. Astfel, Iohannis a obținut 50,49% în județ, în timp ce Victor Ponta a reușit doar 49,51%. Diferența au făcut-o ieșenii din Capitala de județ, unde s-a ieșit masiv la vot, prezența fiind de 63%. „Ei (liberalii, n.r.) au reușit să-și mobilizeze cu peste 10% electoratul din municipiu, iar noi doar cu 5% în rural”, a mărturisit ieri un lider social-democrat, care a adăugat că ruralul a fost câștigat de PSD. Cifre confirmate atât de PSD, cât și de ACL arată o victorie netă a lui Iohannis în muncipiul Iași, raportul fiind de 60% la 40%. În turul I, Iohannis a câștiga capitala de județ la o diferență minimă de 2%.

Nichita: „Un politician bun învață din orice exercițiu electoral”

Liberalii au primit cu satisfacție rezultatul alegerilor de ieri, în timp ce la PSD a fost o tăcere înmormântală. Astfel s-ar putea sintetiza atmosfera din sediile celor două partide aseară, la închiderea urnelor. La PSD, înainte de anunțarea exit-poll-urilor de la ora 21.00, în prima linie a liderilor aflați în sediu s-au plasat politicieni de „import”, veniți recent în rândul social-democraților. Președintele PSD Gheorghe Nichita a apărut în prim-plan cu doar câteva minute înainte de anunțarea rezultatelor din sondaje. „Se vede o polaritate foarte mare în România şi că de acum încolo trebuie să înceteze acest regim al lui Traian Băsescu şi să facem un proiect de ţară pentru că sunt lucruri bune şi de o parte şi de alta”, a spus Nichita. Potrivit acestuia, un politician bun trebuie să înveţe din fiecare exerciţiu electoral. Liderul social-democrat a continuat afirmând că este nevoie de o reformă a sistemului electoral, astfel încât fiecare român să poată vota. „E nevoie să adaptăm legea electorală la noile condiţii în care ne ducem viaţa astăzi, la noile tehnologii, astfel încât, votul să fie exercitat de fiecare român, pentru că este un vot fundamental”, a precizat șeful PSD Iași. Nichita a subliniat că scorul este „foarte strâns”. „În seara asta încetează regimul Traian Băsescu. Din această seară vom avea un alt regim, probabil că unul al normalităţii. De asemenea, se desprinde foarte clar din votul care până acum este doar la nivel de sondaj, că e nevoie de un proiect de ţară în care românii să fie uniţi şi să nu mai cultivăm dezbinarea”, a mai susținut vicepreședintele PSD.

Liberalii au evitat să deschidă șampania


 

Atmosfera de la PSD a contrastat puternic cu cea de la sediul ACL. Liberalii și au sărbătorit victoria cu satisfacție în contextul unei prezențe masive la vot și în municipiul Iași. Cu toate acestea, șampania nu a fost deschisă. „România mulţumim! Iaşi mulţumim! După 25 de ani de la Revoluţie românii şi-au luat ţara înapoi. Astăzi România şi-a proiectat un nou viitor, mai bun şi mai luminos, cu un om cinstit şi care să ne reprezinte cu dreptate şi cu cinste în Uniunea Europeană şi în întreaga lume”, a declarat Cristian Adomniţei, co-preşedintele ACL Iaşi. Potrivit acestuia, prezenţa mare la cel de-al doilea tur a fost un semn venit din partea românilor că doresc o schimbare a modului de guvernare. „În ciuda tuturor opreliştilor şi presiunilor, cumpărărilor şi vânzărilor, trădărilor şi a unei campanii electorale extraordinar de mizerabile dusă de PSD, oamenii au ieşit la vot în număr mult mai mare decât în turul I. Faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis va fi legitimat de votul oamenilor atât din ţară cât şi a celor din diaspora înseamnă că de azi vom mergem cu fața curată înapoi în Europa”, a punctat Adomniţei. Faptul că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a mobilizat un număr neaşteptat de români, i-a determinat pe liberali să considere victoria ca pe o revoluţie a populaţiei, dornică de o schimbare a modului de guvernare din ultimii ani. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o a doua Revoluţie de Catifea a Europei, pentru că mesajele românilor au arătat acumularea răului din guvernarea ultimilor doi ani, a lui Ponta, iar în acest vot se regăsesc generaţiile copiilor care nu îşi găsesc un loc de muncă, generaţiile părinţilor care au fost obligaţi să plece de acasă în străinătate”, a declarat senatorul Dumitru Oprea.

 Klaus Iohannis a câștigat județul Iași la o diferență de 1%, iar capitala de județ cu 20%

Prezența la vot mai mare decât în 1992

*în județul Iași au ieșit la vot 415.626 de alegători

Județul Iași a înregistrat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale una dintre cele mai mari prezențe la vot din istoria post-decembristă. La vot s-au prezentat 415.626 de alegători, respectiv 58,01% din totalul persoanelor înscrise pe lista permanentă (716.430). În ultimii 24 de ani, doar în anul 1996, atât în turul I, cât și turul II, numărul de alegători a fost semnificativ mai mare, diferența fiind de câteva zeci de mii de voturi. Ieșenii au ieșit în număr mai mare decât în turul I al prezidențialelor din 1992 și într-un număr apropiat față de turul II al aceluiași an. În perioada 2000 - 2014, prezența de ieri de la Iași este net superioară celorlalte șapte scrutine prezidențiale.

Muncipiul Iași - 63,38%, restul județului - 53,62%

Ieșenii din capitala de județ au ieșit la urne într-un număr record - 204.207 de alegători, respectiv 63,38% din total. Cele mai aglomerate secții au fost cele în care au votat studenții (Facultatea de Chimie, Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul „Costache Negruzzi”, Liceul de Informatică, Universitatea Agronomică, Școala „Gh. Asachi”), prezența ajungând și la peste 135%. Față de primul tur al prezidențialelor din 2014, s-au prezentat la urne cu 16,8% mai mulți alegători, respectiv 59.798 de persoane. La nivel național, prezența a fost de 62,03%, peste 11,3 milioane de români exercitându-și dreptul la vot, în timp ce în turul I au fost doar 9,5 milioane de alegători.

204.207

Acesta este numărul de alegători care s-a prezentat la urne în municipiul Iași.

 Vot cu incidente la Iaşi

*în județ au dispărut inclusiv ștampile


 

Miza mare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a adus mai multe reclamaţii la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) cu privire la neregulile constatate la secţiile de votare din teritoriu. În prima parte a zilei a fost semnalată lipsa a două ştampile de vot, în comunele ieşene Ciohorani şi Moţca. Cu toate că aceste două cazuri au ajuns la Inpectoratul Judeţean de Poliţie care a demarat anchete în ambele comune, ştampilele nu au fost găsite până la lăsarea serii. Pe parcursul zilei de ieri, la poliţie au mai ajuns 10 plângeri penale formulate de ACL, pentru turism electoral în zona Iaşului. Plângerile au fost depuse la Poliție direct de la București, după ce au fost depistate CNP-uri duble sau false. Alături de aceste plângeri, PNL a mai înaintat la BEJ Iași, potrivit liderului de grup al consilierilor județeni liberali, Eduard Boz, alte sesizări privind turismul electoral și mită electorală. Conform precizărilor acestuia, în comuna Ciortești au fost depistate trei mașini care ar duce alegători la vot - Is 08 vav, IS 07 BCS și IS 27 VOV -. În plus, în satul Șerbești, la mai puțin de 150 m de o secție de votare este deschis un bar unde se oferă băutură...gratis. O altă sesizare a fost depusă în cazul primarului din Valea Seacă, Valeriu Roman, care a continuat campania electorală în ziua votului. Materialele autocolante care trebuiau aplicate pe actele de identitate ale cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot au dat bătăi de cap membrilor secţiei de votare. Pe raza municipiului Iaşi a fost semnalat cazul unui bătrân care, deşi votase, nu avea lipit pe spatele buletinului materialul electoral autocolant. Incidentul a fost semnalat la secției de votare nr. 205 de la Școala „Otilia Cazimir”. Tot aici, un alt cetăţan avut dificultăţi în a-şi exercita dreptul la vot, dat fiind că în dreptul numelui său, pe listele permanente, exista deja o semnătură. În acest caz a fost nevoie de intervenția Biroului Electoral Județean, sesizat de către observatorii din secție, pentru ca cetăţeanul Mihai Ioan să-şi poată exercita dreptul constituțional.

 

Primarul din Schitu Duca a găsit soluţia: turismul electoral

Primarul din localitatea ieşeană Schitu Duca, Mihai Mihalache, se pare că a găsit soluţia de a-şi susţine candidatul la prezidenţiale. Pe tot parcursul zilei, edilul a pus la dispoziţie două autoturisme, unul Dacia Logan, iar celălalt un VW, care la intervale scurte de timp plecau şi se întorceau burduşite cu alegători. Acest lucru a recunoscut-o chiar şoferul de pe autoturismul VW. „Eu mă duc unde mă trimite Mihalache. Trebuie să aduc şi să duc oamenii noştri”, a spus scurt acesta. De exemplu, din autoturismul Dacia Logan au coborât şi au intrat în secţia de votare chiar din centrul comunei şapte persoane, fără a fi luat în calcul şi conducătorul auto care le-a aşteptat la maşină, după care tot atâtea au plecat cu acelaşi mijloc de transport. În interval de doar 30 minute, cele două autovehicule au efectuat nu mai puţin de trei curse. De precizat că, la orele prânzului, la Secţia de votare din Schitu Duca din 200 de alegători 40 erau pe listele suplimentare.

 

Prostie în stare brută la o secție din Iași

* un ieșean a fost împiedicat să voteze * la aceeași secție, membrii biroului electoral „uitau” să lipească autocolante cu mențiunea „VOTAT”

Un ieşean domiciliat în zona Podul Roş s-a prezentat ieri dimineaţă împreună cu familia, soţia şi fiica, la Secţia de votare nr. 205 de la Şcoala „Otilia Cazimir”, acolo unde, din ignoranţa preşedintei secţiei, a întâmpinat dificultăţi în a-şi exercita dreptul la vot. În momentul în care a vrut să semneze pe lista permanentă în dreptul numelui său a constatat că era deja o semnătură, iar membrii secţiei de votare l-au împiedicat să voteze. „Soţia şi cu fiica au intrat şi au votat pe lista mai mult albă, pe care nu mai erau semnături ale altor votanţi. Când am vrut să semnez pe liste, eu fiind dispus în rubrica dintre soţia şi fiica mea, am găsit o semnătură în locul în care ar fi trebuit să-mi pun eu semnătura, cum că am votat. Cei de la secţie mi-au spus că în locul meu a semnat o doamnă, Olga, şi că eu pot să semnez în altă parte. Nu cred că e o eroare. Cum poate să vină unu şi să se bage între soţie şi fiică, când lista e goală?”, a spus reclamantul Mihai Ion. În cazul bărbatului a fost nevoie de intervenţia Biroului Electoral Judeţean, care a fost sesizat de către observatorii din secţie, pentru ca reclamantul să-şi poată exercita dreptul constituţional. În urma incidentului, preşedinta secţiei de votare a fost audiată de poliţişti mai bine de 30 de minute, după care, verificările s-au mutat la domiciliul reclamantului. „Din greşeală s-a semnat în dreptul domnului Mihai, la poziţia 1014. Conform legislaţiei, se taie greşeala, semnează preşedintele, se aplică ştampila de control a secţiei de votare iar alegătorul trebuie să semneze alături şi să voteze. Domnul a refuzat să voteze şi a chemat Poliţia şi pe reprezentanţii PSD. Acest incident a fost cauzat de aglomeraţia de la acea oră şi probabil de faptul că era o bătrână în faţă”, a declarat Gafiţa Margareta, preşedinta secţiei de votare nr. 205. Cu doar câteva minute după acest incident, membrii secţiei au recidivat în greşeli.

 

„Merge și cu autocolantul din turul I!”

Un alt ieşean, Ştefan Asaftei, pensionar, şi-a exprimat votul, dar, la ieşirea din secţie a constatat că nu i s-a aplicat autocolantul pe actul de identitate. Pensionarul s-a întors şi a solicitat aplicarea acestuia, însă membrii secţiei au refuzat pe motiv că e bun şi autocolantul din primul tur. „Practic, acest autocolant e o clonă. Dacă domnul a vrut să îi aplicăm acea bulină, că era şi recalcitrant, noi ne-am conformat”, a spus senin un individ din secţie care pe întreaga perioadă a staţionării mass mediei în incinta şcolii nu a avut altă treabă decât să stea cu ochii pe presă în loc să participe la procesul de vot pentru care a fost angajat. „Am votat şi trebuia să îmi pună a doua ştampilă. Când am revenit să îmi pună a doua ştampilă mi-au spus că contează ştampila din primul tur”, a spus alegătorul. La sesizarea reporterilor prezenţi în secţie, pensionarului i s-a aplicat, în cele din urmă, autocolantul.

Vot cu dosare penale în județul Bacău

*două dosare penale, o plângere la BEJ şi alte sesizări în județul Bacău în cel de-al II-lea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României

Dacă primul tur al alegerilor prezidențiale a fost unul liniştit şi nemarcat de evenimente deosebite în județul Bacău, în cel de-al II-lea tur au fost întocmite două dosare penale până la ora 14. Un dosar penal a fost întocmit pentru un bărbat de 35 de ani din Bacău care și-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabină. Membrii secției de votare s-au sesizat, au anunţat organele de poliţie, pe numele bărbatului fiind începută cercetarea penală pentru comiterea infracţiunii de violare a confidențialității votului, așa cum este prevăzută și pedepsită de art. 389 din Codul penal, conform purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Un al doilea dosar penal a fost întocmit pe numele unui preşedinte de secţie de votare din oraşul Dărmăneşti. Motivul - a permis să voteze unei persoane care nu deţinea acest drept pentru că avea cu buletinul expirat.

Amendă pentru un birt deschis lângă o secție de votare

Astfel, un alegător din Moinesti a solicitat înlăturarea bannerelor si afiselor electorale din proximitatea secţiilor de votare. Un votant din Valea Seacă l-a reclamat pe primarul comunei, pentru ca acesta le-ar fi solicitat părinţilor săi să voteze cu un anume candidat. Şi o cârciumă din municipiul Bacău s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei pentru că şi-a deschis larg porţile, deşi se afla la mai puţin de 100 de metri de o secţie de votare.

Suceava

Incident electoral extrem de grav la un centru medical

Incident electoral extrem de grav la Sasca Mică. Jurnaliștilor acreditați și reprezentantului ACL li s-a refuzat accesul în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, unde se vota cu urna mobilă. Reprezentantul ACL vroia să asiste la procesul de vot, care se afla în desfășurare, el având acest drept, potrivit legii. Urna era plimbată prin instituție de un membru PSD și de un alt reprezentant al Secției de votare 263 din Cornu Luncii. „Reprezentantului ACL i s-a îngrădit accesul. I-au închis poarta în nas atât paznicul, cât și directoarea instituției. L-au bruscat și din acest motiv a sunat la 112”, ne-a declarat Lucian Harșovschi, reprezentantul ACL la Biroul Electoral Județean. Jurnaliștii au stat la poarta Centrului de recuperare timp de o oră și jumătate, până au votat cei mai mulți dintre beneficiari, după care li s-a permis accesul în instituție. 301 persoane internate în Centrul de Recuperare au solicit urna mobilă. În județul Suceava sunt 5.609 persoane adulte cu handicap neuro-psihic, dintre care 768 sunt internate în centrele de reabilitare şi recuperare neuro-psihiatrică de sub autoritatea Direcţiei de Asistență Socială și Protecția Copilului. La primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, s-au solicitat urne mobile pentru un număr de 383 de persoane internate în centrele de la Sasca, Pojorâta şi Zvoriştea.

Nelu PĂUNESCU, Alex ANDREI, Anca BURNICHE, Andrei HURBEA, Sonia PAVELESCU, Oana ȘLEMCO, Andrei HLIHOR

 


 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei