Gheorghe Nichita: „Dragnea e ca un şahist: dă ŞAH azi, ca să dea mâine sau peste două luni MAT!”

default

Dimensiune font:

| 29-01-2018 05:15

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita , vorbeşte despre ultimele tensiuni care au marcat tabăra social-democraţiei româneşti. Potrivit acestuia, cei doi premieri schimbaţi din fruntea guvernului de conducerea PSD s-au lăsat manipulaţi, răzvrătindu-se în cele din urmă împotriva celui care le-a dat puterea, Liviu Dragnea. Gheorghe Nichita a vorbit şi despre „statul paralel”, precizând că „binomul vrea să decimeze stânga!

- Cum vedeţi abordarea social-democraţilor de a-şi demite al doilea premier?
- Pentru a putea fi coerenţi în analiza noastră trebuie să avem bine definite câteva evenimente din trecut. În anul 2014 a început o prigoană la nivel naţional împotriva PSD. Acel binom de care lumea ştie în momentul de faţă s-a creat după un plan bine definit. Planul lui Florian Coldea a fost să anihileze liderii regionali care câştigau alegerile în continuu şi erau consultaţi la nivel naţional, partidul având o stabilitate şi o predictibilitate foarte mare. Practic, se ştia că oamenii ne vor susţine să câştigăm alegerile, se ştia că avem oameni care puteau ajunge premieri şi aveam programe clare cu care mergeam în faţa cetăţenilor şi pe care le realizam odată ce se încheiau alegerile. În acest context însă, PSD a devenit prea periculos pentru dânşii şi au zis că liderii regionali trebuie decapitaţi. Sigur că, în spate, chiar dacă se mai tăia porcul pe ici, pe colo, au fost vizaţi şi liderii de la nivel naţional. Ca drept dovadă, o dată cu mine au picat Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Ei bine, acesta a fost planul iniţial. Când au văzut că nu pot aduce partidul la un procent de 20% maxim, au început să infiltreze oameni în unele structuri din partid, continuând, desigur, şi cu dosare, arestări şi ulterior condamnări. Trebuie avut în vedere că, în perioada lui 2014, liderii de partid şi-au propus să aducă oameni noi pentru că aşa se vorbea la nivel european, iar acesta a fost prilejul cel mai bun pentru binom să încerce să ia puterea partidului, din interior.


- Consideraţi că în PSD sunt oameni înfiltraţi?

- Liviu Dragnea a candidat la preşedinţia partidului, a avut un scor excepţional, după care a venit şi cu o formulă foarte bună pentru a câştiga alegerile locale, ultimele fiind parlamentarele. Aceste lucruri se traduc printr-o legitimare completă a acestuia ca fiind omul din PSD care să conducă mai departe şi Guvernul. Având însă un dosar în spate, cu o condamnare cu suspendare, nu a putut fi prim-ministru. Cei care făceau jocurile în spate însă şi-au propus să nu mai lase partidul să fie cel mai puternic, propunându-şi să-l şubrezească în continuare, iar dacă nu au putut face asta direct, şi-au pus oameni în locuri cheie, PSD urmând să cadă treptat. S-a mers pe varianta că va pune Liviu Dragnea un prim-ministru, iar binomul o să-l influenţăm pe acel om să vină de partea lui, ceea ce s-a şi întâmplat.
Totuşi , Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose au activat o bună perioadă de timp în tabăra stângii...
Liviu Dragnea a avut ideea de a-l pune pe Grindeanu în fruntea Guvernului, om vechi de partid, după care l-a numit pe Tudose, om şi mai vechi în PSD. Cu primul, speranţa lui Dragnea a fost să schimbe faţa partidului şi să vină cu sânge proaspăt, fiind vorba de un tânăr. Însă, Dragnea nu avut cum să intuiască faptul că dânsul va fi influenţat de acea cucută care i s-a turnat în urechi.
S-a încercat după aceea să se meargă cu Mihai Tudose pentru că era şi mai în vârstă, avea experienţă de partid şi, chiar dacă avea nişte legături cu sistemul, în felul acesta Dragnea reuşea să dea satisfacţie tuturor prin numirea acestuia ca premier. Aceşti doi oameni trebuiau să înţeleagă că dânşii au fost puşi de către PSD. În toată acestă perioadă, Dragnea a devenit omul negru pentru că a schimbat prim-miniştrii, însă el nu a vrut decât să aplice acel program de guvernare în numele partidului, pentru că atunci când se va finaliza această guvernare şi se va merge din nou la alegeri, PSD va judecat în funcţie de ceea ce a făcut.
Grindeanu şi Tudose în loc să se gândească că ei sunt executanţii programului de guvernare, au vrut să-l schimbe, fără a analiza ce poate fi schimbat în favoarea românilor. Cei doi nu au înţeles că nu au ajuns în Guvern datorită unei agende personale sau a unui proiect personal, au muncit zeci de mii de oameni la alegeri, în partid, pentru ca ei să fie numiţi acolo.


- Vorbiţi despre oameni infiltraţi. Cum au afectat aceştia, de-a lungul timpului, partidul?
- Acest tăvălug pornit, cu cât mai multe arestări, cu cât mai multe dosare, a desfiinţat mediul economic, mediul de afaceri, acuzându-i de evaziune fiscală pe toţi managerii, distrugând România. Din păcate, nu ştiu câţi din PSD, la vremea lui 2014, au dat girul pentru această prigoană care a pornit şi care a făcut din ţara asta o colonie.
Revenind la Grindeanu şi Tudose, cei doi trebuiau să înţeleagă că nu este benefic să intre în conflict cu oamenii din partid, iar dacă o fac, să aibă maturitatea de a-şi rezolva problemele în interiorul formaţiunii. Am asistat la guvernarea Năstase şi am fost şi în Biroul Politic Naţional al partidului. Ei bine, nu exista ca Adrian Năstase, despre care se spunea că este arogant, să aibă un comportament ca a lui Tudose faţă de miniştri. Orice problemă se discuta în partid, după care fiecare îşi lua treaba să o rezolve pe bucăţica lui, lucrurile funcţionând foarte bine în acest fel.


- Consideraţi o formă de aroganţă refuzul lui Mihai Tudose de a nu mai lucra cu Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Carmen Dan?
- Asta a fost o motivaţie, o găselniţă. Mai mult, gândiţi-vă la obiceiul pe care şi-l făcuse Tudose ca, înainte de începerea şedinţei de Guvern, să-şi certe în faţa presei miniştrii. Nu cred că era normal să-i ironizeze sau să-i dojenească pentru că au fost puşi, ca şi el, de partid, pe criterii politice şi profesionale. Printr-un astfel de comportament nu a făcut decât să se îndepărteze de ei. Înseamnă că a făcut o ţintă din cineva şi a vrut să scape de el.


- Revenind la ideea de binom şi stat paralel. Sunteţi de părere că PSD a avut de suferit de pe urma acestor structuri?
- Statutul partidului a fost armonizat cu ceea ce voia binomul, şi îmi aduc aminte că în acea perioadă Victor Ponta chiar insista că nu înţelegem noi, cei din teritoriu, ce se întâmplă. Ei bine, s-a ajuns la o stare de fapt în care era suficient ca înaintea alegerilor să fie făcut un denunţ, să fie dat un control judiciar, pentru ca cineva să nu mai poată intra în cursa electorală. Aceasta a fost perioada în care partidul s-a decimat şi au fost îndepărtaţi oamenii cu state vechi în PSD, care ştiau cum să aleagă un prim-ministru, care ştiau cum să lucreze, atât la nivel naţional, cât şi în teritoriu, pentru implementarea unui program de guvernare.


- Duce lipsă astăzi clasa politică de lideri puternici?
- PSD încă are lideri puternici, important este să găsească metoda prin care să-i folosească în partid. Au avansat foarte mult Bădălău, Paul Stănescu. Pentru marea parte a românilor numele acestora nu spun nimic pentru că ei şi-au văzut de treabă pe anumite poziţii, însă aceştia au experienţă parlamentară şi de lucru cu oamenii foarte mare. Place sau nu place Marian Oprişan, de la Vrancea, oamenii îl votează acolo pentru că a făcut treabă. Este adevărat că acesta a făcut şi un joc de picioare în acest context, susţinându-l în primă fază pe Tudose, după care a trecut în logica de susţinere a partidului, punându-se lucrurile la punct intern, prin comunicare.


- În PSD au fost multe episoade în care s-a vorbit despre lipsa de comunicare: în cazul Ordonanţei 13, în cazul impozitului pe gospodărie, în cazul tensiunilor dintre Dragnea şi Tudose. Chiar nu mai ştiu pesediştii să vorbească între ei?

- Nu este o lipsă de comunicare. Între Dragnea şi Tudose au existat tensiuni foarte clare, vizibile şi publice. Cel care a făcut primul pas a fost Tudose, pentru că putea să tranşeze problema cu Rovana Plumb şi Shhaideh în şedinţa de Guvern, fără a se complica şi a pierde timpul cu remanieri guvernamentale. Putea spune cu cine nu mai vrea să lucreze. În cazul doamnei Carmen Dan, presa a arătat clar că, inclusiv colegii de la Poliţie, ştiau de problema bărbatului care s-a dovedit a fi un pedofil. Totuşi, şi în acest caz Tudose a mai găsit un motiv de a ieşi în evidenţă. Substanţa pentru mine este că, atunci când eşti prim-ministru şi nu eşti şi preşedintele acelui partid, trebuie să ţii seama că liderul acelei formaţiuni este responsabil de programul de guvernare şi va fi tras la răspundere în faţa ţării. Acesta este motivul pentru care se impunea o relaţie foarte bună de colaborare între Dragnea şi Tudose. Nu-ţi place de preşedintele partidului, dar ai acceptat totuşi susţinerea acestuia pentru a ajunge pe funcţie, încearcă să te gândeşti cu maturitate dacă ai argumente prin care să arăţi că ideea ta este mai bună decât a lui. Dacă totuşi nu te poţi înţelege cu preşedintele partidului, discuţi cu vicepreşedinţii şi cu siguranţă că acolo vei găsi susţinere dacă ideile tale sunt benefice pentru ţară şi sunt argumentate economic, administrativ etc.


- Vedem o diferenţă de abordare între Tudose şi Grindeanu. Primul a ales să-şi înainteze demisia din funcţia de premier după ce i-a fost retras sprijinul politic, în timp ce, pentru Grindeanu, a fost nevoie o moţiune.
- Aceste influenţe externe care s-au stârnit imediat ce a apărut în PSD un pol de putere lângă primul ministru, împotriva lui Liviu Dragnea, au reuşit la un moment dat să-l facă pe Grindeanu să creadă că se poate desprinde de liderul partidului şi de nişte miniştri care şi-au asumat o serie de proiecte. Concret, acesta a crezut că este fată mare, lăsându-se dus de aceste influenţe din afară. El ar fi trebuit să aibă maturitatea politică de a înţelege că, fiind pe post, vor exista cinci, zece oameni care-i vor spune ce bun şi ce frumos e, băgându-i în cap ideea că ar fi mai potrivit decât Dragnea. El a căzut uşor în plasă, sperând că atunci când va face opoziţie îi va creşte valoarea în partid şi, când va veni momentul, va lovi! Astfel de comportamente s-au remarcat în partide de-a lungul timpului. Luaţi exemplu Petre Roman- Traian Băsescu!
Revenind la Tudose, acesta a avut o reacţie normală. Fiţi convinşi că foarte mulţi din liderii care au votat împotriva lui Tudose, la discuţii i-au zis că-l susţin, au ştiut să-l măgulească, după care în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) au votat cu partidul.


- De-a lungul timpului i s-au făcut multe reproşuri lui Dragnea cu privire la modul de a conduce partidul. Dumneavoastră aveţi să-i reproşaţi ceva?
Liviu Dragnea are o foarte mare problemă pe care sper să şi-o rezolve cât mai repede: şi el a uitat că avut necazuri, iar pe cei care au trecut prin greutăţi, dar ştie că sunt oameni integri, nu a reuşit să şi-i apropie mai mult şi s-a înconjurat de cei care veneau din spate şi erau oameni infiltraţi în PSD de ani şi ani de zile.


Şedinţa CEx s-a stabilit după o vizită a lui Dragnea în teritoriu. A vrut acesta să ia pulsul organizaţiilor înainte de a-l debarca pe Tudose?
Liviu Dragnea este un foarte bun cunoscător al partidului. Eu îl ştiu din 2000 pe acesta, însă din 2004 am lucrat cu el nivel central. Dragnea e ca un şahist: dă ŞAH azi, ca să dea mâine sau peste două luni Mat! Cunoaşte partidul, are toate informaţiile necesare din teritoriu şi, dacă a văzut că nu poate să aplaneze tensiunile cu Tudose, acesta intuind că premierul va încerca să decimeze cabinetul, a plecat să vadă părerea pesediştilor din teritoriu... Dacă în şedinţa CEx Tudose ar fi fost susţinut de 30-40 de social-democraţi, cel mai probabil acesta ar fi mers pe urmele lui Grindeanu...
A consemnat Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei