Liniştea dinaintea furtunii electorale, la Balş EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 03-11-2017 05:45

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale anticipate, locuitorii comunei Balş susţin că nu i-au impresionat vizitele ministeriale din campanie, catalogându-i pe decidenţii de la centru drept nişte „obraji fini” care nu înţeleg viaţa la ţară. În timp ce Olguţa Vasilescu, Graţiela Gavrilescu şi Norica Nicolai le-au făcut promisiuni electorale, sătenii au cerut canalizare, drumuri pietruite şi şcoli 

Deşi mai-marii partidelor politice de la Bucureşti pun mare preţ pe alegerile anticipate din comuna Balş, de la finalul acestei săptămâni, locuitorii din acest cătun al judeţului îşi văd liniştiţi de ale lor, fără a-şi mai face mari speranţe cu privire la rezultatele turului de scrutin de duminică. Din grijile lor zilnice şi din activităţile câmpului nu i-au mai scos nici măcar politicienii care s-au perindat în ultimele două săptămâni pe aici, sătenii trecând la diverse vizita ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi, mai nou, a europarlamentarului Norica Neculai (ALDE). „O dată la patru ani îşi aduc aminte de existenţa noastră, după care pleacă în treaba lor, fără a înţelege că viaţa de la ţară, munca la câmp şi crescutul animalelor nu se compara cu huzurul lor din Parlament. Vin cu obrajii fini de-i poţi tăia cu un fir de păr să ne promită nouă, ţăranilor cu mâinile crăpate şi cu cizme de gumă ca să răzbim prin glod, că fac investiţii şi tehnologizează agricultura sau mai ştiu eu ce... Să stea în luxul lor, că nu-i mai credem”, ne-a spus moş Vasile B., pe care l-am găsit pe uliţele Balşului, declarându-se nemulţumit că duminică e chemat din nou la vot, „pentru nişte minciuni”.
O altă uliţă, alte nemulţumiri venite din partea locuitorilor din Balş, de acestă dată din cauza lipsei „unui om gospodar, de pe urma căruia să se vadă ceva”: „Cu promisiuni a venit şi fostul primar, dar când a trebui să pună mâna pe treabă s-a ţinut de prostii, în loc să facă ceva pentru comunitate. Suntem la doi paşi de drumul principal, dar pe aici nu a pus o roabă de balast. Nu mai zic că eram de-o şchioapă când ni s-a promis prima dată asfalt, acum am 23 de ani şi tot de mocirlă dau când ies din curte”, se plânge Andrei P. reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, care au luat la pas comuna Balş pentru a sta de vorbă cu sătenii.

Citeşte şi Promisiuni pentru modernizarea unui important spital din judeţ


Tinerii şomeri vor pământ
Câteva case mai la deal l-am găsit pe Dragoş Dodan, un tânăr întors din Germania de la muncă, ce şi-a investiţi toţi banii într-o casă în care nu-şi poate face minime condiţii din lipsă de canalizare. „Degeaba ne-au tras apă curentă, dacă nu ne-au făcut şi canalizare. Eu, de exemplu, vreau să-mi fac baie în casă, dar unde să dau apa folosită. Nu pot face nici gaură în pământ (fosă septică - n.r.) pentru că am grădina lângă şcoală şi sunt tot felul de norme de igienă. Este obligatoriu ca primarul care va câştiga alegerile să se apuce de canalizare”, le declară Dragoş D. reporterilor. Acesta se declară nemulţumit şi de maniera în care primarii care au fost la cârma comunei au împărţit pământul aflat în posesia Consiliului Local către săteni, în arendă. „Am văzut că fostul primar a dat teren arabil sătenilor care erau ieşiţi la pensie şi care aveau, de bine de rău, de unde lua un ban. Să ne dea şi nouă, tinerilor, care nu avem un loc de muncă şi care vrem şi putem munci. E nevoie să fim şi noi sprijiniţi”, susţine ieşeanul.
La poarta casei o găsim şi pe mama acestuia, care a auzit la televizor că „unii de prin Iaşi, ajunşi la Bucureşti vor să le pună impozit pe ouă”. Revoltată, ceasta reacţionează: „Să-mi impoziteze ouăle, laptele şi porcul din coteţ când îmi aduc ei grăunţe să le dau de mâncare sau o să muncească pe câmp, cot la cot cu mine”, spune, revoltată, mătuşa Maria.

Citeşte şi Centru împotriva atacurilor informatice la Iaşi 


Salvaţi o investiţie făcută cu bani grei!
Noul primar care va veni la Balş are ca temă de lucru reabilitarea parcului mlăştinos care tronează în mijlocul comunei, o investiţie de care s-ar fi bucurat mai mulţi locuitori, dacă nu ar fi fost făcută de mântuială. „Este păcat că au investit în parcul ăsta o grămadă de bani, dar probabil că proiectantul nu a ţinut cont de faptul că terenul este inundabil. A fost frumos la început, multe mămici cu copii şi tineri vin după-amiază să se plimbe pe aici, însă viitorul primar trebuie să ridice cu cel puţin jumătate de metru nivelul parcului, altminteri mereu va fi inundat”, susţine Neculai Dascălu. Deşi făcută de mântuială, investiţia l-a scutit pe om de o neplăcere şi mai mare, dat fiind că înaintea locului amenajat special pentru promenadă acolo era o groapă de gunoi, iar restul de teren era folosit pentru păşunat. Pentru realizarea parcului mâlos au fost tocate nouă miliarde de lei vechi.
Reamintim că urnele pentru alegerea unui nou primar în comuna Balş se vor deschide duminică, 5 noiembrie, începând cu ora 08.00, după ce fostul edil-şef, Constantin Cibotaru, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Anca BURNICHE

* * *
„Noul primar trebuie să facă în primul rând o şcoală nouă, pentru că avem mulţi copii. După care ne trebuie un teren de sport, că-şi rup cei mici picioarele pe saltele întinse pe jos, în clase, pentru a putea face ora de educaţie fizică” - Andreea M., locuitor din Balş

* * *
În cursa electorală pentru Primăria comunei Balş s-au înscris patru candidaţi:
Vasile Acatrinei (PSD)
Constantin Golduţ (PNL)
Mihai Balmuş (ALDE)
Dănuţ Acatrinei (UNPR)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei