Mihai Chirica porneşte războiul pentru „îndepărtarea neocomuniştilor din viaţa publică”

default

Dimensiune font:

| 17-10-2018 00:00

* primarul Mihai Chirica a lansat ieri acuzaţii dure la adresa instituţiilor statului şi a liderilor PSD de la nivel central şi local * în replică, social-democraţii ieşeni susţin că edilul-şef acţionează şi deschide gura „sub influenţa stupefiantelor” * edilul-şef a donat suma de 10 lei într-o urnă pe care era inscripţionat mesajul „Donaţii pentru susţinerea acţiunilor de îndepărtare a neocomuniştilor din viaţa publică” * exemplul său a fost urmat de consilierul PSD Mihail Pintilei, care a donat 20 de euro

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a făcut ieri o serie de declaraţii referitoare la faptul că instituţiile statului au blocat un moment mult aşteptat de ieşeni: focul de artificii de la finalul concertului din faţa Palatului Culturii. Edilul-şef a vorbit despre imixtiuni politice şi atac la democraţie. „Niciodată oraşul Iaşi nu a trecut prin momentele prin care a trecut aseară (n.r. – luni). Niciodată, chiar dacă la cârma oraşului a fost de fiecare dată un partid de o altă culoare politică decât cel de la guvernare, nu s-a întâmplat ca instituţii ale statului, sub presiune politică, să boicoteze un eveniment public dedicat ieşenilor. Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. – luni) deschide cutia unor lucruri total ilegale şi nepotrivite pentru noi, ieşenii. A fost o imixtiune politică în decizia unei instituţii aflată în slujba statului şi a cetăţenilor acestei ţări. Asta arată cât de mult s-a degradat PSD prin conducerea sa, nu prin membrii săi, pentru că nu era nevoie să facă acest lucru. Şi vă mai spun ceva ce am auzit în cursul nopţii de ieri (n.r. – luni): de sâmbătă se discuta în Casa Pătrată posibilitatea interzicerii focului de artificii. Nu a fost ziua primarului municipiului Iaşi, nici onomastica familiei mele, era un moment dedicat cetăţenilor municipiului Iaşi. Au lucrat într-o manieră grobiană. Oamenii nu vor uita acest lucru şi eu, personal, mă voi ocupa ca aşa ceva să nu se mai întâmple”, a spus primarul Chirica în cadrul şedinţei de Consiliu Local de ieri. Edilul-şef nu a dat nume, precizând doar că discuţiile din Casa Pătrată veneau din zona „mai puţin competentă” a clădirii!

Edilul-şef a donat suma de 10 lei într-o urnă pe care era inscripţionat mesajul „Donaţii pentru susţinerea acţiunilor de îndepărtare a neocomuniştilor din viaţa publică”. Exemplul său a fost urmat de consilierul PSD, Mihail Pintilei, care a donat 20 de euro.

Cum a început scandalul

Reamintim că în cursul zilei de luni, 15 octombrie 2018, la ora 14.29, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a notificat firma responsabilă de organizarea jocului de artificii programat pentru finalul super concertului din cadrul celei de-a XXVII-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului că, în baza prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, nu eliberează avizul necesar pentru desfăşurarea spectacolului.

Cu exact o săptămână în urmă, pe 8 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi elibera firmei respective, în baza aceleiaşi Legi 126 / 1995, un acord pentru organizarea jocului de artificii în seara zilei de 15 octombrie 2018. Notificarea de luni, 15 octombrie, a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi invoca faptul că acordul din 8 octombrie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi „şi-a pierdut valabilitatea”. În aceste condiţii, pentru a nu intra în conflict cu instituţiile statului, Primăria Municipiului Iaşi a decis să nu mai organizeze tradiţionalul joc de artificii la sfârşitul super concertului de luni seara.

ISU face anchetă internă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a precizat ieri că, la data de 05.10.2018, a primit, din partea firmei organizatoare a jocului de artificii programat în data de 15.10.2018, documentaţia pentru eliberarea Acordului necesar utilizării materialelor pirotehnice la acest eveniment.
„În baza documentaţiei depuse, ISU Iaşi a eliberat Acordul pentru organizarea evenimentului, dar verificările ulterioare au relevat faptul că nu era respectată distanţa de siguranţă faţă de staţiile de distribuţie carburanţi aflate pe str. Sf. Lazăr şi Sf. Andrei, fiind astfel nerespectate prevederile art. 34 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Conform actelor normative incidente, orice acord este valabil doar însoţit de documentaţia vizată spre neschimbare şi dacă nu sunt identificate alte încălcări ale prevederilor legale. Menţionam, totodată, ca firma organizatoare a fost notificată cu privire la aceste aspecte”, a precizat ISU, prin intermediul unui comunicat de presă.
Conducerea ISU Iaşi a menţionat că a dispus efectuarea unor verificări interne, pentru a stabili cu exactitate modul în care au fost respectate etapele legale ce trebuie parcurse în eliberarea unui acord pentru utilizarea materialelor pirotehnice (focuri de artificii).

Demenţă totală!”

Replica social-democraţilor ieşeni a venit prin vocea vicepreşedintelui Ovidiu Mugurel Laicu, acesta declarând că Mihai Chirica se dovedeşte a fi „un vehicul al urii, dovada vie fiind declaraţiile sale absolut halucinante legate de anularea focului de artificii în ultima seară a Sărbătorilor Iaşului”. „A interpretat aberant o decizie a instituţiilor abilitate ale statului şi a înscris-o pe panta urii sale personale faţă de preşedintele PSD, aruncând asupra acestuia o vină inexistentă şi, totodată prefigurându-i lui Liviu Dragnea o înmormântare la care dânsul va fi cioclul însărcinat cu focul de artificii, e demenţă totală! A-i dori cuiva moartea este în sine un act criminal. Am spus cândva că primarul Chirica este un interlop sub acoperire. Prin declaraţiile sale, este interlop la vedere care proferează ameninţări legate de moartea unui lider politic naţional”, a declarat Laicu. Acesta este ferm convins că, prin acest comportament, Mihai Chirica se defineşte ca o persoană „psihopată, bolnavă de ură, o persoană care are nevoie de îngrijire medicală la modul cel mai serios”. „Un astfel de individ, care pare că acţionează şi deschide gura sub influenţa stupefiantelor, nu poate fi model pentru nimeni în societate, cel mult un contraexemplu care trebuie scos din scena publică prin toate mijloacele legale posibile, susţine vicepreşedintele organizaţiei PSD Iaşi.

Să ne rugăm pentru fratele Chirica!”

Subiectul a fost comentat şi de alţi lideri social-democraţi. „Am luat act, nu fără stupefacţie, de recentele declaraţii, sau, mai bine zis, manifestări nervoase ale primarului Mihai Chirica, unice în politica românească, şocante prin violenţă şi patimă. Până şi în politică, există o limită dincolo de care nu se trece. Moartea, răul fizic al adversarilor politici, ura viscerală ţin mai degrabă de un discurs de tip mafiot, decât de primarul Iaşului, oraş prin excelenţă cultural şi adânc spiritualizat. Ne-am fi aşteptat ca experienţa înalt religioasă a ultimelor zile, când Iaşul a devenit centru al întregii ortodoxii, să lase altfel de urme asupra psihicului lui Mihai Chirica. Ne-am fi aşteptat ca Sfânta Parascheva să-l ajute şi pe primarul nostru, aşa cum face cu toţi cei ce se închină la moaştele ei în aceste zile binecuvântate. În schimb, ne trezim cu un edil foarte tulburat, care anunţă în presa naţională că va face focuri de artificii la moartea adversarilor săi politici. Ce-i drept, manifestări iraţionale s-au mai văzut de-a lungul timpului în apropiere de racla Sfintei. E şi o perioadă în care diavolul îi încearcă mai abitir pe unii. Aşteptăm, cu răbdare şi credinţă, ca rătăcirile de acest fel să înceteze, iar domnul primar să-şi învingă demonii ce îl torturează. Să ne rugăm, aşadar, pentru fratele Chirica!”, a precizat Marius Ostaficiuc, preşedintele organizaţiei municipale Iaşi a PSD.

Promisiuni neonorate

Alţi politicienii ieşeni sunt de părere că primarul nu trebuie să facă vâlvă atât timp cât el însuşi a promis, cu ani în urmă, că va renunţa la organizarea concertelor în faţa Palatului Culturii. Astfel, deputatul ieşean Marius Bodea consideră că legea nu poate şi nu trebuie forţată, iar Chirica ar fi trebuit să fie „un bărbat adevărat, care „să conştientizeze pericolul la care au fost supuşi ieşenii în ultimii ani”. „În primul rând, unde legea interzice, doar un inconştient poate să forţeze. Faptul că timp de 25 de ani au riscat siguranţa ieşenilor, staţiile acelea de carburant fiind dintotdeauna acolo, nu îl face pe domnul Chirica mai curajos ca predecesorii săi. Dimpotrivă, este de neacceptat ca un primar, în numele populismului, să încalce legea. În al doilea rând, cred că nu ISU trebuia să îl oprească pe Chirica să dea artificiile din faţa Palatului. Chirica trebuia să se oprească singur. Aşa a promis în 2016. Bărbaţii adevăraţi îşi ţin tot timpul promisiunile”, a precizat Marius Bodea.

Inconsecvenţă politică
În schimb, ieşenii au părei împărţite. Unii s-au arătat deranjaţi de timpul irosit în aşteptarea artificiilor, alţii spun că banii nefolosiţi pentru acest moment pot fi utilizaţi în alte scopuri, mult mai pragmatice. Au existat şi păreri conform cărora politicienii nu dau dovadă de consecvenţă. „Eu am stat la concert mai mult pentru artificii... Am fost puţin dezamăgit că nu au mai fost anul acesta, dar rămân cu amintirea celor de anul trecut”, a spus un ieşean, încercând să privească partea bună a lucrurilor. „Cu siguranţă banii ce trebuiau daţi vor fi folosiţi în alte domenii de interes pentru ieşeni”, a mai adăugat acesta. „Atunci când s-a pus steagul minune, majoritatea au fost de părere că s-au cheltuit o grămadă de bani, iar acum, că nu s-au mai dat artificii, spun că de ce nu s-au mai cheltuit o grămadă de bani... nu îi înţeleg”, a afirmat un alt cetăţean, vădit mâhnit de situaţia apărută.

Cea mai pertinentă opinie aparţine unui alt ieşean, concluzia fiind cât se poate de logică: „am fost lipsiţi de artificii fără un motiv întemeiat”. De mai bine de 20 de ani mulţi ieşeni ies cu familiile şi se bucură de artificiile de ziua oraşului. Iniţial, nu am acordat o mare importanţă acestei schimbări, însă mi-am amintit cum în fiecare an din copilaria mea petreceam câteva minute alături de familia şi oraşul meu privind impresionantul joc al artificiilor. Un lucru mic, dar real, de care am fost lipsiţi fără un motiv întemeiat”, a spus acesta. Florentina SANDU, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei