Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, „Gândesc la fel ca un om de afaceri, care nu vrea ca statul să-l ajute, ci să nu-l încurce”

default

Dimensiune font:

| 27-11-2017 09:45

 * Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, despre proiectele ce urmează să se desfăşoare până la finele acestui an * social-democratul a făcut, deopotrivă, recensământul investiţiilor care vor fi executate în prima parte a anului viitor * primarul consideră ca fiind total neinspirate modificările fiscale aprobate de Guvern, argumentând că majorarea salariului minim s-a realizat din birou şi le va aduce, în cele din urmă, pierderi cetăţenilor 

 

-- Domnule primar, Iaşul pare din ce în ce mai cuprins de febra transformărilor. Care sunt şantierele cu care Iaşul va încheia anul în curs şi cu ce va debuta anul 2018?
- Finalizăm, până la sfârşitul anului, câteva dintre lucrările importante şi aici amintesc Splai Bahlui Mal Drept, până la podul din Metalurgie, pentru această investiţie aproximând să facem şi marcajele rutiere, inclusiv pe Podul Cantemir, unde mai avem două săptămâni de lucru. Aşa cum este firesc, anul viitor îl vom dedica lucrărilor de pe Splai Bahlui Mal Stâng, legătura dintre Podul Metalurgiei, Podul Sfântul Ioan şi sensurile unice. Încercăm să finalizăm strada Smârdan. Celelalte străzi din zona Bucium sunt fie finalizate, fie urmează să le finalizăm în 2018, şi vorbim despre Bârnova, I. C. Constantineanu, Petre Vancea, Cazărmilor şi Ogorului. Tot pentru la anul mai avem străzile Mihail Kogălniceanu, Dimitrie Raletu şi Teodor Paladi, pe care ne-am apucat de lucru de săptămâna trecută.
- Cum vor sta lucrurile în celelalte cartiere?
- Sigur că nu ne oprim... Mai avem un pachet de lucrări pe care o să-l demarăm, fiind vorba despre supralărgirea din Tudor Vladimirescu, investiţie care este scoasă la licitaţie, şi podul peste Bahlui, în dreptul străzii Cicoare, care va intra în lucru la anul. Urmează să începem lucrările şi la pasarela pietonală peste calea ferată din acea zonă. Un pachet de străzi în proiectare, pentru care s-a declanşat procedura de licitaţie, vizează reabilitarea pentru tronsoanele din Ţicău, Tătăraşi, Păcurari, acolo unde avem în vedere străzile Munteni, Bucovinei, şi pe zona centrală, unde vom finaliza şi lucrările de pe partea de jos a Mitropoliei.
- La finalul mandatului, ce procent din străzile Iaşului vor fi reabilitate?
- Faţă de situaţia anului 2015, la finele lui 2020 voi putea spune că s-au reabilitat aproximativ 50 % dintre străzile Iaşului. Reamintesc faptul că din 2018 vom interveni în cartierul Galata, pe străzile Strugurilor şi Tudor Neculai, lucrările urmând să se desfăşoare pe o perioadă de patru ani, valoarea acestor investiţii fiind de aproximativ 10-11 milioane de euro, jumătate din banii pe care ni i-a luat Guvernul prin modificările legilor fiscale.
„La fiecare tronson reabilitat vom aduce câte un tramvai nou”
- Dacă ar fi să amintim despre investiţiile în privinţa grădiniţelor şi a creşelor, ce trebuie să ştie ieşenii?
- Avem investiţii în educaţie pe care trebuie să le continuăm. Este vorba despre extinderea de la Grădiniţa nr. 1 şi despre realizarea unui nou corp de clădire pentru Grădiniţa nr. 26. Avem proiecte pentru două creşe - nr. 9 şi nr. 10, acestea fiind în reabilitare termică şi modernizare.
- Modernizare care, anul acesta, va cuprinde şi multe dintre instituţiile de cultură, obiectivele vechi ale oraşului...
- Pe partea culturală avem Casa Braunstein, acesta fiind la licitaţie, urmând să fie reabilitată din banii Consiliului Local Iaşi. Nu trebuie să uităm aici proiectele europene care sunt în lucru, fiind vorba despre Mănăstirea Frumoasa, dar şi partea de termoficare, la care aveam deja făcută prima rambursare de reprezentanţii Comisiei Europene, cu o valoare de un milion de euro. Baia Turcească urmează să fie şi ea reabilitată. Pentru acest obiectiv aşteptăm să fie transmis contractul pentru a fi semnat, finanţarea urmând să fie asigurată prin Ministerul Fondurilor Europene.
- Finanţările privind infrastructura mare ce vor cuprinde?
- Pe fondurile pentru infrastructura mare avem la termoficare cele 20 de milioane de euro care vor ajunge la Iaşi, proiectul fiind în derulare, cu o parte din plăţi şi rambursări făcute. Pe Programul Operaţional Regional (POR) - Axa 4, unde avem 58 de milioane de euro, anul viitor sperăm să semnăm contractul pentru continuarea reabilitării liniilor de tramvai pe tronsoanele Tudor Vladimirescu – Ţuţora - Podul Roş, până la Ţesătura, şi tronsonul Pădurii - Târgu Cucu, până la intrarea în strada Nicoriţă. Sperăm ca din acestă sumă, pe care o avem alocată, să putem demara şi primul tronson din Dancu, pe care îl vom împărţi în două etape: prima vizând strada Sfântul Ioan, iar cea de-a doua vizând capătul zonei Dancu. În ceea ce priveşte transportul public, în afara livrării autobuzelor până la completarea flotei de 100, noi ne-am propus pe POR - Axa 4 să aducem şi primele tramvaie noi. Concret, la fiecare tronson reabilitat vom aduce câte un tramvai nou. Mai mult, am pregătit un pachet de 30 de tramvaie pe care le propunem la modernizare, tot pe POR - Axa 4.
- În ceea ce priveşte traficul, ieşenii vor mai avea parte de modificări ale circulaţiei în prag de sărbători?
- Începând de săptămâna acesta veţi vedea modificări pe Bulevardul Nicolae Iorga, acolo unde vrem să facem un punct de întoarcere pentru cei care vin dinspre Galata, pentru a nu mai forţa linia continuă sau bloca intersecţia Cantemir, ce a devenit sufocată.
„Nu vreau să-mi fac obligaţii pe care să nu le duc la bun sfârşit”
- Aţi avut în discuţie extinderea sistemului de supraveghere cu camere. Care este stadiul acestei iniţiative?
- Sistemul de supraveghere există, dar nu peste tot, motiv pentru care am aprobat în Consiliul Local extinderea acestuia cu încă 900 de puncte, implementarea urmând să dureze doi ani, doi ani şi jumătate. Tuturor acestor proiecte, pe care le-am trecut în revistă, vreau să le dau punct de finalizare luna mai, 2020. Motivul este unul cât se poate de loial faţă de mandatul meu: nu vreau să-mi fac obligaţii pe care să nu le duc la bun sfârşit. Mai mult, cred că în felul acesta pot da posibilitatea unui nou primar să-şi pună şi el amprenta pe ceea ce crede el că trebuie făcut. Vreau să precizez că extinderea sistemului de supraveghere va veni în paralel cu extinderea locurilor de joacă.
- Aveţi în minte şi alte proiecte cu finanţare europeană?
- Da, dar într-un optimism rezervat, care se simte la nivelul întregii ţări, dat fiind degringolada din România şi instabilitatea politico- fiscală. Aşteptăm să vedem proiectele pe sănătate, având în vedere Spitalul Regional de Urgenţă şi câteva dintre spitalele ieşene, inclusiv cel de Recuperare. Pe educaţie, Axa 10, nu s-a stabilit încă structura de finanţare, însă noi avem depuse proiecte pe secţiunea socială, acolo unde vrem să realizăm şi noi un complex multifuncţional pe zona Cicoarei.
- În încheiere, vă rog să-mi spuneţi ce părere aveţi despre modificările fiscale şi legislative. Cum se răsfrâng acestea asupra autorităţilor locale?
- Nu doar că modificările făcute nu sunt benefice, dar acestea încurcă în unele cazuri. O regulă a bunului simţ spune că atunci când un lucru merge bine, nu îl schimbi. Din punctul meu de vede, dacă oraşele şi localităţile din România îşi găsiseră un echilibru între fiscalitatea locală şi naţională, intervenţia Guvernului a fost o anomalie. Acesta este motivul pentru care am ajuns să gândesc fix ca un om de afaceri care spune că nu vrea ca statul să-l ajute, ci să nu-l încurce. Din păcate, de data acesta, unele măsuri legislative ne încurcă şi ne fac probleme în ceea ce priveşte susţinerea unor servicii publice esenţiale, cum sunt iluminatul sau salubritatea.
„Nu poţi să stai în birou şi creşti salariile din pix!”
- Care este suma pe care ar urma să o pierdeţi de anul viitor şi unde ar fi trebuit să fie ea folosită?
- Calculul a fost simplu: 16% pe impozitul pe venit, pe o masă impozabilă pe care o are Iaşului, ar fi însemnat un venit pentru Iaşi de 221 de milioane de lei, bani proprii. Reducerea de la 16% la 10% înseamnă o reducere de 96,5 milioane de lei. Aceşti bani ar fi trebuit împărţiţi, cum spune legea, pentru salarii, după care urmează cheltuielile de funcţionare, şi mă refer aici la iluminat, salubritate etc. Nu cred că ne permitem, în acest moment, să oprim iluminatul public din moment ce încă mai există infracţionalitate stradală, ori să nu continuăm cu igienizarea oraşului, de aici fiind posibilă punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor. Aici trebuie să ţinem cont că asigurăm cheltuielile de funcţionare şi pentru celelalte structuri din subordinea primăriei, fiind vorba despre spitale, şcoli, creşe sau clădiri sociale, de la care nu poţi tăia finanţarea. În aceste condiţii, autorităţile sunt obligate să taie din investiţii. Această înşiruire de priorităţi este lege şi orice primar trebuie să o respecte! Conform noilor modificări ale Guvernului, bătaia se va da pe zona de dezvoltare!
- Anul acesta a fost unul benefic, salariile din sistemul bugetar fiind într-o continuă creştere...
- Este adevărat că unele salarii din sistemul de stat erau foarte mici, dar prin creşterile foarte mari aprobate de Guvern s-a dat lovitura de graţie sistemului privat, care este creatorul PIB- ului României. Salariile din sistemul public au crescut într-un mod indecent, faţă de sistemul privat, ceea ce a dus la o concurenţă neloială! Pachetul legislativ care distruge funcţionarea corectă a economiei româneşti nu a fost generat doar de schimbarea unor măsuri fiscale. Peste noi a venit un val de modificări ce ne-a afectat stabilitatea. Iese o doamnă a cărui nume nu îl dau pentru că nu merită (Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii- n.r.) şi spune că va creşte salariul minim, fără a merge să vadă cine va suporta acestă majorare. Din punct de vedere bugetar, ea (Lia Olguţa Vasilescu-n.r.) nu a avut de suferit cu niciun leuţ dat în plus, însă a mutat obligaţiile la primării şi la alţi angajatori din sectorul privat, schimbările propuse având reacţii în lanţ care s-au resimţit în cele din urmă tot în buzunarul omului de rând. Ea a venit şi a zis că a făcut o faptă bună... Nu, a făcut o faptă foarte proastă! E firesc să creşti salariul minim, dar să pleci de la o productivitate mai bună, de la o performanţă a angajatului corectă şi de la o piaţă concurenţială care poate procesa această creştere. Nu poţi să stai în birou şi creşti salariile din pix!
A consemnat Anca BURNICHE
* * *
Cea de-a doua parte a interviului acordat de Mihai Chirica, edilul Iaşului, ce vizează actuala situaţie politică a judeţului şi a României, în ansamblu, o puteţi citi în ediţia de mâine a cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei