1Nichita (Gheorghe Nichita, Mihai Chirica )

Dimensiune font:

Nichita dă în judecată Primăria!- EXCLUSIV

| 07-09-2017 15:00

Ex-primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a chemat în instanţă instituţia pe care a condus-o vreme de aproape trei mandate. La mijlocul scandalului ce urmează a fi tranşat de instanţă apare suma de peste 100.000 de lei. Nichita le cere judecătorilor ieşeni să constate că nu mai trebuie să achite aceşti bani 

Fostul primar al Iaşului a decis să dea în judecată instituţia pe care a condus-o, reprezentată acum de Mihai Chirica. Astfel, Gheorghe Nichita a chemat în faţa instanţei municipalitatea, Direcţia Economică a Finanţelor Publice Locale Iaşi şi Ministerul Finanţelor Publice, acesta cerându-le magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să constate stingerea unei creanţe, cu titlu de obligaţie fiscală, de 116.264 de lei.
De unde a pornit scandalul
Tensiunile dintre fostul edil al Iaşului şi Primărie îşi au originile în urmă cu câţiva ani, când doi ieşeni au dat în judecată municipalitatea, pentru emiterea unui certificat de urbanism cu întârziere. Curtea de Apel Iaşi a admis cererea celor doi şi l-a obligat pe Gheorghe Nichita, ca persoană fizică, la plata sumei de 130.080 de lei, reprezentând o „amendă de 20% din salariul brut minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere cuprinsă între 25 noiembrie 2010 şi data emiterii acelui certificat de urbanism”. Conform „matematicii judecătoreşti”, s-a ajuns la suma amintită, dat fiind că întârzierea emiterii certificatului de urbanism s-a întins pe nici mai mult nici mai puţin de... 939 de zile!


Nichita nu e dispus să mai dea niciun sfanţ!
Pentru ca lucrurile să fie şi mai întortocheate, fostul edil al Iaşului susţine că a scos o dată din buzunarul propriu banii câştigaţi de cei doi cetăţeni în instanţă, fiind „pistonat”, însă, de Finanţe să-i dea... din nou! „Pe data de 30 mai 2014 am achitat integral debitul. Mai mult, ulterior, am solicitat date de la Finanţe şi am constatat că, în anul fiscal 2014, nu apare înregistrată nicio obligaţie fiscală în sarcina mea. Însă, în anul fiscal 2015, apare o obligaţie fiscală în sumă de 130.080 de lei”, a menţionat Gheorghe Nichita, în cererea depusă la Judecătoria Iaşi.
Astfel, fostul edil menţionează că debitul a fost achitat de el, însă plata nu a fost relevată în situaţiile analitice emise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. Potrivit lui Gheorghe Nichita, în dosarul în care a fost obligat la plata sumei menţionată anterior, a fost chemată în judecată instituţia Primarului, nicidecum el, ca persoană fizică.

Citeşte şi  S-a bătut palma pentru Axa Iaşi – Suceava


Explicaţiile fostului edil
Contactat telefonic de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” fostul edil face o prezentare cronologică a evenimentelor, precizând că a fost bun de plată din cauza unui „raport greşit” întocmit de Curtea de Conturi. „În momentul în care li s-a dat dreptate petenţilor, Instanţa de judecată s-a pronunţat total greşit, iar juriştii din Primărie nu au ştiut să corijeze la timp hotărârea. Un certificat de urbanism este eliberat efectiv de Comisia de urbanism şi este semnat de viceprimar. Comisia de urbanism, formată din consilieri locali, a fost împotriva eliberării acestui act, pentru că nu erau îndeplinite nişte chestiuni legale”, explică fostul edil, precizând că primarului şi viceprimarului le este imposibil să treacă peste Comisie. Mai mult, Gheorghe Nichita atrage atenţia asupra faptului că aleşii locali s-au împotrivit să elibereze certificatul şi după ce instanţa le-a dat câştig de cauză celor doi petenţi, considerând că procedura nu îndeplineşte condiţiile legale. „Totuşi, hotărârea judecătorească a intrat în funcţiune, lumea s-a tărăgănat în Comisie şi zilele au trecut până ce, în cele din urmă, se eliberează acel certificat, cu precizarea că toată întârzierea se plăteşte. Cei de la juridic au făcut după aceea, către primar, referat de necesitate, prin care au spus că trebuie să plătim suma de 130.080 de lei, ca prejudiciu, ceea ce am şi făcut”, îşi aminteşte fostul ales local, precizând încă că reprezentanţii Curţii de Conturi au avut o altă părere. „La control, când nu eram în Primărie şi nu puteam să mă apăr, reprezentanţii Curţi de Conturi au spus că eu trebuie să plătesc, pentru că pe hotărârea instanţei apare numele meu ca primar şi C.N.P. Fiind în arest la domiciliu (când s-a făcut controlul-n.r.) nu am luat act de acestă decizie. Mie mi s-au întâmplat alte evenimente (apariţia altor probleme cu justiţia - n.r.), nu am putut să mă apăr, în timp ce Primăria a contestat raportul Curţii de Conturi, fără succes însă. Aşa au ajuns să mi se ia din conturi 10.000 de lei”, explică Nichita, precizând că este inadmisibil să fie scos singurul vinovat. „Eu nu fac decât să mă apăr. Dacă primarul şi Executivul se vor găsi vinovaţi, atunci să fie traşi toţi la răspundere: consilierii locali, viceprimarul care nu a semnat certificatul, juristul...”, conchide fostul edil.
Şi actualul edil al municipiului, Mihai Chirica, se declară de acord cu predecesorul său, considerând demersul lui Nichita firesc. „Din start, trebuie să ţinem cont de faptul că certificatele de urbanism nu intră în atribuţiile primarului, pentru activitatea acesta fiind delegat unul dintre viceprimari. Consider că la vremea aceea ar fi trebuit să se facă o anchetă administrativă pentru a vedea cine s-a făcut vinovat de întârzierea emiterii acelui certificat de urbanism şi cum trebuie achitate sancţiunile. Acest demers ar fi trebuit să plece de la Departamentul Juridic din Primărie, dar se pare că lucrurile nu au fost făcute cum ar fi trebuit”, susţine Mihai Chirica, punând accent pe faptul că un primar nu poate fi tras la răspundere, ca persoană fizică, pentru întârzierea emiterii unor documente, decât dacă se poate dovedi că la mijloc a fost rea-intenţia alesului local.
Acum, urmează ca instanţa să stabilească un prim termen al litigiului, după care magistraţii vor asculta ce au de spus şi reprezentanţii municipalităţii, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz. Ciprian NEDELCU, Anca BURNICHE
* * *
130.080 LEI
are de achitat Gheorghe Nichita din cauza unui certificat de urbanism

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Victor Ponta, atac la Liviu Dragnea, în direct, la Realitatea TV: 'Dragnea e cel mai puternic, de la Ceaușescu încoace. Ce face cu puterea aia?'
23/01/2018 21:37

Victor Ponta a lansat un nou asalt la adresa fostului său subaltern din PSD, Liviu Dragnea! La Realitatea TV, Ponta a vorbit despre modul in care Dragnea ii controlează pe cei din Comitetul Executiv National ...

Liberalii vor să schimbe modalitatea de alocare a banilor europeni
23/01/2018 05:45

Liberalii vin cu o nouă idee pentru a-i ajuta pe primarii din teritoriu să-şi finanţeze investiţiile. În acest scop fostul eurodeputat sucevean Petru Luhan, şef al Comisiei pentru Fonduri Europene d ...

 PMP schimbă macazul politic în funcţie de interese
23/01/2018 05:20

Conducerea PMP Neamţ a dat cu bata in baltă la prima conferinţă organizată in acest an. Pe langă realizările inregistrate in 2017, cand „PMP a devenit al treilea partid politic din Romania şi din ...

Huncă, în cărţi pentru Educaţie
23/01/2018 05:15

Căderea Guvernului Tudose şi instaurarea Guvernului Dăncilă i-ar putea avantaja pe social-democraţii din Regiunea de Nord- Est. Astfel, odată cu schimbările de la Palatul Victoria, pe lista de miniştri ...

Andronescu, chemată în instanţă pentru „declaraţii gratuite”
22/01/2018 05:30

 Protestele impotriva guvernării PSD-ALDE au luat amploare la finalul săptămanii, atat in capitală, cat şi in cele mai mari oraşe din ţară. Oamenii ieşiţi in stradă şi-au strigat nemulţumirile ...

 Extemporal la justiţie, în faţa europenilor
20/01/2018 05:30

Graba de care parlamentarii romani au dat dovadă in demersul schimbării legilor justiţiei, la care se adaugă şi nemulţumirile iscate de Ordonanţa 13, au dus la crearea unei imagini nefavorabile a ţării ...

 PNL sucevean dă de pământ cu majoritatea pesedistă
20/01/2018 05:25

Căderea celui de-al doilea guvern PSD- ALDE le-a ridicat liberalilor mingea la fileu, dandu-le acestora posibilitatea să-i atace de pe toate fronturile pe social- democraţi. Astfel, liberalii suceveni sunt d ...

 Arsene scapă de arest
20/01/2018 05:15

Liderul social-democraţilor nemţeni şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a scăpat de arest. Acesta a fost prezentat ieri, 19 ianuarie, Tribunalului Bacău cu propunere de arestare pr ...

Arsene, reţinut pentru şpagă
19/01/2018 05:15

Zi neagră pentru social-democraţii din Regiunea de Nord-Est, deoarece, in decursul zilei de ieri, procurorii anticorepţie au dispus reţinerea lui Ionel Arsene pentru 24 de ore. Astfel, preşedintele Organ ...

 Moldovenii construiesc soclul Vioricăi Dăncilă
19/01/2018 04:30

Preşedinţii organizaţiilor judeţene social-democrate au inceput să lucreze la „soclul” Vioricăi Dăncilă, imediat ce preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a acceptat-o pe acesta pentru a p ...