1Nichita (Gheorghe Nichita, Mihai Chirica )

Dimensiune font:

Nichita dă în judecată Primăria!- EXCLUSIV

| 07-09-2017 15:00

Ex-primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a chemat în instanţă instituţia pe care a condus-o vreme de aproape trei mandate. La mijlocul scandalului ce urmează a fi tranşat de instanţă apare suma de peste 100.000 de lei. Nichita le cere judecătorilor ieşeni să constate că nu mai trebuie să achite aceşti bani 

Fostul primar al Iaşului a decis să dea în judecată instituţia pe care a condus-o, reprezentată acum de Mihai Chirica. Astfel, Gheorghe Nichita a chemat în faţa instanţei municipalitatea, Direcţia Economică a Finanţelor Publice Locale Iaşi şi Ministerul Finanţelor Publice, acesta cerându-le magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să constate stingerea unei creanţe, cu titlu de obligaţie fiscală, de 116.264 de lei.
De unde a pornit scandalul
Tensiunile dintre fostul edil al Iaşului şi Primărie îşi au originile în urmă cu câţiva ani, când doi ieşeni au dat în judecată municipalitatea, pentru emiterea unui certificat de urbanism cu întârziere. Curtea de Apel Iaşi a admis cererea celor doi şi l-a obligat pe Gheorghe Nichita, ca persoană fizică, la plata sumei de 130.080 de lei, reprezentând o „amendă de 20% din salariul brut minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere cuprinsă între 25 noiembrie 2010 şi data emiterii acelui certificat de urbanism”. Conform „matematicii judecătoreşti”, s-a ajuns la suma amintită, dat fiind că întârzierea emiterii certificatului de urbanism s-a întins pe nici mai mult nici mai puţin de... 939 de zile!


Nichita nu e dispus să mai dea niciun sfanţ!
Pentru ca lucrurile să fie şi mai întortocheate, fostul edil al Iaşului susţine că a scos o dată din buzunarul propriu banii câştigaţi de cei doi cetăţeni în instanţă, fiind „pistonat”, însă, de Finanţe să-i dea... din nou! „Pe data de 30 mai 2014 am achitat integral debitul. Mai mult, ulterior, am solicitat date de la Finanţe şi am constatat că, în anul fiscal 2014, nu apare înregistrată nicio obligaţie fiscală în sarcina mea. Însă, în anul fiscal 2015, apare o obligaţie fiscală în sumă de 130.080 de lei”, a menţionat Gheorghe Nichita, în cererea depusă la Judecătoria Iaşi.
Astfel, fostul edil menţionează că debitul a fost achitat de el, însă plata nu a fost relevată în situaţiile analitice emise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. Potrivit lui Gheorghe Nichita, în dosarul în care a fost obligat la plata sumei menţionată anterior, a fost chemată în judecată instituţia Primarului, nicidecum el, ca persoană fizică.

Citeşte şi  S-a bătut palma pentru Axa Iaşi – Suceava


Explicaţiile fostului edil
Contactat telefonic de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” fostul edil face o prezentare cronologică a evenimentelor, precizând că a fost bun de plată din cauza unui „raport greşit” întocmit de Curtea de Conturi. „În momentul în care li s-a dat dreptate petenţilor, Instanţa de judecată s-a pronunţat total greşit, iar juriştii din Primărie nu au ştiut să corijeze la timp hotărârea. Un certificat de urbanism este eliberat efectiv de Comisia de urbanism şi este semnat de viceprimar. Comisia de urbanism, formată din consilieri locali, a fost împotriva eliberării acestui act, pentru că nu erau îndeplinite nişte chestiuni legale”, explică fostul edil, precizând că primarului şi viceprimarului le este imposibil să treacă peste Comisie. Mai mult, Gheorghe Nichita atrage atenţia asupra faptului că aleşii locali s-au împotrivit să elibereze certificatul şi după ce instanţa le-a dat câştig de cauză celor doi petenţi, considerând că procedura nu îndeplineşte condiţiile legale. „Totuşi, hotărârea judecătorească a intrat în funcţiune, lumea s-a tărăgănat în Comisie şi zilele au trecut până ce, în cele din urmă, se eliberează acel certificat, cu precizarea că toată întârzierea se plăteşte. Cei de la juridic au făcut după aceea, către primar, referat de necesitate, prin care au spus că trebuie să plătim suma de 130.080 de lei, ca prejudiciu, ceea ce am şi făcut”, îşi aminteşte fostul ales local, precizând încă că reprezentanţii Curţii de Conturi au avut o altă părere. „La control, când nu eram în Primărie şi nu puteam să mă apăr, reprezentanţii Curţi de Conturi au spus că eu trebuie să plătesc, pentru că pe hotărârea instanţei apare numele meu ca primar şi C.N.P. Fiind în arest la domiciliu (când s-a făcut controlul-n.r.) nu am luat act de acestă decizie. Mie mi s-au întâmplat alte evenimente (apariţia altor probleme cu justiţia - n.r.), nu am putut să mă apăr, în timp ce Primăria a contestat raportul Curţii de Conturi, fără succes însă. Aşa au ajuns să mi se ia din conturi 10.000 de lei”, explică Nichita, precizând că este inadmisibil să fie scos singurul vinovat. „Eu nu fac decât să mă apăr. Dacă primarul şi Executivul se vor găsi vinovaţi, atunci să fie traşi toţi la răspundere: consilierii locali, viceprimarul care nu a semnat certificatul, juristul...”, conchide fostul edil.
Şi actualul edil al municipiului, Mihai Chirica, se declară de acord cu predecesorul său, considerând demersul lui Nichita firesc. „Din start, trebuie să ţinem cont de faptul că certificatele de urbanism nu intră în atribuţiile primarului, pentru activitatea acesta fiind delegat unul dintre viceprimari. Consider că la vremea aceea ar fi trebuit să se facă o anchetă administrativă pentru a vedea cine s-a făcut vinovat de întârzierea emiterii acelui certificat de urbanism şi cum trebuie achitate sancţiunile. Acest demers ar fi trebuit să plece de la Departamentul Juridic din Primărie, dar se pare că lucrurile nu au fost făcute cum ar fi trebuit”, susţine Mihai Chirica, punând accent pe faptul că un primar nu poate fi tras la răspundere, ca persoană fizică, pentru întârzierea emiterii unor documente, decât dacă se poate dovedi că la mijloc a fost rea-intenţia alesului local.
Acum, urmează ca instanţa să stabilească un prim termen al litigiului, după care magistraţii vor asculta ce au de spus şi reprezentanţii municipalităţii, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz. Ciprian NEDELCU, Anca BURNICHE
* * *
130.080 LEI
are de achitat Gheorghe Nichita din cauza unui certificat de urbanism

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 05.12.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 05.12.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 05.12.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 05.12.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
A aparut site-ul statulparalel.ro: Statul paralel este compus din toti politicienii si toti demnitarii care te fura
20/11/2017 13:10

 Un site intitulat www.statulparalel.roa aparut sambata, la o zi dupa ce conducerea PSD a adoptat o rezolutiein care face referire la "statul paralel si ilegitim" care ar incerca sa pre ...

„Comisia Europeană vrea să păstreze controlul asupra României”
20/11/2017 13:02

Raportul recent al Comisiei Europene referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-şi indeplini angajamentele privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, in contextul Mecanismului de Cooperare ş ...

Olguța Vasilescu, făcută 'PRAF' de un europarlamentar PSD, după atacul ministrului Muncii la adresa lui Sorin Moisă
20/11/2017 10:30

Cătălin Ivan a lansat un atac dur la adresa Olgutei Vasilescu, după ce ministrul Muncii l-a criticat dur pe Sorin Moisă, cel care a anuntat că pleacă din PSD, solicitandu-i şi liderului partidului, Liviu ...

Probleme în PSD cu mitingurile de susținere pentru Liviu Dragnea: au încremenit în proiect
20/11/2017 09:28

Liderii PSD au decis, in Comitetul Executiv de la Herculane, că se vor organiza mitinguri in judete, care vor avea ca temă Romania. Chiar dacă au incercat să dea o altă temă mitingurilor, pentru toti este ...

Şcolile din mediul rural intră în normalitate
20/11/2017 05:30

Clopoţelul are un clinchet aparte pentru elevii din comuna Barnova, aceştia fiind chemaţi la ore intr-o şcoală nouă, demnă de secolul nostru. Instituţia de invăţămant a fost inaugurată la finalul s ...

 „Statul paralel” sufocă învăţământul
20/11/2017 04:45

Incapacitatea autorităţilor de a identifica soluţii pentru a rezolva probleme stringente cu care se confruntă romanii este ascunsă de politicieni in spatele „forţei malefice” identificată in ...

Protestatarii iau cu asalt Piaţa Victoriei. Mitinguri de proporţii în Capitală, dar şi în ţară şi Diaspora
19/11/2017 11:53

 Protestatarii iau cu asalt Piaţa Victoriei in această seară! Anunţul a fost făcut in mediul online, pe Facebook. Organizatorii susţin că protestele vor avea loc atat in Capitală, cat şi in p ...

BOMBA ZILEI: Judecătorii de la Înalta Curte dezvăluie motivele ACHITĂRII lui Sebastian Ghiţă
19/11/2017 10:29

Magistraţii ICCJ motivează că au dispus achitarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, acuzat de dare de mită, instigare la abuz in serviciu şi spălare de bani şi a fostului primar al Ploieştiului Iulian ...

Dupa marea eliberare, Ministerul Justitiei asteapta unda verde de la Parlament pentru marea gratiere
18/11/2017 11:52

In fiecare an, Romania este condamnata sa plateasca sute de mii de euro detinutilor pentru conditiile improprii din penitenciare iar in aprilie Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat decizia-p ...

 Odă adusă partidului
18/11/2017 05:20

Deputatul Costel Lupaşcu aduce ode liderului PSD şi intregului partid, acesta fiind de părere că cea mai mate parte a promisiunilor venite din partea social-democraţilor au fost respectate. „Esenţia ...

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași