Noi dovezi de plagiat: Gabriel Oprea l-a copiat in teza de doctorat si pe Nicolae Iorga. Cum a reusit

default

Dimensiune font:

| 12-07-2015 13:41

 



 
 
 
 
 
 
 
 
Documentul, emis de acelasi organism numit politic, care in 2012 a decis ca nici premierul Victor Ponta nu a plagiat, ignora evidentele clare de plagiat din lucrarea lui Gabriel Oprea.  

Daca in urma cu o saptamana prezentam pagini intregi copiate in teza de doctorat a lui Gabriel Oprea din alti autori, care nu erau marcate cu ghilimele, dar care aveau trimiteri de subsol, astazi prezentam alte zeci de pagini preluate ad litteram din doi clasici ai dreptului penal fara ghilimele si fara note de subsol. Noile dovezi ale plagiatului de tip copy-paste au fost descoperite in doua lucrari ale lui Constantin Turai, de unde il plagiaza pe Nicolae Iorga, si Vintila Dongoroz.   

Click pe fotografia de mai jos:


Cea de-a doua sectiune din Capitolul III al tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulata „Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, este copiata din lucrarea „Plangerea Prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea la legislatiunea romana” a lui Constantin Turai, publicata in 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA.  

Incepand cu pagina 79 a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, paragrafele sunt preluate din Capitolul II al lucrarii lui Turai, „Istoricul instructiunii” fara niciun fel de indiciu catre autorul initial. Originalitatea pe care vicepremierul a invocat-o in apararea sa in fata Comisiei Nationale de Etica este data cel mult de selectia paragrafelor pe care le-a preluat ad litteram din alti autori. Astfel, paginile 79 - 81 din sectiunea dedicata ”Epocii antice” din teza lui Oprea sunt preluari din paginile 35 – 38 ale lui din Constantin Turai, iar incepand cu partea de jos a paginii 81 si pana la pagina 85 sunt preluate in bloc paginile 46 – 49. 

O alta sectiune copiata din cartea lui Turai este „Plangerea prealabila in vechiul drept romanesc”, de la pagina 85 la 90. Plagiatul acestor pagini este cu atat mai evident cu cat Oprea copiaza inclusiv o serie de citate din Nicolae Iorga si Gheorghe Ghibanescu, care in cartea lui Turai se regasesc la paginile 39 -45, marcate si citate corect de autor. 

Un astfel de citat din opera lui Nicolae Iorga, copiat fara indicarea sursei de catre Oprea, asa cum reclama normele de redactarea ale unei teze de doctorat, este urmatorul: 
  • „In aceasta privinta, este elocvent urmatorul document din 20 Noiembrei 1802:Zapis al „Constandinei sotiia Preduti de la Sacel”. Un fiu al ei a vrut sa ucida pe cineva, din prigonirea ce am avut pentru mosie”. Ucide pe o fata a lui „Cu stire domneasca”, tatal fetei il urmareste, si-i prinde tovarasul. Apoi sotul ei se ia cu „Cutitul in mana” dupa alta fata....”.  
Daca Constantin Turai il citeaza pe Nicolae Iorga, cu lucrarea „Studii si documente”, Gabriel Oprea nu il citeaza nici pe Iorga, dar nici pe Turai de unde preia ad litteram. De altfel, singura lui contributie la acest paragraf este alinierea ortografierii cuvintelor cu normele actuale ale gramaticii limbii romane, astfel ca „noiembrie” este scris cu litera mica, si nu cu litera mare ca in original, iar cuvantul „sotiia” este scris cu un singur „i”. 

La fel ca si Victor Ponta cand a fost Gabriel Oprea a invocat in apararea sa inexistenta unui ghid sau a unui regulament de redactare acuzat de plagiatul  tezei de doctorat,a unei teze de doctorat in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, in conditiile in care, de exemplu, in lucrarea din 1938 a lui Constantin Turai, acesta il citeaza pe Nicolae Iorga respectatnd toate normele academice de citare in vigoare si cu 50 de ani mai inainte.     

Click pe fotografia de mai jos:


Ultima parte a Capitolului II din studiul doctoral, intitulata „Plangerea prealabila – comparatie intre reglementarile anterioare ale Codului de procedura penala si cele de dupa adoptarea Legii 59/1968”, este copiata ad litteram din volumul „Explicatii teoretice ale Codului de procedura penala roman”, Volumul II, semnat de Vintila Dongoroz si aparut in 1976. Pentru aceasta analiza a fost utilizata o editie reeditata a lucrarii in care paragrafele plagiate de Gabriel Oprea fara citarea sursei se regasesc la paginile 106 -111 si au fost preluate ca atare si in cartea „Procedura plangerii prealabile”, publicata de Gabriel Oprea in anul 2008, in paginile 65 – 76. 

Click pe fotografia de mai jos:


In raportul Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) din subordinea Ministerului Educatiei, facut publicitatii ieri, se vorbeste despre forma lucrarii si nu despre fond, lucru ce indica faptul ca nu a fost studiat continutul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ci doar forma si aspectul acesteia. In acelasi raport se vorbeste despre o bibliografie de 51 de lucrari. In realitate, bibliografia lucrarii lui Oprea are doar 24 de carti mentionate. Celelalte 27 (mai mult decat dublu) sunt adaugate de Comisie pentru a da aparenta de lucrare solida fiind cartile citate de autorii plagiati de acesta si introdusi doar in notele de subsol.

Click pe fotografia de mai jos:


De altfel, Consiliul National de Etica nu a constatat nicio situatie de plagiat in teza lui Oprea: „CNECSDTI constata citarea corespunzatoare a surselor bibliografice si utilizarea unui numar semnificativ de note de subsol” sau „bibliografia consultata a fost bine valorificata de autor in cuprinsul tezei de doctorat, iar in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite, idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate”

Profesorul universitar dr. Dorin Isoc, cel care a creat un site unde publica, cu dovezi, lucrarile suspectate de plagiat (www.plagiate.ro), ne-a declarat despre raportul Consiliului National de Etica: “In fapt nu este un raport fiindca nu se vorbeste si nu se descriu faptele adica modalitatile prin care s-a efectuat preluarea, dimensiunea preluarilor, identitatea sau lipsa de identitate a preluarilor cu lucrarile autentice, numarul de lucrari autentice din care s-au efectuat preluarile etc. Mai mult nu se vorbeste absolut nimic despre cum arata documentul de sesizare si care expert neutru a realizat verificarea faptelor”. 

Click pe fotografia de mai jos:


Profesorul clujean pune in discutie inclusiv chestiunea impartialitatii Comisiei Nationale de Etica, si sustine ca este vorba despre “un document de partid comandat de guvern. Cum este posibil ca un organ al statului să analizeze în mod nepărtinitor şeful guvernului?”. Daniel Isoc mai atrage atentia si asupra faptului ca raportul Comisiei Nationale de Etica a fost facut public cu doar o zi inainte ca Universitatea din Bucuresti sa isi sustina public punctul de vedere asupra lucrarii lui Gabriel Oprea: “Incă un detaliu semnificativ: Consiliul nu avea cum să se pronunţe înainte de a solicita poziţia instituţiei care a acordat titlul. Prin aceasta Universitatea din Bucureşti dovedeşte în mod regretabil că nu este în stare să fie o universitate europeană ci se complace să fie o şcoală oarecare, fără demnitate şi autonomie”.

In prima analiza publicata de HotNews.ro saptamana trecuta, primele indicii de plagiat in lucrarea lui Gabriel Oprea s-au bazat pe urmatoarele argumente:
  • pagini intregi din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea erau copiate ad litteram din alti autori fara utilizarea ghilimelelor
  • paragrafele copiate cuvant cu cuvant erau marcate cu note de subsol, insa si acestea erau copiate din alte carti
  • lucrarile din care s-a copiat cel mai frecvent erau ale prof. univ. dr. Ion Neagu, coordonatorul de doctorat a lui Gabriel Oprea si prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, membru in comisia de sustinere a doctoratului lui Gabriel Oprea
  • multi autori pe care ii indica in notele de subsol nu au fost inclusi in bibliografia lucrarii, insa acesti autori erau mentionati in textele originale din care plagiase Gabriel Oprea
  • ordinea in care au fost aranjate subcapitolele din lucrarea doctorala a lui Gabriel Oprea este identica cu ordinea subcapitolelor plagiate din tratatul coordonatorului sau, prof. univ. Ion Neagu. 
Intrebat cum poate fi incadrata situatia in care intr-o lucrare de doctorat exista pasaje copiate dintr-o alta lucrare, care nu sunt marcate cu ghilimele, dar care la finalul lor au note de subsol, care fac trimitere catre operele din care au fost copiate, profesorul universitar dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, declara in urma cu o saptamana: 

"Este o speta de plagiat. E vorba de un malpraxis academic. Atribuirea pasajelor respective este corecta atunci cand acestea sunt puse intre ghilimele. O nota de subsol nu arata cat din text este al tau si cat este al altcuiva mai ales daca pasajele sunt identice".
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei