Piloşii! Cum s-a ajuns ca partidul să ocupe funcţia în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Iaşi

default

Dimensiune font:

| 13-07-2015 12:00

Social-democraţii solicită ca în viitoarele şedinţe ale Executivului să fie prezentată o situaţie a tuturor directorilor aflaţi la cârma instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean Iaşi. Demersul majorităţii vine ca urmare a unor suspiciuni care planează asupra instituţiei, linguşeala pe lângă mai marii partidelor devenind subiect de examen pentru ocuparea unui post de conducere

Psihologic vorbind, oamenii sunt tentaţi adesea să râvnească la ocuparea unor funcţii de conducere, care să le creeze posibilitatea de a-şi materializa ideile proprii şi, în cele mai nefericite cazuri, de a se impune cu forţa în faţa celorlalţi. Mai grav este atunci când pentru obţinerea unei funcţii de director se apelează la tot felul de tertipuri. O instituţie asupra căreia pluteşte bănuiala că şefii au fost numiţi pe alte criterii decât performanţa este Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. Dat fiind că odată cu ruperea USL, în interiorul Executivului tensiunile dintre majoritate şi opoziţie s-au accentuat, se pare că a venit momentul ca şi directorii celor 26 de instituţii subordonate consiliului să fie luaţi la puricat.

Citeşte şi Topul - topurilor din Consiliul Judeţean Iaşi


Caracatiţa politică de creat şefi
Chiar dacă, la baza ocupării unei funţii de conducere în interiorul CJ, stau nişte proceduri standard, precum depunerea dosarelor şi susţinerea unor concursuri, există suspiciunea că balanţa a înclinat mai mult spre acei candidaţi care activează într-un partid. „Problema directorilor ca şi a altor persoane angajate în Consiliul Judeţean şi în instituţiile din subordine este destul de complicată dat fiind că mulţi dintre aceştia au ocupat locurile prin concurs. Având în vedere că Executivul CJ a gestionat aceste lucruri, vom solicita în perioada următoare o analiză pe această temă. Există informaţii conform cărora PNL a creat un sistem prin intermediul căruia au fost ocupate zeci de posturi din CJ şi instituţiile subordonate”, a declarat Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeţeni PSD.
Deşi la prima vedere pare a fi imposibil de a asigura un post de conducere unui membru de partid cât timp candidatul trebuie să promoveze un examen, de-a lungul anilor au apărut situaţii în care cerinţele impuse de instituţia angajatoare veneau mănuşă doar unui singur individ, ca şi cum postul ar fi fost... cu dedicaţie!

Citeşte şi 2014-an sărac pentru liberali


Liberalii se consideră jigniţi de aceste insinuări
Raportându-se la demersul pe care vor să-l iniţieze social-democraţii, de „transparentizare” a modului în care sunt ocupate funcţiile în CJ Iaşi şi în instituţiile subordonate, opoziţia ripostează, susţinând că este „impropriu ca după ani să vii şi să te legi de modul în care unii directori au intrat pe funcţie”. „Trebuie avut în vedere că pentru ocuparea unui post s-au creat comisii speciale, a căror componenţă a fost stabilită şi validată de plenul CJ. Dacă erau nereguli, acestea ar fi trebuit semnalate la acel moment, nu să vii după ani şi să te întrebi cum a ocupat un director funcţia. E simplu... prin concurs!, este de părere consilierul judeţean PNL Liviu Brătescu.
Potrivit liberalul, acţiunea iniţiată de PSD este „incorectă” faţă de oamenii care au câştigat concursurile de angajare, Brătescu subliniind faptul că este dificil să cataloghezi un om că face sau nu parte dintr-o formaţiune politică. Cu toate acestea, există situaţii în care şefii unor instituţii din subordinea CJ Iaşi au participat în nenumărate rânduri la întruniri politice, stând de-a drepta şefilor de partid de ani buni. Printre aceştia se numără Radu Terinte, managerul Spitalului „Sf. Maria”, Daniel Minciună, şef al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Marius Bodea, director al Aeroportului Internaţional Iaşi, acesta din urmă ocupând chiar funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL Iaşi.
Balanţa înclină însă şi în partea social-democraţilor, un exemplu de membru de partid ajuns director într-o instituţie din subordinea CJ fiind Gabriela Nedelcu, fost deputat din partea social-democraţilor.


Slăbiciunile lui Adomniţei
Deşi liberalii susţin că nu au existat situaţii în care funcţiile de conducere să fie ocupate pe criterii politice, trebuie să amintim de litigiul apărut între Dănuţ Podea (PNL) şi Benone Tofan (PLR, actualmente ALDE), ambii râvnind la funcţia de şef al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) din CJ. După un scandal monstru în interiorul consiliului, mediat îndeaproape de şeful judeţului, Cristian Adomniţei, cel care a avut câştig de cauză a fost Dănuţ Podea, deşi Executivul validase ocuparea şefiei SPP-ului ieşean de către Benone Tofan. Râca însă nu s-a oprit aici, Tofan căutându-şi în cele din urmă dreptatea la Instituţia Prefectului, care, prin reprezentanţii săi, a atacat în Contenciosul Administrativ dispoziţia preşedintelui Adomniţei, prin care peleristul era înlăturat de la cârma SPP, în favoarea lui Podea. Între timp, se pare că instanţa nu a fost de acord cu modul în care Adomniţei a gestionat conflictul din ograda sa. „După ce Prefectura, în urma petiţiei făcute de mine, a atacat dispoziţia preşedintelui de CJ, instanţa mi-a dat dreptate, câştigând practic dreptul de a mă întoarce la şefia serviciului”, a declarat Benone Tofan, încrezător că la următoarea şedinţă a Plenului va exista un proiect de hotărâre prin care acesta să-şi recapete funcţia.
Mergând pe principiul interesul poartă fesul, vedem cum şeful judeţului „a făcut dreptate”, aşa cum declara la acea vreme, fiind totuşi de partea unui apropiat al său. Interesant este însă modul diferit de a vedea dreptatea, instanţa fiind... de o cu totul altă părere.

Citeşte şi Nebuloasă totală în una din instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Iaşi


Din cele 25 de instituţii aflate în subordinea CJ Iaşi, la care se adaugă şi Aeroportul Internaţional Iaşi, acesta din urmă având un statut special, 11 au directori liberali, 7 social-democraţi, iar restul şefilor oscilează de la un partid la altul, în funcţie de cum bat vânturile politice, pentru a obţine o bucată de pâine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei