PLAGIAT-Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor cu calificativul Foarte Bine. Cine sunt membrii comisiei care i-a evaluat teza de doctorat

default

Dimensiune font:

| 03-07-2015 10:44
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Premierul interimar Gabriel Oprea a obtinut in 2001 titlul de Doctor in Drept, cu calificativul "foarte bine", potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei si Universitatea din Bucuresti. Presedintele Comisiei de specialisti care a evaluat doctoratul lui Oprea a fost Constantin Mitrache, pe atunci prodecan al Facultatii de Drept. La doi ani de la acel moment, atat Constantin Mitrache, cat si Gabriel Oprea au fost membri in comisia de doctorat a altui premier cu plagiat: Victor Ponta.

 Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea si-a sustinut doctoratul prevedea ca "teza de doctorat este evaluata de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat". "Comisia pentru sustinerea publica a tezei de doctorat este alcatuita din presedinte, conducatorul de doctorat si 3 referenti oficiali", se arata in Hotararea de Guvern nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului.

Acelasi document statua, pentru referenti, obligatia sa realizeze referate de analiza a tezei, iar "in cazul in care unul sau mai multi referenti oficiali apreciaza in mod justificat ca teza de doctorat este nesatisfacatoare, aceasta va trebui refacuta". Tot aceasta comisiei este cea care, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, (...) evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"". 

La solicitarea HotNews.ro, Universitatea din Bucuresti a precizat ca Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor cu calificativul "foarte bine" si fara distinctie.   

Cine sunt membrii Comisiei care a evaluat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea

Universitatea din Bucuresti a comunicat, la solicitarea HotNews.ro, cine sunt membrii Comisiei care a evaluat doctoratul lui Gabriel Oprea.

1. Presedintele comisiei: Constantin Mitrache

Constantin Mitrache era in 2001, la vremea sustinerii tezei de doctorat de catre Gabriel Oprea, prodecan al Facultatii de Drept. 

Doi ani mai tarziu, in 2003, Mitrache avea sa fie membru si in Comisia care i-a evaluat lui Victor Ponta teza de doctorat. Constantin Mitrache a avut pozitia de referent in Comisia lui Ponta. Tot referent in Comisia care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost si Gabriel Oprea. 

Constantin Mitrache este doctor in drept penal din 1977, titlu obtinut la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Din 1992 pana in 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept, dupa care a fost sef al Catedrei de Drept penal a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (2008-2010).  

In prezent, este profesor emerit al Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat chiar pe site-ul institutiei

2. Conducator de doctorat: Ion Neagu 

Ion Neagu
Ion Neagu
Foto: Agerpres

Ion Neagu este presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Nicolae Titulescu si doctor in Drept al Universitatii din Bucuresti, cu teza de doctorat "Falsul in inscrisuri", potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu

In perioada 2000-2004 a fost deputat PSD, iar din 2002 a fost presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera (Sursa). In perioada 2002-2012, Ion Neagu a fost rectorul Universitatii "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, iar in 1996-2007 a fost seful Catedrei de Drept penal din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti. 

Ion Neagu a fost pana in 2003 avocatul lui Keser Mehmet Fatih - cercetat in privatizarea COLOROM Codlea si NITRAMONIA Fagaras - care fusese trimis in judecata de procurorul pe atunci Victor Ponta, potrivit Adevarul

De asemenea, Ion Neagu l-a aparat in 2007 pe Ion Iliescu, in dosarul mineriadei din 1990, potrivitAmos News

3. Referent: Nicolae Volonciu

Nicolae Volonciu este profesor emerit al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Sursa 

4. Referent: Vasile Dobrinoiu

Vasile Dobrinoiu a fost rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, General de divizie si profesor universitar doctor intre anii 1990-1997, iar din 1997 este profesor de drept penal la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul acestei institutii

In 1997 a demisionat din functia de Rector al Academiei de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti si prin decret prezidential a trecut in randul cadrelor militare in rezerva (Sursa).

In perioada 1992-2003, Vasile Dobrinoiu a fost Membru al Consiliului Stiintific insarcinat cu examinarea tezelor de doctorat la Academia de Politie "Stefan cel Mare" din Chisinau. 

Descarca de aici CV-ul lui Vasile Dobrinoiu

5. Referent: Tudor Amza

Tudor Amza este decanul Facultatii de Stiinte Juridice a Universitatii Hyperion din Bucuresti din 2014.  

A fost ofiter in Ministerul de Interne in perioada 1972-1990, unde a ocupat pozitia de sef de inspectorat si de sef de directie in aparatul central al M.A.I, potrivit Revistei Romane de Criminalistica. Sursa citata precizeaza ca Tudor Amza a fost profesor la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si in 2002-2014 la Universitatea Hyperion din Bucuresti.  

Descarca de aici CV-ul lui Tudor Amza

HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei raspunsul pe care i l-a trimis premierului interimar Gabriel Oprea si pe care acesta l-a invocat marti, 30 iunie, in comunicatul de presa prin care a raspuns la sesizarea de plagiat pe teza sa de doctorat. 

Amintim ca HotNews.ro a scris marti, 30 iunie 2015, in exclusivitate, ca o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti. Gabriel Oprea a reactionat printr-un comunicat, in care a afirmat ca sesizarea de plagiat a fost depusa de Ioan Sirbu, "care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale". 

Gabriel Oprea a mai spus, in acelasi comunicat: 

  • "In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului caatat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv.
  • Astfel, prin raspunsul nr. 9750 din 23.06.2015 este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003, cand am devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala".

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a transmis joi, 2 iulie 2015, o copie a raspunsului nr. 9750 din 23.06.2015 adresat lui Gabriel Oprea. 

In acest raspuns, Ministerul Educatiei noteaza ca "admiterea la doctorat s-a realizat in data de 01.10.1996, in domeniul Drept, domeniul fundamental Stiinte Juridice, din cadrul Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, avand conducator de doctorat pe domnul prof. dr. Ion Neagu".

Gabriel Oprea si-a sustinut public teza de doctorat pe data de 18.01.2001, iar titlul de doctor in Drept i-a fost conferit prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr.3467/16.03.2001.

Descarca de aici Raspunsul trimis de Ministerul Educatiei catre premierul interimar Gabriel Oprea, referitor la parcursul sau academic

Raspunsul Ministerului Educatiei la solicitarea lui Gabriel Oprea privind parcursul sau academic



Care era procedura de acordare a titlului de doctor

Admiterea la doctorat se realiza in 1996 pe baza unui colocviu in fata comisiei, fara a fi cerut un certificat de competente lingvistice. 

Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor in Drept prevedea ca "tema tezei de doctorat se stabileste de catre conducatorul de doctorat impreuna cu doctorandul". Hotararea nr. 37/2009 privind organizarea si desfasurarea doctoratului stipula ca "teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica un domeniul artelor".  

Teza de doctorat era evaluata apoi de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat.  

"Sustinerea publica a tezei de doctorat se constituie intr-o dezbatere stiintifica si de creatie, la care participa doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala. Dezbaterea se axeaza pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat si pe recunoasterea valorica a rezultatelor obtinute", potrivit legislatiei de atunci.  

Dezbaterea tezei de doctorat, in sedinta publica, se desfasura astfel: 

  • prezentarea tezei si a rezultatelor obtinute de catre doctorand
  • prezentarea referatelor de catre conducatorul de doctorat si de catre referentii oficiali
  • intrebari si raspunsuri la care participau, deopotriva, doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala

"Pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"", prevede legislatia de la acea vreme.  

De asemenea, "pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotararea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor".

Conferirea propriu-zisa a titlului de doctor

Comisia trimite hotararea de a conferi titlul de doctor catre conducerea institutiei organizatoare a doctoratului, in vederea acordarii titlului stiintific de doctor. 

Institutia organizatoare (in acest caz, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti) aproba hotararea comisiei, apoi transmitea Dosarul de doctorat si un exemplar al Tezei de doctorat la Ministerul Educatiei - pentru confirmarea de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a titlului de doctor propus de comisie si acordat de conducerea institutiei organizatoare a doctoratului. 

Conferirea titlului stiintific de doctor s-a realizat prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea CNATDCU. 

In final, diploma de doctor a fost eliberata de catre institutia organizatoare a doctoratului, pe baza ordinului ministrului educatiei.

Consulta aici Legislatia care stipula cum se organizeaza doctoratul in acea perioada

Informatii de background

  • “Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori”, evidentia articolul, care a pus fata in fata teza de doctorat a lui Gabriel Oprea - cu titlul "Procedura plangerii prealabile" - si o carte a coordonatorului sau de doctorat, Ion Neagu: "Tratat de procedura penala"
  • Desi institutia a primit si o sesizare, pe 26 iunie, din partea lui Ion Sarbu, acesta “nu a produs nicio proba care sa sustina suspiciunea. Proba aceasta este ceruta de regulamentul Comisiei de Etica, pentru ca nu putem declansa examinarea in absenta unei dovezi”, a explicat Popescu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei