Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut

default

Dimensiune font:

| 29-06-2015 19:33

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. George Scripcaru a fost retinut de procurori intr-un dosar in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de prestari servicii sau contracte de vanzare-cumparare privind livrarea de energie termica. Prejudiciul in acest caz se ridica la un milion de euro.

Procurorii DNA Brasov au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele primarului George Scripcaru. Edilul va fi dus in arestul Politiei Judetene Brasov, anunta Mediafax.

Scripcaru a fost adus, luni la pranz, cu o duba a Jandarmeriei, la sediul Primariei Brasov, unde aveau loc perchezitii ale procurorilor, dupa ce, in cursul diminetii, anchetatorii au perchezitionat si locuinta edilului, din cartierul brasovean Schei. Intrebat ce acuzatii i se aduc de catre procurori, George Scripcaru a raspuns: "O sa aflati pe parcurs despre ce este vorba", refuzand sa faca alte declaratii.

Dupa aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primariei si dus la DNA Brasov pentru audieri. La iesirea din Primarie, Scripcaru a spus ca anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispozitia acestora.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticoruptie au mai facut perchezitii si in alte birouri din Primaria Brasov, la seful Serviciului Investitii si la directorul executiv adjunct de la Directia Tehnica, precum si la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si de primarul George Scripcaru.

Intr-un comunicat de presa, Directia Nationala Anticoruptie preciza ca procurorii DNA fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2010-2015, dosar in care sunt facute 20 de perchezitii in judetul Brasov,

Perchezitiile au vizat acuzatii de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare - cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco.

In perioada 2010-2011, reprezentantii SC CET SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat Municipiul Brasov, au incheiat cu Bepco SRL contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu municipiului Brasov, suma care reprezinta folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul in serviciu in legatura cu incheierea contractului de vanzare cumparare de energie produsa de Bepco SRL a constat in punerea la dispozitia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. In perioada 2010 - 2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco SRL, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii societatii private, suspectii Simina si Calin Davd Costan si George Scripcaru, acesta din urma a determinat AGA CET SA si persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspectii Ionescu Lucian, (presedinte AGA) Cutitei Nicolae (director general) si Fratila Simona, (director economic) sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica (in baza caruia s-a achizitionat energie peste necesarul populatiei) sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societatii.

In acest scop, SC Bepco SRL a incheiat cu CET SA un contract, in aprilie 2010, avand o durata de 15 ani si obiect vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET din municipiul Brasov.

In baza contractului intreaga cantitate de energie termica produsa era achizitionata de catre CET, singurul agent economic care avea o retea de distributie si care detinea licenta de producere energie electrica si termica in cogenerare.

Tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reteaua electrica a CET SA, aviz semnat de directorul societatii, Cutitei Nicolae, si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotararea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea CEC Brasov pe considerentul ca nu mai sunt folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare susmentionat.

Practic, potrivit procurorilor, s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatati Cutitei Nicolae, director general si Fratila Simona, director economic. 2.

In ceea ce priveste savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate avand ca asociat mun. Brasov) si Bepco SRL s-a retinut ca la data de 12 august 2010 se infiinteaza SC Tetkron SRL avand ca asociati Municipiul Brasov si SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur si aer conditionat, iar administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brasov, contractul de novatie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile si obligatiile nascute in baza contractului de concesiune incheiat intre CET Brasov in calitate de concesionar si Consiliul Local in calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiul Brasov.

Intrucat noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare si nici de o retea de distributie, prin doua hotarari AGA CET SA se aproba vanzare unor active ale CET in transe catre Tetkron SRL, bunuri necesare desfasurarii activitatii.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judetului Brasov consemnat in raportul din 28.02.2011 s-a stabilit ca bunurile au fost vandute catre Tetkron la o valoare mult mai mica decat cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai putin), iar ulterior acestea au fost inchiriate vanzatoarei cu motivarea ca cumparatoarea nu detine licente de utilizare, nu are personal calificat si contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmarit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executarii), care ulterior au fost vandute catre Bepco.

Totodata, s-a mai stabilit ca bunurile care au facut obiectul acestor tranzactii au apartinut Centralei Electrice de Termoficare Brasov si au fost trecute in domeniul public al UATM Brasov si in administrarea consiliului local al Municipiului Brasov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotarare de consiliu local in domeniul privat al Municipiului Brasov.

Prejudiciul cauzat este in suma de 1.314.825 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea publica a UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat, reprezentand: teren statie 110 kv in suprafata de 1077 metri patrati, cladire statie 110 kv, mijloace fixe aferente statiei de 110 kv.

In anul 2011, DNA anunta ca prefectul de atunci al Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru coruptie, fapte identificate in cadrul anchetei privindu-l pe fostul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, Ionel Spataru, potrivit unor surse judiciare.

Contactati de Mediafax, atat primarul Brasovului, George Scripcaru, cat si prefectul Ion Gontea au declarat, la vremea respectiva, ca nu stiu nimic despre o ancheta a DNA in care ar fi cercetati pentru abuz in serviciu si complicitare la luare de mita in dosarul in care este cercetat si fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Brasov.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei