Regretele foştilor parlamentari

default

Dimensiune font:

| 17-12-2016 05:15

Parlamentarii care şi-au dobândit mandatele în urma alegerilor din 2012 îşi „fac bagajul” pentru a ceda locul politicienilor care au ieşit câştigători pe 11 decembrie. Astfel, la final de mandat pentru mulţi dintre cei care au reprezentant Iaşul în ultimii patru ani se trage linie şi se numără proiectele restante. Cele mai mari datorii faţă de comunitatea ieşeană sunt autostrada şi Spitalul Regional de Urgenţă, la acestea adăugându-se legea Sănătăţii, remuneraţia diferenţiată a cadrelor medicale, creşterea numărului de creşe şi realizarea infrastructurii rutiere ori a racordării la reţeaua de apă şi canal a mai multor comune din teritoriu

Parlamentul României se schimba la faţă, ca rezultat al alegerilor din 11 decembrie, care au triat cea mai mare parte din membri fostului Legislativ. Astfel, la final de mandat, foştii reprezentanţi ai ieşenilor în legislatura 2012-2016 îşi fac bilanţul celor patru ani, analizând care au fost proiectele comunităţii duse la bun sfârşit şi care au fost investiţiile rămase doar la nivel de promisiuni.

Citește și Deputaţii şi senatorii pe care Regiunea de Nord-Est îi trimite în Parlament


Proiecte realizate ori mandatele pe masă!
Un adevăr care-i macină pe locuitorii Regiunii de Nord- Est, conştientizat şi de parlamentari, este faptul că acestă zonă a ţării a rămas vizibil codaşă în ceea ce priveşte investiţiile şi creşterea nivelului de trai. Pe fondul sărăciei din această regiune şi-au axat discursurile şi activiştii de partid care au cerut, de 26 de ani, votul de încredere al electoratului, însă un procent infim din promisiuni au ajuns să devină realitate. Astfel, după patru ani de şedere în Parlamentul României, deputatul Gheorghe Emacu este de părere că politicienilor le-a lipsit curajul. „Un singur lucru cred că ne-a lipsit nouă, celor 24 de parlamentari ai Iaşului: curajul de a intra în greva foamei şi de a ne pune mandatele pe masă, toţi. Timpul a arătat că, politic vorbind, s-a căutat mereu ca Moldova să fie uitată”, declară Gheorghe Emacu, unul din puţinii parlamentari care au anunţat, înainte de alegerile din 11 decembrie, că nu va mai candida pentru un nou mandat. Potrivit acestuia, reprezentanţii poporului în Parlament se împart în două categorii, oportunişti şi creduli, primii ajungând, însă, să conducă. „Privind acum spre unele personaje care nu mai ştiu cum să se bată pentru a prinde un al şaselea mandat de senator sau deputat, prin redistribuire, îmi dau seama că există două categorii de oameni în Parlament: cei care se zbat pentru beneficii, pentru funcţii de prefect şi pentru alte şefii ale structurilor de stat, şi cei creduli, care speră să poată face ceva”, susţine Emacu, amintind de alianţa USL, în urma căreia ar fi trebuit ca Iaşul şi Regiunea de Nord- Est să se aleagă cu investiţii importante pentru comunitate. Despre înţelegerea PSD, PNL şi PC fostul uneperist susţine că s-a destrămat din „mofturi politice” aşa cum s-a întâmplat şi cu fuziunea UNPR - PMP, cu care ieşeanul nu a fost niciodată de acord. „Consider că UNPR merita să-şi urmeze drumul propriu, pentru că au fost oameni care au muncit la acest partid”, a conchis Emacu. Reamintim că niciun membru al fostului UNPR ieşean nu a intrat în noul Parlament al României, sub sigla PMP.
Liberalul Grigore Crăciunescu este de părere că cele mai mari restanţe ale parlamentarilor Moldovei sunt autostrada şi Spitalul Regional de Urgenţă, proiecte rostogolite de la un minister la altul, de la un partid politic la altul, ce nu şi-au găsit finalitate încă. „În afara acestor două mari investiţii, mie personal îmi pare rău că nu am putut duce la bun sfârşit proiectul unui bazin de înot la Paşcani, investiţie programată pentru anul 2007, însă în acea perioadă am reuşit să facem o sală de sport şi prima secţie de paleative din ţară”, a declarat Crăciuneascu, precizând că cel mai important proiect bifat de el a vizat înfiinţarea unei structuri proprii a Colegiului Tehnicienilor Dentari. Un proiect de suflet despre care penelistul susţine că le va vorbi şi nepoţilor este introducerea coroanei regale pe stema ţării.
Medic la rândul său, deputatul Camelia Bogdănici se declară mulţumită de activitatea sa parlamentară, însă este de părere că ar mai fi putut bifa câteva legi dacă s-ar fi ajuns la consens politic. „Legea Sănătăţii cred că ar fi putut ajunge în Camera Deputaţilor dacă nu s-ar fi împotmolit în formalităţi. Am fost co-iniţiator al proiectului legislativ ce prevedea venituri suplimentare pentru personalul medical, susţinut şi de fostul ministru Bănicioiu. Şi acest proiect ar fi putut trece dacă s-ar fi dorit, la acesta adăugându-se şi legea ce prevedea mărirea numărului de creşe pentru copiii României”, susţine Camelia Bogdănici, cea care nu a reuşit să prindă un nou mandat de deputat în urma alegerilor din 11 decembrie.
Social-democratul Florin Constantinescu se declară nemulţumit de faptul că multe proiecte venite din teritoriu nu au putut fi duse la bun sfârşit, însă îi consideră vinovaţi pentru acest lucru pe tehnocraţii cabinetului Cioloş. „Plecând de la ideea că cea mai mare parte a investiţiilor din mediului rural sunt din fonduri europene, majoritatea proiectelor restante vin din gradul de absorbţie 0 al banilor nerambursabili, din ultimul an. Îmi pare rău că nu am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul barajului de pe Siret, deşi investiţia este realizată în proporţie de 85%, la care se adaugă autostrada Est-Vest, făcută de atâtea ori... doar pe hârtie”, a punctat Florin Constantinescu, senator care nu a reuşit să mai prindă un nou mandat în Legislativul validat de români pe 11 decembrie. Potrivit acestuia, cea mai mare parte din investiţiile recepţionate în ultimul an, care prevăd asfaltări, reabilitări de şcoli sau racordarea unor comune la reţeaua de apă şi canalizare au fost demarate din vremea Guvernului Ponta, ultimul an fiind un fiasco din punct de vedere al proiectelor.
În ceea ce-i priveşte pe noii parlamentari ai Iaşului, aceştia sunt aşteptaţi duminică, 18 decembrie, la Prefectura Iaşi, pentru a-şi ridica certificatele doveditoare ale alegerilor, devenind astfel chiriaşi ai Casei Poporului cu acte în regulă. Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei