România merge la SUMMITUL NATO pentru a afla răspunsul la marea întrebare a momentului: CE FACEM CU RUSIA?

default

Dimensiune font:

| 26-08-2014 15:52

România merge la SUMMITUL NATO pentru a afla răspunsul la marea întrebare a momentului: CE FACEM CU RUSIA?


Agenda summitului NATO care are loc în Ţara Galilor, pe 4 şi 5 septembrie, este dominată de găsirea unei modalităţi de adaptare a reacţiei Alianţei la tipul de agresiune practicat de Rusia – un război hibrid, în care armele convenţionale sunt doar unul dintre elementele arsenalului. Extinderea în 2015 a măsurilor de reasigurare pentru ţările de pe flancul estic al NATO – balticele, Polonia, România şi Bulgaria, precum şi stabilirea unui Plan de Acţiune (Readiness Action Plan) sunt cele două decizii pe care aliaţii trebuie să le ia în acest sens. Negocierile la NATO sunt însă încinse, iar o decizie consensuală nu pare sigură, pentru că nu toate membrele văd agresiunea Rusiei ca pe prioritatea numărul 1. Gândul vă prezintă o analiză a principalelor subiecte de pe agenda reuniunii Alianţei Nord-Atlantice de săptămâna viitoare, cu accent pe rolul României într-un NATO forţat să se adapteze la noile politici agresive ale Rusiei.

Reuniunea Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc în 4 şi 5 septembrie în Ţara Galilor, va pune pe masă mai multe subiecte, de la încheierea misiunii ISAF în Afganistan, la ameninţările din Africa de Nord (imigraţie, terorism), Irak şi Siria (ISIS), până la accentuarea politicii uşilor deschise către parteneri precum Ucraina, Libia, Georgia, Moldova (care să aibă acces mult mai uşor la exerciţiile şi capabilităţile militare ale Alianţei) şi către potenţialii candidaţi NATO (Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Muntenegru) care trebuie ţinuţi aproape, fără însă a le oferi o perspectivă clară acestor state care sunt departe de a corespunde rigorilor NATO.

Cele mai importante subiecte de pe agenda din Ţara Galilor se vor roti însă în jurul crizei provocate de Rusia în Ucraina şi la modul în care NATO reacţionează faţă de această realitate, despre care mulţi oficiali ai Alianţei recunosc că le este greu să ghicească către ce deznodământ se îndreaptă, pentru că raţionamentele lui Vladimir Putin sunt caracterizate tocmai de lipsa lor de raţionalitate.

Polonia şi ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) sunt cele mai vocale aliate care cer NATO şi cu precădere SUA să îşi sporească prezenţa militară pe teritoriul lor, pentru a descuraja şi contracara o eventuală agresiune rusească de tipul celei din Ucraina. Totuşi, granzii Alianţei, inclusiv SUA, sunt rezervaţi: nu vor exista baze şi capabilităţi militare suplimentare, stabilite permanent pe flancul estic al NATO, pentru că asta ar stârni şi mai tare Rusia, ci în schimb se va merge pe aceeaşi filosofie a rotaţiei de trupe, prin exerciţii şi antrenamente comune, care însă va fi intensificată şi va deveni regulă permanentă la NATO. Locul României în tot acest scenariu este unul foarte important şi va privi în primul rând descurajarea Rusiei la Marea Neagră, accentul picând deci pe capabilităţile navale şi aeriene şi abia apoi pe cele terestre. România va avea o mare responsabilitate pentru a împiedica, cu sprijinul întregii Alianţe, ca Marea Neagră să nu devină un loc în care Moscova face ce vrea.

Trei sunt subiectele fierbinţi la Summitul NATO: măsurile de reasigurare, planul de acţiune (Readiness Action Plan) şi banii pentru apărare. Totul stă însă sub semnul unui dicton foarte valabil la NATO pentru modul în care funcţionează Alianţa, şi anume definiţia ironică dată consensului: este acel moment când toată lumea este în mod egal nemulţumită.

Măsurile de reasigurare. Nu vor exista capabilităţi şi baze suplimentare în Est, ci doar intensificarea celor deja existente

Un subiect este extinderea în 2015 şi instituţionalizarea măsurilor de reasigurare luate deja de aliaţi în Europa Centrală şi de Est ca replică la agresiunea Rusiei în Ucraina. Menirea acestor măsuri este să descurajeze Rusia să încerce aceeaşi mişcare în vreun stat membru NATO (este vorba despre exerciţiile şi antrenamentele comune, precum şi de capabilităţile militare care, după criza din Crimeea, din primăvară, au fost poziţionate intens în Polonia, ţările baltice, România şi Bulgaria – avioane în ţările baltice, nave de război în Marea Neagră, 4 batalioane de militari americani, etc.).

SUA vor să extindă măsurile de reasigurare în 2015 şi să aibă un Plan de Acţiune pe termen mediu şi lung. Vrem să îmbunătăţim infrastructura bazelor militare existente în aşa-numitele ţări din prima linie – balticele, Polonia, România, Bulgaria, pentru a putea să avem exerciţii şi antrenamente comune mult mai accesibile. De asemenea, vrem să prepoziţionăm unele capabilităţi şi echipamente acolo, pentru o prezenţă NATO mai puternică în regiune. Noi (SUA) suntem angajaţi bilateral, însă ar fi o reasigurare şi mai puternică dacă ar veni din partea NATO ca întreg şi de aceea lucrăm la Planul de Acţiune”, a declarat pentru gândul un oficial al Guvernului SUA.

Imediat după criza din Crimeea, din primăvară, NATO a implementat un set de măsuri de reasigurare care au vizat statele aliate învecinate sau apropiate de Rusia – balticele, Polonia, România şi Bulgaria. A fost vorba despre forţe de infanterie, navale şi aeriene trimise în aceste locaţii, atât de SUA cât şi de către alţi aliaţi (Canada, Germania spre exemplu) care s-au angajat, printr-un sistem de rotaţie, în exerciţii şi antrenamente comune cu armatele acestor ţări de flanc (în Marea Neagră s-a aflat permanent cel puţin o navă de război americană, una intra şi alta ieşea, aeronavele de luptă canadiene au venit pentru exerciţii de luptă în România, acum cele britanice se află în Bulgaria, deci niciodată un anumit contingent nu staţionează prea mult în acelaşi loc, pentru a nu da impresia de permanenţă).

Acum, Polonia şi ţările baltice în special susţin vehement în cadrul NATO că este nevoie de o prezenţă şi mai mare pe teritoriile lor de trupe şi capabilităţi militare NATO. Totuşi, marile puteri NATO sunt sceptice. Americanii şi alte puteri europene vor să realizeze acest lucru prin intensificarea măsurilor deja existente şi prin implementarea unui Plan de Acţiune, care nu implică noi baze militare în Estul Europei, ci doar îmbunătăţirea forţei de reacţie şi dovedirea în faţa Rusiei că forţa militară şi voinţa politică există, în cazul unei agresiuni. De altfel, filosofia americană pe acest subiect a fost expusă foarte nuanţat de Robert G. Bell, reprezentantul Secretarului Apărării SUA în Europa şi consilier al Misiunii SUA la NATO, şi se bazează pe descurajare, nu pe principiul „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei