Viceprimarul cu atribuţii de primar al Iaşului, Mihai Chirica -Toamna se numără proiectele mari ale Iaşului

default

Dimensiune font:

| 04-09-2015 20:16

Viceprimarul cu atribuţii de primar al Iaşului, Mihai Chirica, vorbeşte despre principalele proiecte ale urbei ce se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Astfel, ieşenii se vor putea bucura de noua faţă a zonei Lăpuşneanu - Piaţa Unirii. De asemenea, Chirica trece în revistă şi acele investiţii care vor rămâne restante, timpul nefiind de partea autorităţilor locale. În ceea ce priveşte replantarea teilor, Mihai Chirica susţine că va respecta voinţa ieşenilor, deoarece „locuitorii oraşului se regăsesc în acest simbol”

- Câte proiecte veţi finaliza până la sfârşitul anului şi care sunt acestea?


- Pasajul Octav Băncilă, cu toate elementele de infrastructură, inclusiv calea de rulare, va fi încheiat şi vorbim aici inclusiv de montarea stâlpilor de iluminat. Proiectul de refacere a liniei de tramvai pe zona industrială va fi de asemenea gata, proiectul de reabilitare a zonei Lăpuşneanu împreună cu Piaţa Unirii şi cu pasajul aferent, proiectul Nicolina, unde în ultima perioadă s-a lucrat şi noaptea. Practic, în acest fel se termină lucrările pe Axa Sud, cu toate străzile care au fost cuprinse în proiect şi reţeaua de fir-contact, pentru care s-a lucrat zi şi noapte. Un alt proiect important este cel al Muzeului Municipal, la care am dat drumul şi la achiziţiile pentru mobilier (organizare licitaţii- n.r.). Printre lucrările asumate în ultima perioadă şi care vor putea fi finalizate până la sfârşitul anului se numără şi modernizarea malului stâng al Bahluiului. Managementul de trafic a devenit funcţional parţial şi, punând în funcţiune intersecţie cu intersecţie, acesta va fi finalizat în acest an. Din păcate însă, până la sfârşitul anului nu va fi gata căminul de pensionari, cel puţin nu în totalitate. Acolo am făcut o extindere de contract pentru a putea realiza reparaţii capitale la toate spaţiile de locuit. Extinderea a fost finalizată, până pe data de 15 septembrie vom muta o parte din pensionarii cazaţi acolo în clădirea nouă, pentru a da front de lucru constructorului. La acest proiect ne-a încurcat foarte mult şi firma Moldoconstruct care a intrat în faliment şi ne-a determinat să facem o altă procedură. Şcoala „Mihail Kogălniceanu” nu va fi finalizată, ştiam de la început acest lucru însă am zis că încercăm să consumăm cât mai mult din fondurile europene, astfel încât să eliberăm bugetul local pe 2016. Nici la Liceul de Teoretic de Informatică „Grigore Moisil nu vom reuşi să terminăm până la sfârşitul anului cu extinderea, însă orice sumă consumată va fi un lucru bun. Nu avem niciun rezultat asupra malului drept al Bahluiului. Până la acestă oră, pe proiectul Axa-Sud, am desfiinţat complet linia din Podu Roş, dar ne-a încurcat contestaţia care s-a făcut la acest proiect, procedura dovedindu-se foarte greoaie. Vom hotărî în momentul în care ajungem în faza de contract dacă semnăm sau nu, deoarece în situaţia în care vom fi în pericol să nu finalizăm proiectul până la data de 30 decembrie, atunci îl vom băga din nou pe lista proiectelor viitoare.


- Ce alte investiţii urmează să fie demarate la Iaşi?
- A rămas în atenţia noastră autogara, ca centru intermodal de transport şi relaţia cu aeroportul. Locaţia acestei investiţii rămâne tot Tudor Vladimirescu, deoarece este un nod pentru studenţi şi, în plus, şi traficul între judeţe este legat în principiu de această zonă. Vor mai fi tronsoane noi de linie de tramvai, ce au finanţare pe fonduri europene, fiind vorba despre Dancu - capăt Ţuţora, Strada Pădurii - legătura cu Tătăraşi şi Bulevardul Ţuţora - legătura Podu Roş cu fosta fabrică Ţesătura. La capitolul investiţii în grupuri şcolare ce fac parte din categoria monumentelor avem Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, care are, conform studiului de fezabilitate, o valoarea de 20 de milioane de euro. Vrem să facem, de asemenea, extinderi de grădiniţe... În ceea ce priveşte structura sportivă, dacă se vor aloca fonduri, vom finaliza bazinul olimpic, pentru că, în cele din urmă, vom depăşi momentul proprietarului. De asemenea, pe partea de sport, suntem conştienţi că nu avem o sală de sport competitivă pentru un oraş ca Iaşul. Au fost câteva idei de stadioane, de 30.000 de locuri, care mi se par deplasate! Pentru un oraş de talia noastră, un stadion ar trebui să aibă 20.000 de locuri, cu tribune retractabile, dar avem nevoie şi de o zonă de spectacol. Locaţiile pe care le luăm în calcul pentru proiectul sălii (zonă de spectacole - n.r.) sunt Moara de Vânt sau şes Bahlui, pentru că are accesibilitate şi pe centură şi pe drumul european. Avem, de asemenea, un proiect de 383 de locuinţe pe care l-am dat la reactualizare de luna trecută. Important este că din ultimul trimestru al acestui an vom demara o campanie de salvare a patrimoniului, care vizează eliberarea locuinţelor ocupate de chiriaşii noştri, prin găsirea unor locaţii noi pentru aceştia. Demarăm această campanie deoarece multe clădiri de patrimoniu necesită o reabilitare urgentă, altele fiind chiar în stadiul de auto-demolare. Abordarea poate fi şi sub forma unui parteneriat public-privat, luând în calcul şi posibilitatea organizării unei licitaţii pentru vânzarea acestor locuinţe, noul proprietar având obligativitatea de a le reabilita în regim de urgenţă, dar în acelaşi timp având şi facilităţi din partea autorităţii publice, prin scutirea de impozite, pe parcursul perioadei în care au loc lucrările de consolidare. Aceasta ar fi o posibilitate de rezolvare a situaţiei pe Cuza Vodă, a zonei centrale, a zonei Păcurari.

Citeşte şi Victor Chirilă a reuşit să-i calce pe nervi pe social-democraţi


- S-a luat decizia de replantare a teilor, cum au reacţionat ieşenii?
- Deciziile care pot fi nuanţate într-o latură subiectiv-sentimentală trebuie luate împreună cu majoritatea, care poate suferi cel mai mult de pe urma acestora. Iată un motiv pentru care am hotărât să replantăm teii! Cel de-al doilea motiv ţine de deschiderea autorităţilor cu privire la dorinţa societăţii civile care, în ultimii 20 de ani, a fost ignorată. Dacă e să facem o analogie politică, Ponta nu a fost învins de lipsa calităţilor lui, ci din dorinţa societăţii civile, care s-a simţit în pericol prin faptul că i s-a luat un drept elementar, de a-şi exprima punctul de vedere. Cred că mulţi nu au ştiut cu câţi de „n” se scrie Iohannis, dar s-au dus brusc acolo şi au pus ştampila, pentru că şi-au dorit o schimbare şi au vrut să dea o lecţie. În privinţa teilor, pot să vă spun că la un moment dat am avut o discuţie cu enoriaşi ai Bisericii «Sfântul Ioan Botezătorul», iar oamenii de acolo mi-au zis că teii «sunt copacii tinereţii noastre», «copacii sub care ne-am sărutat prima dată», «sub care ne-am plimbat primul copil», «unde ne-am dus primul nepot» şi am înţeles că oamenii vor simplu... tei! Lucrul acesta ne-a făcut să ne trezim, iar un om cu capul pe umeri trebuie să aibă tăria să spună: «Da, nu a fost o decizie bună, iar dacă voi vreţi tei, aşa va fi!». Până în prezent, au fost depuse la punctele de colectare 2.000 de taloane. Mă aşteptam să fie o explozie, dar... Intuiesc totuşi că tendinţa va fi de readucere a teilor pe pietonal, ceea ce reprezintă victoria societăţii civile, care a găsit deschidere din partea autorităţilor.

A consemnat Anca BURNICHE
* * *

Dacă e să facem o analogie politică, Ponta nu a fost învins de lipsa calităţilor lui, ci din dorinţa societăţii civile, care s-a simţit în pericol prin faptul că i s-a luat un drept elementar, de a-şi exprima un punct de vedere. Cred că mulţi nu au ştiut cu câţi de «n» se scrie Iohannis, dar s-au dus brusc acolo şi au pus ştampila, pentru că şi-au dorit o schimbare şi au vrut să dea o lecţie” - Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar al Iaşului

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei