Victor Ponta, "sac de box" la Antena 3 .Facut de tot rasul si compromis total

default

Dimensiune font:

| 24-07-2014 20:40

 

Victor Ponta, luat la intrebari la Antena 3ca nu se implica in Justitie si in cazul "Mircea Basescu": "Sunteti seful Guvernului degeaba". Lui Ponta i s-a reprosat ca incearca "sa prosteasca" in aceeasi masura in care o face Basescu, ceea ce "este rusinos pentru el"/ Ponta: V-ati plans ca nu e bine ca justitia sa fie controlata politic de Basescu...

Premierul Ponta a fost obligat sa explice la emisiunea "Sinteza zilei" de pe Antena 3 de ce ministrul Justitiei este "molusca" si nu aplica textul Constitutiei in sensul ca procurorii ar lucra "sub controlul ministrului", pornindu-se de la faptul ca Mircea Basescu a fost trimis in judecata foarte rapid, fara perchezitii si cercetari serioase, citeaza Mediafax. Lui Ponta i s-a reprosat ca incearca "sa prosteasca" in aceeasi masura in care o face presedintele Traian Basescu, ceea ce este rusinos pentru el, deoarece nu vrea sa inteleaga ca procurorii nu sunt judecatori, ci isi desfasoara activitatea ca functionari "sub controlul si subordonati ierarhic ministrului Justitiei".

Cel mai vocal jurnalist din platou impotriva premierului a fost Oana Stancu, atacurile la adresa lui Victor Ponta si asupra sistemului de Justitie continuand si dupa interventia telefonica a premierului. "Eu nu aveam asteptari de la Victor Ponta ci de la Crin Antonescu. Pai daca nici de la el nu mai am asteptari, ce sa mai sper atunci la victor Ponta?!", a declarat si Adrian Ursu.

Intrebat, la Antena 3, daca, in conditiile in care este descoperita o "caracatita" capabila sa ingroape dosarul Mircea Basescu, este suficienta actiunea procurorului general si a Consiliului Superior al Magistraturii de verificare a cauzelor si a modului in care acestea au fost acoperite sau trebuie sa existe si un raspuns politic, Ponta a raspuns ca nu stie daca este suficient sau nu, dar ca este un inceput, important fiind ca, de acum incolo, din ce in ce mai mult, sa fie aflat adevarul despre situatii in care si presedintele Traian Basescu, Elena Udrea si apropiati ai lor au fost implicati.

"Incet incet vor incepe sanctiunile si efectele juridice. Nu am voie sa comentez un dosar, ca propaganda basista abia astepta sa spuna ca Ponta influenteaza justitia. Nu vorbesc de un dosar anume, ci de un regim politic bazat pe coruptie, bani, pe afaceri ilegale [...] Sunt convins ca inceputul sfarsitului a fost deja! Sigur ca mai sunt foarte multe lucruri de aflat si foarte multi oameni care trebuie sa plateasca pentru acesti 10 ani", a spus premierul.

El a apreciat ca, incet-incet, vor aparea sanctiuni si efecte juridice, precizand insa ca nu poate vorbi despre un dosar anume pentru a nu fi acuzat ca vrea sa influenteze justitia.

Intrebat insa in continuare daca, dincolo de "sperante si convingeri", are de gand sa dispuna de parghiile pe care puterea politica le are la dispozitie, avand in vedere ca textul Constitutiei prevede ca procurorii trebuie sa isi desfasoare activitatea "si ierarhic, si sub controlul ministrului Justitiei", in contextul in care dosarul Mircea Basescu a fost trimis foarte rapid in judecata, fara perchezitii, investigari profunde si audierea martorilor, iar ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, nu a facut nimic in aceasta perioada, si daca a verificat cumva la ministru daca acesta l-a chemat pe procurorul general pentru ca acesta sa intrebe la randul sau daca nu cumva Codruta Kovesi, seful DNA, este compromisa sau soferul acesteia o fi luat bani in numele ei, Ponta a raspuns: "Trebuie sa ne hotaram. Noi atatia ani am luptat pentru ca justitia sa nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Basescu. Eu nu cred ca acest control politic care a existat trebuie inlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, al lui Cazanciuc".

Lui Ponta i s-a spus insa ca este obligat de Constitutie, ca este seful lui Cazanciuc si a fost din nou intrebat daca si-a exercitat din acest punct de vedere calitatea de prim-ministru, de viitor presedinte al Romaniei si de detinator al voturilor din 2012, cu argumentul ca "degeaba este acolo (la conducerea Guvernului - n.r.)", seful Executivului raspunzand ca ii pare rau ca afirmatiile lui nemultumesc, dar ca nu poate controla justitia.

"Daca m-am plans si v-ati plans si toti am fost de acord ca nu e bine ca justitia sa fie controlata politic de Basescu si PDL, dumneavoastra imi cereti acum sa o controlez eu politic", a spus Ponta unuia dintre moderatorii Antena 3 cu care se afla in dialog, acesta aratand insa ca ii cere sa aplice Constitutia, care prevede ca procurorii nu sunt judecatori, ci "subordonati ierahic" si isi desfasoara activitatea sub "controlul ministrului Justitiei".

Lui Ponta i s-a mai transmis ca, daca ministrul Justitiei este "molusca", atunci sa il inlocuiasca cu cineva mai curajos, premierul explicand din nou ca, in afara de curaj, el, ca premier, trebuie sa aiba si responsabilitate, astfel incat fiecare institutie sa isi faca treaba fara un "tatuc" care sa o controleze, citeaza Mediafax.

Solicitat sa precizeze ca o concluzie daca, din punctul sau de vedere, institutiile statului si-au facut treaba prin trimiterea in judecata in cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Basescu, fara perchezitii, cercetari serioase si audierea tuturor martorilor, Ponta a reiterat ca isi doreste o tara in care seful Guvernului nu verifica daca un dosar este facut bine sau nu.

Lui Ponta i s-a reprosat ca incearca "sa prosteasca" in aceeasi masura in care o face presedintele Traian Basescu, ceea ce este rusinos pentru el, deoarece nu vrea sa inteleaga ca procurorii nu sunt judecatori, ci isi desfasoara activitatea ca functionari "sub controlul si subordonati ierarhic ministrului Justitiei", ministru la randul sau subordonat prim-ministrului, si a fost intrebat daca l-a intrebat vreodata pe Cazanciuc ce se intampla in subordinea lui, fara ca asta sa insemne subrdonarea justitiei, ci doar asigurarea ca justitia este dreapta si "spalata" dupa regimul Basescu, premierul explicand insa la randul sau ca procurorii sunt magistrati, nu functionari publici, si nu se afla in subordinea Guvernului, cu atat mai putin a ministrului Justitiei, iar controlul constitutional al ministrului inseamna doar formularea de modificari legislative legate de sistemul de justitie si asigurarea functionarii administrative a instantelor de judecata.

"Daca propuneti sa schimbam un sistem prin care procurorii sa fie in partea executiva, ca in alte tari, sunt de acord sa discutam acest lucru, dar azi vorbind, cu toata supararea dumneavoastra pe care o inteleg, nu se afla in subordinea Guvernului", a adaugat Ponta, raspunsul primit de catre premier fiind insa ca este rusinos ceea ce face, deoarece cunoaste foarte bine Constitutia, si este nevoie ca dialogul sa fie oprit.

 

Preluare din EVZ.RO

Premierul Victor Ponta a avut parte de un atac neobișnuit de dur din partea ziariștilor Antenei 3, chiar în timpul unei intervenții în emisiunea Sinteza Zilei. Oana Stancu și Mihai Gâdea i-au cerut premierului să pună sub control politic procurorii DNA. Disputa dintre premier și jurnaliștii de la Antena 3 a pornit de la modul în care a fost instrumentat dosarul lui Mircea Băsescu. Mihai Gâdea și Oana Stancu au susținut că procurorii sunt funcționari publici și trebuie trași la răspundere de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. De altfel, Oana Stancu l-a numit pe Cazanciuc „nevertebrată” și „moluscă”.


Redăm, integral, discuția între premier și jurnaliștii Antenei 3.

Mihai Gâdea: Întorcându-ne însă la prima parte a discuţiei, ceea ce mie mi se pare că în momentul de faţă realmente frământă România şi pe români, situaţia aceasta în care un magistrat face o serie întreagă de dezvăluiri şi de fapt instrumentează un dosar încă din 2011. Din 2011, un magistrat ce lucra împreună cu servicii secrete, cu instituţii ale statului descopereau o mită către fratele preşedintelui, ce urma să ajungă - după spusele lui Mircea Băsescu către familia lui Bercea Mondialul - chiar la preşedinte. Dar, desigur, descoperim cu această ocazie o caracatiţă mult mai mare, o caracatiţă capabilă să îngroape acest dosar, o caracatiţă... Vedeţi, avem în momentul de faţă trei direcţii, spune acest procuror; s-au luat de fapt două milioane, dar familia lui Bercea Mondialul, pentru că nu vor să se autoincrimineze pentru cumpărare de trafic de influenţă şi în celelalte două speţe, nu vorbesc despre asta - spune Iacobescu. Şi există varianta Mircea Băsescu, există un bătrân de la Bucureşti, cum este numit, dar care înţeleg că este în politică persoană importantă, este o altă reţea infracţională, care înţeleg că are legături strânse cu justiţia, dar mulţi alţi oameni politici. Există consilieri prezidenţiali, există miniştri, există persoane care sunt în acel carneţel şi, mai mult decât atât, în carneţelul evocat de procurorul Iacobescu, carneţelul pe care îl avea Bercea Mondialul erau trecute o serie întreagă de sume, cum ar fi 6,5 miliarde, bani pentru campania lui Traian Băsescu din 2009. Credeţi că este suficient ce au anunţat astăzi procurorul general, ce a anunţat astăzi vicepreşedintele CSM, că vor merge în investigarea acestor cauze şi a modului în care ele au fost acoperite, sau ar trebui să existe şi un răspuns politic? Pentru că dacă oamenii din această ţară, după ce că alegerile din 2009 au fost şi pierdute în România - Traian Băsescu a pierdut alegerile în România şi le-a câştigat cu Baconschi la Paris; dacă le-a câştigat - şi mai aflăm că sunt şi fonduri de la clanurile romilor, atunci unde suntem, de fapt? În ce situaţie ne aflăm? Repet întrebarea. E nevoie şi de un răspuns politic, sau e suficient ce au anunţat procurorul general, prin comunicatul pe care l-am citat mai devreme, şi CSM?

Victor Ponta: Domnule Gâdea, eu nu ştiu dacă e suficient sau nu, dar e un început. Evident că e important ca de acum încolo, din ce în ce mai mult, să aflăm adevărul despre situaţii în care şi Traian Băsescu, şi Elena Udrea, şi alţi apropiaţi ai săi au fost implicaţi şi de care, mă rog, se mai ştia mai mult sau mai puţin, dar niciodată nu se întâmpla nimic. Eu cred că încet-încet nu doar că veţi afla dumneavoastră, mass-media, ci încet-încet vor începe sancţiunile şi efectele juridice. Nu am voie să comentez un dosar, că vă daţi seama, de abia aşteaptă propaganda băsistă să spun că Ponta influenţează justiţia. Nu vorbesc despre un dosar anume. Eu vorbesc doar de faptul că un regim politic bazat pe corupţie, pe bani, pe afaceri ilegale, iată, se termină, sper să se termine, pentru că bătălia tocmai aceasta este: să se termine cu adevărat, să nu rămână propagat într-o formă sau alta. Eu sunt convins că începutul sfârşitului a fost deja, dar sigur că mai sunt foarte multe lucruri de aflat şi foarte mulţi oameni care trebuie să plătească pentru aceşti 10 an

 

Oana Stancu: Dar dincolo de speranţe şi convingeri, domnule prim-ministru, de pârghiile pe care puterea politică le are, aveţi de gând să dispuneţi? Bunăoară, Constituţia României prevede foarte clar ca procurorii să-şi desfăşoare activitatea "şi ierarhic, şi sub controlul ministrului justiţiei". Avem ministru al justiţiei, domnule prim-ministru? Pentru că nu l-am văzut şi nu l-am auzit deloc pe domnul Cazanciuc, subordonatul doamnei Kovesi nu demult, făcând ceva în această perioadă în care dumneavoastră, văd că foarte generos, folosiţi timpul trecut atunci când vorbiţi despre felul în care au fost instrumentate aceste dosare. Or, eu constat că în zilele noastre, nu în trecut, acest dosar "Mircea Băsescu" a fost trimis foarte rapid în judecată, fără percheziţii, fără investigări profunde, fără audierea martorilor. A fost căutat, domnule prim-ministru, de exemplu, din informaţiile publice ale dumneavoastră - aţi urmărit presa, văd, sunteţi foarte la curent cu ce facem noi aici, dar aţi avut curiozitatea să întrebaţi pe ministrul justiţiei: I-ai chemat pe procurori, pe procurorul general, să-l întrebi? O întreabă pe Kovesi ceva? Că este singurul care poate face asta. L-a căutat cineva pe şoferul doamnei Kovesi, că poate e nevinovată doamna Kovesi, dar şoferul o fi luat bani în numele dumneaei? Poate pe doamna Stanciu să o fi compromis-o cineva să fi luat bani în numele domniei sale? Domnule prim-ministru, în zilele noastre, credeţi că avem stat de drept, că se întâmplă ceva onorabil în Parchetul României, în afară de controalele pe care domnul Niţu, a şaptea zi după Scripturi, le dispune pentru procurorii mărunţi de la Slatina, nu pentru ce este direct în mâna domniei sale, respectiv cercetarea Laurei Codruţa Kovesi?

Victor Ponta: Doamna Stancu, trebuie să ne hotărâm. Noi atâţia ani, dumneavoastră în mod special, dar şi alţii, ne-am luptat pentru ca justiţia să nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Băsescu şi al Monicăi Macovei şi al celorlalţi. Eu nu cred că acest control politic, care a existat cu siguranţă, trebuie înlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, a domnului Cazanciuc.

 

http://www.evz.ro/

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei