Bucuria Mărţişorului

default

Dimensiune font:

| 02-03-2014 14:00

Un fir alb şi unul roşu, unite de începutul lunii martie. O tradiţie de mii de ani care, în ciuda unor modificări de stil şi nuanţă, rămâne eternă. Românii sărbătoresc, din tată în fiu, renaşterea naturii – iar amintirea mărţişorului din copilărie rămâne, pe vecie, întipărită în suflete. 

Cândva, era începutul noului an. Astăzi, 1 martie este cunoscut drept aducător de primăvară. Martie începe senin, cu alb şi roşu în piept, cu speranţe ieşite din hibernare, cu vise renăscute, precum ghioceii... Martie vine la pachet cu un mărţişor vechi de mii de ani. Precum vinul cel vechi, mărţişorul îşi are savoarea lui. În amintirile străbunilor noştri, în poveştile lor, în legendele care s-au păstrat de-a lungul vremii. În amintirile noastre, cu un dram mai noi şi, parcă, de o veşnicie ascunse într-un sertar al sufletului. În realitatea copiilor noştri – entuziasmaţi de minuni şi de kitsch, deopotrivă, de frumuseţea lucrului de mână şi a zorzoanelor strălucitoare, de îmbinarea fabuloasă a firelor albe şi a firelor roşii.
Astăzi, obişnuim să spunem „mărţişor” obiectului pe care îl ataşăm celor două culori. Dar mărţişorul, în forma lui adevărată, este chiar împletirea contrastelor! „Uneori alb şi negru dar, cel mai adesea, alb şi roşu, firele răsucite din lână, mătase sau din aţe de un alt material reprezintă o unitate a contrariilor. Trecerea de la frig la cald, de la întuneric la lumină, de la moarte la viaţă. Mărţişorul simbolizează renaşterea naturii şi bucuria noastră, a oamenilor, care suntem parte din acest tot”, începe istorisirea Eugen Apostol. Este un bunic ce tocmai şi-a luat nepotul de la şcoală şi se observă, clar, că e genul de om care nu vrea să ia toate secretele în pământ.

Firul care uneşte generaţiile
Le împărtăşeşte cu nesaţ, cu bucurie, cum ştie el mai bine, pentru a capta atenţia unei generaţii încă fragede. „Mărţişorul este un cadou pe care trebuie să-l facem tuturor oamenilor speciali din viaţa noastră! Se poate pune în piept, dar şi la mână sau la gât şi trebuie purtat pentru măcar câteva zile. Primele nouă zile, toată luna, până la apariţia primului cireş înflorit – până când crede fiecare că a venit vremea să renunţe la simbolul acesta”, explică nepotul lui, Andrei, cu toată seriozitatea pe care o poate emana un copil de clasa a III-a.
În realitate, timpul acesta, al purtării mărţişorului, ţine de zonele din care provenim. Dar, timpul dedicat mărţişorului, per total, aproape că întotdeauna s-a dublat de freamătul pregătirilor. „Începeam treaba cel târziu la jumătatea lunii februarie! Atâtea emoţii mai aveam! Noi făceam mărţişoarele, cu mâna noastră! Cu ac, cu aţă de mătase, făceam pufuleţi – aşa ziceam noi – unul alb şi unul roşu. Eventual, la firul ăsta cu motocei adăugam şi o iscălitură. Cu acul, pe carton, scriam Ion, Maria, Vasilica, Vasile, Elena, toate numele. Dădeam la băieţi, dădeam cu numele lui, dădeam la fete, cu numele fetelor”, povesteşte Maria Brumagă din Vorniceni, judeţul Botoşani. Are 60 de ani şi spune că a ajuns la vârsta la care poate purta, din nou, mărţişorul la gât. „Numai copiii şi babele aşa, ca mine, aveau mărţişoarele prinse la gât sau la mână. Fetele tinere le purtau în piept. Dar, nu exista să nu ai mărţişor deloc, că te râdea lumea! Le mai pierdeam sau le furau băieţii, dar mereu aveam rezerve, să ne ducem zilele liniştiţi, până la întâlnirea cu primul copac înflorit”, zâmbeşte femeia.

Revine moda handmade
Cu trecerea timpului, canafii albi şi roşii au început să se simtă singuri. Astfel, de firul bicolor s-au prins, la început, monede de aur sau de argint, întruchipând soarele şi puritatea sufletească. În timp, ele s-au transformat în obiecte artizanale cu forme diverse de flori, litere, animale ori inimioare, coşari, potcoave, trifoi cu patru foi, simboluri ale dragostei, ale norocului, ale prosperităţii. Până la urmă, un mărţişor este un talisman însoţit, întotdeauna, de cele mai frumoase urări. Şi, de emoţie – mai ales în perioada copilăriei. „Era o mândrie, în şcoală, să ai pieptul plin de tot felul de chestiuţe! Era o mândrie să ne ofere fetele mărţişor şi noi să le dăm lor. Făceam un fel de schimb, mereu pe numărate, pe calcule intense, pe o atenţie desăvârşită, spre a nu pierde nici măcar unul. Ne umpleam cărţile şi caietele cu mărţişoare, ne înţepam în bolduri, ne găuream bluzele dar, nu mai conta! Era de vis!”, deapănă amintiri Călin, un tânăr inginer. Soţia îi zâmbeşte, pierdută şi ea, în lumea mărţişoarelor. Lumea de atunci – când mergea cu mama ei la cumpărături, când îşi cosea cu grijă mărţişorul de sarafanul de la uniformă şi lumea de acum – în care ea însăşi face mărţişoare. „Am descoperit o pasiune şi o relaxare în confecţionarea de mici obiecte. Fac mărţişoare din fimo sau prin arta quilling, dar şi mărţişoare croşetate. Mai mult pentru prieteni şi pentru familie, dar mai fac şi câte un bănuţ. Suntem, oricum, într-o perioadă care mi-e tare dragă”, mărturiseşte Oana Dascălu.

Mărţişorul renaşte în familie
Mărţişoarele handmade au cam stricat, în ultimii ani, afacerile bişniţarilor. Deşi un şnur banal, cu un personaj de desen animat poate costa şi 50 de bani, mulţi preferă să dea câţiva lei în plus, pe produse mai deosebite, lucrate cu mai multă migală. „Mi-e cam ciudă. Îmi ia o oră dimineaţa să înşir toată marfa. Tot atâta, seara la strâns. Iar strânsul îl fac cu înjurături printre dinţi, după ce-mi calculez profitul şi frigul adunat în oase. Mi-a spus cineva că, vezi, dragă Doamne, lumea se mai deşteaptă şi nu mai dă banii pe kitsch-uri”, se plânge Costel, vânzător de mărţişoare în zona cartierului Alexandru cel Bun. Iepuraşii, pisicile şi puişorii îl privesc spăşiţi, de după nişte ornamente care-ţi iau vederea şi care alungă orice urmă de bun gust. „Adevărul este că, dacă ei nu insistau să facă aşa, comerţ din nimic, era posibil să ni se piardă tradiţia. Aşa, au păstrat obiceiul viu până când, din urmă, au apărut şi alţi comercianţi, care să readucă valoarea lui Mărţişor. Apoi, au apărut tineri precum copiii şi nepoţii mei, care îşi fac singuri mărţişoare şi profită să petreacă în mod creativ puţinul timp pe care-l au, împreună”, explică Vasilica Matache, pensionară.
Tradiţia n-a murit niciodată, dar parcă, într-adevăr, mărţişorul răsare mai puternic acum, din sânul familiilor tinere. Într-o lume în continuă alergătură, din ce în ce mai mulţi părinţi se opresc din vârtej pentru o secundă şi-şi propun să presare în sufletul copiilor un dram de migală, de timp petrecut alături, de alb şi de roşu. Amintiri pe care şi copiii să le aibă, atunci când vor creşte şi vor trebui să anunţe, propriilor copii, că primăvara bate la uşă. Anda PINTILIE

 

***
Mărţişorul este un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, la care se poate lega o mică bijuterie. El se poartă din prima zi a lunii martie, de la răsăritul soarelui, pentru a întâmpina primăvara cu noroc şi bucurie. În funcţie de tradiţiile specifice fiecărei zone, mărţişorul se poate purta nouă zile – cât Baba Dochia se scutură de cojoace , dar şi întreaga lună martie sau până la Florii. Chiar şi renunţarea la mărţişor se face într-un mod simbolic, agăţând podoaba de ramurile unui copac înflorit, la uşi, la ferestre, la icoane, sub cloşcă sau de coarnele animalelor din curte, pentru a speria duhurile rele

***
Cercetările arheologice au descoperit mărţişoare cu o vechime de aproximativ 8.000 de ani. Pietricele vopsite în alb şi roşu, adevărate amulete concepute pentru a fi purtate la gât.

***
Eliberatorul soarelui
Una dintre cele mai cunoscute legende ale mărţişorului aminteşte de voinicul care a eliberat Soarele. Transformat într-o fată frumoasă, ori într-un tânăr care a coborât pe pământ să joace în hora satului, Soarele a fost răpit de un zmeu şi închis în palatul acestuia. Fără Soare, lumea toată s-a mâhnit. Păsările n-au mai cântat, iarba n-a mai crescut, copiii nu s-au mai jucat. Un flăcău curajos s-a pornit, atunci, spre palatul zmeului, să elibereze bucuria. A învins zmeul, cu preţul vieţii, iar soarele a revenit pe cer, încălzind pământul. Sângele voinicului s-a scurs pe zăpadă şi, în acele locuri, au răsărit ghioceii. De atunci, lumea împleteşte firul alb – simbolizând sângele, dragostea, curajul, cu firul alb al zăpezii şi al ghioceilor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei