Casă memorială cu bicicletă. Nicolae Labiş, la Mălini

default

Dimensiune font:

| 07-03-2016 11:48

Am văzut, cu ani în urmă, câteva imagini de la Mălini, unde se află Casa memorială „Nicolae Labiş” - o casă mică, îngrijită şi, peste toate, albastră... aşa mi-a rămas în minte. Doar că drumurile mele prin Bucovina nu s-au intersectat niciodată cu aceste locuri, până de curând.


Sunt câteva maşini în parcarea de peste drum de Primărie. Poarta Casei „Labiş” este larg deschisă, la fel şi uşa, deşi afară este încă frig, pe ici-pe colo încă se mai zăresc gheme de zăpadă. Este sfârşit de iarnă, dar soarele străluceşte pe casa cu cerdac albastru şi se reflectă triumfător dinspre bicicleta care aşteaptă cuminte un stăpân pe care noi doar în ghicim.


„Şi tu te gândeşti la «Moartea căprioarei»?”

Liniştea de pe aleea străjuită de brazi este binevenită, după vacarmul oraşului, însă pe măsură ce înaintăm, o altfel de linişte se instaurează. „Şi tu te gândeşti la «Moartea căprioarei»?”, întreabă copilul de lângă mine. Începem să râdem şi recunoaştem cu toţii că e cam greu să te gândeşti la altceva. Cândva, ştiam şi câteva versuri din „Primele iubiri” - încerc să mă laud eu - dar s-au voalat cu totul, nu reuşesc să-mi amintesc nici măcar primul cuvânt. Copilul butonează telefonul şi tace. În astfel de situaţii fac observaţii, dar acum mă sâcâie mai tare gândul că adolescenţa mea e atât de departe, încât am uitat versuri pe care le ştiam şi-n somn... Parcurg ultima parte din alee şi tot nu-mi pot aminti. Ajung lângă treptele casei şi aud vocea copilului, care aleargă să mă ajungă din urmă: „Dar nu ştiam că nimeni n-are să poată şterge/ Văpăile din inimi, acest pojar nestins,/ Că pe cărări de sticlă alături ne vor merge/ Ideile, îmbrăţişate strâns”... Asta era! „Trebuie doar să dai o căutare pe Google!”, mi se spune. Ştiu eu ce să mai zic?!

„Viaţa i-a fost mereu o luptă”

Păşim timid în tinda casei şi căutăm cu privirea un suflet de om, desigur pe cel venit aici înaintea noastră, cu bicicleta. O doamnă cochetă, îmbrăcată în nuanţe liliachii, iese deschizând singura uşă închisă din toată casa, cea de la bucătărie. Ne pofteşte să intrăm şi, deodată, în casă, în curtea cu brazi, în Poiana Mărului şi în Mălini e cald, de la vocea ei. Nu stă cu noi la palavre, nu vorbim nici despre vreme, nici despre vremuri şi nici măcar despre bicicletă, deşi noi toţi ne gândim cum o fi arătând doamna aceasta, parcurgând, pe două roţi, drumul dintre casa ei şi Casa „Nicolae Labiş”.

„A făcut şcoala la Liceul «Nicu Gane» Fălticeni, din clasa a V-a. A fost transferat la Colegiul Naţional «Mihail Sadoveanu» din Iaşi, cu recomandarea «Vă trimitem un poet». A debutat la o vârstă destul de fragedă, la 14 ani şi două luni cu poezia «Fii dârz». Viaţa i-a fost mereu o luptă. Ar fi fost o luptă şi mai grea, dacă scăpa din acel accident provocat. A avut un talent deosebit şi la desen, a fost redactor la cenaclul de poezie”, începe ghidul nostru istorisirea.


„Labiş a întinerit poezia, când aceasta începuse să facă riduri”

„Aşa cum ne spunea poetul, iubirile celelalte au fost foarte trecătoare. A făcut şcoală de literatură şi critică literară. Începuse facultatea de Filologie, dar începuse să scrie versuri care nu mai conveneau regimului. A fost urmărit de Securitate. În grupul lor de prieteni se infiltrase o balerină din Rusia, Maia.... Poetul se îndrăgostise de ea. Sub pretextul că aceasta va veni, i-au dat o întâlnire într-o staţie de tramvai, vis-a-vis de Spitalul Colţea din Bucureşti”... Era în 1956, pe 10 decembrie, când a fost accident de un tramvai. Un tramvai despre care se spune că a circulat pe ruta respectivă o scurtă perioadă înainte şi după moartea lui Labiş. O cursă „specială”. „A mai trăit încă 12 zile, paralizat, dar lucid”, subliniază povestitoarea noastră, recitându-ne apoi ultimele versuri pe care Nicolae Labiş, pe patul de spital, i le-a dictat prietenului Aurel Covaci:

„Pasărea cu clonţ de rubin
S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat.
Nu mai pot s-o mângâi.

M-a strivit,
Pasărea cu clonţ de rubin,
Iar mâine
Puii păsării cu clonţ de rubin,
Ciugulind prin ţărână,
Vor găsi poate
Urmele poetului Nicolae Labiş
Care va rămâne o amintire frumoasă”...

„Nicola Labiş este într-adevăr, mai mult decât o amintire. Este o flacără vie. Este întruchiparea tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte. Numai cât de frumos spunea Marin Sorescu: «Labiş a întinerit poezia, când aceasta începuse să facă riduri!”... Ghidul îşi schimbă vocea, în funcţie de etapa de viaţă pe care o povesteşte. Tocmai când mă uitam să văd dacă exponentul tinerei generaţii din grupul nostru s-a pierdut, ori ba, printre referinţele literare, povestea a ajuns la „Moartea căprioarei”.


„Aici este tocul cu care a scris chiar din clasa I... Avem două medalii, una care marchează 50 de ani de la moartea sa, iar cealaltă, ediţia cu numărul 40 a festivalului... Iar acestea sunt corniţele de la moartea căprioarei. Avea doar 11 ani când s-a petrecut această întâmplare. N-aveau, acasă, de nici unele. N-aveau ce mânca. Prindeau broaşte şi le aduceau acasă ca să facă mama mâncare. Făceau mămăliguţă din mei. Margareta, sora sa, se îmbolnăvise. Aşa că, într-o seară s-a dus cu tatăl lui la vânătoare...”
Nu voi continua povestea. Ar fi ca şi cum v-aş povesti un spectacol şi v-aş strica bucuria de merge la teatru, să-l vedeţi. Oricât aţi căuta pe necuprinsul internet, există o poveste pe care o veţi găsi doar aici, în Casa „Nicolae Labiş”, pe Strada Principală nr. 979, Mălini, Suceava.

 

„Să ai parte în viaţă de multe medalii şi trofee!”

Vizita noastră a atins punctul culminant, când doamna îmbrăcată în nuanţe liliachii a luat corniţele şi s-a întors spre copilul din grup, spunându-i: „Pentru că tot e aparatul foto pregătit, ţine tu în mâini aceste medalii şi acest trofeu. Să ai parte în viaţă de multe medalii şi trofee!”. Trofeul – corniţele căprioarei lângă care a plâns Labiş – este puţin mai mare decât... un telefon mobil (iertată fie-mi comparaţia, nu găsesc una mai „de actualitate”!), dar povestea i-a dat o greutate de bloc de marmură. Abia la ultima din cele trei poze, copilul a zâmbit. „Te-ai cam emoţionat!”, râd.

Ne despărţim de ghid, de casă şi ne întoarcem pe aleea cu brazi. Copilul mă ia de mână: „Mi-a fost teamă că îmi va da mie corniţele. Imaginează-ţi: să le aşezi pe un raft şi să le vezi în fiecare zi şi să-ţi aminteşti povestea asta... şi iar să plângi, şi iar să plângi...” „Dar de ce nu te-ai gândit că poţi să le refuzi?”, întreb. „Serios? Cine ar putea refuza aşa ceva?! Sunt totuşi corniţele din moartea căprioarei!”...

Gina POPA

Inaugurată în 1975, Casa Memorială este amenajată în locuinţa din centrul satului Mălini, care a aparţinut părinţilor poetului şi unde acesta a trăit un timp din scurta sa viaţă, scriind aici o mare parte din poeziile sale. Expoziţia de bază, desfăşurată în patru încăperi, reconstituie o atmosferă tulburătoare, prin intermediul exponatelor autentice: rechizite şcolare, piese vestimentare, cărţi, un clopoţel cu „sunet argintiu”, o galenă cu care poetul păstra contactul cu „zvonurile lumii”, documente, fotografii, afişe etc.

Nicolae Labiş s-a născut pe 2 decembrie 1935. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

„ (...) Spun tatii că mi-i sete şi-mi face semn să tac.
Ameţitoare apă, ce limpede te clatini!
Mă simt legat prin sete de vietatea care va muri
La ceas oprit de lege şi de datini.

Cu foşnet veştejit răsuflă valea.
Ce-ngrozitoare înserare pluteşte-n univers!
Pe zare curge sânge şi pieptul mi-i roşu, de parcă
Mâinile pline de sânge pe piept mi le-am şters.

Ca pe-un altar ard ferigi cu flăcări vineţii, 
Şi stelele uimite clipiră printre ele.
Vai, cum aş vrea să nu mai vii, să nu mai vii, 
Frumoasă jertfă a pădurii mele!

Ea s-arătă săltând şi se opri
Privind în jur c-un fel de teamă, 
Şi nările-i subţiri înfiorară apa
Cu cercuri lunecoase de aramă.

Sticlea în ochii-i umezi ceva nelămurit, 
Ştiam că va muri şi c-o s-o doară.
Mi se părea că retrăiesc un mit
Cu fata prefăcută-n căprioară.
De sus, lumina palidă, lunară, 
Cernea pe blana-i caldă flori stinse de cireş.
Vai, cum doream ca pentru-ntâia oară
Bătaia puştii tatii să dea greş! (...)” (Nicolae Labiş, „Moartea Căprioarei”)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei