Cum e să fii hipster în Moldova

default

Dimensiune font:

| 20-12-2014 06:00

Trendul a fost preluat de la americani * adepţii acestei tendinţe sunt tinerii între 20 şi 30 de ani * sunt grupuri cu un stil vestimentar caracteristic şi care preferă muzica indie * investesc mult în dezvoltarea personală şi îi preocupă arta * Roxana povesteşte cum e sa fii hipster

Termenul de hipster a devenit popular şi în Moldova şi se referă la o subcultură a tinerilor din mediul urban. Deşi nu există o definiţie clară a termenului, hipsterii sunt uşor de recunoscut în viaţa de zi cu zi mai ales după vestimentaţie, locurile pe care le frecventează şi muzica pe care o ascultă. Ei pot fi caracterizaţi ca fiind persoane selective, care se individualizează printr-un stil neconvenţional şi alternativ şi care se înscriu în general într-un cerc bine definit. O altă caracteristică a hipsterilor este vestimentaţia foarte colorată, accesoriile vintage, dar şi respingerea formelor de artă comerciale. Trendul a apărut în America, s-a răspândit în întreaga lume, iar astăzi se regăseşte şi la noi. Hipsterii se încalţă cu tenişi sau espadrile, poartă cămăşi în carouri, tricouri cu decolteul în V şi diferite mesaje, pantaloni pană strâmţi. Accesoriile vintage, precum eşarfe, brăţări sau lanţuri lucrate manual şi ochelarii de vedere sunt elemente importante în ţinuta unui hipster. Indiferent dacă are sau nu probleme cu vederea, este obligatoriu să poarte o pereche de ochelari mari. Băieţii poartă „trucker hat“ (o şapcă colorată şi uneori inscripţionată), iar fetele îşi poartă părul ciufulit şi cu o bentiţă.  Ipod-ul nu lipseşte din geanta nici unui hipster şi preferă să meargă în locurile underground.
„E ieftin să fii hipster”
Aceşti tineri sunt mereu contra curentului, se preocupă de artă, muzică indie, film şi cauze nobile, sunt interesaţi de ecologie, nu-şi fac prea multe planuri şi nu respectă nicio regulă. Se ţin departe de actualitate şi de tiparele impuse de societate, iar lumea îi percepe uneori ca fiind diferiţi. Mulţi nu recunosc despre ei înşişi că sunt hipsteri, dar trăsăturile pe care le au în comun definesc o minoritate vizibilă pe străzile din Iaşi. Roxana este una dintre ei, dar preferă să-şi păstreze anonimatul. Recent a împlinit 23 de ani şi este studentă la facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar pe viitor ar vrea să facă şi Geografie pentru că iubeşte natura. Îi place foarte mult să citească, să asculte muzică şi este o fire foarte curioasă ceea ce îi deschide multe oportunităţi şi spune ea: „Este o bilă albă pentru atunci când îmi voi căuta de muncă”. Stă la cămin, iar colţişorul ei l-a transformat într-un loc vintage. şi-a adus chiar şi mobilă pe care a cumpărat-o de la second-hand de unde uneori îşi mai ia şi câte o bluză. Roxana este mereu foarte fashion, nu contează că merge la cursuri sau în oraş, deşi la prima vedere nu pare că i-ar păsa cum se îmbracă pentru că uneori e răvăşită. Îi plac foarte mult accesoriile şi are foarte multe. „Nu a trecut nicio zi de naştere fără să primesc măcar o brăţară”, completează Roxana. Are înclinaţii şi spre design vestimentar, iar atunci când se plictiseşte la ore desenează haine. „Am o colecţie de desene, pe viitor poate o să fac ceva cu ele”, mai spune tânăra. Pasiunea a moştenit-o de la mătuşa ei cu care a crescut. Roxana poartă ochelari de vedere aşa că are încă un element caracteristic trendului. Ea spune că e ieftin să fii hipster. Acum foloseşte transportul în comun, dar vara merge cu bicicleta şi îi place să meargă pe jos. Nu fumează, evită ieşirile în localuri prea scumpe şi nu îşi cumpără haine la preţuri mari. „Frecventez Acaju, Meru, La Bază, Cuib. Nu-mi plac cluburile pentru că e multă gălăgie şi nu poţi vorbi. Îmi place să povestesc despre cărţile pe care le citesc”, adaugă Roxana. Tânăra investeşte mult în dezvoltarea personală şi îi place să înveţe lucruri noi, indiferent de domeniu, fiind mereu la bibliotecă sau urmărind documentare. „Când eşti cu oameni cu care împarţi pasiuni şi alte lucruri comune se înfiripă multe idei”, spune Roxana. În schimb, ca orice hipster, Roxana îşi face multe poze cu telefonul, iar următoare investiţie va fi într-un aparat foto profesionist care să-i permită fotografii de calitate. „Aşa nu voi mai avea nevoie de Photoshop”, râde tânăra.
Reguli vestimentare
După cum remarcă fashion bloggerul Caterina Răţoi, Iaşul nu este un oraş al hipsterilor, dar hipsetereala se mulează perfect pe tinerii ieşeni, ca o cămaşă cu carouri, la care se asortează o mustaţă şi puţin stil new age combinat cu vintage. „Dacă acum 6 ani să vezi o persoană cu un stil vestimentar deosebit faţă de uniforma impusă de acea perioadă era un lucru foarte rar, în ultimii 2 ani se vede clar că oamenii au mai mult curaj să îşi exprime personalitatea prin stilul vestimentar!”, spune Caterina. Ea povesteşte că din articolele vestimentare purtate de hipsteri apreciază foarte mult accesoriile şi alăturarea unor articole vestimentare neconvenţionale. „Am văzut odată şi mi-a rămas în minte un accesoriu pentru gulerul cămăşii, realizat dintr-un os şi pene”, adaugă tânăra. Deşi între hipsteri şi majoritate diferenţa este vizibilă, de admirat este look-ul lor foarte relaxat pentru că se simt bine cu ceea ce poartă, iar asumarea ţinutei completată de încrederea în sine le dă un aer cool sau deck în limbajul actual. „Un hipster va căuta mereu să se diferenţieze în mulţime prin ţinuta sa”, subliniază Caterina. Vestimentaţia este şi principala caracteristică ce îi defineşte pe tinerii care fac parte din acest curent cultural ea fiind speculată de unii producători de haine. Cu toate acestea o colecţie vestimentară pentru hipsteri nu ar avea succes în Iaşi spune fashion bloggerul: „ţinând cont de faptul că hipsterii pun accent deosebit pe aspectul exterior şi sunt foarte atenţi la diferenţierea ţinutelor, consider că o linie vestimentară dedicată hipsterilor în Iaşi s-ar adresa de fapt hipsterilor wannabe. Adevăraţii hipsteri preferă să caute elemente vestimentare unice şi depun eforturi deosebite în acest sens pentru a se asigura că ţinutele lor sunt inconfundabile!”.
Originea hipsterilor
În America, hipsterii au apărut la sfârşitul anilor 1990 şi erau, în general, tineri albi care copiau stilul urban al negrilor. Pasionaţi de jazzul modern, ei au preluat stilul de viaţă al muzicienilor de jazz, împrumutând hainele, limbajul argotic, consumul de canabis, umorul sarcastic. Frank Tirro defineşte adeptul hipster, în cartea sa „Jazz”, ca fiind „underground man“. Cartea satirică „The Hipster Handbook", scrisă de Robert Lanham, descrie adepţii hipster ca „având frizuri ciufulite, cărţi de buzunar atârnate de pantaloni, vorbind la telefonul mobil, fumând ţigări europene, cocoţaţi pe încălţăminte cu platformă şi cu o întreagă biografie a lui Che Guevara în ghiozdane. Sunt apatici, pretenţioşi şi egoişti, de cele mai multe ori marginalizaţi în mediul lor de viaţă, atât de generaţiile boeme, de tradiţionalişti sau de oamenii de culoare din cartiere sărace”. Hipsterii nu trebuie confundaţi cu adolescenţii emo care trec printr-o perioadă de criză şi încearcă să atragă atenţia prin gesturi disperate. Hipsterul contemporan este un tânăr activ care preferă profesiile creative, precum publicitatea şi jurnalismul, şi este pasionat de artă. Este fan al noilor media şi se implică în campanii umanitare. şi dicţionarul online „Urban Dictionary" menţionează că hipsterii reprezintă o subcultură a unor persoane cu vârste între 20 şi 30 de ani care cred în gândirea independentă, anticonformism, creativitate, artă şi muzica indie. Astăzi, unii tineri devin adepţii acestui stil fără a cunoaşte, însă, originile acestei culturi, iar termenul a devenit unul cu o uzanţă mai mult peiorativă în zilele noastre.
Lucia HACMAN

Revista americană Paste prezintă evoluţia stilului vestimentar al hipsterului între anii 2000 şi 2009. De la tânărul care purta curele deschise la culoare şi tenişi şi semăna cu un emo, hipsterul a trecut prin faza vintage şi cea retro, a renunţat la hainele cu aspect învechit sau la combinaţiile ciudate şi a evoluat până la stilul „tocilarului modern".

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei