De la medicină la offroad

default

Dimensiune font:

| 07-07-2013 08:10

* la prima vedere, meseria de medic şi pasiunea pentru bolizii cu mulţi cai putere nu are nimic în comun * vă invitam să descoperiţi ce implică pasiunea pentru offroad şi cum împacă doi medici consultaţiile de la cabinet cu adrenalina din cursele de offroad * medicii recunosc însă că acest hobby este unul costisitor şi este nevoie de resurse financiare importante pentru a participa la competiţii

Doi medici ieşeni împacă zi de zi pasiunea pentru medicină cu cea pentru offroad. Deşi au specialităţii total diferite, medicul stomatolog Andrei Postolache şi medicul veterinar Raimond Chelban sunt împătimiţi când vine vorba de motoare cu mulţi cai putere. Medicul Andrei Postolache, în vârstă de 27 ani, din Iaşi, este pasionat de raliuri de la vârsta de 12 ani şi a descoperit offroad-ul la 19 ani. Dr. Raimond Chelban, în vârstă de 35 de ani, tot din Iaşi, şi-a descoperit pasiunea pentru raliuri odată cu înfiinţarea Offroad Club Iaşi, în septembrie 2003.


Offroad - depăşirea limitelor
Cei doi medici susţin că descoperirea pasiunii pentru motoare nu a fost întâmplătoare. „Offroad este un sport pentru cei care vor să-şi cunoască limitele şi să le depăşească. Pasiunea pentru offroad a început în urmă cu câţiva ani, după ce am participat la câteva competiţii şi am urmat câteva cursuri pentru offroad. Odată ce acest microb îţi intră în sânge, nu mai există cale de întoarce spre vindecare”, a precizat dr. Raimond Chelban. În cazul medicului stomatolog, pasiunea pentru volan a început de la o vârstă fragedă.
„Pasiunea pentru volan a început la vârsta de trei ani, când am fost ţinut pe braţe de unchiul meu pentru a conduce un autoturism. Apoi, în 2003, am descoperit Offroad Club Iaşi alături de Iaşi Adventure Raid, un eveniment foarte important pentru acest motosport. Eu sunt cel mai tânăr din club, însă avem membri de toate vârstele, care depun eforturi atât fizice, cât şi financiare în desfăşurarea unor evenimente”, spune, la rândul său, dr. Andrei Postolache.

Offroad Club Iaşi are drept scopuri participarea la competiţiile naţionale şi internaţionale de profil, organizarea raidului offroad din Iaşi, momentan singurul de acest gen din Moldova.

O pasiune costisitoare
Membrii clubului susţin că pasiunea pentru offroad nu este accesibilă oricui, iar, investiţia pentru a participa la o competiţie nu este deloc de neglijat, în cele mai multe cazuri depăşind mii de euro. „Acest hobby este unul costisitor şi ai nevoie de resurse financiare pentru a fi în competiţii. Pentru a participa la o competiţie de offroad investiţia este variabilă în funcţie de nivelul la care vrei să concurezi. Poate să fie şi o maşină la mâna a doua în valoare de 3.000 -5.000 de euro, în care cel pasionat mai trebuie să investească cel puţin între 10.000 şi 20.000 de euro. Mai există posibilitatea să-şi cumpere o maşină nouă mai puţin performantă, în valoare de 50.000 de euro şi mai este nevoie să investească tot atât pentru a avea un nivel foarte bun competiţional”, a mai precizat medicul Chelban. Pasionaţii susţin că nu orice jeep poate ieşi la offroad, numai pentru că arată ca o maşină de teren. Trebuie să aibă cauciucuri speciale, un motor cât mai puternic, unghiuri de înclinare şi de atac foarte bune, suspensii cu kit de înălţare şi cu trolii de tractare, toate necesare pe teren accidentat.

Pentru a fi pregătită de competiţii offroad, o maşină la mâna a doua în valoare de 3.000-5.000 de euro poate suporta investiţii între 10.000 şi 20.000 de euro

Competiţii strecurate printre consultaţii
În fiecare zi, pasiunea pentru offrood este împletită de cei doi medici între consultaţii la cabinetul stomatologic, respectiv, la microfermă. Aceştia recunosc totuşi că, dincolo de adrenalina descărcată în competiţii primează medicina profesia de bază. „Am noroc că meseria de veterinar mi-o profesez în microferma proprie, care îmi dă avantajul că pot să am timp liber când doresc. În plus, pasiunea pentru offrood este doar un hobby pe care îl practic în timpul liber”, a menţionat dr. Chelban. În cazul medicului stomatolog acesta reuşeşte să plece oricând la competiţii după ce microbul pentru motoare l-a cuprins şi pe şeful lui. „Am noroc că şeful meu mă înţelege şi este pasionat şi el de raliuri şi offroad şi din acest motiv s-a creat o legătură şi am ajuns să mergem împreună prin ţară, la diferite competiţii”, a mai precizat dr. Postolache.

„Offroad este un sport pentru cei care vor să-şi cunoască limitele şi să le depăşească”- dr. Raimond Chelban

Legătura între stomatologie şi offroad
Stomatologul susţine că din competiţiile cu mulţi cai putere şi-a dezvoltat treptat concetrarea şi precizia, abilităţii indispensabile în profesia de bază. „Deşi la prima vedere stomatologia cu offroad-ul nu au nicio legătură, acestea au în comun concetrarea şi precizia, pentru că orice derapaj în stomatologie poate să aibă consecinţe grave pentru pacient. La fel se întâmplă şi în offroad, indiferent de ce echipament de protecţie dispui”, a subliniat dr. Postolache.
Pasiunea pentru caii putere, împletită cu acţiunile umanitare
Dacă nu află în competiţii, membrii Offroad Club Iaşi încearcă, prin intermediul unor expediţii umanitare, ajutorarea cetăţenilor din zonele calamitate, acolo unde accesul oricărui alt vehicul este imposibil. „În fiecare an încercăm să organizăm, acţiuni umanitare care să vină în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Anul trecut Offroad Club Iaşi a organizat acţiunea umanitară Împreună aproape de oameni, care s-a desfăşurat în comuna Dobrovăţ, membrii clubului dorind să aducă o mică bucurie pentru un număr de aproximativ 150 de persoane singure, dar şi familii cu mulţi copii”, a menţionat dr. Postolache. Medicul stomatolog susţine că astfel de acţiuni arată cât de săracă este populaţia din mediul rural, în special din zonele izolate: „Ne-a impresionat modul cum au reacţionat copiii când au primit jucăriile. Mulţi dintre copii nu au văzut niciodată jucării şi îmi aduc aminte că era unul dintre ei foarte interesat de un joc de logică. Deşi nu ştia cum funcţionează, a dat fuga la preotul din sat pentru a afla cum să procedeze. Ne-a impresionat legătura puternică dintre acei copii şi preot, legătură pe care rar o mai vezi în viaţa de zi cu zi”. Cei doi medici susţin că nu vor renunţa la pasiunea lor. „Voi continua pasiunea pentru offroad care nu va scăpa din inimă şi din suflet până când nu voi mai putea să conduc”, ne destăinuie dr. Chelban. „Toată lumea cred că persoanele care au ca pasiuni offroad-ul sau raliuri sunt săriţi de pe fix. Nu este cazul. Fiecare pilot descarcă foarte multă adrenalină în competiţii şi atunci când se află pe şosea, la volan, circulă regulamentar. Chiar noi promovăm conducerea preventivă şi rar se întâmplă să vezi un pilot implicat în accidente rutiere”, susţine dr. Postolache.

(Cristina Mihăilă)

De la situaţii de urgenţă la raliuri
Printre pasionaţii de motoare din Iaşi se numără şi colonelul Dan Imandi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Iaşi, care de câţiva ani a descoperit gustul pentru competiţiile de raliuri. „Este o pasiune veche, materializată însă de aproape şase ani. Pentru a stăpâni o maşină la raliuri trebuie să urmezi cursuri speciale de conducere defensivă, care sunt foarte bune de aplicat şi în traficul de zi cu zi, pentru că sunt anumite manevre care te feresc de anumite incidente. Pasiunea pentru raliuri este costisitoare”, spune col. Iamandi. Acesta a investit aproape 4.000 de euro pentru adaptarea unei maşinii mai vechi, pentru participarea la competiţii. „Cea mai mare satisfacţie de când m-am apucat de raliuri a fost în urmă cu trei ani când am ieşit pe locul trei la competiţie de raliuri, iar, cea mai mare dezamăgire a fost atunci când din cauza unei defecţiuni la maşină am fost scos din competiţie”, mărturiseşte acesta.

Împărţit între vinuri, maşini şi avioane
Răzvan Serghiuţă, director comercial SC Cotnari Iaşi, împărtăşeşte de câţiva ani pasiunea pentru offroad şi pentru aviaţie. „Sunt pasionat de competiţiile offroad, însă pasiunea de bază rămâne pilotatul avioanelor. De mic mi-a plăcut să pilotez şi din acest motiv şi am încercat să urmez şcoala pentru aviaţia militară. Însă, din cauza unei probleme medicale, nu am mai putut susţine examenul. Am obţinut mai târziu brevetul de pilot şi închiriez avioane când am posibilitatea”, ne-a spus acesta. De offroad este pasionat de aproximativ doi ani, de când a descoperit Clubul Offroad Iaşi. „Am început cu o maşină de 6.000 de euro în care am investit 8.000, pe care ulterior am vândut-o şi mi-am achiziţionat o maşină de 40.000 de euro, în leasing. Din păcate, până nu termin leasingul nu pot face modificări la maşină aşa cum mi-aş dori”, spune Răzvan Serghiuţă.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei