Despre moartea aparentă, cu un profesor în „arta de a trăi”

default

Dimensiune font:

| 08-06-2013 05:00

* Ioan D. Matei este unul dintre oamenii aceia „frumoşi”, în toată plenitudinea cuvântului, cu modestia şi determinarea citindu-i-se pe chip * un om cu o poveste şi, mai ales, cu o sumă de poveţe pentru ceilalţi – venind nu doar din cărţile lui, ci şi din simpla-i prezenţă * spune despre sine că este doar un conferenţiar în „Anatomia şi fiziologia societăţii”, formula anglo-saxonă pe care o preferă celei de „Economie politică”, disciplină pe care, de altfel, a predat-o la Universitatea din Iaşi * noi i-am spune, mai curând, profesor în „arta de a trăi”...


Cândva, portarul îi deschidea, „ca ministrului”, uşa Ministerului Industriei Alimentare, unde lucra ca (foarte tânăr) economist. Se ocupa de planurile cincinale, la direcţia Generală a Panificaţiei. Programul său, de la 7 dimineaţa, până spre miezul nopţii, este acum o amintire. De aproape 23 de ani, Ioan D. Matei a ieşit la pensie şi are o altă mare preocupare: longevitatea. A scris câteva texte pe tema aceasta, în „Flacăra Iaşului”, dar după ce adunat un vraf de ziare, s-a gândit că şi mai spre folos ar fi lumii cărţile. A publicat mai întâi o broşură – „Din viaţa-minune a părintelui Leontie Gazea – secretul longevităţii” (1997, reeditată în 2007), continuând apoi cu opt volume, printre care se numără „Testamentul educaţional”, „Leacuri populare” (ajuns la ediţia a III-a, volumul a fost realizat în colaborare cu Alexandru C. Armaşu), „Din poveţele longevivilor” (2000), „Pentru societatea noastră” (2005). Scrie concentrat, „periat bine”, cum spune, dar preocuparea sa este constantă.
De mic am observat oamenii în suferinţă. Aveam patru-cinci ani când am văzut un convoi funerar. M-a cuprins mila, îmi amintesc şi acum că-mi venea să plâng, pentru că murise o femeie pe care o ştiam, era cumsecade. Am început să întreb de ce a murit – era din cauza bolii, a lipsei de medicamente... Am avut mereu milă faţă de oameni aflaţi în suferinţă şi dacă n-am putut să mă fac doctor, că urmasem liceul comercial, am zis că pot să deschid mintea şi inima oamenilor, lucrând în învăţământ”.
Fireşte, având în CV un „job”, cum îi spunem noi astăzi, la Ministerul Industriei Alimentare, nu mi-am putut reprima câteva întrebări despre relaţia cu partidul şi, mai ales cu „raţiile” din perioada comunistă, dat fiind că s-a ocupat de planuri cincinale pentru fabricile de „pâine, biscuiţi şi macaroane” din toată ţara. „Tata, care era un om gospodar, mi-a zis, de acasă: Nici un partid să nu urmăreşti, ci doar cartea, că altfel oile te aşteaptă! Şi eu mi-am văzut de carte! La coasă, mă trezea tata la 3, ca să merg la Minister, mă trezeam la 5. De aici m-au trimis să fac doctoratul la Petersburg şi eram singurul doctorand fără a fi membru de partid. M-au făcut, în scurt timp, şi membru...”.
Cât despre „raţii”, acestea au apărut în anii '80, adică la vreo 20 de ani distanţă de la planurile cincinale pe care le făcea Ioan D. Matei, la minister.(Gina Popa)
 

Ioan D. Matei: „Moartea nu-i totdeauna reală, adevărată”.
Sfârşitul vieţii bietului om este moartea. Nimic nu-i implică omului - în întreaga lui fiinţare - o teamă atât de mare ca teama de moarte. Mulţi se obişnuiesc cu gândul morţii inevitabile şi caută să-şi abată gândurile de la acest eveniment cutremurător. Îndeosebi ţăranii, prin tradiţie - care-i sfântă la ei, ştiu bine şi mulţi chiar se pregătesc - la o vârstă mai înaintată - pentru ea, confecţionându-şi cu un timp înainte sicriu şi haine şi le păstrează cu grijă pentru acest eveniment.
Mi-aduc aminte, părinţii mei care au trăit peste 90 de ani (tata 90 de ani şi peste două luni, iar mama 96 de ani şi peste trei luni) şi-au pregătit două sicrie solide din stejar cu circa 25 de ani înainte şi le-au păstrat în podul casei, iar hainele pentru înmormântare - în lada de zestre. Însăşi confecţionarea acestor obiecte îi face odată în plus, pe ţărani să se obişnuiască cu sfârşitul iminent al vieţii lor, ca de altfel a omului în general. Părinţii mei şi-au cumpărat - cu mult timp înainte, şi loc în cimitir (au făcut şi bordură de jur împrejurul locului respectiv). La fel, au construit, la cap o cruce mare - solidă, din piatră. Şi orăşenii - mulţi, au în minte trează ideea morţii şi-şi cumpără loc de cimitir, şi-şi construiesc -unii, şi cavou (mai mult sau mai puţin perfecţionat).
Moartea nu-i totdeauna reală, adevărată. Ea este uneori aparentă (clinică). Iată câteva cazuri de moarte aparentă a unor persoane care au fost înmormântate aşa, de vii, şi câteva cazuri de persoane care puteau să fie înmormântate şi au avut norocul să scape.
 
Un prim caz
A avut loc în orăşelul meu natal Siret - Suceava, înaintea primului război mondial, cu un băiat dintr-o familie de oameni truditori, serioşi, cu stare. Purta numele - Iaţichevici. Tatăl, „şeful” familiei, era vameş de preţ, iar soţia lui era o gospodină model. Al doilea lor fecior, adolescent fiind, s-a îndrăgostit nebuneşte de fata mai mare a familiei Covalciuc. Dar, nu după mult timp, când el era cuprins straşnic de focul iubirii, ea l-a refuzat într-un limbaj blând, prietenos, dar din care rezulta hotărât lucru. Pentru el a fost o lovitură catastrofală, de moarte. În scurt timp, el şi-a pus şi capăt zilelor. Se vorbea că s-ar fi împuşcat. Familia zdrobită de durere i-a făcut o înmormântare aşa, în rând cu lumea bună din care de altfel şi făcea parte. În după-amiaza zilei în care l-au redat pământului şi au terminat şi cu parastasul, mama amuţită şi extrem de obosită - şi de fapta groaznică întâmplată şi atâta muncă, s-a culcat. În puterea nopţii, ea visează strigăte sfâşietoare ale băiatului înmormântat. El striga în disperare, mereu: „Mamă eu sunt viu, mamă eu sunt viu...” La strigătele înspăimântătoare ale băiatului - visate persistent, ea, mama lui, a sărit buimăcită din pat şi fulgerător a luat felinarul, a trezit trei vecini voinici şi cu hârleţe şi lopeţi au „zburat” la cimitir. Munceau pe nerăsuflate. În fine, au ajuns la sicriu, au ridicat capacul şi, ce să vadă? înfiorător! Băiatul era întors cu faţa în jos şi fără suflare.
 
Al doilea caz
S-a întâmplat în oraşul Cernăuţi (pe care l-am îndrăgit când am urmat acolo în 1943 – 1944, clasa a V-a de liceu). E vorba de moartea unui cetăţean, Cuharciuc V., care a avut loc cu puţin timp înaintea scurtei mele şederi în Cernăuţi. Când a decedat acest cernăuţean, nu se ştie câte zile şi nopţi l-au ţinut în casă - pe masă - aşa cum a fost şi cum mai este şi acum obiceiul în multe locuri. Creştineşte, în tradiţia poporului nostru este să-1 ţină familia pe decedat trei zile. Fapt este că în noaptea care a urmat înhumării omului, soţia a visat că-i viu (acolo în cavou). Repetându-se visul şi în noaptea următoare, soţia a relatat visul din nou familiei întregi şi acum şi apropiaţilor. Şi, au hotărât să meargă cu preotul şi să deschidă cavoul. Zis şi făcut. S-au dus şi au ridicat capacul cavoului. Privind toţi în interiorul lui au văzut repede mortul. Era zgribulit într-un colţ. Evident fără suflare. Soţia şi alţii cu lacrimi în ochi şi-au închipuit cum s-o fi zbuciumat - bietul - ca să găsească (în acea beznă) ieşirea şi de bună seamă aşa cum fusese şi bolnav şi sleit de puteri şi înspăimântat peste măsură de locul în care se afla, l-a cuprins în acele condiţii groaznice moartea adevărată.
 
Al treilea caz
S-a întâmplat tot în Bucovina şi anume în comuna Horodnic (situată nu prea departe de Rădăuţi - SV). S-a transmis prin generaţii că acum circa şapte-opt decenii în urmă a trăit în comună o ţărancă neîntrecută la muncă şi avută pe măsură. îşi ducea ultimii ani de viaţă singură. Aşa i-a fost soarta - ziceau sătenii. Şi când a murit, rudele ei apropiate respectând ultimele ei dorinţe, au îmbrăcat-o bine, frumos, în straie făcute, pregătite anume, cu ani în urmă de defuncta şi i-au pus şi multe bijuterii care mai de care mai frumoase şi mai scumpe: mărgele, cercei, brăţară, ceas la mână (elveţian) etc. După ce au îngropat-o şi imediat ce s-a-nnoptat binişor şi toată aşezarea era cuprinsă de un somn adânc, trei nevoiaşi - care se vorbiră înainte - s-au dus repejor şi au dezgropat-o. Ajungând la sicriu, cu trudă au reuşit să ridice şi capacul şi atunci ce să vadă? Săteanca, vrednica bogătana - cu vreo câteva ore înainte îngropată, era vie. Au rămas înmărmuriţi, atât dânsa, care era vie, cât şi cei trei consăteni care au dezgropat-o şi au găsit-o vie. Ea le-a răsplătit cu vârf şi îndesat. Au rămas toţi - şi ea şi ei - foarte mulţumiţi. Iată cum bogăţia şi sărăcia au salvat săteanca de la moarte adevărată, care putea să-i fie groaznic de chinuitoare. Acest caz l-am aflat de la o rudă de a mea - prin căsătorie - care-i actualmente medic rezident, iar dânsa a aflat de la bătrânele comunei”...
 

Alte şase astfel de cazuri, în ediţia de sâmbăta viitoare

Astăzi, Ioan D. Matei, împărtăşeşte frânturi din filosofia sa de viaţă: „Eu n-am nici bicicletă. Maşina este alegerea unei metode de a te îmbolnăvi. Omul care nu se mişcă, anchilozează. O maşină, dacă nu e mutată din loc doi ani, se strică, darămite omul!”.

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

visinica

Jun 09, 2013

apropos de moarte, unde-s anunturile mortuare de ieri, 08.06.2013?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei