FOTO Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă

default

Dimensiune font:

| 21-05-2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mână de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii de prin cimitirele eroilor neamului, că totul a căzut iarăşi în uitare. Veteranii şi-au agăţat în cui uniformele de gală şi poftele, politicienii şi-au burduşit conturile de socializare cu fotografii şi like-uri. Pe moş Ilie, însă, anul acesta nu l-a vizitat nimeni!

Moş Ilie, cum i se spune lui Ilie Ciornea în satul Banu, din comuna ieşeană Dumeşti, va împlini peste câteva zile 104 ani! „O viaţă obişnuită”, spune bătrânul, presărată, însă, cu atât de multe întâmplări încât orice persoană, oricât de nepăsătoare ar fi şi tot ar sta ore în şir să le asculte, fără să clipească.

I-a cunoscut pe Hitler, pe Regele Mihai, pe mareşalul Antonescu... Sunt atât de mulţi ani de atunci, încât unii dintre eroii acelor vremuri au apucat să forţeze cărţile de istorie, să intre ca notiţe pe paginile principale, să fie şterşi şi zugrăviţi din nou, cu alt corp de literă, în alte nuanţe... Dar moş Ilie n-a uitat nimic. „Parcă ar fi fost ieri”, repetă el, uneori, agăţat în întâmplări care de care mai tulburătoare.

N-a fost niciodată erou, poate doar şi pentru simplul fapt că n-a prea avut răgazul să-şi transforme dorinţele în realitate, dar şi-a clădit viaţa onest, pe principii curate, româneşti. Nu a fost un învingător sau un învins, dar cele două mari războaie ale secolului trecut i-au lăsat răni atât de adânci în suflet că nu poate trăi fără să nu lăcrimeze din când în când, simţind că îmbătrâneşte odată cu ele.

Un veac de singurătate

Ilie Ciornea şi-a pierdut tatăl în primul război mondial, fratele cel mic în cel de-al doilea mare război, la Cotul Domului, şi întreaga tinereţe pe fronturile unor interese pe care nici măcar nu mai vrea să le înţeleagă. „Am fost orfan de război. Tata s-a prăpădit pe când eu nici nu împlinisem trei ani. A căzut la Şipote, aici, mai sus de Iaşi...”, spune, mecanic, moş Ilie, încercând să nu zăbovească prea mult asupra subiectului. Nu-i aduce amintiri suportabile. Cum altfel când, cu exact o sută de ani în urmă, în prag de iarnă, bântuiţi de foamete, de frig şi de boli, s-au trezit singuri pe lume, câţiva fraţi şi o biată mamă care abia trecuse pragul majoratului...

Moş Ilie s-a înrolat în armata română în 1936, cu sentimentul că are de achitat o obligaţie morală faţă de patrie. Aşa a considerat el şi acesta era, de fapt, sentimentul care domnea la acea vreme în rândul tinerilor din întreaga ţară. „Am fost pe frontul de est, până la Odessa, iar după ce ai nostri au întors armele am mers până în Munţii Tatra, în Cehoslovacia”, spune veteranul ieşean. Nu-i face mare plăcere să povestească cele trăite pe front, însă recunoaşte că „armata noastră a fost foarte agresivă, în multe privinţe. Dar era război, ce puteai face?”.

Ce l-a impresionat mai tare în anii de front? „Severitatea mareşalului Ion Antonescu, autoritatea extraordinară a ofiţerilor nemţi şi simplitatea ofiţerilor ruşi”. „Pe ofiţerii ruşi nu-i deosebeai de soldaţi, pentru că nu purtau niciodată grade pe umeri. Ruşii veneau deseori la apă, la un izvor, pe frontul de la Odessa, şi ne întâlneam cu ei. Războiul ne transformase în duşmani, dar erau şi ei, ca şi noi, oameni simpli, cu frica de Dumnezeu... Ce vină aveam noi că am ajuns acolo? Ne trimiseseră unii şi alţii să de omorâm între noi...”, spune moş Ilie, devenind, dintr-o dată, gânditor.

Mi-au dat fel de fel de gradaţii de pomană!”

Finalul războiului avea să-l trezească, însă, la realitate. „În ziua în care ni s-a spus că suntem liberi să plecăm, m-am trezit singur. Plecaseră toţi, care încotro... Eu, în toţi acei ani de război, în care am fost sergent, n-am pierdut nici un om. I-am adus pe toţi teferi”, mai spune Ilie Cornea, amintindu-şi de ultimele zile de front. „Am venit din Munţii Tatra cu trenurile, pe bucăţi. Trei zile am făcut până în ţară. Când am ajuns la Iaşi, m-am prezentat direct la Regiment, dar acolo era totul închis cu lacătul. Am plecat apoi imediat la Inspectoratul General de Jandarmerie, pe strada Ştefan cel Mare. Acolo, un singur plutonier a apărut la geam, sus, la etaj şi m-a îndemnat să plec acasă aşa cum sunt, cu ţinuta aia, că oricum nu mai avea nimeni ce să facă. Aşa s-a terminat, pentru mine, războiul...”, îşi aminteşte moş Ilie.

A fost decorat şi are, „îndesate pe undeva”, o grămadă de decoraţii. Când este întrebat despre ele, moş Ilie se ridică în capul oaselor şi, cu mândria pe care doar adevăraţii ostaşi o mai păstrează, îţi răspunde tare, temător să nu prinzi subiectul ca neînsemnat: „Eu am primit Bărbăţie şi Credinţă! M-au decorat în Munţii Tatra, în Cehoslovacia”. Cât despre celelalte decoraţii, veteranul lasă mâna să-i cadă, a lehanite: „Am vreo şase, dar sunt politice, nu sunt mare lucru!” Ce reprezintă ele, de fapt? „Mi-au dat fel de fel de gradaţii de pomană! Puteau să mă facă general, dar degeaba, că dacă nu sunt şi bani... Acum m-au făcut, din sergent, locotenent. Au venit într-o zi la mine, aici, acasă, vreo şase ofiţeri, mi-au luat livretul militar, l-au dus pe la Ministerul Apărării, unde mi-au trecut toate decoraţiile!”, spune veteranul, amuzat şi el de situaţia pe care a ajuns să o trăiască!

Astăzi, Ilie Ciornea trăieşte dintr-o pensie modestă. „Am lucrat 16 ani la CAP, la ţară, şi alţi 17 ani la stat, dar sunt mulţumit”, spune el. E mulţumirea omului educat să accepte că atât a putut să-i ofere patria pentru toate serviciile pe care el i le-a făcut şi pentru care cineva, cândva, îi promisese lui, dar şi camarazilor săi, înmiit mai multe lucruri. „Aşa a fost să fie!”, se consolează bătrânul.

O soldă mai mare pentru veterani

Astăzi, un senator sau un deputat primeşte, pentru patru ani petrecuţi în Parlament, o pensie lunară de 13.300 de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a şapte salarii minime.

Nu cred că ţine de noţiunea de justiţie socială, invocată mereu de fiecare guvernant în parte, ci mai curând de recunoştinţa unei naţii care încearcă astăzi să-şi retrezească mândria naţională, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Acolo unde vor veni puzderie de politicieni care încasează puzderie de pensii, care de care mai speciale, cu o puzderie de maşini de serviciu şi o puzderie de consilieri, secretare şi gură-cască ministeriali, plătiţi, cu toţii, din puzderia de bani publici de care nimeni nu mai dă socoteală. Din acei bani care nu au fost, însă, niciodată suficienţi pentru a plăti o soldă mai mare veteranilor, invalizilor sau văduvelor de război... Iar dacă s-au găsit vreodată, cum a fost cazul acestui an, a fost doar pentru a monta o mascaradă, o umilinţă mai mare decât Centenarul pe care-l spoiesc cei cocoţaţi pe baricadele puterii. Să dai o lege prin care să le mai pui 30 de lei în plus la soldă, lunar, „veteranilor şi văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat, ca ajutor anual guvernamental pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice”, este nu doar ridicol, ci mai curând imoral.

Moş Ilie n-ar şti niciodată ce să spună în faţa unei atât de evidente nedreptăţi. Sau poate că ar prefera să tacă, din bunul simţ pe care adevăraţii veterani nu l-au pierdut vreodată. „N-am avut o mare fericire... Aproape zece ani am stat doar în Regiment. Cu un an de front... Şi primeam doar 12 lei pe lună, ca soldă. Asta spune Ilie Ciornea, veteranul care primeşte astăzi aproape 400 de lei lunar de la stat, pentru deceniul acela petrecut cândva cu spaima că nu vom mai avea istorie, că nu va mai exista astăzi puzderia asta de politicieni care să celebreze un Centenar politizat de la prima la ultima literă a legii care l-a inventat.

Fără cuvinte!

Un parlamentar primeşte, pentru patru ani petrecuţi prin sălile de şedinţe, unde nu a deschis gura, poate, niciodată, aproape 3.000 de euro, ca pensie specială! Un veteran care a îndurat întreaga istorie a acestui neam în linia întâi, tot patru ani, primeşte vreo sută de euro. Un pic mai mulţi bani (cu câteva sute de lei în plus) primesc marii multilati, invalizii de razboi... Nu mai spun nimic de văduvele de război, care nu-şi primesc bănuţii decât în cazul în care „nu s-au recăsătorit”. Fără cuvinte!

Ceva nu funcţionează deloc bine în ţara asta, iar acel ceva este, înainte de toate analizele economice ale guvernanţilor, respectul faţă de trecut, faţă de cei care au îndurat şi au făurit, deopotrivă, istorie. Restul nu este decât poveste! O poveste pe care moş Ilie o va spune şi la anul, cu siguranţă!, puzderiei de autorităţi care vor veni să se fotografieze cu el, în faţa vreunui tort de conjunctură. E normal, căci moş Ilie va face 105 ani, iar asta dă bine, mai cu seamă când te trezeşti, peste noapte, om politic şi-ţi bat la uşă fel de fel de alegeri.

Dan M.BREZULEANU

 

***

În judeţul Iaşi mai avem aproximativ 500 de veterani de război cu vârste peste 95 de ani, 75 dintre aceştia locuind în municipiul Iaşi. Cel mai în vârstă este căpitanul Vasile Stămăteanu, care a împlinit 106 ani, urmat de locotenentul Ilie Ciornea, cu 104 ani, şi Ion Bâlu, de 102 ani” - colonel dr. Cezar Cobuz, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Iaşi

 

***

În fiecare an, în data de 29 aprilie se sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război - instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 122. Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei