Ieşenii s-au săturat de lucrurile trăsnite!

default

Dimensiune font:

| 16-05-2015 04:09

Vremurile în care Centru de Informaţii pentru Cetăţeni Iaşi - instituţia care informează şi asistă cetăţenii în mod direct, în scris, prin telefon, pe email şi prin materiale informative pentru rezolvarea problemelor ce ţin de administraţia publică locală - era asaltată cu propuneri neobişnuite au apus demult. În prezent ieşenii par mult mai aplecaţi pe situaţii punctuale, lăsând iniţiativele în seama specialiştilor sau a diverselor ONG-uri. „Nu mai există demult solicitări, să le spunem amuzante. În trecut, este adevărat, existau persoane care propuneau tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin realizabile. Lucrurile s-au schimbat, iar solicitările venite din partea cetăţenilor îmbracă forme mult mai concrete”, spune Vasile Tiron, şeful Serviciului CIC.

Reprezentantul municipalităţii ieşene susţine că există aproape 20 de tipuri de solicitări care interesează în mod direct populaţia. „Cele mai multe se referă la emiterea autorizaţiilor de funcţionare şi avize de principii. in 2014 şi până în prezent s-au înregistrat peste 1.800 de astfel de solicitări. Aceeaşi cifră o regăsim la solicitarea avizelor pentru terenurile agricole, iar în alte 1.100 de cazuri a fost vorba de eliberarea certificatelor de urbanism”, spune Vasile Tiron.

Un singur ieşean din 700 sare la gâtul şefilor de asociaţii!

Evident, nu lipsesc nici reclamaţiile. Majoritatea ţin de ceea ce cheamă în mod tradiţional „utilităţi” sau de serviciile pe acre le asigură societăţile din subordinea municipalităţii. „Problematica nu diferă de la an la an. În ultima perioadă ieşenii s-au arătat nemulţumiţi de modul cum sunt calculate facturile la întreţinere, incriminând mai ales sumele care sunt afişate ca penalităţi. Tot aici există oameni care se arată nemulţumiţi de activitatea preşedintelui de asociaţie sau a administratorului. Sunt solicitări pe care le direcţionăm către Serviciul Asociaţii de Proprietari”, spune oficialul palatului Roznovanu. Oricum, se pare că în zona asociaţiilor de proprietari, lucrurile s-au mai domolit din moment ce dintr-un total de 100.000 de familii domiciliate la bloc, doar 149 au reclamat proasta activitate a asociaţiilor de proprietari din care fac parte.


Asfalt tango!
 

O altă categorie de nemulţumiţi o constituie ieşenii domiciliaţi spre zonele limitrofe ale oraşului. „În general aceştia ne solicită asfaltarea drumurilor. Predomină cele venite din cartierele noi. Exemple ar fi Viticultori, Vişan, Strugurilor, Crucea Roşie...”, mai spune şeful CIC. Modul de funcţionare al spaţiilor comerciale, prezenţa câinilor pe străzile din oraş, ocuparea abuzivă a locurilor de parcare, disfuncţionalităţile din iluminatul public sunt alte categorii ale problematicii solicitătilor înregistrate la CIC. „Nu sunt prea multe. De exemplu, doar 37 de ieşeni au reclamat faptul că străzile sunt populate de câini fără stăpân. Alţi 21 au ţinut să ne spune unde nu funcţioneză iluminatul public. Ceva mai multe, în jur de 100, au venit din partea celor care ne solicită toaletarea unor arbori. Evident, majoritatea nu cunosc faptul că tăierile din oraş nu sunt stabilite de Primărie, ci de Comisia Specială pentru Ordonarea Vegetaţiei”, explică Vasile Tiron.
 

Grădinărit după model german!
 

Există şi alte canale prin care ieşenii propun municipalităţii ieşene iniţiative care să conducă la bunăstarea şi confortul cetăţenilor. Anul trecut, prin intermediul site-ului domnuleprimar.ro, o ieşeancă a propus înfiinţarea unor grădini la marginea oraşului, pe care cetăţenii le-ar putea folosi atât ca zone de relaxare, dar şi pentru a obţine produse necesare consumului. „Vă propun crearea unor loturi de grădini publice după modelul Schrebergärten din Germania. Este vorba despre grădini comunitare situate de obicei la marginea oraşului pentru care se plăteşte o chirie lunară şi care sunt folosite de familii conform regulii 30-30-30. Adică 30% pentru recreere, 30% pentru fructe şi legume si 30% pentru o construcţie. Loturile de grădină pot fi folosite ca zone de relaxare, de petrecere a timpului liber în natură fiind şi un ajutor material pentru familii în a obţine propriile fructe şi legume”, spune Anca Gherasim.
Aceasta mai prezintă un alt avantaj al iniţiativei. „Există şi o latură educaţională: cei mici învaţă să respecte munca, se produce o apropiere de natură, de ceea ce este sănătos şi natural, se leagă prietenii între vecinii de parcelă”, adaugă ieşeanca, care mai susţine că pentru amenajarea şi întreţinerea unei astfel de grădini se petrec câteva ore în aer liber li se face un efort fizic moderat recomandat tuturor categoriilor de vârstă.
 

Parcarea de la Teatru, singur victorie a societăţii civile!
 

Experienţa ultimilor ani ne arată însă faptul că puţine amendamente au reuşit să schimbe planurile municipalităţii ieşene. De fapt, există doar un singur exemplu menit a confirma faptul că atunci când există implicare şi simţ civic, societatea civilă îşi poate impune punctul de vedere. Este vorba de proiectul construirii unei parcări subterane în parcul central al oraşului, iniţiativă pe care municipalitatea a abandonat-o în urma criticilor vehemente exprimate de către reprezentanţii societăţii civile, care au ameninţat cu proteste dacă spaţiul verde din zona Teatrului Naţional va fi distrus. „Este o reuşită a societăţii civile, suntem bucuroşi să auzim asta. E o veste bună pentru grupurile civice care au fost împotriva acestei idei bizare”, spunea antropologul cultural Dinu Munteanu pentru Mediafax.


Online-ul, ultima modă în materie de iniţiative!


Însă petiţiile se pot formula şi în mediul online. Una dintre cele care a prins în rândul cetăţenilor a fost cea de anul trecut, prin care ieşenii cereau replantarea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. În doar câteva zile, petiţia online a adunat până ieri peste 670 de semnături. Iniţiatorii fac parte din grupul „Iaşul iubeşte teii“ şi au cerut şi pe această cale replantarea teilor în locul salcâmilor japonezi care au apărut în centrul oraşului acum un an. „Decizia Primăriei Iaşi de a tăia teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare, în februarie 2013, a reprezentat, fără îndoială, un gest absurd, lipsit de transparenţă şi nedemocratic. Întrucât considerăm că fapta ar putea fi remediată, permiţând generaţiilor următoare se se bucure din nou de tei în centrul oraşului, solicităm primarului Gheorghe Nichita să replanteze tei pe bulevardul Ştefan cel Mare“, au cerut autorii petiţiei.
 

Salvaţi linia 5!
 

Ultima iniţiativă venită din partea societăţii civile s-a axat pe modul în care edilii oraşului se gândesc să reabiliteze zona cuprinsă între intersecţiile N. Iorga - Şoseaua Naţională şi cea din Pd. Roş, principalul element constituindu-l desfiinţarea liniei de tramvai. Aşa a apărut ideea potrivit căreia modernizarea tronsonului amintit, mai precis reabilitarea căii de rulare, se poate realiza şi fără dezactivarea liniei duble de tramvai. „Calea de rulare a tramvaielor poate fi modernizata aplicându-se sistemul Gauntlet, sistemul liniei încălecate. Acest sistem presupune utilizarea aceluiaşi amplasament pentru ambele sensuri de mers, putând fi utilizat doar un singur sens, iar tramvaiul ce urmează să intre pe această porţiune va trebui să aştepte eliberarea acesteia de vagonul ce vine din faţă. Sistemul Gauntlet se foloseşte în locurile unde circulaţia tramvaielor nu se poate realiza pe linie dubla clasică sau atunci când se doreşte obţinerea unor funcţiuni urbane necesare anumitor zone de pe lângă linia de tramvai. Unul din beneficiile utilizării sistemului mai sus menţionat este şi îngustarea platformei liniei de tramvai, ducând, implicit, la micşorarea suprafeţei acesteia şi la reducerea costurilor de investiţie”, spune Adrian Crengăniş, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Tramvaiului, cel care a gândit un proiect diferit de cel al municipalităţii. Tudor DAMASCHIN

* * *

Cele mai bizare solicitări au fost cele din urmă cu şase-şapte ani.
„Revendic un teren pe care l-am primit de la Ştefan cel Mare pentru că eram rudă cu el”, scria un ieşean, alţii aleseseră să-şi semneze depeşele către primărie cu numele unor „personalităţi” , de la Bennito Mussolini ori Adolf Hitler, până la Şeful Lumii sau al Adevărului

* * *

„Nu mai există demult solicitări, să le spunem amuzante. În trecut, este adevărat, existau persoane care propuneau tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin realizabile. Lucrurile s-au schimbat, iar solicitările venite din partea cetăţenilor îmbracă forme mult mai concrete” - Vasile Tiron, şeful CIC Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei