Împletituri de vise şi de sârmă cu artistul Paul Cordoş

default

Dimensiune font:

| 21-01-2017 05:15

Frumosul îmbracă diferite forme, stări şi chipuri, în funcţie de persoana care îşi face timp să-l caute cu privirea, însă un lucru este general valabil pentru tot ce mişcă în jurul nostru: frumosul îşi face simţită prezenţa în orice obiect făcut din pasiune, iar această lecţie am învăţat-o de la Paul Cordoş, un artist plastic în plină ascensiune, care dă formă fiecărui capăt de sârmă pe care-l găseşte, transformându-l într-un obiect unicat

Pentru a-i putea creiona o imagine cât mai aproape de realitate, se cuvine a-mi începe povestea despre artistul Paul Cordoş cu prima zi în care am auzit de el. În pană de idei şi de timp, presată deopotrivă de apropierea unei zile onomastice pe care trebuia să o onorez, am început să caut prin toate cotloanele Iaşului un cadou interesant. Având în vedere că ursuleţii de plus, puşculiţele în formă de purceluşi sau buburuze ori stilourile cu diferite brizbrizuri nu mă încântau, am apelat şi eu, ca majoritatea dintre voi, la internet, căutând „cadouri unicat”. Nu mică mi-a fost încântarea când am ajuns pe site-ul (http://www.artbending.ro/ ) unui tânăr clujean care îndoia bucăţi de sârmă într-o manieră nemaiştiută de mine până atunci, dar al cărui rezultat m-a cucerit de la început. Aşa l-am cunoscut pe Paul, de la care am aflat că pasiunea pentru artă s-a născut în urmă cu mai bine de 15 ani, din dorinţa de a realiza ceva inovativ. „Ţin minte aşa bine toate detaliile primului meu contact cu această formă a modelajului, încât aş putea să refac în sârmă toată scena: eram la o prietenă, într-un apartament care se renova, şi am găsit într-un colţ al casei un colac de sârmă foarte subţire. Neavând un buget prea mare pentru modernizarea apartamentului, am fost rugat să-i fac un joc de lumini cu sârma respectivă, în jurul abajurului. A ieşit ceva interesant, la prima încercare, iar a treia zi o vecină de-a prietenei mele m-a chemat să-i fac ceva asemănător”, povesteşte Paul cu entuziasm, recunoscând că acesta a fost startul unei perioade de auto-învăţa şi de cunoaştere a ceea ce avea să se transforme într-o pasiune „pe viaţă”.


Paris, izvor de iubire şi creaţie
Deşi a cochetat la un moment dat cu arta predată în şcoli, urmând timp de un an cursurile Şcolii Populare de Artă, specializarea Design Interior şi accesorii, Paul a ales să experimenteze pe cont propriu ce înseamnă modelatul în sârmă, recunoscând că un rol important în formarea sa ca artist l-au jucat vizitele la Paris. „Totul a început în urmă cu foarte mulţi ani la Paris, acolo unde am avut ocazia să întâlnesc street artişti de valoare, care acum au ajuns să expună şi să vândă lucrări la case de licitaţii foarte mari din lume, ca de exemplu în New York, Los Angeles. A fost momentul în care mi-am dat seama că trebuie să mă inventez, să am o imagine şi să fac ceva spectaculos pentru ca lumea să fie interesantă să se uite spre mine. Modelam de ceva timp în sârmă, dar acela a fost momentul în care am vrut să mă autodepăşesc şi mi-a venit ideea de art bending”, rememorează clujeanul, precizând că întorcându-se în ţară s-a lovit de percepţia greşită a românilor, care asociază street art-ul cu vandalizarea. Totuşi, Paul Cordoş le-a arătat tuturor o altă faţă a lucrărilor de stradă, în prima sa manifestaţie caritabilă făcută în preajma Cazinoului din Cluj. „Îmi aduc aminte că am modelat atunci peste 200 de flori pe care orice călător le putea lua, lăsând în loc nişte bănuţi care au fost donaţi mai târziu unui centru pentru copii”.


Acesta a fost doar începutul, deoarece odată cu trecerea timpului Paul şi-a creat un stil propriu de lucru, devenind un brand 100% românesc. „Sunt foarte optimist de felul meu, iar modelajul pentru mine nu este o afacere, deşi mulţi aşa îl văd. Eu nu consider ceea ce fac ca pe un job sau ca pe o sursă de venit temporară, este un mod de a mă exprima, de a transmite energia mea celorlalţi. Am folosit foarte multe tipuri de materie primă, de la plasă de sârmă, sârmă de diferită densitate, după care am trecut la fire electrice, izolate sau neizolate, aluminiu, fir de argint sau aur şi în cele din urmă am ales firul de sârmă galvanizată, de 2, 3 şi 3.5 mm, acesta din urmă fiind greu de îndoit”.


Din lucrurile simple se naşte ineditul
Paul îşi procură materia primă de la noi din ţară, dar comenzile vin şi de peste graniţe. Recunoaşte amuzat că nu a refuzat niciodată o comandă, chiar dacă acesta era o noutate în ceea ce priveşte „îndoitul sârmelor”. Astfel, printre lucrările realizate de clujean se numără aranjamente interioare sau exterioare, portrete, rame de fotografie, suporturi pentru cărţi de vizită etc, toate acestea fiind caracterizare ca „lucruri minimaliste, de la un om simplu”. „Ofer o parte din sufletul meu cu fiecare piesă lucrată. Merg într-o linie minimalistă şi lucrările sunt o reflexie e vieţii mele, pentru că sunt un tip minimalist, nu-mi doresc prea multe lucruri pentru mine şi în jurul meu”.
Ca orice artist, Paul Cordoş are şi o lucrare de suflet, întitulată L'amor, ce şi-a găsit locul pe biroul unei bucureştence, prietenă bună cu acesta. Cu o sensibilitate aparte, clujeanul spune că lucrarea sa preferată „reprezintă un cuplu, un el şi o ea, care realizează în ultimele momente ale vieţii că dragostea e tot ce contează”!


La capitolul lucrări cu greutate, sculptorul se poate mândri cu un robot în mărime naturală şi cu macheta oraşului Cluj, de 5.5 m pe 1 m, ce cuprinde parcul municipal, clădirea Cazinoului, dealul Cetăţuia cu hotelul şi vegetaţia aferentă şi conturul Teatrului Naţional.
În privinţa personalităţilor care i-au marcat activitatea artistică, Paul Cordoş se înclină de fiecare dată în faţa maestrului Horaţiu Mălăele, care l-a cucerit de la o vârstă fragedă, când l-a văzut prima dată pe scena teatrului clujean. Timpul, munca şi talentul au fost cartea de vizită spre inima actorului, alături de care a organizat o expoziţie de sculpturi din sârmă, ce au avut ca temă de inspiraţie caricaturile actorului.


Talentul capătă o nouă dimensiune
Paul vrea să ţină pasul cu cerinţele clienţilor, motiv pentru care a adus munca lui mai aproape de curioşi. Astfel a luat naştere conceptul de live bending show, în care clujeanul este invitat la diferite evenimente şi pe parcursul unor ore bune realizează, pe loc, în jur de 50 de figurine pentru invitaţi. „Oamenii vor papioane, biciclete, mici elefănţei... însă ceea ce este fascinat la acest gen de evenimente este energia pe care ţi-o transmit oamenii!”, povesteşte entuziasmat artistul.
De pe mâinile lui Paul Cordoş ies deopotrivă şi accesorii, unele dintre acestea găsindu-şi proprietari prin Londra sau Paris, iar de curând clujeanul a început să cocheteze şi cu industria modei, contribuind la realizarea unor piese vestimentare.
Pe Paul Cordoş îl puteţi găsi, ca şi mine, accesând site-ul personal de prezentare (http://www.artbending.ro/ ), iar dacă paşii vă poartă spre Cluj, nu ezitaţi să bateţi la uşa atelierului său.
Anca BURNICHE

* * *
Cred că încep să-mi construiesc un nume în România şi în Europa de Est. Eu nu am un target de marketing, un plan de vânzări sau ceva de felul acesta. În schimb, comparativ cu ceea ce se întâmpla acum 10 ani pot spune că mi-am depăşit aşteptările şi, plecând de aici, mi-am propus să nu-mi mai fac proiecţii despre punctul la care vreau să ajung... vreau să îmi las munca liberă... vreau să fiu liber!- Paul Cordoş

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei