Victor Sandu (52)

Dimensiune font:

Inventator de România: „Viitorul este să ne întoarcem la natură!“

| 01-10-2016 05:00

  „Microbul cunoaşterii”, munca şi perseverenţa sunt elementele care „compun” inventatorul. Combinate, acestea dau naştere oamenilor din laborator, cei care nu îşi ghidează activitatea în funcţie de avantajele financiare pe care le pot obţine, ci din potrivă, în funcţie de aportul pe care îl pot aduce comunităţii. Printre aceştia se numără şi inventatorul Victor Sandu, cel care ne vorbeşte despre avantajele inovaţiei, în antiteză cu hăţişul birocratic pe care trebuie să-l depăşească cel ce creează 

Munca, priceperea şi ideile măreţe sunt întotdeauna recompensate...aşa ar trebui să-şi înceapă orice inventator povestea, însă ţara noastră schimbă total paradigmele universale, iar respectul pentru ştiinţă şi inovaţie se opreşte de regulă la graniţă. Cu toate acestea, în laboratoarele instituţiilor de învăţământ româneşti îşi petrec o parte din viaţă oameni perseverenţi, care sunt conştienţi de faptul că ideile nu trebuie să se irosească şi muncesc pentru a le aduce în concret. În laborator l-am găsit şi pe Andrei Victor Sandu, şef lucrări, dr. ing. în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, care ne-a vorbit despre pasiunea pentru creaţie şi neajunsurile inventicii româneşti.
Nevoia naşte invenţii
De unde vine marea idee, este o întrebare pe care noi toţi o avem în minte atunci când vorbim despre invenţii, însă răspunsul pare a fi simplu: „Orice român este inventator sau inventiv, deoarece nevoia de a crea se naşte din necesitatea de a găsi soluţii pentru diverse probleme....pentru a ajunge întra-adevăr la statutul de invenţie, trebuie străbătută însă o cale lungă, vorbind aici despre birocraţiei, teancuri de acte, o cercetare a pieţei şi a bazelor de date amănunţită. Practic, există foarte mulţi inventatori cu patalama la mână! Inventator în adevăratul sens eşti doar atunci când ai brevet!”, explică Victor Sandu. Tocmai acesta este prima piedică pe care birocraţia românească o ridică în faţa celor care, prin muncă, ar putea ajunge să pună în practică o serie de idei care să ne uşureze viaţa. Pentru a fi pragmatici, trebuie să precizăm din capul locului faptul că nu există nicio sinonimie între „inventator” şi „bogătaş”, dat fiindcă ideile bune nu „se vând” neapărat pe bani grei. „Toată lumea, când spune cuvântul invenţii, se gândeşte imediat la venituri substanţiale, însă acestea probabil reprezintă scopul final al unei creaţii. Activând în sistemului de învăţământ pot să vă spun că mecanismul este altul, dat fiind că aici există lanţuri inovaţionale, ceea ce presupune să pleci de la o idee mică, pe care să o îmbunătăţeşti an de an. Aşa cum spunea Einstein, ştiinţa este rafinarea gândirii de zi cu zi, în care nu trebuie să te ghideze banul, ci dorinţa de a cunoaşte”, punctează ghidul nostru în lumea muncii de laborator.
Aşa cum reiese din spusele sale, fără curiozitate şi perseverenţă inventica nu ar putea exista, iar inginerul Victor Sandu recunoaşte că microbul l-a luat din familie, având în vedere că toată lumea în jurul lui a încercat să-şi aducă aportul la tot de înseamnă societate. „Ca orice fenomen de cristalizare, a trebui să existe acel germene, acel defect care a început să se dezvolte în mine, dându-mi curaj să încep a lucra pe partea de inventică. La acestea s-au adăugat anturajul şi mediul”, povesteşte inventatorul nostru, amintindu-şi că primele idei le-a pus în practică pentru elaborarea unor procedee de tratare a apelor.Drumul anevoios al succesului
Ideile măreţe pot schimba lumea, însă până a ajunge să fie puse în practică trebuie să răzbată prin hăţişul ştiinţific şi legislativ deopotrivă. „Totul pleacă de la o idee, iar primul pas care trebuie făcut este să verifici în bazele de date internaţionale dacă nu a fost altul, înaintea ta, care a înregistrat conceptul. Peste 80% din idei sunt realizate, deşi mulţi spun că nu au văzut ceea ce vor ei să facă la televizor sau pe piaţă. În lume există miliarde de invenţii, însă aplicate într-un număr foarte mic. După ce ai văzut că ideea ta nu a fost realizată, sau dacă a fost realizată tu îi poţi aduce îmbunătăţiri, la costuri mai reduse poate, te apuci de lucru. În funcţie de unde dorim să înregistrăm ideea, trebuie să ştim că există costuri şi toate pleacă de la 1.000 de euro. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi toate celelalte instituţiile de gen pleacă de la premisa că vei înscrie acea invenţie pentru a câştiga bani, însă adevărul stă cu totul altfel. Există invenţii ce pot fi segment al unui lanţ inovaţional, iar în acestă situaţie înregistrarea este foarte costisitoare”, ne explică inventatorul, precizând că acesta este motivul pentru care cei mai mulţi cercetători se asociază. Avantajul lucrului sub tutela organizaţiilor de specialitate ţine în primul rând de taxele mai mici percepute pentru emiterea brevetelor, însă în astfel de situaţii titularul conceptului devine instituţia respectivă.O schimbare de legislaţie ar fi binevenită
Andrei Victor Sandu este şi preşedintele Forumului Inventatorilor Români şi, alături de colegii săi, încearcă să-şi pună amprenta asupra legislaţiei româneşti, mult prea greoaie pentru a stimula acest sector. „Ne luptăm ca pe viitor să se împartă aceste invenţii, pe baza unei strategii la care lucrăm, astfel încât să se facă o diferenţă între cele care intră imediat pe piaţă şi cele care reprezintă o parte teoretică sau o bază într-un viitor concept”, susţine şeful de lucrări de la UTI. O altă lacună a sistemului este aceea că înscrierea în bazale de date naţionale şi internaţionale nu-ţi oferă nicio securitate, deoarece inventatorul este cel care trebuie să urmărească periodic piaţa, astfel încât munca lui să nu fie pusă în practică. Brevetul de invenţie îţi oferă însă pârghiile necesare de a te lupta în instanţă cu „hoţul de idei”, pentru a-ţi recupera prejudiciul.
Deşi anevoioasă, munca în laborator a lui Andrei Sandu s-a materializat în 25 de brevete, iar colectivul din care face parte mai are încă şapte, opt dosare depuse spre analiză. În afara colaborărilor internaţionale cu universităţi din Malaezia şi Republica Moldova, acesta lucrează cu inventatori din mediul academic românesc din Cluj, Galaţi sau Suceava.
Dintre ideile puse deja în practică, ghidul nostru în lumea ştiinţei alege să ne vorbească despre o invenţie care ar putea schimba faţa economiei. „Avem câteva proiecte de tratare a apelor menajere utilizând deşeurile pe care unele companii le aruncă. Până în acest moment, toate testele de laborator care au fost făcute au ieşit deosebit de bine, iar astăzi apelăm la diferite proiecte pentru a cere fonduri, astfel încât să implementăm invenţia la un nivel mai mare. În astfel de situaţii trebuie să evoluăm de la nivelul pilot spre cel industrial. Practic, acest sistem a fost gândit ca un pas final într-o staţie de epurare”, punctează Sandu.
Tot de la acesta aflăm că inventica merge uneori în paralel cu cerinţele populaţiei, iar faptul că oamenii „tind să se întoarcă la natură”, i-a determinat pe cercetători să vină în întâmpinarea noilor cerinţe de consum, prin crearea unei paste de dinţi naturală. „De la această idee am pornit şi am realizat o pastă de dinţi utilizând ingrediente naturale cum este sarea, bicarbonatul de sodiu, menta, levănţica sau busuiocul. Toate acestea sunt folosite în viaţa de zi cu zi, însă important este să obţii acea sinergie între compuşi. Noi am testat totul pe noi şi, fiind vorba despre componente organice, nu au fost probleme”, conchide Victor Sandu.
După finalizarea studiului de laborator vor fi scoase pe piaţă paste de dinţi pentru femei însărcinate, pentru copii şi pentru persoanele care au proteze, toate acestea fiind realizate din produse naturale.
Despre traiul inventatorului din România ghidul nostru prin lumea ştiinţei ne poate vorbi ore în şir, însă îşi sfârşeşte povestea îndemnându-ne să ne îndreptăm spre resursele oferite de mediul înconjurător: „viitorul este să ne întoarcem la natură şi să învăţăm să folosim ştiinţa în folosul nostru!”.
Anca BURNICHE

* * *
Victor Sandu este preşedintele Forumului Inventatorilor Români şi membru corespondent al Federaţiei Mondiale a Inventatorilor. Creaţiile sale au fost prezentate la saloane de inventică din ţară şi de peste hotare, numărându-se printre cei care au pus bazele evenimentului Euroinvent la Iaşi, fiind vorba despre cel mai mare salon de inventică din Europa de Sud-Est.

* * *

Dacă este să vorbim despre taxe de brevetare la nivel european şi mondial, sub 10.000 de euro nu există nimic”- Victor Sandu, şef lucrări, dr. ing. în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor
* * *

În România termenul de brevetare variază de la doi la şase ani.

* * *
Forumul Inventatorilor Români este o asociaţie profesională care are drept scop sprijinirea, stimularea, dezvoltarea şi valorificarea activităţilor de creaţie ştiinţifică şi tehnică, dar şi cultural – artistică.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Tradiţiile Crăciunului pe rit vechi FOTO
16/12/2017 12:16

Mii de moldoveni vor sărbători Crăciunului pe stil vechi, prilej de bucurie şi de revedere cu cei dragi. Ei păstrează in mare aceleaşi obiceiuri şi tradiţii pe care le respectă şi creştinii care au ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...