Victor Sandu (52)

Dimensiune font:

Inventator de România: „Viitorul este să ne întoarcem la natură!“

| 01-10-2016 05:00

  „Microbul cunoaşterii”, munca şi perseverenţa sunt elementele care „compun” inventatorul. Combinate, acestea dau naştere oamenilor din laborator, cei care nu îşi ghidează activitatea în funcţie de avantajele financiare pe care le pot obţine, ci din potrivă, în funcţie de aportul pe care îl pot aduce comunităţii. Printre aceştia se numără şi inventatorul Victor Sandu, cel care ne vorbeşte despre avantajele inovaţiei, în antiteză cu hăţişul birocratic pe care trebuie să-l depăşească cel ce creează 

Munca, priceperea şi ideile măreţe sunt întotdeauna recompensate...aşa ar trebui să-şi înceapă orice inventator povestea, însă ţara noastră schimbă total paradigmele universale, iar respectul pentru ştiinţă şi inovaţie se opreşte de regulă la graniţă. Cu toate acestea, în laboratoarele instituţiilor de învăţământ româneşti îşi petrec o parte din viaţă oameni perseverenţi, care sunt conştienţi de faptul că ideile nu trebuie să se irosească şi muncesc pentru a le aduce în concret. În laborator l-am găsit şi pe Andrei Victor Sandu, şef lucrări, dr. ing. în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, care ne-a vorbit despre pasiunea pentru creaţie şi neajunsurile inventicii româneşti.
Nevoia naşte invenţii
De unde vine marea idee, este o întrebare pe care noi toţi o avem în minte atunci când vorbim despre invenţii, însă răspunsul pare a fi simplu: „Orice român este inventator sau inventiv, deoarece nevoia de a crea se naşte din necesitatea de a găsi soluţii pentru diverse probleme....pentru a ajunge întra-adevăr la statutul de invenţie, trebuie străbătută însă o cale lungă, vorbind aici despre birocraţiei, teancuri de acte, o cercetare a pieţei şi a bazelor de date amănunţită. Practic, există foarte mulţi inventatori cu patalama la mână! Inventator în adevăratul sens eşti doar atunci când ai brevet!”, explică Victor Sandu. Tocmai acesta este prima piedică pe care birocraţia românească o ridică în faţa celor care, prin muncă, ar putea ajunge să pună în practică o serie de idei care să ne uşureze viaţa. Pentru a fi pragmatici, trebuie să precizăm din capul locului faptul că nu există nicio sinonimie între „inventator” şi „bogătaş”, dat fiindcă ideile bune nu „se vând” neapărat pe bani grei. „Toată lumea, când spune cuvântul invenţii, se gândeşte imediat la venituri substanţiale, însă acestea probabil reprezintă scopul final al unei creaţii. Activând în sistemului de învăţământ pot să vă spun că mecanismul este altul, dat fiind că aici există lanţuri inovaţionale, ceea ce presupune să pleci de la o idee mică, pe care să o îmbunătăţeşti an de an. Aşa cum spunea Einstein, ştiinţa este rafinarea gândirii de zi cu zi, în care nu trebuie să te ghideze banul, ci dorinţa de a cunoaşte”, punctează ghidul nostru în lumea muncii de laborator.
Aşa cum reiese din spusele sale, fără curiozitate şi perseverenţă inventica nu ar putea exista, iar inginerul Victor Sandu recunoaşte că microbul l-a luat din familie, având în vedere că toată lumea în jurul lui a încercat să-şi aducă aportul la tot de înseamnă societate. „Ca orice fenomen de cristalizare, a trebui să existe acel germene, acel defect care a început să se dezvolte în mine, dându-mi curaj să încep a lucra pe partea de inventică. La acestea s-au adăugat anturajul şi mediul”, povesteşte inventatorul nostru, amintindu-şi că primele idei le-a pus în practică pentru elaborarea unor procedee de tratare a apelor.Drumul anevoios al succesului
Ideile măreţe pot schimba lumea, însă până a ajunge să fie puse în practică trebuie să răzbată prin hăţişul ştiinţific şi legislativ deopotrivă. „Totul pleacă de la o idee, iar primul pas care trebuie făcut este să verifici în bazele de date internaţionale dacă nu a fost altul, înaintea ta, care a înregistrat conceptul. Peste 80% din idei sunt realizate, deşi mulţi spun că nu au văzut ceea ce vor ei să facă la televizor sau pe piaţă. În lume există miliarde de invenţii, însă aplicate într-un număr foarte mic. După ce ai văzut că ideea ta nu a fost realizată, sau dacă a fost realizată tu îi poţi aduce îmbunătăţiri, la costuri mai reduse poate, te apuci de lucru. În funcţie de unde dorim să înregistrăm ideea, trebuie să ştim că există costuri şi toate pleacă de la 1.000 de euro. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi toate celelalte instituţiile de gen pleacă de la premisa că vei înscrie acea invenţie pentru a câştiga bani, însă adevărul stă cu totul altfel. Există invenţii ce pot fi segment al unui lanţ inovaţional, iar în acestă situaţie înregistrarea este foarte costisitoare”, ne explică inventatorul, precizând că acesta este motivul pentru care cei mai mulţi cercetători se asociază. Avantajul lucrului sub tutela organizaţiilor de specialitate ţine în primul rând de taxele mai mici percepute pentru emiterea brevetelor, însă în astfel de situaţii titularul conceptului devine instituţia respectivă.O schimbare de legislaţie ar fi binevenită
Andrei Victor Sandu este şi preşedintele Forumului Inventatorilor Români şi, alături de colegii săi, încearcă să-şi pună amprenta asupra legislaţiei româneşti, mult prea greoaie pentru a stimula acest sector. „Ne luptăm ca pe viitor să se împartă aceste invenţii, pe baza unei strategii la care lucrăm, astfel încât să se facă o diferenţă între cele care intră imediat pe piaţă şi cele care reprezintă o parte teoretică sau o bază într-un viitor concept”, susţine şeful de lucrări de la UTI. O altă lacună a sistemului este aceea că înscrierea în bazale de date naţionale şi internaţionale nu-ţi oferă nicio securitate, deoarece inventatorul este cel care trebuie să urmărească periodic piaţa, astfel încât munca lui să nu fie pusă în practică. Brevetul de invenţie îţi oferă însă pârghiile necesare de a te lupta în instanţă cu „hoţul de idei”, pentru a-ţi recupera prejudiciul.
Deşi anevoioasă, munca în laborator a lui Andrei Sandu s-a materializat în 25 de brevete, iar colectivul din care face parte mai are încă şapte, opt dosare depuse spre analiză. În afara colaborărilor internaţionale cu universităţi din Malaezia şi Republica Moldova, acesta lucrează cu inventatori din mediul academic românesc din Cluj, Galaţi sau Suceava.
Dintre ideile puse deja în practică, ghidul nostru în lumea ştiinţei alege să ne vorbească despre o invenţie care ar putea schimba faţa economiei. „Avem câteva proiecte de tratare a apelor menajere utilizând deşeurile pe care unele companii le aruncă. Până în acest moment, toate testele de laborator care au fost făcute au ieşit deosebit de bine, iar astăzi apelăm la diferite proiecte pentru a cere fonduri, astfel încât să implementăm invenţia la un nivel mai mare. În astfel de situaţii trebuie să evoluăm de la nivelul pilot spre cel industrial. Practic, acest sistem a fost gândit ca un pas final într-o staţie de epurare”, punctează Sandu.
Tot de la acesta aflăm că inventica merge uneori în paralel cu cerinţele populaţiei, iar faptul că oamenii „tind să se întoarcă la natură”, i-a determinat pe cercetători să vină în întâmpinarea noilor cerinţe de consum, prin crearea unei paste de dinţi naturală. „De la această idee am pornit şi am realizat o pastă de dinţi utilizând ingrediente naturale cum este sarea, bicarbonatul de sodiu, menta, levănţica sau busuiocul. Toate acestea sunt folosite în viaţa de zi cu zi, însă important este să obţii acea sinergie între compuşi. Noi am testat totul pe noi şi, fiind vorba despre componente organice, nu au fost probleme”, conchide Victor Sandu.
După finalizarea studiului de laborator vor fi scoase pe piaţă paste de dinţi pentru femei însărcinate, pentru copii şi pentru persoanele care au proteze, toate acestea fiind realizate din produse naturale.
Despre traiul inventatorului din România ghidul nostru prin lumea ştiinţei ne poate vorbi ore în şir, însă îşi sfârşeşte povestea îndemnându-ne să ne îndreptăm spre resursele oferite de mediul înconjurător: „viitorul este să ne întoarcem la natură şi să învăţăm să folosim ştiinţa în folosul nostru!”.
Anca BURNICHE

* * *
Victor Sandu este preşedintele Forumului Inventatorilor Români şi membru corespondent al Federaţiei Mondiale a Inventatorilor. Creaţiile sale au fost prezentate la saloane de inventică din ţară şi de peste hotare, numărându-se printre cei care au pus bazele evenimentului Euroinvent la Iaşi, fiind vorba despre cel mai mare salon de inventică din Europa de Sud-Est.

* * *

Dacă este să vorbim despre taxe de brevetare la nivel european şi mondial, sub 10.000 de euro nu există nimic”- Victor Sandu, şef lucrări, dr. ing. în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor
* * *

În România termenul de brevetare variază de la doi la şase ani.

* * *
Forumul Inventatorilor Români este o asociaţie profesională care are drept scop sprijinirea, stimularea, dezvoltarea şi valorificarea activităţilor de creaţie ştiinţifică şi tehnică, dar şi cultural – artistică.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI organizează în data de 02.11.2017, ora 14.00, în conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2002, licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea unor spaţii comerciale, după cum urmează: 1.Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Petre Ţuţea nr. 17, bloc 913, tr.1, demisol, judeţul Iaşi- CF 121372-C1-U44 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 72,79 mp (suprafaţă construită de 85 mp) şi teren de 9,44 mp reprezentând cota indiviză de 0,90%. Preţ pornire licitaţie: 165.000 lei. 2. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Arcu nr. 25, sc.D, parter, judeţul Iaşi- CF 122595-C1-U29 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 85,44 mp (suprafaţă construită de 104 mp) şi teren de 26 mp reprezentând cota indiviză de 2,98%. Preţ pornire licitaţie: 467.000 lei. 3. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Muntenimii nr. 4, bloc 591, sc.A, parter, judeţul Iaşi- CF 121941-C1-U52 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 37,16 mp (suprafaţă construită de 45,57 mp) şi teren de 5,07 mp reprezentând cota indiviză din terenul cu nr. cadastral 932. Preţ pornire licitaţie: 90.000 lei. 4. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, Şos. Nicolina nr. 106-108, bloc 1005B, tr. 3, parter, judeţul Iaşi- CF 121712-C1-U64 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 116,63 mp (suprafaţă construită de 137 mp) şi teren de 15,22 mp reprezentând cota indiviză de 0,76%. Preţ pornire licitaţie: 240.000 lei. Data limită pentru depunerea dosarelor: 01.11.2017, ora 13.00, la sediul Direcţiei Exploatare Patrimoniu (DEP) din Iaşi, Şos. Naţională nr. 43. Licitaţia va avea loc la sediul Primăriei Municipiului Iaşi din Iaşi, Bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, sala 3, parter. Relaţii suplimentare privind procurarea documentaţiei şi condiţiile de participare se pot obţine la sediul DEP-SASC, et. 4, cam. 7 sau la telefon 0232/264246, int. 26.
Publicaţie de vânzare LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC SANROTEX SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active : 1. Bun imobil situat în intravilanul com Săuceşti, sat Săuceşti, jud Bacău compus din teren categorie de folosinţă “curţi construcţii”, suprafaţă de 2.453mp, nr cadastral 63728 pe care se află construcţia C7- magazie, nr cadastral 63728-C7, suprafaţă construită 948 mp. Preţ : 314.577 lei. Preţul nu conţine TVA. 2. Bun mobil:Maşină de împachetat - preţ - 13.322,25 lei Preţurile nu conţin TVA. Licitaţia va avea loc la data de 02.11.2017, 16.11.2017, orele 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din valoarea bunurilor licitate, fără TVA; c.dovada achitării taxei de participare – 1.500 lei pentru activul imobiliar si 500 lei pentru bunurile mobile; d.dovada achitãrii caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează :actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Inscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei pentru bunul imobil şi 5 zile pentru bunurile mobile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508, 0745630037.
Subscrisa Total Expert Insolv I.P.U.R.L., în calitate de administrator judiciar al S.C. GRAAL S.R.L., invită societățile specializate în efectuarea de lucrărilor de evaluare, să depună oferte pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. Graal S.R.L., la sediul administratorului judiciar din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, până la data de 23.10.2017, ora 15.00. Condiții de fond: Solicităm ca oferta dvs. să conțină următoarele elemente obligatorii: - onorariul solicitat (lei, fără T.V.A.), - oferta dvs. trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de dovada că persoana este membru titular ANEVAR, certificatele de atestare din care să reiasă că sunteți calificat și atestat în vederea efectuării acestei lucrări, dovada poliței de asigurare profesională pentru membrii titulari, dovada legitimațiilor ANEVAR pentru anul în curs pentru specializărea EPI. Condiții de formă: Oferta va fi depusă la sediul Total Expert Insolv I.P.U.R.L., din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai sus menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, societatea pentru care se depune oferta, precum şi menţiunea „a nu se dechide înainte de data de 23.10.2017, ora 15.00”. Termen de execuție: 30 de la data predării actelor. Criterii de selectare: - Cel mai mic preț ofertat. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate ori nu îndeplineşte cerinţele de formă și fond menționate anterior. Data și ora limită pentru depunerea ofertelor: 23.10.2017, ora 15:00. Program Total Expert Insolv I.P.U.R.L.: luni-vineri: 09-16:00. Administrator judiciar, Total Expert Insolv I.P.U.R.L. Asociat coordonator, practician în insolvență Andrei Arhire
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Minbucovina S.A. cu sediul în loc. Vatra Dornei, str. Mihai Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, C.U.I. RO14725610, O.R.C. J33/358/2002, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit în baza Sentinţei 395/24.06.2008, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 3759/86/2008*, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a următoarelor active proprietatea debitoarei: Denumire activ – Valoarea de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) Activ 3. Fosta cantină, sediu birouri și alte construcții – „Fostul Perimetru Deal Negru Superior”, situat în com. Fundu Moldovei, jud. Suceava cu St construită-3.400 mp. Fosta cantină (190557), nr. cad. 1690, CF 5260/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+E+M, St construită-697 mp. Sediul de birouri (190032), nr. cad. 1687, CF 5263/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+2E, St construită-572 mp, canalizare, împrejmuit, învecinat cu fostul perimetru exploatare minieră Dealu Negru Inferior, deschidere la DJ 175, pretabil la activități comerciale (restaurant, pensiune etc). Clădirile sunt amplasate pe teren ce nu prezintă obiectul vânzării. – 424.000,00lei Activ 4. Pensiune Turistică Tolovanu situată în loc. Iacobeni-Tolovanu, județul Suceava, Sc-676 mp, regim de înălțime P+E, pe teren intravilan curți construcții St-18.601mp, (din acte: 19.027 mp, nr. cds. 30430 al C.F. 30430/Iacobeni), împrejmuit, învecinat cu râul Bistrița, front stradal 185ml, deschidere la DN 18; parcare și utilități. – 1.067,229,44 lei Activ 5. Fostul sediu administrativ Minbucovina situat în oraş Vatra Dornei, str. M. Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, St construită-272 mp, (100161) cu nr. cadastral 3224-C1, înscrisă în Cartea Funciară nr. 34081/Vatra Dornei, regim de înălțime P+E+M, împrejmuit și învecinat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, utilități, accesul din str. M. Eminescu, pretabil pentru spații de birouri. Terenul se află în proprietatea Statului Român și nu face obiectul vânzării. – 774.445,50 lei Activ 6. Fostă bază de depozitare Argestru situată în oraș Vatra Dornei, str. Argestru, jud. Suceava (în apropiere de gara Argestru și Rompetrol) teren intravilan, curți construcții St-18.365 mp, înscris în C.F. 31160 (nr. cds. 31160, 11.115,00mp), C.F. 31161 (nr. cds. 31161, 5.079,00mp), C.F. 9548 (nr. cds. 64/17, 1.389,00mp), C.F. 9549 (nr. cds. 67/3, 782,00mp) a mun. Vatra Dornei, St construită-1.738,50 mp, platformă betonată pe toată suprafața, cale ferată funcțională de 400 m, front stradal 30 ml, împrejmuit, utilități, acces din E576; pretabilă pentru activități de depozitare și prelucrare lemn. – 753.349,25lei Activ 10. Proprietate imobiliară pentru activități cultural - administrative și comerciale „Clubul Minier Iacobeni” situat com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții - 4.716 mp, nr. cadastral 30362/Iacobeni, St constrută-560 mp, Clădire club minier St construită - 449 mp, regim de înalțime P+E, cu scena și scaune, teren sport St-598 mp, utilități, împrejmuit, front stradal 27,26 ml, deschidere la DN 17, acces din strada Republicii, pretabilă pentru activități comerciale (restaurant). – 517.106,25lei Activ 11. Teren intravilan curți construcții „Laboratorul Iacobeni” situat în com Iacobeni, jud. Suceava (învecinat cu fosta Platformă minieră Iacobeni) St-3.262 mp, înscris în CF nr. 30585/Iacobeni nr. cds. 30585, clădire laborator St construită-767 mp și magazii St construită-1,203 mp, utilități, împrejmuit, acces din DN 17, pretabil pentru sediu de birouri, grădiniță, școală etc. – 970.807,50lei Activ 16 Fosta Coloana Auto Iacobeni situată în com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții, St-8.249 mp, intabulat în C.F. 2037, nr. cad. 1831, și construcții, St construită-1.053 mp, împrejmuit, platformă betonată, parcare și utilități, acces din E576, pretabil pentru atelier, service auto etc. – 268.118,00 lei Licitaţia se va desfasura la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 01.11.2017, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile regulamentului de vânzare aprobat de către adunarea creditorilor. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 31.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 31.10.2017, ora 12.00, sau pe site-ul www.insolventa.ro, pe baza unei programări prealabile de 24 de ore. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0232/243864; 0757544544; S.C. Minbucovina S.A. Vatra Dornei: 0230/375048; 0230/375049; Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Asociat coordonator, Mititelu Corneliu
 
Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
13/08/2017 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO
07/08/2017 12:10

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan Satele comunei Mălini, Iesle, Paraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stanişoara, se intind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscu ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași