Istoria celei mai mari înmormântări colective din România

descărcare

Dimensiune font:

| 25-08-2018 21:18

 foto:teotrandafir.ro

* ... pe 25 august 1988 au fost înmormântaţi toţi, în aceeaşi zi, în acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea câte un sicriu. Erau aşezate în faţa bisericii, la rând, li s-a făcut slujbă la toţi, după care, cu maşinile, câte doi, trei, patru sau cinci în fiecare maşină, morţii au fost duşi la cimitir... * În ziua înmormântării, satul s-a umplut de miliţieni, de securişti, erau peste tot, întreaga operaţiune fiind supravegheată de pe un deal, de un zbir, de un secretar al partidului, de la judeţ * de la tragedie, în fiecare an, în biserica din sat se oficiază o slujbă de pomenire în memoria celor 23 de morţi în cumplitul accident

În urmă cu exact 30 de ani, pe 25 august 1988, în comuna Faraoani din judeţul Bacău a avut loc cea mai mare înmormântare colectivă din România, după ce 27 de localnici au pierit într-un cumplit accident rutier petrecut pe drumul Dărmăneşti - Valea Uzului, la graniţa cu judeţul Harghita. 19 oameni din Faraoani, patru din Valea Mare şi patru din Orbeni, majoritatea tineri de 13-17 ani, şi-au găsit sfârşitul în seara duminicii de 21 august 1988, în timp ce se îndreptau cu un camion şi cu o remorcă spre judeţul Harghita, la recoltatul cartofilor. După trecerea unui pod, pe la ora 19.10, pe drumul forestier Dărmăneşti - Covasna, malul râului s-a surpat, remorca cu bagaje a derapat, apoi s-a răsturnat şi a antrenat în cădere prăbuşirea întregii maşini în albia râului. Unii s-au înecat sub lada maşinii răsturnate, alţii au fost striviţi de obloane. Din cele 63 de persoane, 27 au murit. Era în timpul comunismului. Mergeau la recoltat cartofi, să câştige o bucată de pâine.

Tragedia

În remorcă au pus bagajele, plecau pentru zece zile, în maşină, pe bănci, au stat înghesuiţi toţi, dar nu conta. Veselie mare, copiii cântau, glumeau, salutau oamenii pe drum. Destinaţia era localitatea Sânmărtin-Simeon, judeţul Harghita. Nu au mai ajuns. Şoferul, de frica Miliţiei, a luat hotărârea să părăsească drumul principal, Comăneşti – Miercurea Ciuc, şi a preferat unul lăturalnic, mai scurt, Dărmăneşti –Valea Uzului, în cea mai mare parte un drum forestier, greu. „Să ştiţi că de la plecare a fost cu ghinion, maşina era să se răstoarne când a întors, în sat, iar pe drum, şoferul a fost amendat pentru că eram prea mulţi în maşină şi nici nu era destinată pentru persoane”, spune Iacinta Pal Fărcaş, o supravieţuitoare a carnagiului. Era ora 19.00. Maşina se deplasa greu pe drumul forestier. Se făcuse linişte. Trebuiau să treacă peste un pod, din faţă venea o maşină mică, o Dacie roşie, unii spun că era de culoare neagră. Şoferul de pe Saviem, camionul în care se aflau muncitorii, încărcat la maxim, instabil, a ferit Dacia, care ar fi forţat intrarea pe pod, a tras dreapta, a trecut podul, însă remorca s-a agăţat de capul de pod, a alunecat pe marginea moale, a tras şi maşina după ea, care s-a răsturnat în râu, cu roţile în sus, iar remorca a venit peste ea. Fracţiuni de secundă. Pasagerii din partea stângă au fost aruncaţi în apă sau pe malul celălalt, alţii, din partea dreaptă şi din mijloc, au fost prinşi sub caroserie, sub obloane. Secundele se scurgeau. Linişte totală. Apoi valea s-a umplut de strigăte, vaiete, chemări, plânsete. Unii au murit imediat striviţi de obloane, alţii înecaţi, mulţi răniţi.

La înmormântare, satul-înconjurat de securişti în civil

Morţii au fost duşi la morga din Bacău, răniţii la spitalul din Moineşti. Parohul de Moineşti de pe vremea aceea, pr. Ioan Purcaru, care a mers la spital pentru a-i îngriji, îşi aminteşte: „Am intrat în salonul mare unde i-am spovedit şi i-am împărtăşit pe toţi... În salon erau bărbaţi şi femei în jurul vârstei de 50-60 ani, dar şi tineri între 13 şi 17 ani, cu feţele arse de soare, crăpate, palmele pline de bătături, privirea pierdută şi neîncrezătoare. În timp ce scriam lista cu numele lor, o fată cu mâinile în semn de implorare şi cu vocea tremurândă mi-a adresat această întrebare - strigăt de durere a unui copil inocent... Unde este mama mea? N-aţi auzit de cutare?... Unde este?... Am rămas pentru o clipă perplex, dar imediat am adăugat: O voi căuta... Nu mai era printre cei vii”.

Mulţi îşi amintesc şi astăzi cum în urmă cu 30 de ani de pe fiecare uliţă veneau oamenii cu sicriele. Au fost aşezate în semicerc în faţa bisericii. Oamenii plângeau şi se rugau. Mulţi îşi conduceau copii pe ultimul drum. Pe 25 august au fost înmormântaţi toţi, în aceeaşi zi, în acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea câte un sicriu. Erau aşezate în faţa bisericii, la rând, li s-a făcut slujbă la toţi, după care, cu maşinile, câte doi, trei, patru sau cinci în fiecare maşină, morţii au fost duşi la cimitir. Cortegiul funerar a pornit către cimitir, mii de oameni i-au condus spre locul de veci. Un fluviu de oameni, un fluviu de suferinţă. Coroane, flori, lacrimi, strigăte de durere. Totul s-a oprit în loc când clopotul de la vechea biserică din cimitir a bătut. Fiecare sicriu şi-a găsit locul, lângă rude, bunici, părinţi. 23 de gropi au cuprins trupurile copiilor, ale celor în vârstă, la aceeaşi oră, aşa cum le-a fost şi moartea. Afară au rămas doar crucile, cu un nume pe ele. Afară au rămas şi părinţii, fraţii, surorile, prietenii, pentru a-i plânge şi pentru a se ruga, în fiecare zi, în fiecare ceas. În ziua înmormântării, satul s-a umplut de miliţieni, de securişti, erau peste tot, întreaga operaţiune fiind supravegheată de pe un deal, de un zbir, de un secretar al partidului, de la judeţ. „Îmi amintesc înmormântarea de parcă a fost ieri: 23 de sicrie erau în semicerc, lângă biserică, iar lângă ele rudele. Pe drum spre biserică văzusem deja fluviul de procesiuni de pe toate uliţele. Au fost multe familii care au pierdut atunci pe cineva... Pentru mine a fost foarte greu să le spun oamenilor ceva în acele momente. Mi-a venit ideea să le vorbesc despre suferinţa mai mare a unui nevinovat, Isus”, a spus PS Petru Gherghel, care a oficiat înmormântarea acum 30 de ani.

Înnaintea înmormântării au adus în sat zahăr şi ulei

Cei patru ortodocşi decedaţi au fost înmormântaţi separat, la Orbeni. Satul Faraoani fusese împresurat cu securişti în civil, de teamă să nu izbucnească vreo revoltă. În zilele precedente înmormântării au adus în sat zahăr şi ulei.

Evident, în ziarele vremii nu s-a scris nimic. Erau notate accidentele din Occident, tinerii care mureau din cauza alcoolului sau drogurilor din SUA. La noi, era totul bine. Nu trebuia să transpară ideea că oamenii sufereau de foame şi, în căutarea de lucru, munceau până şi copiii. La comemorarea de acum zece ani, ca şi la comemorarea de anul acesta, printre participanţi a fost şi Augustin Bărbuţ, preot carmelit, supravieţuitor al accidentului. Avea 15 ani când s-a întâmplat tragedia. De la tragedie, în fiecare an, în biserica din sat se oficiază o slujbă de pomenire în memoria celor 23 de morţi în cumplitul accident. Florin CRĂCIUN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei