1karakul grij
1nechifor oi
1Oaie-rasa-Karakul
1oi gratar
1oi karakul ferma nechifor

Dimensiune font:

Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei

| 01-01-2016 10:25

Agricultura a dat, în nordul ţării, un nume greu la nivel naţional * este vorba despre karakul de Botoşani, una dintre vedetele zootehniei româneşti * rasa de oi este foarte apreciată de zeci de ani, pielicelele fiind preferate de Nicolae Ceauşescu pentru confecţionarea căciulilor sale * karakul este vedetă şi în bucătărie, mulţi preferând cotletele de miel la cuptor ori la grătar

 

În judeţul Botoşani carnea de oaie este considerată o delicatesă şi nu lipseşte de la nicio serbare populară, aniversare ori altă petrecere. Toate meniurile au musai şi o oaie la proţap, ori în ceaun. Carnea de karakul are o savoare deosebită, mergând cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi, cel mai bun fiind, evident, cel de Copălău, totul lângă o bucată de brânză sărată de karakul, pusă la păstrare încă din luna mai. La final se poate bea un rachiu de prună de Rădeni sau un vin local, o căpşunică tradiţională.

 

Citește și Puterea plantelor magice

Pentru karakul, perioada comunistă a fost una plină de avânt fiindcă domeniul cercetării, de orice fel, a fost finanţat din plin. Asta a dus ca la Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare de la Popăuţi să apară celebrii miei cu lână brumărie, neagră sau chiar roz care l-au impresionat şi pe Nicolae Ceauşescu. Odinioară, şefii PCR veneau la Botoşani ca să ia pielicelele cele mai arătoase pentru căciulile dictatorului şi ale celor din stafful său. Totul s-a schimbat la Revoluţia din 1989.

Decădere şi din nou creştere

Ionică Nechifor este unul dintre crescătorii de oi karakul din judeţul Botoşani care şi-a dat seama că un fermier mare lucru nu poate schimba, dar o asociaţie care să-i unească pe oieri poate deveni o forţă. La începutul anilor '2000 a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Moldoovis”, iar după ce a aderat la organizaţia naţională „Romovis”, a devenit şi secretarul general al structurii.

Nechifor a crescut cu rasa karakul şi a dezvoltat-o. El iubeşte oile sale atât de mult cât iubeşte Botoşaniul şi la fel de mult cât îşi iubeşte şi familia. Ştie totul despre karakul, iar de câţiva ani face şi cercetare pe această rasă. Declară cu mâhnire că situaţia nu mai este cea anterioară, dar viitorul promite să fie bun.În 1989-1990 aveam 400.000 de capete în judeţ, judeţul ocupa primele locuri la nivel de ţară, dar a venit un declin în 1995-1997, când am ajuns la 200.000 de capete. Apoi, de prin 2007-2008, când au început să fie şi sprijin financiar pentru crescătorii de animale, au început să crească efectivele. La ora actuală avem aproximativ 300.000 de oi în judeţul Botoşani, efectiv cu care ocupăm locurile VII sau VIII în ţară”, spune Ionică Nechifor. Rasa a reuşit să se dezvolte în multe zone, spre beneficiul oierilor. Spre exemplu, Timiş, care înainte era cu mult sub Botoşani, are acum un efectiv de 600.000 de oi. „Din fericire, ca nivel de performanţă suntem peste ceea ce eram la Revoluţie, ca şi valoare de ameliorare. Mă refer la calitatea pielicelelor care este mult peste ce era în 1989”, a adăugat botoşăneanul.

Aprecieri are şi Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, care este de părere că rasa de oi karakul şi Staţiunea de Cercetare Popăuţi sunt branduri ce trebuie păstrate şi promovate. „Pentru ca oaia karakul să fie la nivelul la care este acum au muncit zeci de cercetători, au depus un volum de muncă uriaş în câţiva zeci de ani. Pentru judeţ este important ca fermierii, crescătorii de oi karakul să aibă o situaţia materială bună pentru că tot judeţul are de câştigat”, a declarat Costică Macaleţi.

Export în ţările arabe

Preşedintele „Moldoovis” spune că fermierii care cresc oi karakul au o mare oportunitate în ultimii ani, respectiv exportul în ţările arabe.

Piaţa arabă are o cerere foarte mare de oi şi karakul va avea de câştigat. Ţările arabe doresc această rasă pentru că e apropiată de ceea ce au ei, are calităţi superioare din punct de vedere gustativ. Sunt rase de oi care au o producţie mult mai mare de carne faţă de karakul, dar carnea de la oile noastre este mai bună, mai gustoasă”, a dat asigurări Nechifor.

Laptele, cel mai mare conţinut de proteină şi grăsime

Producţia de lapte este o componentă extrem de importantă pentru proprietarii de stâne. Ionică Nechifor spune că dintre toate rasele autohtone de oi, karakul are cel mai mare conţinut de proteine şi grăsimi. Acest aspect, cumulat cu folosirea cheagului natural, duce la nişte produse lactate cu un gust unic. Laptele de oaie karakul ne oferă cel mai mare avantaj pentru că după rasa friză, care este originară din Germania, ca şi procent de grăsime şi proteină cel mai mare îl are rasa karakul. Noi avem avantaj faţă de rasele autohtone”, este convins şeful oierilor din Botoşani. Potrivit opiniei sale, nu doar crescătorii de karakul de Botoşani, ci toţi oierii din România ar trebui să profite de situaţia din statele dezvoltate din Vest şi de piaţa autohtonă. Este o cerere mare pe piaţa românească, dar şi pe cea din Vest. Noi, în Moldova, ne axăm 95% pe producţia de lapte, nu de carne şi putem produce nelimitate pentru că este o cerere foarte mare de produse din lapte de oaie. Europenii au trecut pe carne, în Vest, şi au abandonat producţia de lapte din lipsă de personal şi alte motive”, a mai spus Nechifor.

Cheagul natural este marele atu al lactatelor tradiţionale şi până acum niciun produs chimic nu a reuşit să-i atingă performanţele. Cel mai mare avantaj este dat de faptul că termenul de garanţie pentru brânza maturată este de trei ori mai mare faţă de oricare alt produs care are ingrediente artificiale de coagulare a laptelui. „Sacrificăm miei pentru pielicele, de aici avem cheag natural. Dacă am sacrifica mielul la 30 de zile nu mai putem vorbi că are cheag, deja are stomac. Am discutat cu toţi care au gustat caşul, brânza din lapte de la oile karakul şi le-au apreciat mai mult decât celelalte”, a completat Nechifor. Miei trebuie tăiaţi foarte repede, la maximum trei zile după fătare, altfel blana se depreciază.

Lâna, marea problemă

Laptele de oaie, pielicelele şi carnea oilor din rasa karakul sunt extrem de apreciate, însă lâna reprezintă marea problemă. Nimeni nu mai vrea acum lână, iar cei care o vor oferă preţuri pe care fermierii le consideră o adevărată bătaie de joc pentru că nu acoperă nici măcar manopera cu tunsul. Din aceste motive, fermierii preferă să o arunce, să-i dea foc sau să o ţină în depozite ani la rând. În cazuri foarte rare s-a mai folosit la îndiguiri, dar autorităţile locale par nepăsătoare, iar cele naţionale nu alocă niciun leu pentru a rezolva problema zonelor inundabile prin îndiguirea cu lână de oaie. Am rezolvat cu exporturile de carne către arabi, acum suntem axaţi pe lână, este o preocupare a noastră să găsim soluţii. Singura piedică este că nimeni nu vrea să investească în procesarea lânii pentru că sunt folosiţi anumite produşi chimici în spălare, curăţare”, a explicat botoşăneanul. Aici apar conflicte cu cei de la Mediu şi lucrurile se cam opresc. Se poartă însă discuţii pentru deschiderea de secţii mici de procesare a lânii ca să poată fi folosită ca izolator termic şi există promisiuni pentru colaborări în Germania sau Austria. „Când vom găsi rezolvarea va fi un venit în plus pentru fermieri şi munca lor nu va mai fi în zadar”, a zâmbit botoşăneanul.

Karakul poate relansa mediul rural

În judeţ, investiţiile noi nu sunt foarte multe, motiv pentru care exploatarea resurselor naturale ar fi o şansă, la fel ca şi karakul, despre care Ionică Nechifor crede că poate fi speranţa de prosperitate: „Categoric da! Spun asta pentru că eu cunosc potenţialul rasei, cerinţa de pe piaţă. Am putea excela din toate punctele de vedere, ca şi dezvoltare, modernizare, promovare, oricând putem sta în faţă la oricare alt produs”.

Rasa se pretează la multe hibridări compatibile şi cu berbeci din carne, specializaţi pe lapte, fără să fie periclitată rasa curată. „E o şansă pentru toţi botoşănenii. La Staţiunea de la Popăuţi lucrăm pe două linii şi avem primele rezultate, sunt extraordinare. Când vom avea concretizări aplicate le vom da şi fermierilor să le aplice pentru a îmbunătăţi producţiile şi calitatea produselor. Noi, crescătorii de oi, ştim să ne promovăm. Este un sector pe trend ascendent. Cred că ar trebui interes mai mare din partea autorităţilor pentru că este singurul sector unde putem garanta dezvoltarea şi prosperitatea celor care vor să crească această rasă”, a concluzionat Ionică Nechifor.

Karakulul românesc sau de Botoşani cum mai este numit e o rasă creată în perioada 1948-1988 la staţiunea Popăuţi din judeţul Botoşani prin încrucişarea dintre ţurcana neagră şi brumărie cu berbecuţi de karakul negru şi brumăriu aduşi din Germania şi URSS. După 40 de ani de experimente, în 1998 rasa a fost omologată şi a început să se extindă în rândul crescătorilor de oi din Moldova fiind răspândită în judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

Alina CALINIUC

 

Rasa karakul este foarte căutată având un randament bun la lapte, între 80 şi 90 de litri pe oaie, dar adevăratele calităţi sunt în materie de lână. Pielicelele de karakul sunt extrem de căutate, mai ales peste hotare.


 


 

Oaia karakul este o mare vedetă şi în bucătărie pentru că are frăgezime şi o savoare deosebite. Înainte de a fi băgate la cuptor, cotletele de miel se dau mai întâi în tigaie şi mai apoi în cuptor alături de un mix de chimen, şofran, piper, nucşoară şi puţin turmeric. La final, nelipsita brânză şi un vin roşu, alături de prieteni buni.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Marflor S.R.L. cu sediul în sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, CUI: 6133413, J 37/637/1994, numită conform Sentinței civile nr. 261/F/12.12.2017, pronunțată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 233/89/2009, vă invită să depuneţi ofertă pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. MARFLOR S.R.L., la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr 82, jud. Iași, până la data de 08.06.2018, ora 15.00. Deschiderea ofertelor se va face pe data de 11 iunie 2018. Plata se va efectua ulterior valorificării bunurilor din patrimoniul S.C. MARFLOR S.R.L. Solicităm ca oferta dvs. să conţină următoarele elemente obligatorii: preţ, termen de execuţie, modalităţi şi termene de plată, cu mentiunea ca plata serviciilor prestate se va putea efectua după valorificarea bunurilor ce trebuie evaluate. Solicităm, de asemenea, anexat ofertei dvs. şi certificatul de atestare din care reiese că sunteţi calificat şi atestat în vederea efectuării acestei lucrari. Menţionăm că oferta dvs. este necesară în vederea efectuării unei selecţii de oferte în scopul desemnării societăţii care va întocmi lucrarea de evaluare a bunurilor aflate în proprietatea societăţii debitoare. Relaţii suplimentare la tel꞉ 0232/243864, fax꞉ 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 21.05.2018, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 15 iunie 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1 – Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și Clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială "Țuțora”, Sos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 Clădire Depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 Clădire Birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3. Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 Clădire Hală Depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 Clădire Cabină Poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4. Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). – 3.872.000,00 lei – 1.300.000,00 lei Activ 3 – Teren intravilan, St. 6.954 mp și Clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (Zona industrială “Valea Sucevei”, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – Hală Atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – Centrală Termică, St. utilă 77 mp; Platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) – 2.158.000,00 lei – 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 14.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 15 iunie 2018, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 21.05.2018. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail secretariat@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545. Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...