Lecţii de viaţă în curtea „Omului cu câini” FOTO

default

Dimensiune font:

| 22-11-2015 11:00

Georgel Crețu este cunoscut în satul Hlincea, din comuna Ciurea ca fiind „omul cu câinii” * născut în 1950, bătrânul locuiește de 15 ani la marginea unei poienițe, într-o colibă improvizată, fără apă sau curent electric * în fiecare zi merge pe jos 20 de kilometri până în Iași ca să caute hrană printre gunoaie, dar nu pentru el, ci pentru câinii de care are grijă * asta a fost destinul unui respectat inginer constructor, până când mariajul lui a luat o întorsătură dramatică * a fost descoperit umblând pe străzi de un ieșean cu suflet mare, care, împreună cu o clasă de elevi, au mers la sfârșitul acestei săptămâni la coliba în care locuiește, pentru a-i întinde o mână de ajutor


De 15 ani locuiește la marginea satului Hlincea, comuna Ciurea, într-o colibă șubredă. Este cunoscut mai degrabă ca fiind „Omul cu câinii”, dar numele lui adevărat este Georgel Crețu. În vremurile bune era inginer constructor, avea familie și copii. A ajuns acum să trăiască din gunoaie, și mănâncă doar ce rămâne în urma câinilor pe care îi îngrijește. Merge zeci de kilometri în fiecare zi până la tomberoanele din marginea Iașului, de unde aprovizionează hrana pentru căței. Nu are nici apă și nici curent electric. Stă la lumina lumânării și numai el știe ce suferințe a îndurat de-a lungul iernilor friguroase. În urma divorțului, soția l-a alungat din casă, iar de atunci, trăiește zi de zi în sărăcie lucie. Acum este singur și povestește cu mâhnire că nu a mai primit nicio veste de la copiii lui. De la stat nu are niciun venit și s-a săturat să fie ignorat de fiecare dată când bate la ușile funcționarilor grași din primărie. În fiecare zi, de dimineață, își pune sacul în spate și pleacă la drum spre ghenele de gunoi din oraș, de unde se întoarce seara. A doua zi o ia de la capăt. Chiar dacă este izolat de lume și vorbește doar cu cei 20 de câini pe care îi îngrijește, Georgel Crețu este de o politețe ieșită din comun, iar poveștile lui sunt cursive și captivante. „De 15 ani stau aici. E pământul unui fost prieten, care a murit. Dacă cineva vine și cumpără pământul ăsta, sunt terminat. Eu m-am născut în Ciurea, iar studiile le-am făcut la Institutul de Politehnică aici la Iași. Mai târziu m-am mutat să lucrez în mină, la Maramureș. Acolo am primit un apartament, apoi m-am mutat la casă, chiar după căsătorie. Lucrurile nu au mers bine și s-a ajuns la divorț. De atunci m-am mutat înapoi în Ciurea”, povestește bătrânul. Acum locuiește într-o cămăruță de câțiva metri pătrați și când poate, mai citește din căteva cărți vechi la lumina lumânării.

A lăsat serviciul pentru a avea grijă de câini

După ce s-a mutat înapoi în Ciurea, Georgel Crețu a lucrat pe la diverse firme private, vreme în care a început să aibă grijă de câțiva câini care și-au făcut apariția pe lângă coliba lui. Bătrânul povestește că, zilnic, cățeii îl însoțeau pe drumul către muncă. Pentru el, aceste animale sunt o pasiune mai presus de grija proprie, și, spre deosebire de cei care i-au întors spatele în viață, aceste suflete i-au rămas mereu loiale. Copiii sunt plecați și au uitat să mai dea un semn. Prieteni nu prea are, dar mai merge din când în când la un vecin, care îi mai dă câte o bucată de mămăligă și ciorbă caldă. „După divorț m-am mutat înapoi în Ciurea. Nu aveam unde să locuiesc, așa că mi-am făcut colibă într-o râpă, aproape de locul în care stau acum. Nu aveam decât ciolofane pentru acoperiș iar în timpul iernilor se puneau straturi de zăpadă peste mine. Îmi amintesc că aveam niște căței care mergeau după mine la serviciu. După un timp, s-au înmulțit, aveam nevoie de mai mult timp pentru grija lor. Am lăsat munca, trebuia să am grijă de ei. Acum, în fiecare zi, iau după mine căruciorul ori un sac mai mare și îl trag după mine așa cum pot să caut prin gunoaie. Merg în fiecare zi 20 de kilometri până în oraș. Nu car mâncarea pentru mine, ci pentru acești câini. Când îmi e prea foame și nu mai rezist, mai iau din mâncarea loc, nu am ce face”, spune bătrânelul. Georgel Crețu are în preajma casei în jur de 20 de câini, fiecare cu numele lui. Îi iubește pe toți în egală măsură iar acum lucrează la seră pe care vrea să o facă adăpost de iarnă pentru căței.

Nu are niciun ajutor de la stat

Cum la omul sărac nici boii nu trag, Georgel Crețu a avut o mare pierdere în urmă cu câțiva ani. A uitat o lumânare aprinsă într-o anexă improvizată iar incendiul i-a ars actele și ultimele bunuri pe care le mai avea. Oftează și acum la pierderea lui. Nu mai are nici buletin, nici certificat de naștere, și nici nu este proprietar pe terenul pe care locuiește. Totuși, nimeni nu a venit în 15 ani să-l întrebe ceva, iar oamenii din sat îl mai ajută cu ce pot. De la stat, nu are niciun ajutor. Numai că, bătrânul locuiește pe raza comunei Bârnova, și doar aici se poate înscrie pentru un program de ajutor social. Pe această cale, s-a luat legătura și cu primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, dar și primarul comunei Bârnova, Gheorghe Cazacu, în vederea includerii lui Georgel Crețu într-un program de ajutoare financiare.„Nu am niciun venit. Peste tot pe unde am fost pe la primării am tot fost amânat. Mi-au spus să vin mâine, a doua zi să vin poimâine și tot așa. Până nu am mai putut și nu m-am mai dus. Bani nu am, doar mâncare pe care o iau de la gunoi. Lumea mai lasă câte o jumătate de salam, ori de pâine. Sunt zile bune și zile rele”, mai povestește bătrânul.

Iarna stă într-o cușcă din nailon

Pentru iarna care vine, Georgel Crețu și-a pregătit câteva lemne din poienița în care stă, dar nu se poate bucura de căldură. Are o sobă mică primită din donații dar aproape că nu încălzește. A avut-o și iarna trecută, dar nu i-a fost de mare folos. A preferat să stea într-o anexă ridicată din câteva crengi și o folie de nailon. Așa se trăiește la câțiva kilometri de un oraș cu pretenții de capitală europeană. „Am soba asta mică dar dacă fac focul în ea, în două ore camera se răcește. Consuma prea mult pentru nimic. Așa că, iarna trecută m-am mutat în coliba asta de nailon și mă înveleam cu pături. Dacă afară erau -30 de grade, înăuntru erau -1 grad, și îmi era bine. Așa am trecut peste iarnă”, își amintește bătrânul. În jurul casei, dacă o putem numi așa, stau zeci de cuști pe care le-a făcut cu mâna lui pentru căței. A pus viața lor înaintea lui. Mai are o anexă pe jumătate construită, la care se chinuie de ani buni să o termine. Nu are materiale, dar cum primește câte ceva din donații, mai bate câte o scândură în ea. Acolo, spune bătrânul, vrea să își facă o bucătărie, pentru că nu are unde găti și mânca. „Oamenii se mai opresc din drum și mă mai ajută. Orice ban am, nu mă duc să-l beau. Îmi cumpăr materiale, atât cât pot. Merg în bazar, iau ce am nevoie și mai cârpesc în jurul casei. Nu prea mă descurc, pentru că nu am scule”, spune bătrânul.

Elevii care au predat lecția de omenie

Povestea acestui om a sensibilizat zeci de ieșeni în ultimele zile, iar unul din cele mai frumoase gesturi la care a asistat opinia ieșeană a fost al clasei 12E de la Colegiul Economic Administrativ Iași. Acest grup de tineri a predat ieri, 20 noiembrie, o lecție de omenie ce le depășește vârsta. Coordonați de ieșeanul Petrișor Filip, aceștia s-au organizat și mobilizat prin intermediul site-urilor de socializare și au mers, la sfârșitul acestei săptămâni, acasă la „omul cu câinii”. Încă de la începutul acestei săptămâni, Petrișor Filip a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru acest caz, iar ieșenii i-au dat curs fără să stea prea mult pe gânduri. Cu acești bani, s-au putut cumpăra unelte și materiale de curățenie pentru casa bătrânului. Astfel, elevii de la Colegiul Economic Administrativ Iași, s-au deplasat ieri, cu sprijinul unei firme private, și au început lucrările de amenajare în curtea și căsuța omului, iar asta nu a fost tot.

Tinerii au cumpărat, cu banii din donații, alimente pentru bătrân și saci cu hrană pentru câini. Petrișor Filip, promotorul campaniei, lucrează la o bancă din Iași, iar clasa de la Colegiul Economic Administrativ Iași trebuia să aibă practică la sediul instituției bancare. În schimb, tinerii au lăsat hârtiile și număratul banilor pentru o zi, și au pus umărul, cu adevărat, la clădirea unei societăți mai bune. „Astăzi (nr – ieri), copiii trebuiau să aibă practică la mine. Am vorbit cu profesorii, le-am explicat ce doresc să fac și am primit acordul lor fără probleme. Am primit semnale chiar și din străinătate, de la oameni care vor să ajute. Fiecare a contribuit cu ce a putut, doar prin site-urile de socializare. Nu s-au strâns sume mari, dar pentru fiecare bănuț am dovedit ce s-a cumpărat. Încă de dimineață lucrăm la curățenie, în casă dar și în curte. Acum este important să vedem exact ce ne trebuie. După ce vom reuși să cumpărăm materialele de care avem nevoie, ne vom întoarce aici și zilele următoare. Ce fac acești elevi este o lecție pentru toată lumea”, a spus Petrișor Filip (FOTO JOS). Într-o singură zi, elevii voluntari au făcut miracole pentru „omului cu câini”. Este genul de miracole de care Iașul are nevoie, pentru că are oameni capabili să le facă.

Astăzi nu am mâncat nimic”

Alimentele cumpărate prin campania de donații vor ajunge pentru câteva zile. Învățat cu gustul alterat, Georgel Crețu nu s-a atins ieri de mâncarea proaspătă. Nu pentru că era sătul, dar bucuria de a-i vedea pe acești tineri care i-au întins o mână de ajutor a fost îndeajuns. „Astăzi nu am mâncat nimic. Nu îmi este foame. Mă simt sătul doar pentru că îi văd pe acești copiii cum mă ajută. Este mai mult decat aș putea cere”, spune bătrânul. Omul admite că și-ar face o grădină pentru legume, dar nu are unelte de săpat. Spune că sănătatea este cel mai mare dar pe care l-a primit de la viață. Este singur de atâția ani dar nu s-a îmbolnăvit niciodată.

Cu toate că stă izolat, politețea de care a dat dovadă la despărțirea de către tineri și redactorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, întrece orice limită de prejudecată. A fost o lecție cu porție dublă, învățată din drama acestui om, și de partea cealaltă, din spiritul civic al tinerilor care clădesc viitorul societății în care trăim. 

 

 

Vezi si Povestea ieşenilor care au deschis o grădiniţă în deşert FOTO

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei