Locul în care viaţa renaşte din lacrimi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 24-01-2016 15:35

Secţia de Îngrijiri Paliative de la IRO adăposteşte, anual, mii de oameni care poartă pe umeri boli incurabile, care nu mai răspund la tratament * aceştia găsesc aici o echipă formată din medici, asistente, psiholog, preot nutriţionist sau kinetoterapeut, care îi ajută ca viaţa în ultimele clipe să fie una liniştită şi fără dureri * în acest loc, atât personalul medical, cât şi pacienţii, învaţă că fericirea stă în lucrurile simple ale vieţii

Dintre miile de oameni care ajung anual să fie internaţi în Secţia de Îngrijiri Paliative de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, puţini se apucă să le mulţumească medicilor sau echipei care le-a mângâiat rănile şi le-a mai înmuiat din dureri.

Echipa de la IRO este conştientă de acest lucru şi încearcă, zi de zi, să trăiască alături de aceşti pacienţi fiecare clipă, ca şi cum ar fi o viaţă întreagă. În cadrul secţiei nu există doar medici şi asistente, ci o întreagă echipă care se îngrijeşte ca bolnavii incurabili să simtă cât mai puţin cum îi macină evoluţia bolii. Pe lângă medici şi asistente, din echipă fac parte preot, psiholog, asistent social, dar şi nutriţionist sau kinetoterapeut, care se asigură ca îngrijirea acestora să fie una completă atât fizică, cât şi emoţională, socială şi spirituală.

De 25 de ani salvează vieţilor unor necunoscuţi

Deşi există ideea preconcepută că aici ajung doar bolnavii de cancer în stadiu terminal, îngrijirea paliativă este şi pentru bolile non-oncologice, cum ar fi cele degenerative neurologice, fibroză pulmonară sau cei cu HIV/SIDA, în general, pentru pacienţi care nu mai beneficiază de tratament activ de vindecare, fiind diagnosticaţi cu boli incurabile. „Orice om care ajunge la noi trebuie privit dincolo de un trup bolnav, ca un om care are suflet, trăiri şi spirit. Aici abordăm pacientul prin mai multe paliere, fizic, emoţional, social sau spiritual”, povesteşte asist. univ. dr. Vladimir Poroch, coordonatorul Secţiei de Îngrijiri Paliative de la IRO, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative (ANIP). Tratamentul este unul adaptat fiecărui caz în parte, începând de la administrarea dozelor, până la abordarea psiho-emoţională, medicii susţinând că este un exemplu de medicină personalizată, în care fiecare decizie se ia căutând echilibrul, punând în balanţă necesităţile şi riscurile.

Secţia se este amenajată la etajele IV şi V şi are doar 20 de paturi mai mereu ocupate, existând liste de aşteptare făcute în funcţie de gravitatea cazurilor. Atunci când se eliberează un loc, cei înscrişi pe listă sunt chemaţi să îl ocupe, însă, de multe ori, pacientul nu mai apucă să facă acest lucru, întrucât se stinge din viaţă. Iar uneori timpul de aşteptare este unul foarte scurt, de la câteva zile la maximum două săptămâni. „Locurile sunt insuficiente pentru nevoia care există, nu stăm niciodată cu paturi libere. Aveam la un moment dat 70 de oameni pe liste, iar când am început să sunăm, jumătate dintre ei erau decedaţi”, arată asist. univ. dr. Vladimir Poroch. Reinternările sunt şi mai puţine, pentru că nu toţi ajung şi a doua oară să intre pe uşile IRO.

Curaj…
În ochii celor care lucrează în cadrul secţiei se întrepătrund când lacrimi, când emoţii, când tristeţe. Pentru că aici se întâlnesc, zi de zi, cu oameni care îşi trăiesc ultimele zile, săptămâni sau luni de viaţă. Unul dintre cazurile care încă le mai stârneşte emoţii este cel al unui băiat de 18 ani, diagnosticat încă de la 13 ani cu osteosarcom (tumoră malignă a osului), cu metastaze generalizate, conştient în fiecare moment de evoluţia bolii şi care s-a stins din viaţă în luna decembrie, la doar o săptămână de la externare. „Ştia foarte multe despre boala lui, insista să i se spună, iar noi la început omiteam, însă lua foile şi căuta pe Internet până a înţelege gravitatea afecţiunii. Din cauza faptului că de la 13 ani stătea mai mult prin spitale, a mers foarte puţin la şcoală. Însă, a interacţionat foarte mult cu studenţii de aici, voia chiar să scrie o carte despre cancer, însă nu a mai apucat. Însă, a dictat unei studente câteva pagini, care au rămas şi acum scrise. Dacă le citiţi, o să plângeţi”, explică asist. univ. dr. Vladimir Poroch.

Băiatul a ajuns la IRO după ce a împlinit 18 ani, fiind transferat de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde şi-a trăit copilăria şi adolescenţa şi unde şi-a cunoscut şi primele prietene. Şi acestea au decedat, una de leucemie şi cealaltă de cancer. „La el era frapantă forţa de a accepta ideea că va muri. El ne încuraja pe noi, în loc să fie invers. Îşi încuraja familia, mama, care era alături de el în fiecare clipă”, îşi aminteşte asistenta şefă Liliana Crucianu.

Însă, nu toţi reuşesc să facă faţă bolii în aceeaşi manieră. De aceea, este nevoie de prezenţa unui psiholog, care să echilibreze atât membrii familiei, cât şi pacientul. „Trebuie explicat că îngrijirile paliative nu amână boala şi nici nu o vindecă, ci doar ajută ca acceptarea ideii de moarte să devină un lucru natural, că minuni nu se pot face. Însă nu toţi pacienţii au nevoie de suport, există cazuri care îşi găsesc propriile resurse de adaptare la situaţii, pentru că toată viaţa au fost nişte luptători şi au luat obstacolele vieţii ca atare. Mai dificil este însă atunci când, dincolo de pacienţii care au nevoie de consiliere mai sunt şi aparţinători care nu înţeleg că lucrurile nu merg tocmai bine. Pun presiune pe pacient, spun că nu se mobilizează şi astfel se ajunge la rupturi”, a explicat Roxana Postolică, psiholog în cadrul IRO Iaşi.

… şi resemnare
Cei care stau lângă patul bolnavilor zi de zi spun că, în universul lor, lucrurile se desfăşoară cu o altă viteză. Cele mai mari bucurii ale lor se rezumă la a putea merge sau la a mai deschide ochii pentru încă o zi, împreună cu cei din familia lor. Aşa s-a întâmplat în cazul unei doamne de 40 de ani, diagnosticată cu cancer ovarian şi care, conform medicilor, a luptat până în ultimul moment. „Pacienţii de la paliaţie au alte aspiraţii, noi poate ne dorim case, maşini, însă pentru ea, cel mai important era să facă doar câţiva paşi. Îmi amintesc cum, într-o dimineaţă, stăteam în camera de gardă şi am văzut-o venind ajutată de fata ei de 18 ani, cu zâmbetul pe buze şi mi-a zis Doamna Lili, uitaţi că merg, mulţumesc lui Dumnezeu. Nu putem să nu rămânem impresionaţi în astfel de situaţii”, subliniază asistenta Liliana Crucianu. Cele mai triste şi mai impresionante cazuri sunt ale tinerilor care se luptă cu boala şi care, mai apoi, ajung să realizeze că nu vor supravieţui şi fac tot posibilul ca viaţa lor să se desfăşoare măcar parţial în mod normal. La fel a fost şi cazul unei fete de 24 de ani, care a vrut să se căsătorească înainte de a muri. „Îmi amintesc şi acum că era în biserică, în cărucior cu rotile, îmbrăcată în rochie de mireasă”, povesteşte, vizibil emoţionată, asistenta.

De ce aşteptăm patru ore pentru o ambulanţă?

Definirea ca oameni
Echipa care îşi rupe din timpul zilnic pentru a le fi alături de cei care îşi trăiesc ultimele clipe găseşte în bolnavii din paturile de spital modele de viaţă, inspirate de curajul sau de propria experienţă. Mai mult, susţin că privesc munca de zi cu zi cu o oarecare normalitate. „Nu e normal să vedem atâta suferinţă, însă, cumva, a intrat într-o normalitate. Din 2012, de când s-a deschis IRO, niciunul dintre noi nu a plecat la altă secţie şi cred că asta rezumă cel mai bine activitatea noastră”, subliniază asistenta Liliana Crucianu.

Dincolo de normalitate, medicii extrag fericirea din micile fericiri ale pacienţilor, din experienţa lor de viaţă sau din simplitatea gesturilor pe care aceştia le fac. „Mă întreabă multă lume ce găsesc frumos în această secţie, unde mor oameni. Însă, le spun mereu că în îngrijirea paliativă nu este vorba despre moarte, ci despre viaţă, chiar dacă despre ultima parte a vieţii. Mă simt în fiecare zi un om câştigat, din punct de vedere al definirii mele ca om, al desăvârşirii mele pe plan spiritual şi emoţional. Faptul că am în fiecare zi contact cu pacienţi care au o experienţă de viaţă şi care realizează cât de importantă este viaţa, care au diverse regrete referitor la ce au reuşit sau nu să facă, te determină să reconsideri viaţa şi să o vezi altfel. Să vezi că fericirea poate consta în lucruri simple, că nu trebuie să fii încrâncenat pentru lucruri trecătoare, să acorzi mai multă importanţă spiritului, sufletului, relaţiilor cu alte persoane, împăcării cu sine şi cu ceilalţi”, subliniază dr. Vladimir Poroch.
Iar cei care se confruntă cu aceste imagini zi de zi nu sunt oameni oarecare. Sunt persoane cu o anumită structură sufletească, care reuşesc să-şi menţină un echilibru interior, dar şi tăria de caracter. Oameni care ştiu că, dincolo de corpul deformat de boală există mereu un suflet care încearcă să rămână frumos. Mădălina OLARIU

Drumul florilor din Ţara Haţegului FOTO

* * *
150.000

Este numărul de pacienţi din România care au nevoie de îngrijiri paliative

* * *
Doar 8%
este gradul de acoperire la nivel naţional

* * *
50%
dintre pacienţii internaţi mor pe paturile de spital

* * *
„În îngrijirea paliativă nu este vorba despre moarte, ci despre viaţă”
- asist. univ. dr. Vladimir Poroch, coordonatorul Secţiei de Îngrijiri Paliative din cadrul IRO Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei