Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea

default

Dimensiune font:

| 21-10-2017 05:45

În România se nasc 21 de copii pe oră. O cifră care promite viitor. Însă, aşezată în ecuaţiile administratorilor de ţară, cifra nu ajută, de vreme ce populaţia României scade cu mai bine de 5.000 de persoane pe lună. Aritmetica pare leneşă, însă obligă statisticienii să ceară câteva sute de naşteri zilnice pentru a atinge pragul înlocuirii generaţiilor, dărâmat cu aproape trei decenii în urmă. Practic, cu sau fără cifre, mergem cu toată viteza către o eră glaciară în demografie. De fapt, am intrat în iarna aceasta a natalităţii în anul 1990, când numărul nou-născuţilor s-a redus la jumătate faţă de anul anterior! Iar lucrurile s-au poticnit definitiv un an mai târziu, în 1991, când procentul nou-născuţilor din ţară s-a prăbuşit cu 70 la sută faţă de anul 1989. O catastrofă, ce să mai vorbim...! Însă, în tunelul acesta întunecat al natalităţii s-a aprins, de curând, o luminiţă. La Lungani, în judeţul Iaşi.

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu
Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi întreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale comunei, Barbu Ştefănescu Delavrancea a scris, la începutul veacului trecut şi la umbra unui salcâm pe care timpul nu l-a răpus, Trilogia Moldovei – Apus de soare, Viforul şi Luceafărul. Şi tot la Goeşti a locuit, a creat şi a murit vestitul cronicar Grigore Ureche. Ca să nu mai spun că şi lui Sadoveanu îi plăceau pădurile de pe aici, pe care le cutreiera, zile în şir, în căutarea vânatului. Dar despre lucrurile acestea nu se mai învaţă astăzi prin şcoli...
Lungani, Goeşti, Zmeu, Crucea încheagă o comună care iese, an de an, din tiparele satului modern, promis cu icoane şi trâmbiţe la fiecare patru ani de organizatorii caravanelor electorale. De modernitate, însă, nimic. Praf şi noroaie, doar, alcătuind, alături de o mare de câmpuri arse, dar plăcute privirii, comuna cea mai săracă din judeţ, din regiune, din ţară şi, spune primarul Gheorghe Pricopie, din întreaga Uniune Europeană. Nici n-ai cum să-l contrazici, de vreme ce sărăcia pare că ţi se agaţă până şi de roţile maşinii dacă reuşeşti să rezişti pe acolo mai mult de o pereche de ore. Şi mai e ceva... rromii. Mulţi şi peste tot. Rromi care au dat de pământ cu toată şleahta de specialişti în natalitate care prevesteau dispariţia aşezărilor din zonă în următoarele decenii. Ce eroare!
Lungani are, conform datelor oficiale, ceva mai bine de şase mii de suflete. Datele, însă, nu prea bat cu realitatea din teren, căci lungănenii, spun oficialităţile locale, sunt cu vreo mie mai mulţi decât în urmă cu cinci ani! Oamenii spun că rromii au devenit majoritari în comuna ai cărei locuitori sunt, în proporţie de 40 la sută, minori. O izbândă ieşită din tiparele impuse de unele instituţii ale statului care nu reuşesc nici măcar acum să adune corect cifrele şi să le aşeze în statistici reale.


Populaţia României a început 2017 cu un declin demografic accentuat, pierzând, doar în ianuarie, 13.704 locuitori, echivalentul a patru comune medii din ţară, în special ca urmare a unui puseu al mortalităţi, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de ianuarie 2016, sporul natural negativ a crescut cu 77%!

E nevoie urgentă de câteva grădiniţe şi şcoli noi
Deşi le poţi număra pe degetele unei singure mâini, localităţile unde natalitatea ia la refec statisticile oficiale par a fi blestemate să trăiască o involuţie socio-economică dramatică. Este şi cazul comunei Lungani. Aici, două dintre cele patru sate componente ale comunei – Zmeu şi Crucea, au luat-o înaintea specialiştilor care prevesteau cataclismul, cu scăderi dramatice ale ratei natalităţii, lăsând în încurcătură până şi instituţiile statului, nepregătite pentru acest boom. Iar aceste instituţii, în loc să-şi suflece mânecile şi să se apuce de treabă, încă mai caută un drum educaţiei, uitând că, de fapt, educaţia este drumul. Dar educaţia nu începe acolo unde, mânjite cu miere, degetele ideologiei se sprijină, leneş, pe buzele uscate ale majorităţii. Nu. Acolo nu apar decât, arareori, statistici alarmante şi mai mereu strategii nefinanţate.
Majoritatea covârşitoare a celor care se târăsc prin acest secol al sărăciei controlate în laboratoare o reprezintă, la Zmeu şi Crucea, copiii. Iar dintre aceştia, o altă felie majoritară o reprezintă nou-născuţii. Sute de copii vin pe lume, an de an, în aceste două sate. Doar anul aceasta, la Crucea s-au născut vreo sută de copii, pentru că toate femeile fertile din sat au rămas însărcinate. În acelaşi timp! La fel şi la Zmeu. Şi nu-i întâmplare, pentru că asta se petrece mai mereu. Pare de cartea recordurilor, dar nu e. E mai degrabă de cartea neinventată a unei suferinţe nemăsurate, nemărturisite… O dramă. Imaginaţi-vă că, peste câţiva ani va fi nevoie acolo nu de una sau două, ci de trei sau patru grădiniţe noi. Apoi de alte şcoli, întrucât cele de acum, uzate moral în caietul slinos al inventarierilor contabile, vor trimite la casat, ca neîncăpătoare, câteva sute de idealuri în fiecare an.

40 la sută dintre lungăneni sunt minori!

Sute de copii nu rămas în afara circuitului educaţional
Când sunt întrebaţi despre subiect, pulsul şi pupilele primarului şi viceprimarului se măresc instantaneu. Recunosc şi ei că nu mai au idei de pus, ca haine, peste această temă. „Abia ce am terminat o grădiniţă la Crucea şi suntem în lucru cu alta, la Zmeu. De vreo doi ani am ridicat, la Crucea, un centru de zi nou, un aşezământ pentru copiii săraci. Anul trecut am făcut altul, la Zmeu, pentru 80 de copii. Să stea acolo, după cursuri, să mănânce ceva cald şi să înveţe. Acum ne-ar mai trebui vreo trei grădiniţe şi câteva şcoli, dar nu ştiu cum vom face, pentru că nimeni nu vrea să audă despre investiţiile în aşa ceva”, mărturiseşte viceprimarul Ioan Corobuţă.
Oare chiar ne pasă? Întrebaţi-vă şi mâine şi lăsaţi-mi un răspuns! Deşi, vă asigur, e greu de imaginat măcar o asemenea situaţie. Însă lucrurile sunt reale. Ca şi problemele oamenilor din Crucea şi Zmeu, botezaţi, conform uzanţelor birocratice moderne, cu numele de rromi.
În Crucea sunt înscrişi în şcoli şi grădiniţe vreo 500 de copii. Cam la fel şi la Zmeu. Totuşi, câteva sute de copii din cele două sate nu au intrat, în acest an, din pricina lipsei de spaţiu, în circuitul educaţional. Şi oricât de mult şi-ar dori părinţii, dascălii, biserica, autorităţile sau europenii de pretutindeni ca lucrurile să se schimbe, nimic nu se urneşte din loc. Aceasta rămâne o certitudine. Câtorva sute de familii din Lungani noul an şcolar le va diminua şi bugetul, deoarece nu vor putea încasa cecul pentru rechizite şcolare, statul nefiind pregătit cu sălile de clasă necesare.

 

O treime dintre lungăneni trăiesc din ajutoare sociale, iar statul pune la bătaie, pentru aceste plăţi, 200.000 de lei lunar. Din suma aceasta se puteau face, anual, câte două sau trei grădiniţe nou-nouţe în comună.

Treimea care ne reprezintă
O treime dintre lungăneni trăiesc din ajutoarele sociale, iar statul pune la bătaie, pentru aceste plăţi, 200.000 de lei lunar. Din suma aceasta se puteau face, anual, câte două sau trei grădiniţe nou-nouţe în comună. Dar n-a fost să fie, pentru că zarul politic a ieşit altfel. E o chestiune nouă, care ţine de o sociologie nouă, a unei clase politice noi, care nu ne prezintă ceva nou. Sună strâmb şi aşa şi este. E însă doar un joc de cuvinte, în ton cu joaca politicienilor.
Din punct de vedere social, soluţiile creionate în ultimele decenii au fost, la Lungani, doar de catalog ideologic, ajungând a fi mai catastrofale decât problemele în sine. Un fel de armă încărcată lăsată la îndemâna oricui şi-ar dori-o la brâu. O indiferenţă colectivă care face din astfel de sate simple cutii ale miei. Noţiuni ca natalitate, goluri demografice, nupţialitate, indice sintetic al fecundităţii, natalitate standardizată, indice de înlocuire a generaţiilor au, pe lângă coloratura fonetică rece, ceva inuman.
Astăzi, nici măcar cei mai sceptici specialişti într-ale natalităţii nu cred că următorul veac va găsi răgaz pentru un gol demografic masiv în această părticică a lumii. Lesne de înţeles, nici geriatria sau gerontologia nu vor fi, pe aici, ştiinţe ale viitorului. Sau poate că da! Aritmetica pare ea leneşă, însă obligă statisticienii să ceară câteva sute de naşteri zilnice pentru a atinge pragul înlocuirii generaţiilor, dărâmat cu aproape trei decenii în urmă.
La Lungani este necesar un efort minim pentru ca sămânţa educaţiei - de conştiinţă, pentru început, să poată încolţi, iar mai apoi să crească, lacomă precum norocul.

Doar anul aceasta, la Crucea s-au născut vreo sută de copii, pentru că toate femeile fertile din sat au rămas însărcinate. În acelaşi timp!

Sorocul autorităţilor
Te uiţi la copiii aceştia alergând mereu, desculţi şi zâmbitori, pe uliţele înguste şi prăfuite ale unor sate lepădate de istorie şi nu poţi şti cine este mai fericit: noi, cei care privim, sau ei, care ne privesc. Şi parcă nici asta nu mai are importanţă, atâta vreme cât, odată cu folosirea raţională a libertăţilor fundamentale, cot la cot cu copiii din Crucea sau Zmeu aleargă, şi ea zâmbitoare, utopia. O utopie care, ţintuită în orizont, n-ar ajuta, după spusele unui gânditor contemporan, decât pentru a avansa. Cu sau fără şcoli, cu sau fără şcoală.
Aş fi vrut să-l întreb câte ceva despre toate acestea pe primul ministru, Mihai Tudose, sau măcar pe Liviu Dragnea, preşedintele partidului care a promis o şansă la viaţă demnă fiecărui suflet din ţara aceasta încălecată de nenoroc. Dar n-am făcut-o, gândind că n-are sens, atâta vreme cât unul este prea ocupat cu ieşitul din corzi, iar celălalt cu trasul, cu strunitul corzilor slăbite de ispitele guvernării. Nici pe liderii politici din teritoriu n-am îndrăznit să-i deranjez, ştiind că lucrează la numărarea stâlpilor, la asfaltările de vară... Cum? A venit deja iarna? Poate vor afla şi domniile lor acum! Şi vor găsi o soluţie pentru criza pe care a provocat-o natalitatea, conceptul acela la care dânşii au căutat şi chiar identificat soluţii în atâtea şi atâtea campanii electorale. Astăzi le-a venit, vedeţi bine, sorocul!
Dan M.BREZULEANU

Experţii se aşteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare. Astfel, populaţia României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, potrivit unui recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei