Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO

default

Dimensiune font:

| 03-09-2017 15:00

Unul dintre cei care a reuşit să ducă, de trei generaţii, tradiţia familiei sale în acest domeniu este maestrul fotograf Romeo Mărăndici, considerat de critici printre cei mai apreciaţi artişti în breasla profesioniştilor din România.„Foto Mărăndici” a devenit un brand recunoscut chiar şi în străinătate 

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un Stradivarius nu poate răscoli sufletul decât în mâna unui artist. Asta se întâmplă şi cu fotografia. Sau, mai precis, cu arta fotografică. Pentru că fotografiile poartă întotdeauna amprenta fotografului care le realizează. Dacă vrei să cunoşti sufletul unui fotograf, priveşte-i fotografiile. Unul dintre cei care a reuşit să ducă, de trei generaţii, tradiţia familiei sale în acest domeniu este maestrul fotograf Romeo Mărăndici din Bacău, considerat de critici printre cei mai apreciaţi artişti în breasla profesioniştilor din România. Cu siguranţă, la botez maestrul Romeo nu a avut de ales şi a pus mâna fără să clipească pe aparatul de fotografiat. Asta pentru toţi din familie au deprins această meserie şi au transmis-o din generaţie în generaţie. Acum, „Foto Mărăndici” a devenit un brand recunoscut chiar şi în străinătate în lumea fotografiei.
Familia cu rădăcini în Basarabia
„Totul a început în vechiul Regat (România Mare) în perioada interbelică. Elisabeta Mărăndici, bunica mea, a fost cu iniţiativa, contabilitatea şi relaţiile cu clienţii, bunicul Nicanor a fost investitorul, Serghie, tatăl meu, a devenit un mare fotograf portretician şi primul care a introdus fotografia sepia în fotografiile amatorilor. «Microbul» a fost repede luat şi de Larisa, mama mea, care a devenit laborantă de nădejde chiar de la 19 ani. Şi pentru că «ce se naşte din pisica, şoareci mănâncă», pot spune că m-am născut cu aparatul în fotografii. Lili, soţia mea, s-a implicat puternic în arta fotografică, la fel ca şi copilul nostru care în vacanţe avea un mic profit din activitate. Ioana-Ştefania, acum absolventă ca şefă de promoţie a Colegiului Naţional „Ferdinand I”, lucrează de câţiva ani alături de noi şi învaţă tehnică, artă, dar şi marketingul din relaţiile cu clienţii. A înţeles încă din primii ani să facă diferenţa între felul de a munci, cheltui şi economisi”, spune fotograful. De fapt, Ioana-Ştefania, mezina familiei, a preluat ceva din energia străbunicii Elisabeta, care a pus bazele afacerii în perioada interbelică, pe vremea României Mari. Brusc, maestrul Mărăndici devine trist când vine vorba despre familia sa, născută în Basarabia: „Unchiul meu, mare notar, avea armata lui. Nu credea că o să vină ruşii. Când au venit, rămăsese cu doi aghiotanţi. Au fugit toţi. L-au scos în curte şi i-au făcut fermoar la burtă cu baioneta. Au violat-o pe nevasta-să, în faţa copiilor şi a lui. Şi-a făcut unul milă şi i-a tras un glonţ în cap. Pe ei i-au dus în Siberia. I-a găsit tata târziu, după război, prin Crucea Roşie. Fratele bunicului de pe mama, preot, care nu a dorit să se refugieze, a fost stropit cu benzină. I s-a dat foc şi a ars împreună cu biserica...Vremuri de tristă amintire”.
„Era fotografia Anului“

Când vine vorba despre mărirea şi decăderea din lumea fotografiilor, Romeo Mărăndici este oscilant în opinii. „Moral, arta fotografică suferă o decădere puternică. Aş întreba pe oricine: când a fost ultima oară într-un atelier foto profesional, singur sau cu familia, să-şi comande un portret? Pentru 99% dintre ei, răspunsul este acelaşi – de foarte mulţi ani, sau chiar niciodată. Au fost doar pentru fotografii obligatorii (pentru diplomă, paşaport sau şcoală de şofer)“, spune fotograful. „Exista până nu demult tradiţia ca într-o zi de sărbătoare familia să meargă într-un studio foto să aibă o amintire. Atunci experienţa fotografului, alături de lumini şi aparate profesionale, făceau acel portret epocal, singur, cu iubita, sau familia. Acele fotografii le regăsim în albumele vechi ale bunicilor şi părinţilor noştri. Rochia, cravată, costumul, poziţia corpului şi expresivitatea erau într-o lumina şi un cadru de excepţie. Era fotografia Anului. Era… există şi azi! O vom regăsi şi peste generaţii, reprezentând mereu istoria acelor timpuri. Da! Istoria ta şi a familiei tale. Azi? Avem câteva mii de poze, putem spune, corect, de imagini, pe CD sau calculator. Dar niciuna nu va putea concura cu o fotografie artistică, portret cu studiu al luminii şi personalităţii“, adaugă maestrul.
Iubire de oameni şi de profesie
Zilnic, cochetul atelier zumzăie de lume, iar invitaţia din târg că „Ne întâlnim la Foto Mărăndici” nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Însă pentru a ajunge la un asemenea renume a fost nevoie de multă muncă, de participări la expoziţii şi simpozioane internaţionale. „Sunt un împătimit al renumitului congres-târg de fotografie PhotoKino din Koln, abonat de la deschiderea graniţelor. Ţări că SUA, Germania, Elveţia sau Franţa au avut şi au programe de informare a populaţiei la nivel de comunitate chiar la iniţiativa primăriilor, creând şi bancuri pe seama pierderilor amintirilor. «Foto Mărăndici» duce o campanie de informare a populaţiei prin fiecare client – şi nu numai. În primul rând îi demonstrăm că suntem cu adevărat profesionişti. Clientul, chiar dacă a venit pentru o banală fotografie, este preluat de mine sau cineva din echipa care-i destăinuie secrete din ceea ce se numeşte artă fotografică. «Nimeni nu s-a născut învăţat» şi datoria noastră ca profesionişti este să împărtăşim cele ce ştim şi altora. Începând cu reglarea aparatului, curăţirea lui, sisteme corecte de fotografiere, folosirea luminii, a accesoriilor, ţinută, momentul declanşării, până la păstrarea şi chiar felul de a dărui o fotografie sunt sfaturile pe care le primeşte omul care ne-a trecut pragul. Mulţi descoperă în noi ceva care se poate numii dragoste sau chiar iubire de oameni şi de profesie. Şi atunci… e simplu. Ne iubesc şi ei şi spun: «Ne întâlnim la Foto Mărăndici»”, adaugă Romeo.
„Fotograful Regal” al Bacăului
Zâmbeşte însă atunci când este întrebat dacă a fost denumit „Fotograful Regal” al Bacăului: „Da, o dată, într-un cerc de fotografi, un prieten m-a botezat aşa. Poate pentru că multe personalităţi ale Bacăului au fost şi sunt clienţii noştri. Să nu se uite o clipă că nu am făcut diferenţa între ei în lucrările fotografice; fiecare cu starea de spirit şi personalitatea lui. Asta deoarece „secretul clientului” face parte din deontologia profesională. Şi o respectăm indiferent de starea socială sau politică. Este inadmisibil să gândesc altfel. Pot spune că acesta este unul din motivele principale prin care clientela noastră provine din toate categoriile sociale şi politice”.
Acum, maestrul Romeo cu un ochi râde, cu unul plânge. Se destăinuie cu greu când vine vorba despre soarta colecţiei de tehnică fotografică ce a făcut deliciul vizitatorilor Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău, desfiinţată după 13 ani: „Dar cum tot răul este spre bine, ceea ce mi s-a întâmplat reprezintă onoarea cea mai mare din carieră, când alături de Collin Ford, fotograf, istoric şi cercetător englez care a înfiinţat primul muzeu de fotografii din lume, azi Muzeul Media, am tăiat panglica la inaugurarea muzeului de fotografii din Cluj, colecţia personală fiind capul de afiş al manifestării”.
Cum a devenit vânător
Puţini ştiu însă că Romeo Mărăndici este şi vânător cu acte în regulă. Iar poveştile lui sunt fascinante, multe dintre ele presărate cu amintirile personalităţilor politice ale vremii. Cel mai mândru este de un Mars Haenel Suhl, o armă de vânătoare cu trei ţevi, drilling, cu lunetă, de producţie germană. Are peste şaptezeci de ani şi e în stare perfectă de funcţionare. E arma lui Ion Gheorghe Maurer pe care o folosea când mergea la vânătoare cu Gheorghe Gheorghiu Dej, Hruşciov, Chivu Stoica şi, apoi, cu tânărul Ceauşescu. „Eu am devenit vânător printr-o conjunctură, şi nu-mi face plăcere s-o amintesc. Abia murise tata, Serghie, şi am fost chemat la miliţie. Rămăsesem cu armament şi muniţie. Cineva din conducerea de atunci pusese ochii pe puşcă asta. În memoria lui şi a bunicului Nicanor care a fost ofiţer de cavalerie, am zis să rămână în familie. Şi am depus cerere să intru în rândul vânătorilor. Era în 1982. Aveam 25 de ani. Nu a fost uşor, pentru că veneam dintr-un sistem privat, pe cale de dispariţie atunci, şi nu privit cu ochi buni. Norocul meu a fost că am dat examenul când se ţinea şi un concurs de tras la talere, pentru vânătorii cu experienţă. Am ochit bine şi m-am clasat pe locul doi“, povesteşte artistul fotograf.
„E puterea argintului“
Însă, dragostea de-o viaţă a maestrului Mărăndici este cea de a fotografia. De a conştientiza că legătura dintre generaţii se păstrează nu numai material, printr-o moştenire, afectiv sau genetic, ci şi sentimental, prinsă într-un album: „Când îl răsfoieşti, e că şi cum ai deschide o fereastră spre trecut”. Pentru că atunci când fotografiezi preiei prin lentile ceva din starea existenţa atunci. Te încarci pozitiv sau negativ. „Ochiul este calea de ieşire a sufletului. Când fotografiezi portrete, simţi cum curge energia şi te capacitezi negativ sau pozitiv. Este formula «zero virgulă zero infinit plus unu». Imaginea care intră prin lentile trece prin tine, dar se depozitează pe negativ. Argintul de acolo o stochează în funcţie de câtă lumina primeşte. Reiei operaţia când pui clişeul în aparatul de mărit. Iar trece prin lentile şi se duce în argint. Argintul hârtiei fotografice. Nu există mai mare minune când, în tava cu revelator, apare din neant, în lumina roşiatică de laborator, chipul pe care l-ai fotografiat. Usuci hârtia şi o pui într-un album. Peste ani, când îl deschizi şi îl pipăi, trecând cu degetele peste infimul argint rămas acolo, retrăieşti evenimentul şi nu ştii de ce ţi-ai amintit instantaneu totul. Sunt oameni care văd aura energetică a unei persoane doar uitându-se la o fotografie. E puterea argintului”, spune fotograful. Este latura fascinantă a fotografiei pe care aparatura digitală a anulat-o. Florin CRĂCIUN
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei