_MG_9874
20171012_170547
20171012_164357

Dimensiune font:

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva

| 15-10-2017 11:45

 De cele mai multe ori, poveştile despre pelerinii care stau ore în şir pentru a se închina la Cuvioasă sunt frânturi ori perspective din exteriorul gardurilor ce duc spre baldachinul ocrotitoarei Moldovei. Unul dintre jurnaliştii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” a aşteptat şapte ore să ajungă la raclă, iar astăzi vă spune cum este să fii pelerin şi cum se împletesc poveştile în rândul celor ce-şi însoţesc calea spre Sfântă.

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea în care toate puterile m-au purtat pe străzi ale Iaşului pe care am mai călcat şi cu alte ocazii ori chiar tot cu aceasta: pelerinajul. Ceea ce pentru unii este subiect de „mişto”, pentru alţii poate deveni un moment în care îşi mai mângâie durerile. Din timpuri, pelerinajul este considerat o jertfă pe care o aducem Sfântului sau Sfintei la care aşteptăm să ne închinăm, iar cu cât mai mult simţi că te chinui, cu atât ţi-este mai liniştit sufletul.

Odată cu trecerea timpului, de la an la an, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva pare din ce în ce mai uşor de parcurs. Asta pentru cineva care merge să-i spună poveşti de câţiva ani. Poveşti?! Da, sunt oameni care îi spun poveşti Sfintei, iar ea le ascultă şi mijloceşte către Dumnezeu să fie ascultate mai repede de El.

Povestea pelerinei din Bucureşti a început pe când „cumătra era gravidă cu fina mea. Fina are acum 14 ani, deci de 14 ani vin la Iaşi. Nu ştiu, doamnă, ce mă aduce în fiecare an, dar sincer vă spun că nu pot să lipsesc. Am mai fost în pelerinaje, dar aşa cum mă simt aici, la Iaşi, nu mă simt niciunde”. Am întrebat-o dacă are o relaţie mai specială cu Sfânta Parascheva şi a mărturisit că o simte mereu aproape, că o ajută şi că o apără. „Poate pentru altcineva pare nebunesc, dar într-un an, după ce am trecut pe la raclă, eram pe la Moldova Mall, aşteptam să trec strada. Oboseală, mă gândeam să ajung la maşină, stăteam pe şosea. O maşină a trecut cu roata peste piciorul meu stâng şi eu n-am simţit nimic. Asta e o întâmplare, credeţi?! Păi stă cineva acum cu piciorul să treacă o maşină? Nu, că doare, dar eu n-am simţit nimic”, a mărturisit doamna cu părul blond şi ochi curioşi.

Cu fiecare stâlp, mai aproape de mângâierea Sfintei

Am stat şapte ore în pelerinaj cu un grup de 17 elevi din Piatra Neamţ care au râs şi s-au purtat aşa cum era firesc: cu bucurie, că „mergeau la mângâiere, nu la tăiere”. Pentru „cei 17”, pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iaşi a devenit o tradiţie pe care nu o sar nici în ruptul capului. Fără prea mulţi bani, căci mulţi se pregătesc de Bac şi au meditaţii de făcut, elevii au venit la Iaşi în două maşini puse la dispoziţie de preoţii din parohie. S-au pus la rând odată cu mine, la stâlpul 20, iar cerul, sub care stăteam alături de ei, părea mai minunat decât în alte poveşti. Au început să povestească de parcă nu s-au văzut demult, însă toţi fac naveta împreună până la liceu, pe ruta Podoleni - Piatra Neamţ. Şi au crescut împreună. Se simte o energie între ei ce cuvintele nu o pot descrie. Au simţit şi oamenii din jur, căci pe toată perioada pelerinajului, oamenii între care eram îi păzeau şi îi cocoloşeau ca pe copiii lor.


O parte din „cei 17”

Cei ce îi poreclesc pe pelerini „pupători de moaşte” ar trebui să ştie că aceştia sunt nişte oameni pe cât de normali, pe atât de veseli. Mădălina vine de zece ani în pelerinaj la Cuvioasă, iar calculul nu a fost greu: „păi... vin din clasa a opta, am 18 ani de şcoală, deci da, de zece ani”, cu precizarea că este studentă la Medicină, la Iaşi, în an terminal.

- Ce te face să revii în fiecare an?

- Liniştea pe care mi-o oferă Sfânta. Eu vin să mă închin la ea, chiar vin la Mitropolie, dar acum, când e pelerinaj, simt că trebuie să fac un sacrificiu pentru ea, la cât m-a ajutat.

- Când ai simţit-o cel mai aproape?

- În anul întâi de facultate, când am venit la Iaşi şi eram singură. Crescusem între oameni care acum nu mai erau lângă mine; mă simţeam neajutorată. Aveam gândurile mele, supărările mele, mâhnirile mele. Stăteam la cămin, în Copou, şi veneam în fiecare zi să mă închin la Sfântă. N-ai idee cât m-a ajutat! Apoi, prin anul doi, când am început să mă învăţ aici, n-am mai trecut aşa des, dar nu am uitat cât de mult m-a ajutat Cuvioasa când eu mă simţeam singură. Mă simt datoare să revin în pelerinaj. Azi am mai stat o dată, de la stâlpul cinci, dar simţeam că nu m-am sacrificat destul, aşa că am mai venit din nou cu prietenii de acasă.

În aceeaşi situaţie cu Mădălina se află şi Brânduş, tânărul pentru care pelerinajul înseamnă linişte primită şi mulţumire oferită. „Ştii... doar mai vin prin Iaşi, mă mai duc la Mitropolie să mă închin Sfintei, dar parcă e altceva când vin în pelerinaj în preajma zilei de 14 octombrie. E ca şi cum ai avea un prieten bun pe care oricum îl vizitezi şi în restul anului, dar el parcă mai mult se bucură atunci când îl vizitezi de ziua lui. Nu? Măcar atât cadou pot să îi fac şi eu Sfintei Parascheva, la cât simt că mă ajută”, povestea Brânduş, cu zâmbetul pe buze şi cu emoţie în glas.

 

Minunile se întâmplă celor ce cred cu adevărat

Natalia vine în pelerinaj la Sfânta Parascheva de când era în clasa a VIII-a, fiind acum în anul al patrulea de facultate. Ea îşi aminteşte cu drag de fiecare an care i-a marcat existenţa, însă cel mai mult îşi aminteşte de anul în care a stat 26 de ore la rând şi de anul în care Sfânta a făcut o minune pentru ea.

- Când ai simţit cel mai intens ajutorul Sfintei?

- Relaţia mea cu Sfânta Parascheva este mai specială de când mi-a vindecat un complex. Aveam mulţi negi pe mâna dreaptă şi, scriind cu dreapta, eram foarte complexată de asta. Îi vedeam mereu! Îmi stăteau drept în vedere şi nu îi suportam deloc. Mă dădeam cu picături de la farmacie, cu plante de prin curte, cu rânză – îmi spunea bunica faptul că negii trec dacă-i spurci. Nimic nu mai funcţiona. Într-un an, o colegă de-a mea, Ştefania, a zis că ea şi-a trecut mâna pe la Raclă şi i-a trecut negul.

- Şi tu ce-ai făcut?

- Eee, eu în anul ăla îi cerusem ceva prostesc Sfintei, ceva de clasa a VIII-a. Pe lângă sănătate tuturor rudelor, i-am cerut să mă iubească un băiat (râde). În al doilea an, mi-am propus să mă rog serios pentru negii mei, că deja devenea un complex ciudat. Mă gândeam că nu o să mă ţină niciun băiat de mână fiindcă am negi şi că la căsătorie cum o să-mi ia preotul mâna dacă sunt plină de negi?!

- Cumva amuzant...

- Na, şi-n anul acela am rugat-o tot pelerinajul să mă ajute să scap de ei, că ştie şi ea cât mă deranjau. Iar când am ajuns la raclă, doar asta i-am spus. Ei, şi după o vreme mi-am dat seama că negii mi-au trecut! Atunci mi-am dat seama şi că nu am mai acordat deloc atenţie mâinii şi că deodată îmi trecuseră. Chiar n-am avut cum să nu îi fiu ei recunoscătoare! Eu ştiu şi cred din tot sufletul că ea m-a ajutat... mă dădusem cu de toate, cu soluţii care îmi ardeau carnea... ca să-mi treacă. Şi tot ce trebuia să fac era să cred cu-adevărat.

 

Ce trebuie să ştie cei care stau pe margine şi nu în rând

După şapte ore de stat la rând pentru a mă închina la Sfânta Parascheva, pot să îţi spun de ce avem impresia că minunile se întâmplă doar unora dintre pământeni. Pur şi simplu credem prea puţin sau nu credem deloc. În primul caz este mai uşor să ajungi la gândul care îţi spune că şi ţie ţi s-au întâmplat minuni. În cel de-al doilea caz, e atât de departe acel gând, încât începi să arunci cu noroi în cei care au mai multe în suflet decât tine.

Unul dintre lucrurile pe care, probabil, ar vrea să le transmită cei care stau la rând, este că şi ei sunt oameni, la fel de simpli, complicaţi, săraci, cu bani, la fel ca mulţi dintre dumneavoastră. „Cei 17” au jucat fazan şi valiza vreo două ore, s-au bucurat şi au râs, la fel ca cei care îi înconjurau. O fi un lucru rău?! Aş spune că oamenii sunt făcuţi să se distreze, numai că unii exagerează, iar alţii se bucură mai mult. După câteva ture din cele două jocuri, o parte din „cei 17” au revenit la gândul de credinţă şi au închinat, într-un glas, cântarea Paraclisului Maicii Domnului, încheind cu Troparul Sfintei Parascheva: „Lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor”.

Larisa GHERASIM 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 09.11.2018, ora 14.00, în conformitate cu hotărârile Adunării Creditorilor din data de 23.03.2017, respectiv data de 07.05.2018, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ – Denumire activ – Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire a licitaţiei (lei fără T.V.A.) Activul 1 – Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botosani cu suprafata construita de 251,60 mp si suprafata utila de 219,39 mp si teren aferent constructiei cu suprafata de 363 mp, inscris in Cartea Funciara nr. 50743 (provenita din conversia de pe hartie a CF 4646/N) cu numarul cadastral 1433-4470. – 1.274.300,00 – 312.345,00 Activul 3 – Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. – 1.702.400,00 – 390.420,00 Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel tarziu la data de 08.11.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049904; 0757544544; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Asociat coordonator, Mititelu Corneliu
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Boss Agro S.R.L. Ghermăneşti - Vaslui, cu sediul social în Sat Ghermăneşti, com. Drânceni, str. Renaşterii, nr. 8, jud. Vaslui, C.U.I. RO 28727719, O.R.C. J37/272/2011, potrivit Sentinţei civile nr. 223/E/2015 din 01.09.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 4099/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în datele de 09.11.2018, 23.11.2018, 07.12.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Spații depozitare și birouri în sc. de 5.516,58mp destinate comerțului de cereale, semințe, furaje, tutun neprelucrat și teren în st. de 15.390mp (două parcele, intravilan și extravilan), amplasate în sat Cotu Vameș, com. Horia, jud. Neamț (pe amplasamentul fostului CAP, la ieșirea din Cotu Vameș spre sat Ion Creanga). Proprietatea este pretabilă pentru activitate comercială, industrială și de producție avand în vedere tipul clădirilor: C1 SILOZ sc. 2.160mp; C2 SILOZ sc. 1.616mp; C3 BIROURI sc. 532,22mp; C2 CANTINĂ 77,04mp; C5 MAGAZIE sc. 322,14mp; C6 ATELIER MECANIC ȘI GARAJ sc. 734,16mp; C7 CLĂDIRE CÂNTAR MARE 53,64mp; C1 BECI sc. 11,54mp; C4 CÂNTARE sc. 9,83mp; C8 CLĂDIRE CORP PAZĂ sc. 18,84mp; C9 DEPOZIT CARBURANȚI sc. 12,98mp; Spațiile dispun de utilități, accesul se face prin drum secundar din DJ 207 și sunt învecinate de Consiliul Local, BRM Techinal și Orvirel SRL. Împreună cu proprietatea se vinde pod basculă cu podine (cântar) din beton montat în cuvă (fără partea electronică) și mobilier şi aparatură electronică, dobândite prin contractele de vânzare cumpărare nr. 240/19.02.2013, respectiv nr. 145/29.01.2013. – 717.240,00 lei – 358.620,00 lei * Prin Ordonanța nr. 1532/P/2012 din 05.09.2016 emisa de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aflate în patrimoniul societății debitoare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 08.11.2018, 22.11.2018 si respectiv 06.12.2018, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele aferente, tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Euro Continental Invest S.R.L. Iași, C.U.I. RO1969826, nr. de înreg. O.R.C. J22/929/1991, cu sediul social în mun. Iași, str. Hatman Sendrea, nr. 42B, jud. Iași, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., desemnat prin Sentinţa civilă nr. 7/07.01.2015, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia II civilă - faliment, în dosarul nr. 12335/99/2011 (nr.vechi 621/2011), anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare în data de 02.11.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Valoarea de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Lot 13 teren, curți construcții in st. de 2.665mp. și clădiri indistriale in sc. de 645,45mp situate în mun. Iași, b.dul Poitiers, nr. 10, zona industrială CUG, jud. Iași. Proprietatea dispune de utilitati, are acces la alee betonata si este pretabila pentru activitati industriale, comerciale si de productie. Cladirile sunt dezafectate. Se adaugă cote părți indivize din Lot 9, Lot 6 și Lot 2 în suprafață de 366,55mp si servitute de trecere pentru parcela CC1/1/1/1/2(600/1/1/1/1/2). – 780.805,94 – 624.644,75 Activ 6 – PROPRIETATE IMOBILIARĂ FUNCIARĂ, amplasată în extravilan com. Runcu, jud. Gorj, compus din: Imobil - teren cu vegetație forestieră în suprafață de 20.800 mp din act, respectiv 20.847 mp din măsurătorile cadastrale, situat în extravilanul com. Runcu, tarlaua 82, parcela 55, UP III Bîlta, UA 61C, jud. Gorj, având nr. cadastral 452, înscris în cartea funciară nr. 35071 a localității Runcu. – 18.900,00 – 11.340,00 Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia publică cu strigare va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 02.11.2018, ora 12.00 şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi ale regulamentului de vânzare aprobat de adunarea creditorilor din data de 22.11.2016, respectiv 28.06.2018. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: fax: 0232/212231; tel. 0232/243864; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. practician în insolvență, Lucian Andronic
Istoria celei mai mari înmormântări colective din România
25/08/2018 21:18

* ... pe 25 august 1988 au fost inmormantaţi toţi, in aceeaşi zi, in acelaşi cimitir, la aceeaşi oră. De pe fiecare uliţă ieşea cate un sicriu. Erau aşezate in faţa bisericii, la rand, li s-a făcut ...

Ştrandul şi Ciricul, variantele low-cost ale Litoralului!
09/08/2018 00:00

Iaşul oferă suficiente alternative celor care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşesc să ajungă pe Litoral sau in staţiunile balneo-climaterice. Ştrandul Municipal, baza de agrement Ciric sau Băile Nicoli ...

FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

 

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...