_MG_9874
20171012_170547
20171012_164357

Dimensiune font:

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva

| 15-10-2017 11:45

 De cele mai multe ori, poveştile despre pelerinii care stau ore în şir pentru a se închina la Cuvioasă sunt frânturi ori perspective din exteriorul gardurilor ce duc spre baldachinul ocrotitoarei Moldovei. Unul dintre jurnaliştii ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei” a aşteptat şapte ore să ajungă la raclă, iar astăzi vă spune cum este să fii pelerin şi cum se împletesc poveştile în rândul celor ce-şi însoţesc calea spre Sfântă.

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea în care toate puterile m-au purtat pe străzi ale Iaşului pe care am mai călcat şi cu alte ocazii ori chiar tot cu aceasta: pelerinajul. Ceea ce pentru unii este subiect de „mişto”, pentru alţii poate deveni un moment în care îşi mai mângâie durerile. Din timpuri, pelerinajul este considerat o jertfă pe care o aducem Sfântului sau Sfintei la care aşteptăm să ne închinăm, iar cu cât mai mult simţi că te chinui, cu atât ţi-este mai liniştit sufletul.

Odată cu trecerea timpului, de la an la an, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva pare din ce în ce mai uşor de parcurs. Asta pentru cineva care merge să-i spună poveşti de câţiva ani. Poveşti?! Da, sunt oameni care îi spun poveşti Sfintei, iar ea le ascultă şi mijloceşte către Dumnezeu să fie ascultate mai repede de El.

Povestea pelerinei din Bucureşti a început pe când „cumătra era gravidă cu fina mea. Fina are acum 14 ani, deci de 14 ani vin la Iaşi. Nu ştiu, doamnă, ce mă aduce în fiecare an, dar sincer vă spun că nu pot să lipsesc. Am mai fost în pelerinaje, dar aşa cum mă simt aici, la Iaşi, nu mă simt niciunde”. Am întrebat-o dacă are o relaţie mai specială cu Sfânta Parascheva şi a mărturisit că o simte mereu aproape, că o ajută şi că o apără. „Poate pentru altcineva pare nebunesc, dar într-un an, după ce am trecut pe la raclă, eram pe la Moldova Mall, aşteptam să trec strada. Oboseală, mă gândeam să ajung la maşină, stăteam pe şosea. O maşină a trecut cu roata peste piciorul meu stâng şi eu n-am simţit nimic. Asta e o întâmplare, credeţi?! Păi stă cineva acum cu piciorul să treacă o maşină? Nu, că doare, dar eu n-am simţit nimic”, a mărturisit doamna cu părul blond şi ochi curioşi.

Cu fiecare stâlp, mai aproape de mângâierea Sfintei

Am stat şapte ore în pelerinaj cu un grup de 17 elevi din Piatra Neamţ care au râs şi s-au purtat aşa cum era firesc: cu bucurie, că „mergeau la mângâiere, nu la tăiere”. Pentru „cei 17”, pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iaşi a devenit o tradiţie pe care nu o sar nici în ruptul capului. Fără prea mulţi bani, căci mulţi se pregătesc de Bac şi au meditaţii de făcut, elevii au venit la Iaşi în două maşini puse la dispoziţie de preoţii din parohie. S-au pus la rând odată cu mine, la stâlpul 20, iar cerul, sub care stăteam alături de ei, părea mai minunat decât în alte poveşti. Au început să povestească de parcă nu s-au văzut demult, însă toţi fac naveta împreună până la liceu, pe ruta Podoleni - Piatra Neamţ. Şi au crescut împreună. Se simte o energie între ei ce cuvintele nu o pot descrie. Au simţit şi oamenii din jur, căci pe toată perioada pelerinajului, oamenii între care eram îi păzeau şi îi cocoloşeau ca pe copiii lor.


O parte din „cei 17”

Cei ce îi poreclesc pe pelerini „pupători de moaşte” ar trebui să ştie că aceştia sunt nişte oameni pe cât de normali, pe atât de veseli. Mădălina vine de zece ani în pelerinaj la Cuvioasă, iar calculul nu a fost greu: „păi... vin din clasa a opta, am 18 ani de şcoală, deci da, de zece ani”, cu precizarea că este studentă la Medicină, la Iaşi, în an terminal.

- Ce te face să revii în fiecare an?

- Liniştea pe care mi-o oferă Sfânta. Eu vin să mă închin la ea, chiar vin la Mitropolie, dar acum, când e pelerinaj, simt că trebuie să fac un sacrificiu pentru ea, la cât m-a ajutat.

- Când ai simţit-o cel mai aproape?

- În anul întâi de facultate, când am venit la Iaşi şi eram singură. Crescusem între oameni care acum nu mai erau lângă mine; mă simţeam neajutorată. Aveam gândurile mele, supărările mele, mâhnirile mele. Stăteam la cămin, în Copou, şi veneam în fiecare zi să mă închin la Sfântă. N-ai idee cât m-a ajutat! Apoi, prin anul doi, când am început să mă învăţ aici, n-am mai trecut aşa des, dar nu am uitat cât de mult m-a ajutat Cuvioasa când eu mă simţeam singură. Mă simt datoare să revin în pelerinaj. Azi am mai stat o dată, de la stâlpul cinci, dar simţeam că nu m-am sacrificat destul, aşa că am mai venit din nou cu prietenii de acasă.

În aceeaşi situaţie cu Mădălina se află şi Brânduş, tânărul pentru care pelerinajul înseamnă linişte primită şi mulţumire oferită. „Ştii... doar mai vin prin Iaşi, mă mai duc la Mitropolie să mă închin Sfintei, dar parcă e altceva când vin în pelerinaj în preajma zilei de 14 octombrie. E ca şi cum ai avea un prieten bun pe care oricum îl vizitezi şi în restul anului, dar el parcă mai mult se bucură atunci când îl vizitezi de ziua lui. Nu? Măcar atât cadou pot să îi fac şi eu Sfintei Parascheva, la cât simt că mă ajută”, povestea Brânduş, cu zâmbetul pe buze şi cu emoţie în glas.

 

Minunile se întâmplă celor ce cred cu adevărat

Natalia vine în pelerinaj la Sfânta Parascheva de când era în clasa a VIII-a, fiind acum în anul al patrulea de facultate. Ea îşi aminteşte cu drag de fiecare an care i-a marcat existenţa, însă cel mai mult îşi aminteşte de anul în care a stat 26 de ore la rând şi de anul în care Sfânta a făcut o minune pentru ea.

- Când ai simţit cel mai intens ajutorul Sfintei?

- Relaţia mea cu Sfânta Parascheva este mai specială de când mi-a vindecat un complex. Aveam mulţi negi pe mâna dreaptă şi, scriind cu dreapta, eram foarte complexată de asta. Îi vedeam mereu! Îmi stăteau drept în vedere şi nu îi suportam deloc. Mă dădeam cu picături de la farmacie, cu plante de prin curte, cu rânză – îmi spunea bunica faptul că negii trec dacă-i spurci. Nimic nu mai funcţiona. Într-un an, o colegă de-a mea, Ştefania, a zis că ea şi-a trecut mâna pe la Raclă şi i-a trecut negul.

- Şi tu ce-ai făcut?

- Eee, eu în anul ăla îi cerusem ceva prostesc Sfintei, ceva de clasa a VIII-a. Pe lângă sănătate tuturor rudelor, i-am cerut să mă iubească un băiat (râde). În al doilea an, mi-am propus să mă rog serios pentru negii mei, că deja devenea un complex ciudat. Mă gândeam că nu o să mă ţină niciun băiat de mână fiindcă am negi şi că la căsătorie cum o să-mi ia preotul mâna dacă sunt plină de negi?!

- Cumva amuzant...

- Na, şi-n anul acela am rugat-o tot pelerinajul să mă ajute să scap de ei, că ştie şi ea cât mă deranjau. Iar când am ajuns la raclă, doar asta i-am spus. Ei, şi după o vreme mi-am dat seama că negii mi-au trecut! Atunci mi-am dat seama şi că nu am mai acordat deloc atenţie mâinii şi că deodată îmi trecuseră. Chiar n-am avut cum să nu îi fiu ei recunoscătoare! Eu ştiu şi cred din tot sufletul că ea m-a ajutat... mă dădusem cu de toate, cu soluţii care îmi ardeau carnea... ca să-mi treacă. Şi tot ce trebuia să fac era să cred cu-adevărat.

 

Ce trebuie să ştie cei care stau pe margine şi nu în rând

După şapte ore de stat la rând pentru a mă închina la Sfânta Parascheva, pot să îţi spun de ce avem impresia că minunile se întâmplă doar unora dintre pământeni. Pur şi simplu credem prea puţin sau nu credem deloc. În primul caz este mai uşor să ajungi la gândul care îţi spune că şi ţie ţi s-au întâmplat minuni. În cel de-al doilea caz, e atât de departe acel gând, încât începi să arunci cu noroi în cei care au mai multe în suflet decât tine.

Unul dintre lucrurile pe care, probabil, ar vrea să le transmită cei care stau la rând, este că şi ei sunt oameni, la fel de simpli, complicaţi, săraci, cu bani, la fel ca mulţi dintre dumneavoastră. „Cei 17” au jucat fazan şi valiza vreo două ore, s-au bucurat şi au râs, la fel ca cei care îi înconjurau. O fi un lucru rău?! Aş spune că oamenii sunt făcuţi să se distreze, numai că unii exagerează, iar alţii se bucură mai mult. După câteva ture din cele două jocuri, o parte din „cei 17” au revenit la gândul de credinţă şi au închinat, într-un glas, cântarea Paraclisului Maicii Domnului, încheind cu Troparul Sfintei Parascheva: „Lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor”.

Larisa GHERASIM 

loading...
loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...