O viaţă de om la mila lumii REPORTAJ/FOTO

default

Dimensiune font:

| 08-08-2016 05:45

Gârbovit şi bolnav din cauza supărărilor, în faţa barăcii din satul Aroneanu, Gheorghe Nicola tresare la fiecare zgomot. E speriat asemeni unui copil de faptul că cineva l-ar putea trimite iarăşi pe stradă, pe banca din rond Tătăraşi. A fost alungat de acasă la vârsta de 14 ani şi de atunci îşi caută un rost în viaţă şi un acoperiş deasupra capului. Astăzi a ajuns la mila noastră, a tuturor, şi se roagă să nu-l prindă iarna sub cerul liber

Fiecare dintre noi ne gândim la bătrâneţe ca la o perioadă de repaus după ce viaţa ne-a trecut prin multe încercări. Într-o casă călduţă, cu familia în jurul nostru, în linişte şi armonie, visăm să ne bucurăm de ultimii ani din viaţă, însă nu toţi par a avea această şansă. Printre sufletele chinuite de soartă se numără şi Gheorghe Nicola, pentru puţinii prieteni nea Marin, care la vârsta de 72 de ani caută din răsputeri să-şi facă un adăpost până la venirea iernii, simţindu-se al nimănui. Cu lacrimi în ochii lui senini ca cerul, bătrânelul pe care l-am găsit în pragul unei barăci izolate la marginea satului Aroneanu, povesteşte cu tristeţe chinurile prin care l-a trecut soarta şi durerea pe care a simţit-o de fiecare dată când a fost izgonit din locuri dragi sufletului său. „Sunt oltean, născut la Caracal. Din păcate am plecat de acolo mult prea tânăr şi necopt, la vârsta de 14 ani, când mama a murit. Tatăl meu a murit când aveam un an de zile, împuşcat la graniţa cu maghiarii. Pentru că nu am fost trecut pe numele lui, considerând că nu am niciun drept, neamurile m-au dat afară. S-a împărţit averea, casa bătrânească, şi mie mi-au pus mămăligă şi brânză în traistă şi m-au dus direct la gară la Caracal. Am luat lumea în piept. M-am dus la Constanţa şi am lucrat o perioadă în viticultură, după care am plecat la Ucuriş, acolo unde am stat alţi cinci ani. M-am întors la un moment dat la Caracal, dar verii mei nu m-au mai recunoscut şi abia atunci am înţeles că sunt singur pe lume!”, îţi începe Gheorghe Nicola povestea.



Văzând că familia l-a uitat, acesta a fost obligat să plece unde a văzut cu ochii, fără a avea un plan sau o promisiune de la cineva. Ştia doar că trebuie să caute de lucru pentru a-şi putea permite un acoperiş deasupra capului şi un colţ de pâine în fiecare zi. „Aşa am ajuns la Iaşi, unde am întâlnit un inginer de la gostatul Antibiotice care şi-a făcut milă de mine şi m-a angajat ca magazioner. Cinci ani am lucrat acolo, după care m-am împrietenit cu adventiştii care veneau la cules de struguri. În anul 1993 a fost evanghelizare la ei şi am mers şi eu, pentru că mi-au promis că mă vor ajuta, aşa că m-am botezat la ei, în data de 4 aprilie '93”, aflăm de la nea Marin, ce a dus o viaţa grea încercată de nevoi şi dureri sufleteşti. Fiind conştient de faptul că trebuie să-şi găsească un rost, Marin s-a apropiat de o familie de bătrâni care locuiau în oraş, dedicându-le timpul lui şi tot ajutorul de care era în stare. „Mi s-a spus atunci să mă îngrijesc cât pot de bine de cei doi bătrânei, pentru că mi se va da voie să rămân în casa aceea. Am primit cu multă bucurie şi încredere această oferă şi mi-am făcut program de mers la biserică, după care mergeam să fac piaţa, să fac curăţenie şi când colo mă pomenesc într-o duminică peste mine cu o rudă a celor doi bătrâni care îmi zice că a cumpărat gospodăria şi că mă dă afară”. Cuprins din nou de deznădejde, bărbatul a bătut la poarta bisericii unde, din bunăvoinţa preoţilor, i-a fost construită o cămăruţă la subsol. Pe lângă Biserica Adventistă „Betania” din Iaşi şi-a găsit locul nea Marin, unde a îngrijit ca totul să sclipească în juru-i timp de 23 de ani. Se bucura de cei 150 de lei pe care-i primea pe lună pentru a-şi lua hrană şi de acoperişul pe care-l avea asupra capului.
Ghinionul pare că l-a urmărit pe protagonistul poveştii nostre toată viaţa, deoarece nu a avut parte de un bănuţ al său nici când avea dreptul. Acesta şi-a făcut dosarul pentru a lua pensie de handicap, dat fiind că are mari probleme la mâini, care îl împiedică să-şi ducă viaţa ca un om normal şi să muncească aşa cum şi-ar dori, însă nici până la acestă oră nu a văzut o lescaie. „Doamna doctor care se ocupa de dosarul meu m-a scos de la gradul unu de handicap şi m-a băgat la gradul trei, având dreptul la o pensie de 33 de lei pe lună”. Munca şi supărările şi-au spus cuvântul, iar bătrânelul nostru a cedat într-o seară, când era să-şi găsească sfârşitul din cauza unei căzături pe scări. „Pentru că m-am lovit la cap, am fost dus la Socola, după care m-a transferat la Bârnova. Am stat acolo un an şi patru luni, după care m-am pomenit cu presbiterul Ciobanu şi două surori care m-au luat de acolo şi m-au dus la un azil din Oradea”.



Ani de umilinţă şi durere
Ceea ce părea a fi o şansă la o bătrâneţe în linişte şi pace s-a transformat într-un chin şi mai mare. „La azilul din Oradea am stat patru ani de zile. Patronul azilului încasa pensiile bătrânilor în cuantumul cazării şi mesei pe care o primeau. Mie îmi scotea mereu ochii că nu aveam bani şi primeam mâncare degeaba. Am suferit mult, am plâns luni de zile şi am fost umilit. Mă puneau să le spăl chiloţii şi şosetele şi se răţoiau la mine că nu puteam din cauza handicapului de la mâini”, îşi povesteşte bătrânelul viaţa, cu glas duios, dar faţa îi rămâne brăzdată de lacrimi la amintirea clipelor grele şi a umilinţei îndurate. „După un timp, proprietarul azilului a divorţat de soţia sa, iar pastorul bisericii l-a exclus din comunitatea adventistă. Între timp şi nevasta sa, pentru a se răzbuna, l-a denunţat la DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie-n.r.) şi a început să ne ferească şi pe noi de autorităţi. Dacă trecea poliţia pe stradă trăgea perdelele la ferestre şi trebuia să ne pitim jos, după porţi. Într-o seară a venit garda şi ne-a zis care sunteţi buni şi puteţi să mergeţi, la tren. Când am văzut asta, am plecat. Poliţia ne-a luat bilete”, explică nea Marin cum a fost pus pentru a doua oară în viaţă sa la tren, fără a-i păsa cuiva încotro i se vor îndrepta paşii. Fără mămăliga şi brânza din bocceluţa pe care a primit-o când avea 14 ani, numai cu hainele pe care le avea pe el de data acesta, bătrânul a lua din nou calea Iaşului, în speranţa că-şi va găsi mica încăpere de la biserică şi-şi va trăi acolo anii care i-au mai rămas. „Nu m-au mai primit înapoi şi am vorbit cu o vecină de lângă biserică să mă ajute. Aceasta m-a lăsat să stau într-o magazie, unde dormeam jos, pe o plapumă. La un moment dat mi-a zis că face curăţenie şi a trebui să plec. Mă duceam acolo unde întoarce tramvaiul 11 (rond Ateneul Tătăraşi- n.r.) şi dormeam pe bănci. Am stat câteva nopţi pe ziare şi în faţa porţii doamnei Laura Lavric şi a domnului Victor. Când m-au văzut au crezut că-s mort”.



Dar din dar se face rai!
Fiind pe stradă, nea Marin a bătut la uşilor tuturor celor care odinioară l-au cunoscut ca fiind „omul bisericii” şi în cele din urmă a ajuns să-i întâlnească pe fraţii Edi şi Lică, care şi-au făcut milă de el. „După ce le-am spus toată povestea, Lică mi-a zis că are un teren la Aroneanu şi o magazie în care aş putea sta. Aşa am ajuns aici!”.
În prezent, nea Marin locuieşte într-o tonetă de tablă, pe o tarla de la marginea satului Aroneanu. La limita cu pustietatea, acesta nu are apă sau lumină, iar lipsa vegetaţiei se simte în zilele toride, când cei patru pereţi ai magaziei se transformă într-un cuptor. Deşi are 72 de ani, nea Marin susţine că întunericul şi pustietatea îl sperie ca pe un copil, dar se bucură că nu mai doarme sub cerul liber. Mai mult, bătrânul se agaţă de speranţa că va avea propria lui cămăruţă, pe terenul singurului său prieten, Edi, care s-a apucat să-i construiască o mică încăpere. S-au împotmolit însă la fundaţie, din cauza lipsei materialelor, motiv pentru care nea Marin ne cere astăzi ajutorul şi ne roagă să nu rămânem indiferenţi la suferinţa lui. Un sac de ciment, o roabă de balast sau o placă de rigips vor face diferenţa pentru bătrânelul de la marginea satului Aroneanu, care se teme că iarna îl va prinde fără locuinţă.
Toţi oamenii cu suflet mare pot trece pragul magaziei lui nea Marin pentru a-i duce alimente sau produse de igienă personală, în schimbul acestora bătrânul oferindu-le un sincer mulţumesc, un gând bun şi un zâmbet senin, aşa cum numai un om trecut prin grele încercări poate avea!
Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei