Oamenii de stâncă (Galerie Foto)

default

Dimensiune font:

| 12-01-2013 05:00

* Ceahlăul este cel mai impunător munte din Carpaţii Orientali, în scrierile vechi fiind considerat un Olimp al meleagurilor româneşti * de pază lui şi turiştilor stau salvamontiştii, care zi de zi se bucură ori se luptă cu furiile naturii şi ale muntelui

Înconjurat de legende şi poveşti, masivul Ceahlău reprezintă un loc superb înconjurat de o aură mistică, destinaţia preferată a multor turişti, care se reîntorc an de an să îi bată cărările. Frumuseţea Ceahlăului a inspirat mulţi istorici şi scriitori. Dimitrie Cantemir a denumit Ceahlăul ”piatra nestemată a Moldovei“, iar George Coşbuc îi spunea “un uriaş cu fruntea-n soare”.
În această perioadă, masivul Ceahlăul este luat cu asalt de turiştii veniţi să schieze şi să petreacă clipe de neuitat într-un cadru deosebit. Ei sunt vegheaţi de salvamontiştii nemţeni, care au grijă ca vacanţele să nu se transforme într-un coşmar.
La trântă cu muntele
De mai bine de două decenii, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, se ia de piept cu muntele pentru a salva vieţile turiştilor rătăciţi. Dragostea pentru munte i-a fost insuflată de la o vârstă fragedă. Şi-a petrecut copilăria în casa bunicilor, la poalele Ceahlăului, iar în 1986 a intrat ca voluntar într-o echipă salvamont de la Durău. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când conduce Serviciul Salvamont, timp în care a coordonat peste 1000 de operaţiuni de salvare. „Nu a fost uşor, dar a fost frumos din punct de vedere al satisfacţiei profesionale, nu al recompenselor financiare. Meseria de salvator montan cere rezistenţă fizică, tărie de caracter şi pasiune, este o activitate plină de sacrificii,” a declarat Raul Papalicef. În ciuda greutăţilor şi a problemelor cu care se confruntă în prezent, şeful Salvamont Neamţ spune că oricât de rău ar fi acum, nu se compară cu perioada comunismului: „Era o lipsă mare de echipamente, deschidere către nou. Încă suntem în urma echipelor din Europa, ca structură şi formă de organizare, dar şi din punct de vedere al relaţionării cu statul român. Însă, în ceea ce priveşte tehnica şi dotarea nu stăm rău deloc, pentru că echipamentele se importă de pe piaţa de Vest”.
Cea mai mare problemă este legată de lipsa personalului şi de atitudinea autorităţilor faţă de oamenii care îşi riscă viaţa pentru semenii lor. Echipa Salvamont Neamţ are doar 10 oameni care îşi fac meseria cu pasiune şi profesionalism. Orice greşeală, cât de mică, poate fi fatală.
Muncă pe gratis
Sunt puţini, dar se descurcă şi în condiţii dure. Lucrează peste 300 de ore pe lună, iar statul le plăteşte doar 180 de ore de muncă. De concediu nu poate fi vorba decât foarte rar şi în anumite perioade. E destul de greu să împarţi o mână de oameni în teren, având în vedere că trebuie asigurată permanenţa la punctele Salvamont, dispeceratul de intervenţii, pârtiile de schi Cozla, Durău. De asemenea, zonele cu risc de avalanşă trebuie monitorizate permanent. ”Problema cu personalul este la nivel de ţară, nu doar la noi în judeţ. Sunt, într-adevăr şi câteva judeţe unde Salvamontul este privit mai prietenos. Noi am ştiut doar de controale de audit. Suntem oameni mândri şi nu am intrat în birouri cocoşaţi, ci demni, pentru că am cerut pentru meseria noastră şi pentru cei în slujba cărora suntem, a contribuabililor. De cele mai multe ori, ni s-a dat, în funcţie de configuraţia politică, uneori mai mult, alteori mai puţin, unii chiar ne-au mai luat din ceea ce avem”, a declarat şeful Salvamont Neamţ. În timp ce multe structuri din străinătate au ajuns aproape de perfecţiune, în România nu se mişcă mai nimic. E greu de crezut că un salvator montan din Elveţia are un salariu echivalent cu cel al preşedintelui României, dar asta e realitatea.”În Islanda, spre exemplu, la aproximativ 350.000 de locuitori sunt 1000 de salvamontişti atestaţi, în timp ce România are 800 în total, la o populaţie mult mai numeroasă”.
Eroii de stâncă
Deşi nu beneficiază de condiţii şi drepturi ca în străinătate, salvamontiştii nemţeni nu se plâng. Îşi numără zgârieturile, vânătăile, rănile, mai puţin banii pe care-i primesc pentru munca lor. Baza salarială pentru cea mai mică clasă este de 1.000 de lei pe lună. Şeful Salvamont Neamţ are o leafă de 1600 de lei pe lună, în condiţiile în care este instructor în două discipline. Deci, nu retribuţia ci dragostea pentru munte şi viaţă îi determină să facă această meserie.. „Nu ne plângem de salarii, ci de faptul că nu avem personal suficient. Mă deranjează lipsa implicării statului şi a autorităţilor în ceea ce înseamnă grija faţă de om. Pentru că în România, acest lucru este doar un slogan”, a afirmat Papalicef.
Om cu o experienţă vastă în spate, ar fi putut alege să lucreze în străinătate, dar nu a făcut acest lucru. A rămas în ţară, „să lupte cu sistemul”.
Legile muntelui
Un salvamontist este, înainte de toate, un montaniard. El cunoaşte toate secretele muntelui şi îl respectă. Muntele are regulile lui, iar cine le încalcă, plăteşte. Cazuistica, plaja de accidente este foarte vastă. În general, turiştii s-au mai educat şi vin cu echipament adecvat. Unii se rătăcesc din neatenţie, dar mai sunt şi cei care nu respectă regulile ori dau dovadă de inconştienţă. Consumul de alcool şi teribilismul se numără printre principalele cauze care duc la producerea accidentelor. „Eu cred că pe primul loc este ghinionul. Poţi aluneca pur şi simplu pe gheaţă sau îţi cade o piatră în cap. Şi teribilismul este o cauză. Omul este liber să facă ce vrea, atâta vreme cât nu intră în sfera penalului. Eu nu am puterea nici măcar să închid un traseu turistic. Pot doar să recomand un traseu iar dacă omul ascultă bine, dacă nu, îşi asumă riscul”, a atras atenţia şeful Salvamont Neamţ.
Forţă fizică, rezistenţă, disciplină, cunoştinţe medicale şi multă pasiune. Acestea sunt principalele calităţi pentru meseria nobilă de salvator montan, care îmbină curajul şi sacrificiul cu spiritul de aventură şi competenţa.
Ingrid Ciofoaia

* Masivul Ceahlău este unul din munţii cu cea mai mare importanţă turistică din Carpaţii Orientali. Este situat pe teritoriul judeţului Neamţ, la mică distanţă de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui. La circa 800 de m altitudine se află staţiunea turistică Durău. Ceahlăul are două vârfuri cu înălţimi foarte apropiate: Ocolaşul Mare (1907 m) şi Toaca (1904 m).

* Legenda spune că Baba Dochia a avut un fiu, pe Dragobete care s-a căsătorit împotriva dorinţei ei. Pentru a-şi necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat un ghem de lână neagră şi a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar nu a reuşit. De disperare, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Cristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna. Fericită că a reuşit să ducă la bun sfârşit această sarcină grea, și-a îndreptat paşii spre casă, dar nu a fost primită bine. Supărată, soacra a plecat în căutarea florii. A pornit împreună cu turma sa spre munte şi pe măsură ce urca, îşi mai arunca din cojoace. Când a ajuns în vârful muntelui, a îngheţat. Pietrele se pot vedea şi astăzi pe muntele Ceahlău.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei