_MG_8722
_MG_8728
_MG_8729
_MG_8734
_MG_8750

Dimensiune font:

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO

| 17-09-2017 12:40

Încă din 2008, edilii au gândit o soluţie relativ simplă pentru descongestionarea traficului din oraş: direcţionarea acestuia în subteran.

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate în diferite zone din oraş, uşurând  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiativa ridică semne de în ceea ce priveşte întreţinerea lor, atât timp cât nu este zi în care ieşenii să nu se plângă de starea jalnică în care au ajuns vechile pasaje. Altfel spus, extrem de grijulii cu modernizarea infrastructurii rutiere tradiţionale, edilii au ignorat trecerile pe sub calea ferată, etichetate acum drept adevărate capcane pentru şoferi.

Ieşenilor li se promitea atunci că, odată cu finalizarea lucrărilor în zona centrală a oraşului, şi celelalte cartiere vor avea parte de cosmetizări, fie că ne referim la repararea carosabilului sau la întreţinerea spaţiilor verzi. La fel ca alţi concitadini, cetăţenii din Frumoasa au aşteptat în zadar intervenţiile echipelor municipalităţii, întrebându-se, pe bună dreptate de ce localităţile limitrofe oraşului au ajuns să arate mai bine decât cartierul lor. „Locuiesc de trei ani în cartierul Frumoasa, zona din vecinătatea Remat-ului. Vă invit să faceţi o plimbare în acest cartier, să observaţi cât de frumoasă este zona. Sunt trei străzi în tot cartierul, care arată ca după război şi care par imposibil de asfaltat. E inexplicabil cum zeci de străzi au fost asfaltate în satele de la marginea oraşului iar într-unul din cartierele din Iaşi acestea sunt pline de gropi”, spunea un ieşean pe site-ul domnuleprimar.ro.

La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte pasajul auto. Privit din exterior, aceasta are înfăţişarea unui gheto, cu pereţi murdari, mâzgăliţi cu diverse mesaje, becuri atârnând şi izolaţie distrusă. Carosabilul este şi mai jalnic. La ambele capete de pasaj, cratere imense pândesc intrarea maşinilor în tunel, în vreme ce la mijloc, în zona gurilor de scurgere, terasamentul s-a lăsat sub povara greutăţii maşinilor tranzitează tunelul din lipsă de alternative. „Când se va face o reparaţie capitală a pasajului auto Frumoasa, mă refer la şosea? Nu se mai poate circula aproape deloc, e un şanţ uriaş pe care nu îl mai poţi evita. Deşi e o alternativă bună de circulaţie, trebuie evitată din cauza nepăsării edililor acestui oraş”, spune un alt ieşean, pe acelaşi site. Nici trecătorii nu par încântaţi de faptul că trebuie să folosească pasajul. „Circul mai mult ziua. Noaptea nu cred că m-aş putea aventura aici, cu toate că nu cred că aş da peste oameni ai străzii. Pur şi simplu, aspectul pasajul nu inspiră încredere”, spune un pieton.

Pasajul din Galata, inundat la fiecare ploaie!

Părăsim zona nu înainte de a remarca că de-a lungul străzii Neptun, lângă linia de cale ferată, toată lumea parchează pe spaţiul verde, care, bineînţeles că nu mai există. Ajungem la pasajul din Nicolae Iorga, care, de bine de rău, arată mult mai îngrijit comparativ cu cel din Frumoasa. Aici, carosabilul arată precum un joc de puzzle, având parte de mai multe peticiri de-a lungul anilor, însă în zona gurilor de scurgere asfaltul s-a lăsat, iar grilajele tind să cedeze. Nu am întâlnit şoferi nemulţumiţi de condiţiile de trafic, ci mai degrabă de ceea ce se întâmplă atunci când plouă. „La fiecare ploaie torenţială, pasajul se inundă. Pe de o parte, canalele nu fac faţă precipitaţiilor, cred că sunt înfundate, iar pe de altă parte, carosabilul este plan, nu are înclinaţia care să ducă la scurgerea apelor. Este una dintre problemele nerezolvate ale acestui pasaj”, crede un taximetrist.

Înclinăm să-i dăm dreptate după cele întâmplate în luna august, când pasajul ce duce spre Galata a fost inundat, devenind impracticabil. „Se asfaltează în oraş, nu zic, se pun pavele pe trotuare, însă ar trebui ca cineva să se gândească şi la refacerea carosabilul din pasaje”, adaugă acelaşi taximetrist.

Capcanele de pe „Europeană”

În fine, în pasajul din Păcurari, de pe DE 58, situaţia pare cea mai bună. Pe undeva este şi normal atât timp cât zona a avut parte de investiţii pe fonduri nerambursabile, tunelul arătând mai bine în comparaţie cu cele prezentate anterior. Însă şi aici există capcane, întrucât gurile de canal nu sunt la acelaşi nivel cu carosabilul. „Acum este mai bine, însă acum un an riscai să te propteşti cu maşina în ele. Plus că se furau sistematic capacele de canal, iar băieţii responsabili cu semnalizarea problemei nici măcar nu împrejmuiseră groapa, ci băgaseră un băţ mare în canal”, îşi aminteşte un şofer.

Unde vor apărea noi pasaje?

Sigur că, în viitor, lucrurile s-ar putea schimba, de această dată într-un sens pozitiv. Edilii şi-ar putea îndrepta atenţie spre aceste pasaje, într-un cadru mult mai general, determinat de posibila apariţie a altor tuneluri. Astfel, unul dintre viitoarele pasaje ar putea fi realizat la celălalt capăt al Bulevardului Independenţei. „Este vorba de pasajul Independenţei - Stihii. Propune o subtraversare, de pe Bulevardului Independenţei să ieşi în continuare pe strada Stihii şi de aici să se realizeze legătura spre Aeroport”, spun oficialii Primăriei. Un alt tunel ar urma să fie realizat pe Bulevardul Socola. Tunelul ar urma să fie realizat pe sub intersecţia de la Cotnari. Astfel, maşinile ar putea evita intersecţia pe direcţia Podu Roş - Bucium, iar tramvaiele şi autoturismele vor putea circula suprateran pe direcţia Nicolae Iorga - bulevardul Primăverii. „Pasajul Cotnari este şi dimensionat şi a trecut deja prin comisia de circulaţie. Vine în prelungirea Bulevardului Socola, de o parte şi alta a liniei de tramvai. Un pasaj de două benzi, câte una pe sens, pe axul bulevardului, astfel încât cei care vor să vină dinspre Bucium spre Podu Roş vin pe dedesubt, nu mai trebuie să stea la semafor. Celelalte benzi rămân pentru viraje: stânga şi dreapta. Cei dinspre Bucium ies prin pasaj pe Socola şi îşi continuă drumul spre Podu Roş”, propuneau urbaniştii Primăriei.

În fine, alte două pasaje urmau să se realizeze în zona Podu Roş şi încă două în Tudor Vladimirescu, pe ambele maluri ale Bahluiului, cu subtraversare pe sub calea de rulare a tramvaiului. Ulterior, s-a vehiculat că pasajele subterane vor fi înlocuite cu altele supraterane, din raţiuni economice sau care ţin de durata mare de execuţie. Însă orice s-ar întâmpla, este clar că implicarea factorilor de decizie în menţinerea funcţională a tuturor pasajelor din oraş trebuie să beneficieze de o altă abordare, una generală şi nu doar orientată doar spre investiţiile noi. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„În pasajul auto Frumoasa nu se mai poate circula aproape deloc, e un şanţ uriaş pe care nu îl mai poţi evita” - şofer

 

* * *

„La fiecare ploaie torenţială, pasajul Galata se inundă. Pe de o parte, canalele nu fac faţă precipitaţiilor, cred că sunt înfundate, iar pe de altă parte, carosabilul este plan, nu are înclinaţia care să ducă la scurgerea apelor. Este una dintre problemele nerezolvate ale acestui pasaj” - taximetrist

 

* * *

„În Pasajul Păcurari, acum e mai bine, însă acum un an riscai să te propteşti cu maşina în ele. Plus că se furau sistematic capacele de canal, iar băieţii responsabili cu semnalizarea problemei nici măcar nu împrejmuiseră groapa, ci băgaseră un băţ mare în canal” - şofer

 

Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC REGIONAL TOTAL CONSTRUCT SA, Suceava, str. Aleea Dumbrăvii nr. 57, jud. Suceava, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active: A. Bunuri imobile conform caietului de sarcini nr. 39/02.03.2015, respectiv: 1. Teren intravilan şi construcţii situate în Suceava, str. Aleea Dumbrăvii, jud. Suceava – la prețul de 1.194.364,00 lei; B. Bunuri mobile conform caietului de sarcini nr. 39/02.03.2015, constând în echipamente tehnologice, mijloace de transport, mobilier, birotică şi obiecte de inventar la preţul total de 77.439,50 lei. Licitaţiile vor avea loc la data de 12.04.2018, 26.04.2018, 10.05.2018 şi 24.05.2018, ora 13:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Suceava, str. Castanilor, nr. 2, bl. 2, sc. A, et. 5, ap. 17, jud. Suceava, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare - 5% din preţul de pornire al licitaţiei; - dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Preţurile nu includ TVA. Taxele se vor achita în contul nr. RO42 BTRL 0340 1202 3938 42XX, cont deschis pe numele debitoarei SC REGIONAL TOTAL CONSTRUCT SA la Banca Transilvania SA sucursala Suceava. Înscrierile se fac la sediul ales al lichidatorului judiciar din Suceava, str. Castanilor, nr. 2, bl. 2, sc. A, et. 5, ap. 17, jud. Suceava, cu minim 24 de ore înainte de data şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar până la data de 01.04.2018. Informaţii lichidator judiciar – telefon 0330/115167, mobil: 0745630037, 0721767960.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...