Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO

default

Dimensiune font:

| 17-09-2017 12:40

Încă din 2008, edilii au gândit o soluţie relativ simplă pentru descongestionarea traficului din oraş: direcţionarea acestuia în subteran.

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate în diferite zone din oraş, uşurând  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiativa ridică semne de în ceea ce priveşte întreţinerea lor, atât timp cât nu este zi în care ieşenii să nu se plângă de starea jalnică în care au ajuns vechile pasaje. Altfel spus, extrem de grijulii cu modernizarea infrastructurii rutiere tradiţionale, edilii au ignorat trecerile pe sub calea ferată, etichetate acum drept adevărate capcane pentru şoferi.

Ieşenilor li se promitea atunci că, odată cu finalizarea lucrărilor în zona centrală a oraşului, şi celelalte cartiere vor avea parte de cosmetizări, fie că ne referim la repararea carosabilului sau la întreţinerea spaţiilor verzi. La fel ca alţi concitadini, cetăţenii din Frumoasa au aşteptat în zadar intervenţiile echipelor municipalităţii, întrebându-se, pe bună dreptate de ce localităţile limitrofe oraşului au ajuns să arate mai bine decât cartierul lor. „Locuiesc de trei ani în cartierul Frumoasa, zona din vecinătatea Remat-ului. Vă invit să faceţi o plimbare în acest cartier, să observaţi cât de frumoasă este zona. Sunt trei străzi în tot cartierul, care arată ca după război şi care par imposibil de asfaltat. E inexplicabil cum zeci de străzi au fost asfaltate în satele de la marginea oraşului iar într-unul din cartierele din Iaşi acestea sunt pline de gropi”, spunea un ieşean pe site-ul domnuleprimar.ro.

La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte pasajul auto. Privit din exterior, aceasta are înfăţişarea unui gheto, cu pereţi murdari, mâzgăliţi cu diverse mesaje, becuri atârnând şi izolaţie distrusă. Carosabilul este şi mai jalnic. La ambele capete de pasaj, cratere imense pândesc intrarea maşinilor în tunel, în vreme ce la mijloc, în zona gurilor de scurgere, terasamentul s-a lăsat sub povara greutăţii maşinilor tranzitează tunelul din lipsă de alternative. „Când se va face o reparaţie capitală a pasajului auto Frumoasa, mă refer la şosea? Nu se mai poate circula aproape deloc, e un şanţ uriaş pe care nu îl mai poţi evita. Deşi e o alternativă bună de circulaţie, trebuie evitată din cauza nepăsării edililor acestui oraş”, spune un alt ieşean, pe acelaşi site. Nici trecătorii nu par încântaţi de faptul că trebuie să folosească pasajul. „Circul mai mult ziua. Noaptea nu cred că m-aş putea aventura aici, cu toate că nu cred că aş da peste oameni ai străzii. Pur şi simplu, aspectul pasajul nu inspiră încredere”, spune un pieton.

Pasajul din Galata, inundat la fiecare ploaie!

Părăsim zona nu înainte de a remarca că de-a lungul străzii Neptun, lângă linia de cale ferată, toată lumea parchează pe spaţiul verde, care, bineînţeles că nu mai există. Ajungem la pasajul din Nicolae Iorga, care, de bine de rău, arată mult mai îngrijit comparativ cu cel din Frumoasa. Aici, carosabilul arată precum un joc de puzzle, având parte de mai multe peticiri de-a lungul anilor, însă în zona gurilor de scurgere asfaltul s-a lăsat, iar grilajele tind să cedeze. Nu am întâlnit şoferi nemulţumiţi de condiţiile de trafic, ci mai degrabă de ceea ce se întâmplă atunci când plouă. „La fiecare ploaie torenţială, pasajul se inundă. Pe de o parte, canalele nu fac faţă precipitaţiilor, cred că sunt înfundate, iar pe de altă parte, carosabilul este plan, nu are înclinaţia care să ducă la scurgerea apelor. Este una dintre problemele nerezolvate ale acestui pasaj”, crede un taximetrist.

Înclinăm să-i dăm dreptate după cele întâmplate în luna august, când pasajul ce duce spre Galata a fost inundat, devenind impracticabil. „Se asfaltează în oraş, nu zic, se pun pavele pe trotuare, însă ar trebui ca cineva să se gândească şi la refacerea carosabilul din pasaje”, adaugă acelaşi taximetrist.

Capcanele de pe „Europeană”

În fine, în pasajul din Păcurari, de pe DE 58, situaţia pare cea mai bună. Pe undeva este şi normal atât timp cât zona a avut parte de investiţii pe fonduri nerambursabile, tunelul arătând mai bine în comparaţie cu cele prezentate anterior. Însă şi aici există capcane, întrucât gurile de canal nu sunt la acelaşi nivel cu carosabilul. „Acum este mai bine, însă acum un an riscai să te propteşti cu maşina în ele. Plus că se furau sistematic capacele de canal, iar băieţii responsabili cu semnalizarea problemei nici măcar nu împrejmuiseră groapa, ci băgaseră un băţ mare în canal”, îşi aminteşte un şofer.

Unde vor apărea noi pasaje?

Sigur că, în viitor, lucrurile s-ar putea schimba, de această dată într-un sens pozitiv. Edilii şi-ar putea îndrepta atenţie spre aceste pasaje, într-un cadru mult mai general, determinat de posibila apariţie a altor tuneluri. Astfel, unul dintre viitoarele pasaje ar putea fi realizat la celălalt capăt al Bulevardului Independenţei. „Este vorba de pasajul Independenţei - Stihii. Propune o subtraversare, de pe Bulevardului Independenţei să ieşi în continuare pe strada Stihii şi de aici să se realizeze legătura spre Aeroport”, spun oficialii Primăriei. Un alt tunel ar urma să fie realizat pe Bulevardul Socola. Tunelul ar urma să fie realizat pe sub intersecţia de la Cotnari. Astfel, maşinile ar putea evita intersecţia pe direcţia Podu Roş - Bucium, iar tramvaiele şi autoturismele vor putea circula suprateran pe direcţia Nicolae Iorga - bulevardul Primăverii. „Pasajul Cotnari este şi dimensionat şi a trecut deja prin comisia de circulaţie. Vine în prelungirea Bulevardului Socola, de o parte şi alta a liniei de tramvai. Un pasaj de două benzi, câte una pe sens, pe axul bulevardului, astfel încât cei care vor să vină dinspre Bucium spre Podu Roş vin pe dedesubt, nu mai trebuie să stea la semafor. Celelalte benzi rămân pentru viraje: stânga şi dreapta. Cei dinspre Bucium ies prin pasaj pe Socola şi îşi continuă drumul spre Podu Roş”, propuneau urbaniştii Primăriei.

În fine, alte două pasaje urmau să se realizeze în zona Podu Roş şi încă două în Tudor Vladimirescu, pe ambele maluri ale Bahluiului, cu subtraversare pe sub calea de rulare a tramvaiului. Ulterior, s-a vehiculat că pasajele subterane vor fi înlocuite cu altele supraterane, din raţiuni economice sau care ţin de durata mare de execuţie. Însă orice s-ar întâmpla, este clar că implicarea factorilor de decizie în menţinerea funcţională a tuturor pasajelor din oraş trebuie să beneficieze de o altă abordare, una generală şi nu doar orientată doar spre investiţiile noi. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„În pasajul auto Frumoasa nu se mai poate circula aproape deloc, e un şanţ uriaş pe care nu îl mai poţi evita” - şofer

 

* * *

„La fiecare ploaie torenţială, pasajul Galata se inundă. Pe de o parte, canalele nu fac faţă precipitaţiilor, cred că sunt înfundate, iar pe de altă parte, carosabilul este plan, nu are înclinaţia care să ducă la scurgerea apelor. Este una dintre problemele nerezolvate ale acestui pasaj” - taximetrist

 

* * *

„În Pasajul Păcurari, acum e mai bine, însă acum un an riscai să te propteşti cu maşina în ele. Plus că se furau sistematic capacele de canal, iar băieţii responsabili cu semnalizarea problemei nici măcar nu împrejmuiseră groapa, ci băgaseră un băţ mare în canal” - şofer

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei