Poveste de succes la Şorogari

default

Dimensiune font:

| 16-04-2016 05:35

La ferma „Caprele Irinucăi” am ajuns de pe Facebook, așa cum este în lumea 2.0 * cunoști oameni în mediul virtual, le oferi zâmbete colorate în Photoshop, le scrii mesaje meșteșugite și abia apoi încerci să-i privești în ochi * în doar patru ani, visul unei tinere s-a transformat într-o afacere de succes, susţinută cu multă muncă şi pasiune 

Întâlnirea cu Irina Ciochină, de la Ferma „Caprele Irinucăi”, a fost intermediată de Dumnezeu. Ne-am tot străduit noi să ne aranjăm orele de taifas, să ne punem de acord, dar de fiecare dată a intervenit ceva – ba Irina nu era pregătită, ba noi aveam tocmai atunci o altă urgență, ba ploua cu găleata și așa a trecut vremea. Până de curând, cu câteva ore înainte de primul potop al acestei primăveri despre care chiar credeam că este perfectă! Și cum să fi fost altfel când lângă la ferma din Șorogari ne-au întâmpinat, pe rând, meri cu floarea bătută, liliac movaliu aprins de-ți venea să-i smulgi crengile din fuga mașinii ori sălcioară galbenă a cărei reverență ar face să roșească orice cap încoronat? „Tata spune mereu că eu sunt fermierul-șef și eu la fel îl recomand. Suntem o fermă cu doi șefi”, râde Irina Ciochină, în timp ce strecoară cu grijă laptele în sticlele așezate frumos şi care urmau să ajungă la clienţii pofticioși. De ce tocmai lapte de la Șorogari și nu din altă parte? Greu de spus, dar poate fiindcă este sănătos, poate fiindcă vine de la căprițe crescute cu mare dragoste, poate fiindcă avem nevoie mereu de ofranda pământului.

„Tata este eroul meu”
O vizită la Ferma „Caprele Irinucăi”, din Șorogari (Iași), te duce într-un basm frumos, la care se munceşte clipă de clipă. Cele 16 hectare care adăpostesc și țarcurile, și culturile de ierburi bune-bune pentru căprițe, și alte acareturi necesare într-o gospodărie mare arată câte poți face dacă ai un vis, determinarea de a-l împlini și dragostea pe care e musai să o sădești în fiecare faptă.
Irina Ciochină nu este fermier cu diplomă, ci unul din vocație. Și-a scris pe ecuson „Fermier” în anul 2012, la scurt timp timp ce s-a întors din Olanda, unde a lucrat o perioadă. După ce avionul a aterizat la Iaşi, Irina a început o viață nouă, iar visul de a avea o fermă de capre, cum își dorea din copilărie, a prins contur. „Am fost crescută de bunica mea din Soveja. Vedeți, aici este poza ei. La ea mă întorc cu gândul ori de câte ori îmi este greu. De la ea am învățat rețete tradiționale de brânză, ea mi-a adus în față o lume în care cuvântul de ordine este dragostea față de tot ce este în jur”, a spus Irina, citind parcă gândurile tatălui, Eugen Cojocaru. „Știți cât de mult a muncit tata? El este eroul meu. Mă bucur că lucrez alături de el”, a zâmbit tânăra. Pentru Irina, fiecare zi începe la ora 5.30 şi nu prea ştie niciodată când se termină, dar de multe ori ceasul e trecut târziu în noapte. Ar avea nevoie de ajutor şi, în ciuda numărului mare de oameni care se plâng că nu au loc de muncă, cu greu găseşti pe cineva de nădejde. Păstorii buni sunt destul de rari, înspre deloc. Ori nu-i găseşti, ori nu-şi văd de treabă, nu au grijă de animale aşa cum ar trebui sau moţăie pe câmp. Nu este nevoie să-i priveşti, îţi dai seama de munca lor şi în producţia de lapte, care creşte de la o zi la alta atunci când păstorul este de nădejde.

La fermă nu este niciodată concediu, iar munca se reia dimineaţă de dimineaţă, şi sâmbăta, şi duminica, inclusiv când sunt sărbători. Irina Ciochină este mereu acolo -- şi când plouă şi este noroi, şi când arşiţa pârjoleşte totul în jur, şi când este toamnă şi frig. Suferă enorm când câte o căpriţă este bolnavă, iar leacul se găseşte greu. Nu se plânge niciodată şi ştie că niciun rezultat nu vine fără efort. Clienții se numără cu sutele fără să se fi făcut publicitate. „Noi ne dorim mai mult calitate şi costă destul de mult. Lumea spune că o capră nu dă mai mult de o jumătate de litru de lapte pe zi. Campioana noastră a dat 4 litri pe zi, dar asta nu se întâmplă oricum. E nevoie de grijă, de igienă, de multe lucruri care nu sunt ieftine”, a completat Irina. Zilnic, o căpriță veselă are nevoie să pască pe imaș, dar și de tain, de vitamine (dacă este după perioada de fătare) și de multă atenție. Căprițele, în jur de 140 la număr, ies zilnic pe islaz, alături de iezișori. Libertatea este foarte importantă, aspect pe care îl observă toți cei care vin la fermă, mulţi fiind copii, pentru ei fiind amenajat şi un spaţiu special de joacă.

„Am cei mai faini clienţi”
Dacă ajungi la Șorogari poți simți glasul pământului, poți respira un aer nu curat, ci adevărat pe care în Iași nu îl găsești. Dar cel mai mare câștig îl ai în întâlnirea cu Irina Ciochină și Eugen Cojocaru, care te învață, înainte de toate, să privești totul cu sufletul, nu cu ochii. „Fără dragoste și pasiune nu iese nimic. Noi întâmpinăm fiecare zi cu bucuria unui nou început și mereu avem satisfacții. Priviți verdele din jur. Aveți cumva vreun penel care să redea mai bine această nuanță?”, s-a întrebat, cu vocea spre sine mai mult, Eugen Cojocaru.
Nu, e clar că penel mai bun nu am găsit, după cum nici iezișori mai fericiți nu am întâlnit. Secretul este unul singur -- dragostea pentru lucrul făcut din inimă şi munca temeinică. „Asta mi-am dorit și-i repet și mamei, care ar fi avut alte planuri cu mine – «Sunt fericită». Am cei mai faini clienţi şi cererea este în creştere”. Singurul regret al fermierei din Șorogari este că pe diploma universitară nu este trecut titlul de medic veterinar -- „Nu știu de ce nu m-am gândit mai demult…”.
Maura ANGHEL

Caseta 1
100.000 de euro este suma la care s-a ridicat investiţia de la Şorogari.

Caseta 2
Tic-tac! Tic-tac! Așa îți sună în ureche cadența inimioarei ieduțului ce tocmai a poposit în brațele tale. Nu se teme și se lipește ușor de pieptul tău. El știe că acolo este izvorul iubirii și că de acolo va fi hrănit mereu. Noi, oamenii, ne mai îndoim, dar imediat ce Mama Natură ne trage de mânecă ne aducem aminte. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei