Povestea primei mitropolii a Moldovei

default

Dimensiune font:

| 28-01-2017 05:45

Bucovina are multe locuri fermecate, însă niciunul nu se compară cu Biserica Mirăuţi din Suceava * cu o istorie de 600 de ani, lăcaşul de cult ascunde comori nebănuite * este prima biserică de piatră din Suceava şi primul sediu al Mitropoliei Moldovei * a fost ridicată odată cu Cetatea de Scaun a Sucevei şi cu Cetatea Şcheia * la Biserica Mirăuţi se află mormântul Evdochiei de Kiev, prima soţie a domnitorului Ştefan cel Mare * se presupune că tot aici a fost îngropat şi domnitorului Petru Muşat

Povestea Mirăuţiului este fără îndoială dovada vie că sucevenii sunt oameni cu multă credinţă. Unul dintre cele mai iubite lăcaşuri de cult este Biserica Mirăuţi, care este şi cel mai vechi. Ridicată în urmă cu 600 de ani, este prima biserică de piatră din Suceava şi primul sediu al Mitropoliei Moldovei. În lunga sa istorie, Biserica a fost de multe ori în pericol, dar a fost salvată de fiecare dată de comunitatea locală, după cum ne-a spus preotul paroh Gheorghe Florin Hostiuc. Istoria Bisericii „Sfântul Gheorghe”, cunoscută ca Biserica Mirăuţi, începe la 1380 înainte de Petru I Muşat. Legenda spune că pe locul ei ar fi fost adăpostul unui sihastru. „Pe vatra schitului, Petru I Muşat a aşezat, odată cu piatra de temelie a Cetăţii de Scaun, odată cu Curtea Domnească, şi un loc de rugăciune. Este prima biserică pe care o avem aici. La început avea dimensiuni modeste, adică jumătate din clădirea actuală. În această biserică va fi amenajat mai târziu şi sediul primei Mitropolii a Moldovei”, ne-a spus preotul. Prima Mitropolie înseamnă un act de independenţă. Preotul a explicat că în Evul Mediu timpuriu organizarea ecleziastică şi organizarea statală mergeau mână în mână, într-un sistem complementar bicefal în care statul trăgea după sine biserica şi îi aducea un plus de valoare. „Vorbim apoi despre perioada lui Alexandru cel Bun, pentru că reuşeşte să obţină recunoaşterea Mitropoliei, îi creşte prestigiul prin aducerea de la Cetatea Albă a Moaştelui Sfântului Ioan cel Nou. Moaştele au fost aduse în ziua de Sânziene, după unii în 1402, după alţii în 1416. Le aşează în Catedrala Mitropolitană de la Mirăuţi”, a afirmat preotul paroh.

Lăcaşul a fost restaurat de Ştefan cel Mare

Biserica lui Petru Muşat şi Alexandru cel Bun a fost restaurată de domnitorul Ştefan cel Mare, care îi adaugă un pridvor deschis, unde a fost înmormântată Evdochia de Kiev, prima soţie a voievodului. Mormântul a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la începutul anilor 1990. În acelaşi loc a fost descoperit şi un prunc, semn că moartea tinerei domniţe a survenit în urma unor complicaţii la naştere. „Biserica va fi deschisă până în 1513, apoi urmează o perioadă tulbure din punct de vedere economic. În urma vizitelor făcute de poloni, tătari, a suferit multe stricăciuni. Legenda spune că nici măcar Sfântului Ioan nu-i mai plăcea aici. Există o legendă că Sfântul Ioan fugea noaptea într-un loc destul de îndepărtat, în crângul de la marginea oraşului”, a mai spus preotul Gheorghe Hostiuc. Tot el ne-a spus că sfârşitul secolului XVI, începutul secolului XVII aduce o nouă perioadă luminoasă pentru că se ridică actuala clădire a bisericii.

Habsburgii i-au împins pe suceveni spre catolicism

După pacea de la Karlowitz, nordul Moldovei, teritoriul pe care îl numim Bucovina, a fost înglobat în imperiul Habsburgic. Preotul Hostiuc a precizat că politica de atunci era de atragere a populaţiei spre biserica romano-catolică: „Numai că bucovinenii erau oameni dârji, naţionalişti şi conservatori şi nu s-a reuşit implementarea nici a confesiunii greco-catolice, nici a trecerii masive a populaţiei către romano-catolicism”.

În încercarea lor de a atrage populaţia spre catolicism, habsburgii închid o mare parte din bisericile şi mănăstirile reprezentative, la un moment dat rămânând deschise doar Putna, Voroneţ, Dragomirna şi „Sf. Ioan”. Închiderea lăcaşurilor de cult a dus la degradarea clădirilor. „Există mărturii că Biserica Mirăuţi a fost pusă pe lista demolărilor. Un diriginte de poştă vroia să cumpere clădirea să o dărâme, iar piatra să o folosească pentru construcţia unei locuinţe personale. Aceasta este momentul când comunitatea s-a implicat şi au început demersurile pentru salvarea bisericii. S-a implicat familia boierilor Hurmuzachi. Dumnealor erau înalţi reprezentanţi ai Bucovinei în spaţiul politic de la Viena. Relaţiile lor la Viena erau destul de complexe şi au folosit toată această influenţă pentru salvarea monumentului. S-au obţinut actele de restaurare prin semnătura directă a împăratului Francisc Joseph. Ca un semn de recunoştinţă, tabloul său votiv este pictat în biserică, în oglindă cu cel al ctitorului Petru I Muşat”, a completat părintele Hostiuc.

Înainte să fie salvată, biserica a fost închiriată de armata austriacă şi de nişte negustori care o foloseau drept depozit pentru piei de animale şi pentru cerealele destinate cavaleriei austriece.

De la 1905 până în 1991 nu s-au mai făcut decât mici reparaţii curente la Mirăuţi.

Bani cu ţârâita pentru restaurare

În 1990, lăcaşul se afla într-o stare jalnică. Edificiul era în pericol de prăbuşire după unii specialişti care au recomandat inclusiv încetarea serviciilor liturgice. „Noi am continuat să slujim. Am încercat consolidarea şi sprijinirea zonelor cu probleme şi în felul acesta am continuat slujirea liturgică. Structura de rezistenţă era grav afectată nu numai din cauza viciilor de construcţii, cât şi din cauza alunecărilor de teren din zonă. Existau fisuri care veneau de sub clădire, era vorba despre fracturi ale straturilor de pământ care se transmiteau în construcţie. Ele veneau din lateral, din cele două abside din faţă, de la absida altarului şi se uneau la cupolă”, a spus parohul.

Biserica se află în restaurare şi în ziua de astăzi. Clădirea a fost salvată, dar se lucrează la pictură. Pe unele porţiuni din interior tencuiala este căzută. Pe alte porţiuni se încercă restaurarea picturii, care este un proces migălos şi de durată. Chiar şi aşa, 26 de ani înseamnă foarte mult. O recunoaşte şi arhitectul Viorel Blănaru, colaboratorul Direcţiei pentru Cultură care are în grijă monumentele de patrimoniu, o recunoaşte şi preotul paroh care se îngrijeşte de biserică de 26 de ani.

De vină este Ministerul Culturii care a alocat bani cu ţârâita pentru salvarea primului sediu al Mitropoliei Moldovei. „Dacă finanţările erau mai consistente pe fiecare etapă în parte, probabil că acest interval de timp ar fi putut fi redus. Dacă până în 1990 s-au făcut puţine intervenţii de restaurare a monumentelor istorice, mai ales a celor bisericeşti, după 1990 a fost o adevărată avalanşă a cererilor şi a şantierelor deschise pentru restaurarea multor obiective religioase. Acest fapt a contribuit la alocarea unor sume reduse pe fiecare an în parte”, ne-a spus preotul Hostiuc. El a mai precizat că au fost perioade în care s-a lucrat trei sau patru sau cinci luni într-un an pentru restaurare, restul rămânând în conservare pentru că se depăşeau alocările. Unele etape de restaurare nu au putut fi grăbite pentru că exista riscul producerii unor deteriorări ulterioare. Aspectul a fost confirmat şi de arhitectul Blănaru. Au fost perioade de doi sau chiar trei ani în care nu au fost alocate sumele necesare restaurării. Lucrările tergiversate au dus la distrugerea unor elemente de organizare a şantierului. „Lucrările de restaurare a picturii nu au putut demara decât după stabilizarea clădirii. În aceste condiţii este firesc ca restaurarea să dureze o perioadă îndelungată, dar nu chiar atât de mult. Este anormal ca un obiectiv de cult de importanţa şi faima bisericii să nu fie disponibil la maximă capacitate estetică o atât de lungă perioadă”, a spus Viorel Blănaru.

Numele bisericii se pare că ar proveni de la Mir-oţa (Pacea Tatălui) şi că s-ar numi astfel de la miruirea voievozilor în această putere politică, după cum a scris arhiereul Narcis Creţulescu, într-o notiţă trimisă preotului Simion Florea Marian. Mai aproape de adevăr pare că numele său derivă de la o familie Mirea-Mirăuţi, care ar fi locuit în acest loc, unde este zidită biserica. În 1898 s-a decis restaurarea ei. Biserica a rămas închisă până la începutul anului 1919, când titularul parohiei „Sf. Dumitru“ din Suceava a cerut să fie trecută ca filială a acesteia. Egumenul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava” a primit de la Consistoriul arhiepiscopesc un ordin să predea lăcaşul de cult parohului pe durata reparaţiilor. Preluarea bisericii Mirăuţi s-a întins prea mult timp, iar biserica a fost scoasă din Eparhia Bucovinei. Din 1957, sub directa îndrumare a mitropolitul de atunci al Moldovei, Iustin Moisescu, lăcaşul de cult a fost sfinţit ca biserică parohială, avându-l ca paroh pe preotul Gheorghe Coclici, acesta devenind astfel primul paroh al vechii reşedinţe mitropolitane.

Oana ŞLEMCO

Există mărturii că Biserica Mirăuţi a fost pusă pe lista demolărilor. Un diriginte de poştă vroia să cumpere clădirea să o dărâme, iar piatra să o folosească pentru construcţia unei locuinţe personale” - preotul paroh Gheorghe Hostiuc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei