Povestea studentei care a învăţat economie la Sorbona

default

Dimensiune font:

| 27-09-2014 06:00

Pentru Marinela Ihnachiuc, Parisul este locul în care îşi împlineşte visele * tânără suceveancă a ajuns să lucreze la Banca de Investiţii şi Finanţare din Paris * munca şi ambiţia sunt caracteristicile ce o definesc  

Celebra actriţă Audrey Hepburn spunea că „Parisul este mereu o idee bună”, iar citatul a inspirat mulţi turişti să viziteze oraşul luminilor şi tineri care să studieze în universităţile din Paris. Printre ei se numără şi Marinela Ihnachiuc, de 23 de ani, din Suceava care a plecat la Paris cu o bursă Erasmus. Fascinată de viaţa pariziană, ea a ales să-şi continue studiile în capitala Franţei, unde a urmat şi un stagiu de practică. „Oraşul m-a cucerit imediat şi chiar dacă iniţial am venit pentru 6 luni, sunt deja de 3 ani la Paris şi cert este că voi mai rămâne o perioadă. Acum fac un stagiu, iar apoi intenţionez să mai fac un an de master”, povesteşte Marinela. Tânăra se pregăteşte pentru o carieră în economie şi a studiat la facultatea de ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) Suceava, specializarea Finanţe Bănci. „După primul an de facultate am beneficiat de o bursă Erasmus la Université de Versailles. În cadrul acestui program am făcut cel de-al doilea an. În anul al treilea am fost acceptată la Economie şi Gestiune, specializarea Finanţe Internaţionale din cadrul aceleiaşi universităţi franceze. Acest lucru s-a întâmplat fără să mai fiu într-un program de schimb, dar am ales să rămân şi am urmat în paralel şi facultatea de la USV”, spune Marinela. 
„La Sorbona, timpul liber este un lux”
F
acultatea s-a terminat, iar pentru master suceveanca a fost acceptată la Université Paris 1 Panthéon Sorbonne unde a absolvit Finanţe. „A fost o experienţă frumoasă, deşi a implicat mult efort, iar timpul liber era un lux. Sorbona a fost însă un vis împlinit şi am învăţat că odată ajuns acolo îţi dai seama că totul are un preţ”, a adăugat absolventa. Sistemul de învăţământ este riguros şi construit astfel încât studentul să fie îndemnat către pregătirea individuală, pe parcursul anului universitar bibliotecile fiind mereu pline. Însă fiecare îşi poate alege seminarul, în funcţie de programul său, îşi poate face propriul orar la începutul anului, doar cursurile fiind fixe. „Chiar şi aşa programul este solicitant: multe cursuri, multe teme, mult de învăţat, parţiale şi de la ora 20.00 până la 22.00”, spune Marinela.
Admiterea se face pe bază de dosar şi interviu şi se ţine cont în special de notele de la principalele obiecte studiate înainte, stagiile urmate de candidat, diplomele obţinute, un material complex făcut pe o temă dată, iar un cuvânt important de spus are şi voluntariatul. Taxa anuală este cuprinsă între 300 şi 400 de euro şi poate fi plătită în trei tranşe, o parte din bani fiind redirecţionaţi spre asigurarea medicală. Şi acolo românii au reuşit să demonstreze că sunt capabili de performanţe, astfel dacă printre studenţi nu a întâlnit decât un tânăr din Republica Moldova, Marinela a avut ocazia să facă un seminar cu un asistent român ce predă la Sorbona. Şi pentru că şi-a dorit un dublu curs a ales să facă un alt master în paralel, aşa că este înscrisă şi la USV, specializarea Economie şi Afaceri Internaţionale.
Stagiu la Banca de Investiţii şi Finanţare din Paris
Timpul nu iartă, iar pentru a avea cariera de succes pe care şi-o doreşte Marinela ştie că este nevoie de multă muncă şi de o pregătire intensă, astfel că momentan urmează un stagiu plătit la sediul central Société Générale din cartierul de afaceri la Défense, în cadrul Băncii de Investiţii şi Finanţare. „Această experienţă reprezintă pentru mine un prim contact cu mediul corporatist şi îmi dă oportunitatea de a pune în aplicare cunoştinţele dobândite în timpul anilor de studiu, dar şi de a învăţa multe alte lucruri noi. Echipa este minunată, iar pauzele agreabile”, mai spune tânăra. Ca să nu rupă legătura cu România, Marinela participă la activităţile Ligii Studenţilor Români din Străinătate - filiala Franţa fiind şi membru activ al ONG-ului. Preocupările acestuia au ca scop aducerea împreună a tinerilor români de succes din Paris. Un astfel de eveniment fiind în desfăşurare chiar în momentul de faţă şi anume „Fête de la Rentrée” care va avea loc la Ambasada României din Paris. „Am ajuns să cunosc astfel oameni frumoşi, cu aceleaşi centre de interes şi cu sufletul mereu legaţi de ţară”, spune suceveanca. Marinela a beneficiat de bursă în primul an, suma acoperind o parte din chirie, iar restul a fost pe cont propriu pentru că statul francez nu oferă granturi studenţilor străini. Puţinii norocoşi care pot beneficia de burse sociale de 700 de euro trebuie să aştepte mult hârtiile, birocraţia fiind la ea acasă în Franţa.
Parisul, oraşul contrastelor
Pentru că îi plac mult călătoriile, Marinela a făcut şi un tur al ţărilor europene. „În weekend-urile prelungite şi în vacanţe am reuşit să vizitez şi alte ţări europene, astfel am fost de câteva ori la Londra, Bruxelles, Amsterdam, Germania, Sicilia, Barcelona, Milano”, a mărturisit tânăra. Deşi acum călătoriile cele mai multe le face în Hexagon. „Am cunoscut şi alte locuri. Regiunea Bretagne, Normandie, în centru am fost până la Toulouse, pe drum am descoperit diferite oraşe medievale fiecare cu farmecul său, iar pe Coasta de Azur nu am putut să ratez covorul roşu de la Cannes sau Monaco”, a adăugat ea. Studiile i-au adus însă mereu unele dintre cele mai mari realizări de până acum şi i-au oferit multe alte oportunităţi. „Am fost o lună în Elveţia la Université de Lausanne în cadrul unei şcoli de vară. Astfel am profitat de ocazie şi am vizitat o mare parte din ţara cantoanelor”, spune Marinela.
Parisul nu o plictiseşte niciodată însă pentru că oraşul emoţionează sau dimpotrivă şochează, iar fastuozitatea, frumosul şi progresul se observă la tot pasul. Cafenelele, buticurile, străduţele mai înguste sau mai largi sunt încărcate de istorie, cartierele au poveştile lor şi oamenii se plimbă de multe ori fără a avea un itinerar prestabilit întrucât se lasă ghidaţi de împrejurimi. „Parisul este superb toamna”, este de părere Marinela căreia îi plac plimbările şi ieşirile cu prietenii în timpul liber. De asemenea, oraşul este o sursă nesecată de cultură la cel mai înalt nivel. „Îţi poţi petrece timpul liber în diverse maniere: muzee cu cele mai variate tematici, cinema, concerte şi multe altele. Eu prefer să merg la Orsay”, a completat tânăra. De aceea un turist, într-o zi la Paris este pierdut între alegerile sale. „Dacă aş fi pusă într-o asemenea situaţie, mi-ar fi greu să mă decid unde să servesc cafeaua şi croissantul, pe care bulevard sau străduţă să mă plimb, care expoziţie să o aleg, de pe care monument este priveliştea mai frumoasă, unde să văd apusul”, a adăugat Marinela.
Vise împlinite în Franţa
Experienţele cu oamenii au fost unele mai puţin plăcute atunci când a venit vorba de naţionalitate: „mi s-a mai întâmplat ca unii să îşi schimbe atitudinea după ce au auzit că sunt româncă”, însă şi unele plăcute „pe când alţii după ce află originea îmi spun în română Bună, ce faci?, Te pup ori Eşti foarte frumoasă. În cadrul academic nu am fost niciodată discriminată şi nici la serviciu”, mărturiseşte tânăra. Acasă, în Suceava, este şi va rămâne mereu locul cel mai drag pentru Marinela, dar încă nu este ferm convinsă că vrea să se întoarcă în ţară pentru a începe o carieră. În Paris i s-au întâmplat lucruri frumoase pe care nici nu îndrăznea să şi le imagineze. „Deocamdată profit de oportunităţile care mi se ivesc, îmi doresc ca în fiecare zi să iau cea mai bună decizie pentru mine. Important este să faci cu pasiune orice ai face, nu este relevant locul”, încheie Marinela.
Lucia HACMAN

Sorbona este cea mai vestită universitate franceză şi una dintre cele mai cunoscute universităţi din lume. Situată în centrul istoric al capitalei Franţei, Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon. Printre foştii ei studenţi se numără savanţi, oameni de cultură şi politicieni francezi şi străini. Anual absolvesc sute de mii de studenţi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei