19723816_1407656499314674_882088754_o
19727057_1407656509314673_1674505778_o
19720221_1407656732647984_1294855302_o
19820874_1407656502648007_455057222_o
19720221_1407656732647984_1294855302_o

Dimensiune font:

Poveşti terifiante din curtea fostei Chesturi FOTO

| 09-07-2017 12:30

O clădire bântuită de ghinion ar putea fi readusă la viaţă până la mijlocul anului viitor * fosta Chestură de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Iaşi, ar putea deveni muzeu şi sediu de birouri pentru administraţia publică * ani la rând s-a încercat reabilitarea construcţiei, însă autorităţile s-au lovit, de fiecare dată, de eşecuri * primele lucrări de reabilitare au sistat în 2011, iar până la acea dată s-au „tocat” patru milioane de lei * Consiliul Judeţean Iaşi a demarat recent noi proceduri pentru refacerea monumentului de mare semnificaţie istorică ce aduce aminte de ororile Pogromului de la Iaşi


Fosta Chestură de Poliţie de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 intră din nou în atenţia autorităţilor locale. Rabilitarea clădirii monument istoric a început în mandatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, însă lucrările au stagnat în 2011, din cauza problemelor financiare ale firmei de construcţii Moldoconstruct. La acea vreme, societatea a câştigat de două ori licitaţia de execuţie şi tot de atâtea ori a fost reziliat contractul. Mai târziu, neînţelegerile dintre grupurile politice din plenul CJ Iaşi au pus barieră oricărei tentative de intervenţie la structura clădirii. Moldoconstruct a acţionat în judecată instituţia contractantă, iar timp de doi ani nu s-au putut organiza alte licitaţii. Singurul aspect pozitiv a stat într-un plan de conservare a lucrărilor, motiv pentru care acoperişul şi interiorul clădirii se prezintă astăzi într-o stare bună. După un conflict purtat prin instanţe, CJ Iaşi a câştigat procesul cu Moldoconstruct, însă până anul acesta au urmat alte evenimente care au pus piedici dezvoltării acestui proiect. O nouă intenţie de reabilitare a fostei Chesturi a apărut în 2015, când CJ Iaşi, sub conducerea lui Cristian Adomniţei, a luat un credit de angajament de 8,4 milioane lei, însă aceşti bani au luat, în final, o altă destinaţie. Licitaţia de revizuire a documentaţiei trebuia făcută pentru că manopera şi costurile materialelor nu mai corespundeau standardelor din 2011. La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, iar de atunci au pornit alte probleme pentru CJ Iaşi. Societatea a contestat licitaţia pe motiv că oferta a fost declarată neconformă, în ciuda faptului că nu avea concurenţă. Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a dat însă câştig de cauza Consiliului Judeţean, însă aceste proceduri au blocat investiţia timp de mai bine de un an.

O nouă licitaţie, anul acesta

În perioada următoare, Consiliul Judeţean Iaşi ar trebui să finalizeze caietul de sarcini pentru execuţia lucrărilor de consolidare, restaurare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii monument istoric de pe Strada Vasile Alecsandri nr. 6, iar documentaţia va fi trimisă zilele următoare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. „Urmează urcarea documentaţiei pe SEAP, iar după desemnarea câştigătorului, durata maximă de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Noi sperăm ca investiţia să se finalizeze până în primăvara anului viitor. În acest moment, lucrările rămase de executat sunt estimate la 6,6 milioane lei, fără TVA. Este a treia oară când se încearcă reabilitarea clădirii. În acest moment, construcţia nu este racordată la utilităţi, iar singurul serviciu pe care CJ Iaşi îl suportă este cel de pază”, a declarat Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. Actuala investiţie presupune montarea unui ascensor, amenajarea aleilor, realizarea finisajelor şi componentelor artistice ale faţadei, realizarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, a sistemelor antiefracţie, antiincendiu şi ventilaţie. În mod normal, când va fi gata, aici vor funcţiona birourile instituţiilor aflate în subordinea CJ Iaşi care nu au suficient spaţiu, însă actualul preşedinte al CJ Iaşi, Maricel Popa, are şi alte planuri pentru spaţiile clădirii.

Maricel Popa: „Vom avea două muzee - al Holocaustului şi Toleranţei”

Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, curtea clădirii va fi amenajată pentru comemorarea Pogromului de la Iaşi, din 27-29 iunie 1947. În prezent, peretele exterior poartă şi astăzi semnele gloanţelor care au ucis 500 de evrei, într-o pagină neagră de istorie, în perioada regimului Antonescu. Această clădire va găzdui nu doar primul Muzeu al Holocaustului, ci şi un Muzeu al Toleranţei. „Aici s-a făcut repartiţia pentru trenul morţii, însă cei mai mulţi erau omorâţi. Pe 29 iunie 1947, în această curte au fost ucişi 500 de oameni. Curtea va fi zonă de pelerinaj şi va fi placată cu piatră dintr-un drum judeţean care datează din anii 1940. Clădirea va găzdui birourile Consiliului Judeţean, direcţiile subordonate şi va fi dotată cu o sală de şedinţă. Pe lângă muzeul Holocaustului, care este la parter, la etajul I vrem să facem un Muzeu al Toleranţei. Am găsit două vagoane din trenurile morţii şi le vom duce la cimitirul de la Podu Iloaei, a afirmat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Curtea fostei Chesturi ascunde orori greu de imaginat, iar amenajarea ei este una din priorităţile autorităţilor judeţene. În dimineaţa zilei de 29 iunie 1941, în Curtea Chesturii de Poliţie din Iaşi, trupurile celor vii erau amestecate cu cadavre. La poartă stăteau soldaţi români şi germani cu răngi de fier, lovind pe cei care erau împinşi înăuntru. După ce evreii au fost comasaţi în curtea Chesturii, în acest loc s-a produs o tentativă de evadare spre strada Victor Place - Cinematograful Sidoli, prin Curtea imobilului Grumberg. Mulţi dintre cei care au încercat să scape au fost împuşcaţi. A doua zi, evreii care nu au fost executaţi erau puşi să spele râurile de sânge din curtea Chesturii.

 

Record editorial pentru presa regională din România, bifat de „Evenimentul Regional al Moldovei”:

 

8.000 DE EDIŢII IEŞITE DIN TIPARE!

 

Supravieţuitor al Pogromului: „Am stat culcat la pământ, fără să mişc”

Unul din supravieţuitorii Pogromului la Iaşi este Iancu Ţucărman. Acesta îşi aminteşte cu mare emoţie clipele trăite în curtea fostei Chesturi. „Aici, în această curte, am stat culcat la pământ neavând voie să mă mişc, de pe data de 29 iunie 1941, până a doua zi dimineaţă, când ne-au dus către o destinaţie necunoscută pentru noi şi ne-au urcat în vagoane, în trenurile morţii. Am stat chiar sub unul din aceşti copaci, care sunt astăzi foarte înalţi, pe atunci era firav, aşa cum eram şi eu la acea vârstă”, povesteşte Iancu Ţucărman. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi şi bătuţi, înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi, şi bătuţi înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Alţi 2.000-2.700 de evrei au fost înghesuiţi în trenul cu direcţia Podul Iloaiei. Din aceştia, din cauza asfixierii şi a deshidratării, au supravieţuit numai 700. Cadavrele au fost jefuite şi aruncate în gropi comune, în preajma gărilor de pe traseu. 

 

În clădirea supusă consolidării, restaurării, refuncţionalizării şi modernizării, a funcţionat prestigioasa revistă de cultură Viaţa Românească. Aceasta şi-a început activitatea în luna martie a anului 1906, la Iaşi. Tema de proiectare ce a stat la baza documentaţiei de atribuire a lucrărilor de proiectare, în anul 2009, nu a luat în considerare simbolul şi mesajul, ignorând complet faptul că oraşul Iaşi are înmagazinată multă istorie, pe de o parte, şi pe de altă parte, nu s-a ţinut cont de faptul că suprafaţa edificiului este foarte generoasă şi permite o dezvoltare pe mai multe planuri”, se arată într-un raport din 2013, în cadrul unei tentative de licitaţie pentru refacerea clădirii

 

***

Credit Foto: Liviu Chirica

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Publicaţie de vânzare a bunurilor mobile SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846, RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: - Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 9.900 lei; - Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 6.120 lei; - Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 35.730 lei; - Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 10.980 lei. Bunurile mobile se vând în bloc. Prețul nu conține TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 05 şi 20 iunie 2018, ora 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare bun imobil şi bun mobil SC Sanrotex SRL LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC SANROTEX SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active: 1. Bun imobil situat în intravilanul com. Săuceşti, sat Săuceşti, jud Bacău, compus din teren categorie de folosinţă “curţi construcţii”, suprafaţă de 2.453mp, nr. cadastral 63728 pe care se află construcţia C7 - magazie, nr. cadastral 63728-C7, suprafaţă construită 948 mp. Preţ: 297.101 lei. 2. Bun mobil: Maşină de împachetat RVE 210 – preţ 8.882 lei. Preţurile nu conţin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 04 şi 18 iunie 2018, ora 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a. cerere de participare la licitaţie; b. dovada achitãrii cauţiunii - 10% din valoarea bunurilor licitate, fără TVA; c. dovada achitãrii taxei de participare – 1.500 lei pentru activul imobiliar şi 500 lei pentru bunurile mobile; d. dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e. documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei pentru bunul imobil şi 5 zile pentru bunurile mobile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar la numerele de telefon 0746153363, 0745630037. Lichidatator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
 
FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...