19723816_1407656499314674_882088754_o
19727057_1407656509314673_1674505778_o
19720221_1407656732647984_1294855302_o
19820874_1407656502648007_455057222_o
19720221_1407656732647984_1294855302_o

Dimensiune font:

Poveşti terifiante din curtea fostei Chesturi FOTO

| 09-07-2017 12:30

O clădire bântuită de ghinion ar putea fi readusă la viaţă până la mijlocul anului viitor * fosta Chestură de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Iaşi, ar putea deveni muzeu şi sediu de birouri pentru administraţia publică * ani la rând s-a încercat reabilitarea construcţiei, însă autorităţile s-au lovit, de fiecare dată, de eşecuri * primele lucrări de reabilitare au sistat în 2011, iar până la acea dată s-au „tocat” patru milioane de lei * Consiliul Judeţean Iaşi a demarat recent noi proceduri pentru refacerea monumentului de mare semnificaţie istorică ce aduce aminte de ororile Pogromului de la Iaşi


Fosta Chestură de Poliţie de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 intră din nou în atenţia autorităţilor locale. Rabilitarea clădirii monument istoric a început în mandatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, însă lucrările au stagnat în 2011, din cauza problemelor financiare ale firmei de construcţii Moldoconstruct. La acea vreme, societatea a câştigat de două ori licitaţia de execuţie şi tot de atâtea ori a fost reziliat contractul. Mai târziu, neînţelegerile dintre grupurile politice din plenul CJ Iaşi au pus barieră oricărei tentative de intervenţie la structura clădirii. Moldoconstruct a acţionat în judecată instituţia contractantă, iar timp de doi ani nu s-au putut organiza alte licitaţii. Singurul aspect pozitiv a stat într-un plan de conservare a lucrărilor, motiv pentru care acoperişul şi interiorul clădirii se prezintă astăzi într-o stare bună. După un conflict purtat prin instanţe, CJ Iaşi a câştigat procesul cu Moldoconstruct, însă până anul acesta au urmat alte evenimente care au pus piedici dezvoltării acestui proiect. O nouă intenţie de reabilitare a fostei Chesturi a apărut în 2015, când CJ Iaşi, sub conducerea lui Cristian Adomniţei, a luat un credit de angajament de 8,4 milioane lei, însă aceşti bani au luat, în final, o altă destinaţie. Licitaţia de revizuire a documentaţiei trebuia făcută pentru că manopera şi costurile materialelor nu mai corespundeau standardelor din 2011. La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, iar de atunci au pornit alte probleme pentru CJ Iaşi. Societatea a contestat licitaţia pe motiv că oferta a fost declarată neconformă, în ciuda faptului că nu avea concurenţă. Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a dat însă câştig de cauza Consiliului Judeţean, însă aceste proceduri au blocat investiţia timp de mai bine de un an.

O nouă licitaţie, anul acesta

În perioada următoare, Consiliul Judeţean Iaşi ar trebui să finalizeze caietul de sarcini pentru execuţia lucrărilor de consolidare, restaurare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii monument istoric de pe Strada Vasile Alecsandri nr. 6, iar documentaţia va fi trimisă zilele următoare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. „Urmează urcarea documentaţiei pe SEAP, iar după desemnarea câştigătorului, durata maximă de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Noi sperăm ca investiţia să se finalizeze până în primăvara anului viitor. În acest moment, lucrările rămase de executat sunt estimate la 6,6 milioane lei, fără TVA. Este a treia oară când se încearcă reabilitarea clădirii. În acest moment, construcţia nu este racordată la utilităţi, iar singurul serviciu pe care CJ Iaşi îl suportă este cel de pază”, a declarat Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. Actuala investiţie presupune montarea unui ascensor, amenajarea aleilor, realizarea finisajelor şi componentelor artistice ale faţadei, realizarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, a sistemelor antiefracţie, antiincendiu şi ventilaţie. În mod normal, când va fi gata, aici vor funcţiona birourile instituţiilor aflate în subordinea CJ Iaşi care nu au suficient spaţiu, însă actualul preşedinte al CJ Iaşi, Maricel Popa, are şi alte planuri pentru spaţiile clădirii.

Maricel Popa: „Vom avea două muzee - al Holocaustului şi Toleranţei”

Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, curtea clădirii va fi amenajată pentru comemorarea Pogromului de la Iaşi, din 27-29 iunie 1947. În prezent, peretele exterior poartă şi astăzi semnele gloanţelor care au ucis 500 de evrei, într-o pagină neagră de istorie, în perioada regimului Antonescu. Această clădire va găzdui nu doar primul Muzeu al Holocaustului, ci şi un Muzeu al Toleranţei. „Aici s-a făcut repartiţia pentru trenul morţii, însă cei mai mulţi erau omorâţi. Pe 29 iunie 1947, în această curte au fost ucişi 500 de oameni. Curtea va fi zonă de pelerinaj şi va fi placată cu piatră dintr-un drum judeţean care datează din anii 1940. Clădirea va găzdui birourile Consiliului Judeţean, direcţiile subordonate şi va fi dotată cu o sală de şedinţă. Pe lângă muzeul Holocaustului, care este la parter, la etajul I vrem să facem un Muzeu al Toleranţei. Am găsit două vagoane din trenurile morţii şi le vom duce la cimitirul de la Podu Iloaei, a afirmat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Curtea fostei Chesturi ascunde orori greu de imaginat, iar amenajarea ei este una din priorităţile autorităţilor judeţene. În dimineaţa zilei de 29 iunie 1941, în Curtea Chesturii de Poliţie din Iaşi, trupurile celor vii erau amestecate cu cadavre. La poartă stăteau soldaţi români şi germani cu răngi de fier, lovind pe cei care erau împinşi înăuntru. După ce evreii au fost comasaţi în curtea Chesturii, în acest loc s-a produs o tentativă de evadare spre strada Victor Place - Cinematograful Sidoli, prin Curtea imobilului Grumberg. Mulţi dintre cei care au încercat să scape au fost împuşcaţi. A doua zi, evreii care nu au fost executaţi erau puşi să spele râurile de sânge din curtea Chesturii.

 

Record editorial pentru presa regională din România, bifat de „Evenimentul Regional al Moldovei”:

 

8.000 DE EDIŢII IEŞITE DIN TIPARE!

 

Supravieţuitor al Pogromului: „Am stat culcat la pământ, fără să mişc”

Unul din supravieţuitorii Pogromului la Iaşi este Iancu Ţucărman. Acesta îşi aminteşte cu mare emoţie clipele trăite în curtea fostei Chesturi. „Aici, în această curte, am stat culcat la pământ neavând voie să mă mişc, de pe data de 29 iunie 1941, până a doua zi dimineaţă, când ne-au dus către o destinaţie necunoscută pentru noi şi ne-au urcat în vagoane, în trenurile morţii. Am stat chiar sub unul din aceşti copaci, care sunt astăzi foarte înalţi, pe atunci era firav, aşa cum eram şi eu la acea vârstă”, povesteşte Iancu Ţucărman. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi şi bătuţi, înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi, şi bătuţi înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Alţi 2.000-2.700 de evrei au fost înghesuiţi în trenul cu direcţia Podul Iloaiei. Din aceştia, din cauza asfixierii şi a deshidratării, au supravieţuit numai 700. Cadavrele au fost jefuite şi aruncate în gropi comune, în preajma gărilor de pe traseu. 

 

În clădirea supusă consolidării, restaurării, refuncţionalizării şi modernizării, a funcţionat prestigioasa revistă de cultură Viaţa Românească. Aceasta şi-a început activitatea în luna martie a anului 1906, la Iaşi. Tema de proiectare ce a stat la baza documentaţiei de atribuire a lucrărilor de proiectare, în anul 2009, nu a luat în considerare simbolul şi mesajul, ignorând complet faptul că oraşul Iaşi are înmagazinată multă istorie, pe de o parte, şi pe de altă parte, nu s-a ţinut cont de faptul că suprafaţa edificiului este foarte generoasă şi permite o dezvoltare pe mai multe planuri”, se arată într-un raport din 2013, în cadrul unei tentative de licitaţie pentru refacerea clădirii

 

***

Credit Foto: Liviu Chirica

 

loading...
loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...