Martisor1
copii1
florentina buzenschi

Dimensiune font:

Primăvara bunicilor – tradiţii din anotimpul renaşterii şi al începuturilor

| 26-02-2017 12:46

Aşteptată întotdeauna cu nerăbdare şi speranţă după iernile grele, geroase şi lungi, primăvara reprezenta în lumea satului o schimbare radicală a vieţii * în acord cu renaşterea naturii de care oamenii erau mult mai legaţi decât astăzi, bucuria noului început era trăită la o cu totul altă intensitate * primele zile ale primăverii aduceau şi câteva din cele mai frumoase tradiţii ale românilor care simbolizau renaşterea şi iubirea

Prima zi a primăverii păstrează şi astăzi una dintre cele mai îndrăgite tradiţii ale românilor, Mărţişorul. Astăzi acesta este confecţionat din două fire colorate în alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit în general fetelor şi femeilor. În vechime însă mărţişorul avea alte valenţe. Se spunea că ar fi zilele şi nopţile anului împletite într-un fir, iarna împletită cu vara, întunericul împletit cu lumina, zăpada cu Soarele. Se credea că cei care îl poartă vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi drăgăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi. Dar toate acestea se întâmplau doar dacă mărţişorul era purtat cu încredere în aceste puteri ale sale şi cu demnitate. La început părinţii îl puneau copiilor în dimineaţa zilei de 1 Martie, la gât sau la mână, pentru a crea acel cerc magic care îl proteja pe copil. Rolul esenţial al mărţişorului era să asigure protecţie. De aceea se punea la gât sau la mână, să formeze cercuri protectoare, pentru că primăvara veneau bolile şi pentru micuţii să nu fie pârliţi de soare. Chiar moneda era asemănată cu soarele rece de primăvară. Atunci mărţişorul în sine era cadoul pe care îl ofereai. Asta s-a schimbat, astăzi este un prilej de a oferi un cadou, de a rezolva anumite obligaţii punând pretext mărţişorul. Uităm că înainte mărţişorul se purta cu demnitate, tinerii ştiau că îi protejează şi că este încărcat de semnificaţii. Nu este o simplă bijuterie”, a spus muzeograful Florentina Buzenschi. Mărţişorul se poartă o zi sau mai multe, în funcţie de regiune. De cele mai multe ori se scoate la o anumită sărbătoare a primăverii. Fie se poartă până pe 9 martie, la Măcinici, fie până pe 25 martie de Bunavestire sau până la vederea primului stol de berze. De obicei se lega pe creanga unui pom fructifer sau pe un trandafir, crezându-se că aşa cum îi va merge pomului sau trandafirului în anul respectiv, aşa îi va fi şi celui care a purtat mărţişorul. Însă nu doar oamenii beneficiau de protecţia mărţişorului. Alt obicei în satele de altădată era ca în prima zi de primăvară să se pună funii roşii şi albe în ramurile pomilor din livezi pentru a atrage rod bogat, la coarnele vitelor, la porţile grajdurilor, la torţile găleţilor, pentru îndepărtarea deochiului şi a duhurilor rele. „Primăvara însemna o perioadă de speranţă, un început de drum. Era chiar un început de an, pentru că acum începea anul agricol, iar până în 153 î.H. 1 martie era considerat începutul de an. Ca orice început, trebuie privit cu bucurie şi atitudine pozitivă, dar strămoşii noştri îl primeau nu numai cu gânduri bune, ci şi cu fapte. Era perioada când începea curăţenia prin case şi curţi, mai ales că era şi Postul Paştelui”, a mai spus Florentina Buzenschi.

Mărţişorul bătrânilor, tors din fire de lână

Simplitatea mărţişorului s-a păstrat până nu demult, în vremea bunicilor. Simple fire de aţă sau lână alba şi roşie erau legate la mână ca să aducă noroc şi să ferească de deochi. Chiar dacă nu primeau cadouri scumpe, ziua era un prilej de bucurie şi chiar de distracţie. „Mama ne punea la mână, la toţi fraţii, fire albe şi roşii fie de lână, fie de aţă mai târziu, ca să fim sănătoşi tot anul . Le purtam toată luna martie şi apoi le agăţam într-un copac înflorit. Când am mai crescut mai făceam şi steluţe sau fundiţe din lână şi le dădeam cadou la părinţi, la surori sau la alte fete din sat. Cu băieţii mai făceam şi glume şi le puneam în plicuri câlţi sau lână netoarsă în loc de mărţişor”, povesteşte tanti Maria Mihăilă (72 de ani), din comuna Răcăciuni, judeţul Bacău.

Copiii cred în tradiţie”

Poate cei care se bucură cel mai mult astăzi de această tradiţie sunt copiii. Oferă mărţişoare, uneori confecţionate chiar de ei, alteori alese special pentru colegi, profesori şi părinţi din oferta generoasă a târgurilor şi magazinelor. Ceea ce, spun ei, nu e chiar aşa uşor. Eu port mărţişor în fiecare an ca să păstrez tradiţia. E obligatoriu să vin cu mărţişoare la fete, altfel e greu, mai ales cu unele. Mărţişoarele tradiţionale îmi plac mai mult şi le voi alege mereu pe acestea pentru că sunt un simbol al nostru. Îmi plac cele simple, dar care exprimă ceva. Oricum e greu de ales, mai ales cu comerţul din ziua de astăzi”, spune Tudor Ştefan Buzdugan, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional Petru Rareş din Piatra Neamţ. E greu nu doar datorită ofertei, ci şi pentru că fetele nu se mai mulţumesc doar cu firele de mărţişor. Mie îmi place în mod special să primesc broşe, brăţări şi mărţişoare create prin tehnica quilling”, spune Andreea Florea, elevă în aceeaşi clasă.

E o zi plină pentru toţi, mai ales că s-a creat un obicei în şcoli ca în această zi să se organizeze mici târguri sau momente menite să scoată în evidenţă semnificaţiile acestei tradiţii. Este şi cazul elevilor de clasa a V-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” care au pregătit, pentru a marca sărbătoarea începutului de primăvară, evenimentul „Credem în tradiţie”. Au creat mărţişoare pe care le vor comercializa în scop caritabil şi le vor vorbi colegilor din şcoală despre semnificaţia mărţişorului. „Eu am învăţat să croşetez şi să împletesc de la bunica mea de la ţară şi fac şi mărţişoare din mărgele. Sunt tradiţii foarte frumoase şi sper să nu se uite”, ne spune Amalia Oniga. Chiar dacă e greu de crezut, şi băieţii fac mărţişoare tradiţionale, tot sub îndrumarea bunicelor. „Eu am confecţionat, împreună cu bunica, mărţişoare cusute pe etamină. Ofer în fiecare an mărţişoare fetelor, este o tradiţie frumoasă, plină de simboluri”, mărturiseşte Simon Lupaşcu.

Poveştile şi legendele legate de această tradiţie sunt cele care le-au plăcut cel mai mult copiilor. „Pentru că Soarelui îi plăcea foarte mult cum dansau tinerii la hore a venit pe Pământ sub forma unui tânăr şi a intrat în horă, dar a fost răpit de un zmeu. Peste mulţi ani, un tânăr curajos a salvat Soarele, luptându-se cu zmeul. A reuşit să elibereze Soarele şi atunci natura a revenit la viaţă, dar tânărul a fost rănit, iar sângele lui s-a scurs pe zăpada albă. De aceea mărţişorul are culorile alb şi roşu”, povesteşte Ioana Alexandra Buculei (clasa a V-a).

Babele primăverii

Primele zile ale lunii sunt numite chiar şi astăzi babe, de la zilele Babei Dochia, personaj cu o simbolistică amplă în cultura populară. Baba Dochia este şi cea care toarce firele primul mărţişor în timp ce urca cu oile la munte, iar fiu al babei este Dragobete sărbătorit altădată în unele zone chiar pe 1 Martie, astăzi asociat mai cu seamă zilei de 24 februarie. Primele zile ale primăverii, de pe 1 pe 9 martie, sunt considerate Zilele Babei Dochia, zile cu vreme capricioasă, aşa cum este imaginată aceasta în toate legendele româneşti. Baba era văzută ca o soacră rea care îşi punea nora la încercări imposibil de trecut, dar pe care sărmana fata reuşea să le împlinească cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Sfântului Petru. Legenda spune că baba a fost păcălită de noră care i-a dus fragi, făcând-o să creadă că a venit primăvara. Plecată cu oile la munte, îmbrăcată cu 9 cojoace, baba le-a lepădat unul câte unul pe parcursul drumului, iar în urma unui îngheţ s-a transformat în stană de piatră împreună cu oile ei. De aici şi obiceiul alegerii unei „babe” la început de martie care le arată celor care respectă acest obicei cum le va merge în acest an, în funcţie de vremea din ziua aleasă. După Zilele babelor, urmează cele ale moşilor, cu zile mai calde şi blânde, aşa cum sunt văzuţi moşii în credinţa populară.

Alina FERENŢ

 

Mărţişoarele sunt de două feluri, unul al satului şi unul al oraşului. Cel dintâi este vechi şi simplu, povestea lui începe cu «a fost odată un şnur...», două fire de lână, unul alb şi unul roşu sau unul alb şi unul negru. Mai târziu, de şnur s-a atârnat o monedă de argint sau de aur. Acesta e stadiul în care a preluat oraşul mărţişorul” - Irina Nicolau, Ghidul Sărbătorilor Româneşti

 

 

 

În ultimele decenii mărţişorul devine adesea pretextul de a oferi un cadou mult mai consistent, care rezolvă anumite obligaţii sociale. Din talisman, mărţişorul a devenit un mod de a face o referire la tradiţie şi de a întreţine un fel de balet social.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Marflor S.R.L. cu sediul în sat Muntenii de Jos, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, CUI: 6133413, J 37/637/1994, numită conform Sentinței civile nr. 261/F/12.12.2017, pronunțată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 233/89/2009, vă invită să depuneţi ofertă pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. MARFLOR S.R.L., la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr 82, jud. Iași, până la data de 08.06.2018, ora 15.00. Deschiderea ofertelor se va face pe data de 11 iunie 2018. Plata se va efectua ulterior valorificării bunurilor din patrimoniul S.C. MARFLOR S.R.L. Solicităm ca oferta dvs. să conţină următoarele elemente obligatorii: preţ, termen de execuţie, modalităţi şi termene de plată, cu mentiunea ca plata serviciilor prestate se va putea efectua după valorificarea bunurilor ce trebuie evaluate. Solicităm, de asemenea, anexat ofertei dvs. şi certificatul de atestare din care reiese că sunteţi calificat şi atestat în vederea efectuării acestei lucrari. Menţionăm că oferta dvs. este necesară în vederea efectuării unei selecţii de oferte în scopul desemnării societăţii care va întocmi lucrarea de evaluare a bunurilor aflate în proprietatea societăţii debitoare. Relaţii suplimentare la tel꞉ 0232/243864, fax꞉ 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 21.05.2018, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 15 iunie 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1 – Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și Clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială "Țuțora”, Sos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 Clădire Depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 Clădire Birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3. Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 Clădire Hală Depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 Clădire Cabină Poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4. Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). – 3.872.000,00 lei – 1.300.000,00 lei Activ 3 – Teren intravilan, St. 6.954 mp și Clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (Zona industrială “Valea Sucevei”, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – Hală Atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – Centrală Termică, St. utilă 77 mp; Platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) – 2.158.000,00 lei – 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 14.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 15 iunie 2018, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 21.05.2018. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail secretariat@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545. Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Manager de caz, practician în insolvență, Lucian Andronic
FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...